Ама многу паушални работи напиша. Ај по ред:
1. РФ има капацитет од 200М вакцини во првиве 6 месеци од 2021 година, а максимален број на вакцини дале на Унгарија од Европјаните мислам околу 1 милион. Србија доби чинам 2 пати по 200.000. Реално Македонија сходно на нејзината моќ и значење не би добила повеќе од 50.000 до ден денес, па ни толку.
2. Од каде заклучи дека Руската вакцина е најдобра?
3. Се согласувам дека требаше да се прифатат тие дози во тие моменти, но не сум согласен дека тоа е наша изворна одлука, туку е геополитичка
4. Секоја вакцина има ризик од компликации. Од западните АЗ веројатно има најголем ризик засега. Нормално дека не им падна од небо одлуката да во моментален недостиг на вакцини да ја суспендираат од време на време АЗ, но под тоа има и политика, не се сомневај во тоа. Колкав е процентот може да се нагаѓа, но милион пати напишав, една Германија која на нејзино тло за не така долго време ќе се произведуваат брдо на вакцини може да рече нема вакцинирање со АЗ за под 60 години, ние од друга страна апсолутно не можеме да го кажеме тоа. Секој треба да си има свои математики, а посебно со оглед на тоа дека една ВБ досега има над 30 милиони луѓе вакцинирано со АЗ, една Австрија нема уште ограничување по возраст со АЗ и еден куп други држави. Всушност на прсти се бројат тие кои имаат вакви сериозни рестрикции за АЗ како нас, од проста причина што вакцините моментално вредат злато, а и ризикот за заразување е многу многу голем за да одбиеме вакцина од која според највисоката светска институција починува 1 човек на 1 милион од компликации. Или со 2-3 збора, поентата е многу фама за минимален ризик.
Не гледам никакви паушални работи само заради то шо не се согласуваш јас само споделив мислење, ти си земаш на срце.
1. Без разлика колку и да има капацитет Русија можеа да се договара за одредена бројка не под 100 илјади вакцини. Не мислам дека се работи за моќта на државава туку за надворешни фактори кои диктираат, а нашиве никогаш ги немале мадињата да се спротивстават. Зато нагласив (дадов пример) дека побитно му е да фалсификуваат пасоши за апаши, битно му беше приватното здарвство да се преполни со пари во рок од 1г., ЛГБТ права, попис, шо рекла Татарија и други за курац фактор проблеми шо не се воопшто битни заради пандемијава, и не требаше ни предвид да се земаат.
2. Не заклучив јас имаш полно истражувања дека Спутник е со најголема ефикасност, долготрајност и без сакани ефекти. И покрај пропагандата на ЕУ, пред некоја недела Меркел и Макрон се договараја со Путин за Спутник вакцини. А пред неколку дена пак овјавено
Coronavirus: Germany plans talks with Russia on buying Sputnik V COVID vaccine . Само да напоменам, истите европски педери пред то ко спомнуваја за вакцини „признати“ Спутник и Синофарм не беа на листата. Нз дали то се има сменето.
3. Пак проблемо е до телетабисите на власт, не само надворешни диктирања.
4. Во ред, во право си за то шо кажуваш, се согласувам до негде, ама не значи дека и ние треба да одиме со рутата АЗ, иако моментално мн. умираат од вирусо, сепак треба да се одбегни и умирање на лујџе со вакцината АЗ, постојат подобри опции, АЗ не е од нив. Не сум јас за „жртвувај неколку за милиони да спасиш“. Можеше да одиме со Фајзер наместо Спутник оти знајме дека немаат мадиња да се спротиствата, ни за то не се договорија.