Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.443
Поени од реакции
5.935
Од едната страна на родителите имам стан во Центар а од другиот куќа во населба, последниве години постојано сум во куќата а брат ми во станот.

Едноставно неможе да се споредат, небо и земја е живот во куќа и стан. Да имаш двор, мир, дрвца, зеленило и да си сам свој газда е господинска работа што не може да се замени со никаков стан на ниедно место. А реално Скопје е премало и малтене за 10 минути стигаш до плоштад од секоја точка со кола така што не ја разбирам фамата за купување стан во центар кога цените се апсолутно изгор и не реални.

Да не збориме колку поудобно е спиењето во куќа од гледна точка на бучави од коли и комшии...

Ние сме бар 50 години назад во поглед ма станбеното прашање, не е чудно што во вукојебини ко Северна Кореја, Кина и кај нас луѓето се тепаат да живеат по станови а на сѐ тоа продавачите им ебаваат матер со монструмските цени и овие пак купуваат т.е. класичен робовски менталитет и потчинетост, додека луѓето во западна Европа и Америка буквално сите живеат во куќи по населбите, а зградите во централното подрачје т.е. становите се 90% деловни објекти.
Slusaj bace so ke ti kazam ja, naMali so toa amErikanSkite filmOvi...on ke mi kazuval mene periferii, dvori, seljaci...gluposti

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
САМО ПРЕКУ НАС МРТВИ

Борбата мора некаде да започне, браво за "Кочанците".

Треба сите да сфатиме дека силата е во единството и дека партиите(сдс и дпмне) не ни мислат добро и не се од наша страна.

Ама гледаш пак се меки,вика не на оваа локација на друга нека градат.Треба да се против изградба било каде,мора екстремно зашто ептен е зорт работава

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ама гледаш пак се меки,вика не на оваа локација на друга нека градат.Треба да се против изградба било каде,мора екстремно зашто ептен е зорт работава
Нека градат таму каде што се нивните, овие градови на истокот се соочуваат со проблем затоа што Циганите се котат многу и не ги собира веќе во нивниот дел на градот па се селат насекаде. Дојди во Штип да видиш како се населени насекаде на диво, пред два дена градоначлникот реши да руши гаражи во една населба затоа што се нелегални а во истата населба живеат исто они на нелегални површини и само нив не ги руши затоа што демек се социјално загрозени дури сакаат да си доградуваат. Чистевме кај еден другар викендот затоа што има две гаражи, Циганите се шетаат низ населбата слободно ние се мачиме како будали но ајде. Работата врие и таму и насекаде баш од овој проблем, ги учат малите деца да прават проблеми а они се прават мутави, на истиот другар што го спомнав му се позади зграда неколку фамилии, не можам да кажам има поштени луѓе шо ќутат и со работат ама другата половина оди кон агресивност многу, на пример влегуваат децата во дворчињата, кршат дрвца, крадат што може ама народот е премногу мирен тука, поготово во Штип живее доста мирен народ. Нема предавање иако јас сум далеку од Циганите и никогаш нема да го имам овој проблем со нив, борбата е иста како да се мој проблем, не дај Боже да стане нешто поголемо, со заби би ги колел толку што не ги сакам и не можам да ги трпам нивните цигански работи кои ги прават со помош на дпмне и сдс. Гласајте за Левица луѓе, готови сме инаку, замисли еј не донесоа до степен од Цигани да ни е страв, немам ништо со партијата нивна но не гледам друга опција сега, ќе биде касно за неколку години, дури и повеќе од Албанците, ова со племе, хиени кои ќе ни ебат маме само да паднеме уште малку.

Пред само неколку месец гледавме клипчиња за ова во Бугарија, како луѓето се мачат со овој проблем и никој не помага, дури жал ми падна каков расизам им се прави на Бугарите кој живеат во нивните средини, да не дозволиме тоа да е нашата нова реалност. Само таму народот е повеќе сложен и бунтовен тоа го нема кај нас и тоа ме плаши.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.671
Поени од реакции
16.876
Нека градат таму каде што се нивните, овие градови на истокот се соочуваат со проблем затоа што Циганите се котат многу и не ги собира веќе во нивниот дел на градот па се селат насекаде. Дојди во Штип да видиш како се населени насекаде на диво, пред два дена градоначлникот реши да руши гаражи во една населба затоа што се нелегални а во истата населба живеат исто они на нелегални површини и само нив не ги руши затоа што демек се социјално загрозени дури сакаат да си доградуваат. Чистевме кај еден другар викендот затоа што има две гаражи, Циганите се шетаат низ населбата слободно ние се мачиме како будали но ајде. Работата врие и таму и насекаде баш од овој проблем, ги учат малите деца да прават проблеми а они се прават мутави, на истиот другар што го спомнав му се позади зграда неколку фамилии, не можам да кажам има поштени луѓе шо ќутат и со работат ама другата половина оди кон агресивност многу, на пример влегуваат децата во дворчињата, кршат дрвца, крадат што може ама народот е премногу мирен тука, поготово во Штип живее доста мирен народ. Нема предавање иако јас сум далеку од Циганите и никогаш нема да го имам овој проблем со нив, борбата е иста како да се мој проблем, не дај Боже да стане нешто поголемо, со заби би ги колел толку што не ги сакам и не можам да ги трпам нивните цигански работи кои ги прават со помош на дпмне и сдс. Гласајте за Левица луѓе, готови сме инаку, замисли еј не донесоа до степен од Цигани да ни е страв, немам ништо со партијата нивна но не гледам друга опција сега, ќе биде касно за неколку години, дури и повеќе од Албанците, ова со племе, хиени кои ќе ни ебат маме само да паднеме уште малку.

Пред само неколку месец гледавме клипчиња за ова во Бугарија, како луѓето се мачат со овој проблем и никој не помага, дури жал ми падна каков расизам им се прави на Бугарите кој живеат во нивните средини, да не дозволиме тоа да е нашата нова реалност. Само таму народот е повеќе сложен и бунтовен тоа го нема кај нас и тоа ме плаши.
имаа проблеми пред 8-10 г во Хрватска, мислам во Славонија, дојде до тоа да се собраа сограѓани хрвати со оружје...
сега тазе има случка, починало 2 г девојче, најверојатно од последици на претепување... се криеше дека се работи за ромско семејство... јавноста ги критикува надлежните бидејќи НА ВРЕМЕ не ги казниле родителите и не го одзеле детето... но и таму има коалициони политики
Кај нив е амортизиран проблемот бидејќи многу роми живеат во ЕУ, со хрватски пасош е полесно...

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
имаа проблеми пред 8-10 г во Хрватска, мислам во Славонија, дојде до тоа да се собраа сограѓани хрвати со оружје...
сега тазе има случка, починало 2 г девојче, најверојатно од последици на претепување... се криеше дека се работи за ромско семејство... јавноста ги критикува надлежните бидејќи НА ВРЕМЕ не ги казниле родителите и не го одзеле детето... но и таму има коалициони политики
Кај нив е амортизиран проблемот бидејќи многу роми живеат во ЕУ, со хрватски пасош е полесно...
Пепел праат циганите низ Хрватска подолго време,не е нешто ново

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720

И кај нас почнуваат.
Двајцата малолетници што ја убија жената во Струмица којашто живееше сама биле Циганчиња. Само што не се соопштува јавно за да не се ширела меѓуетничка омраза.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
И кај нас почнуваат.
Двајцата малолетници што ја убија жената во Струмица којашто живееше сама биле Циганчиња. Само што не се соопштува јавно за да не се ширела меѓуетничка омраза.
Знам друже, Штип, Кочани и Струмица се најпогодени од нив а ваљда и Радовиш е така. Оваа работа лесно се решава само со обединување и давање помош едни на други но еве да видиме како ќе се развиваат работите, верба немам многу во овој народ но пак од друга страна и нема избор.

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.231
Поени од реакции
666
Само заради етничката омраза која ја шири секоја власт, народот не може целосно и сложно да протестира.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.671
Поени од реакции
16.876
И кај нас почнуваат.
во држава Њујорк е подигнато обвинение за силување против 7 годишно дете... имаше неодамно и во наши медиуми...
тука , на овие простори малолетници не одговараат... а од друга страна, 2016, во Струмица, МВР под началникот Примослав поведе вистинска хајка против 2 малолетника , имаше и пукање на нив, едниотбеше ранет, не се сеќавам дали и во Кома... а само затоа што одврза и веслале со ненекој чамец на пријател на Примослав... а всушност се работеше со диво направен неатестиран чамец, оставен на јавна пловна површина, т.е. одговорност требал да сноси и сопственикот, бидејќи опасно нерегистрирано возило оставил на дофат на малолетници... ( исто како што требаа да одговараат РОДИТЕЛИТЕ на малолетниот ГАЗАЧ на хирургот, на Водњанска на пешачкиот)
Значи било роми или било кој, мора да се менуваат законите, одговорност и за помали малолетници а и за нивните родители...

Член од
31 мај 2019
Мислења
346
Поени од реакции
1.097

Имам една дешавка од Штип од прошлава нова година...дете, вработен во АРМ, професионален војник, иде да си ја земе мајка му после прослава кај пријатели во тој делот блиску до циганските гета, каде живеат мешани со македонски фамилии...тој главен што им е на циганите од кој сите се плашат почнува да му се дере што ја паркирал колата таму, го фаќа за врат, детево му удира нокаут овој паѓа на земја, после тоа искачаат 10 тици цигани, мајка го гледа како и го тепаат детево трча да го брани исто и пријателите од прославата кои добиваат боксови и клоци...војников завршува со еден куп скршеници, мајкава за случајов кажува дека што и оставило најсилен впечаток е што удирале безмилосно,не гледале дали е глава или рака. Македонците од таа улица сите им е страв да сведочат, уплав имаат од освета.
Полиција што дошла им било страв да се умеша...

Баш за таков народ станува збор, полош и од Албанциве, кај овие може да налеташ на милост, некој ќе се најде ќе те брани, као у стил ај бе доста му беше додека кај овие нема, тепање до смрт,нема ништо човечко. Многу зезнат период доаѓа за градовите на истокот поготово Штип,Кочани,Струмица, исто така е застапен овој броблем и во Битола и Прилеп мада не до толку...пошто циганиве имаат демографска константа, наталитетот и пред 20 години и сега им е ист, додека кај албанците се намалува. Нејќам да сум им у кожа на македонциве што живеат у близина на циганскиве населби.

Член од
26 декември 2020
Мислења
182
Поени од реакции
264
Имам една дешавка од Штип од прошлава нова година...дете, вработен во АРМ, професионален војник, иде да си ја земе мајка му после прослава кај пријатели во тој делот блиску до циганските гета, каде живеат мешани со македонски фамилии...тој главен што им е на циганите од кој сите се плашат почнува да му се дере што ја паркирал колата таму, го фаќа за врат, детево му удира нокаут овој паѓа на земја, после тоа искачаат 10 тици цигани, мајка го гледа како и го тепаат детево трча да го брани исто и пријателите од прославата кои добиваат боксови и клоци...војников завршува со еден куп скршеници, мајкава за случајов кажува дека што и оставило најсилен впечаток е што удирале безмилосно,не гледале дали е глава или рака. Македонците од таа улица сите им е страв да сведочат, уплав имаат од освета.

Баш за таков народ станува збор, полош и од Албанциве, кај овие може да налеташ на милост, некој ќе се најде ќе те брани, као у стил ај бе доста му беше додека кај овие нема, тепање до смрт,нема ништо човечко. Многу зезнат период доаѓа за градовите на истокот поготово Штип,Кочани,Струмица, исто така е застапен овој броблем и во Битола и Прилеп мада не до толку...пошто циганиве имаат демографска константа, наталитетот и пред 20 години и сега им е ист, додека кај албанците се намалува. Нејќам да сум им у кожа на македонциве што живеат у близина на циганскиве населби.
Do mene ziveat cingari i ubo mi e baska mi go smukaat cigankive za 100ce samo so muzikive se malce dosadni me nakurcija lani im gi zapaliv golubarnicite

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

Тоа е најверојатно горе кај нив на радански пат, горе Господ само може да ти помогне ако се закачиш, среќа што не завршила случкава по трагично со детето оти никој не реагира таму така како него, таму Македонците послободно живееле во турско него сега. А всушност и не мора да е таму околу наоколу се е под нивна контрола и исто би поминал, пазарот, пинг понг салата, автокоманда, скоро сите куќи се опљачкани по неколку пати ама како што кажа и ти народот се плаши.

Полицијата не ја барај таму, бегаат како ѓавол од крст ама затоа казна за маска се пишува доле кај Македонците, ме чекаат уште од врата казна да ми пишат како и што ми направија еднаш, џандарот ми рече не правел он етнички поделби и ако им кажеш за ова у срце ги допираш, немаше да ме чуди да ме однесат у подрум и да ме тепаат толку што се навредија.

Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.945
Поени од реакции
50.846
Турците мислам дека се разбрани по ова прашање, љунгите полека ја сфаќаат равенката, ама со циганите тешко дека ќе има разбирачка :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom