Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Вакцинираат по цела Македонија постари од 75 години со АЗ. Баба и и дедо и од девојка ми ги вакцинираа јучер. Температура имаат денес.
Со Спутник ќе почнат од понеделник за судство, патарини, шофери во јавен транспорт итн.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Вакцинираат по цела Македонија постари од 75 години со АЗ. Баба и и дедо и од девојка ми ги вакцинираа јучер. Температура имаат денес.
Со Спутник ќе почнат од понеделник за судство, патарини, шофери во јавен транспорт итн.
U Makedoniji, koliko znam, za sad imate 3 vakcine (AZ, Fajzer i Sputnjik), a uskoro i četvrtu kinesku?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
U Makedoniji, koliko znam, za sad imate 3 vakcine (AZ, Fajzer i Sputnjik), a uskoro i četvrtu kinesku?

Да 3 вида се, ама мизерни количини имаме. Севкупно не се собираат повеќе од 80К, од кои само 25К се од Ковакс, 6К се набавени од РФ, а останатите се поклон од вас.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Да 3 вида се, ама мизерни количини имаме. Севкупно не се собираат повеќе од 70К, од кои само 25К се од Ковакс, а останатите се поклон од вас.
Naš gospodar Vučić kaže da će nam Modernine vakcine iz EU stići tek u oktobru ili novembru (ironično i posprdno im se zahvalio), a na sajtu euprave, još od decembra, možete izabrati da se vakcinišete Modernom.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Naš gospodar Vučić kaže da će nam Modernine vakcine iz EU stići tek u oktobru ili novembru (ironično i posprdno im se zahvalio), a na sajtu euprave, još od decembra, možete izabrati da se vakcinišete Modernom.

Не се снајде Модерна, за разлика од Фајзер не ги проширија капацитетите и произведуваат некои си мизерни бројки за побарувачката. Фајзер ќе има за кратко на оптек секоја ЕУ-земја во солидни количини(иста е технологијата како и Модерна). Отворија нова фабрика во Германија со солидни капацитети.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Да 3 вида се, ама мизерни количини имаме. Севкупно не се собираат повеќе од 80К, од кои само 25К се од Ковакс, 6К се набавени од РФ, а останатите се поклон од вас.
Од каде 80к?
И математика си бил доста слаб, србите донираа околу 9000 Фајзер, па дојдоа 3000 од Спутник незнам да имало втора тура 3000, па сега и ги дадоа овие од АЗ, вкупно нема ни 40к, а вакцинирани се веројатно околу 6000, не ги сметаме оние што се вакцинираа во Србија.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Од каде 80к?
И математика си бил доста слаб, србите донираа околу 9000 Фајзер, па дојдоа 3000 од Спутник незнам да имало втора тура 3000, па сега и ги дадоа овие од АЗ, вкупно нема ни 40к, а вакцинирани се веројатно околу 6000, не ги сметаме оние што се вакцинираа во Србија.
Србите донираа 9к фајзер + 40К Спутник(20К дојдоа, плус уште 20К се најавени за ревакцинирање) + 25К АЗ од Ковакс + 6К од РФ. Па пресметај ти

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Не се снајде Модерна, за разлика од Фајзер не ги проширија капацитетите и произведуваат некои си мизерни бројки за побарувачката. Фајзер ќе има за кратко на оптек секоја ЕУ-земја во солидни количини(иста е технологијата како и Модерна). Отворија нова фабрика во Германија со солидни капацитети.
Nadam se da je tako. Ja mislim da EU između redova kažnjava Srbiju zbog nekih stvari. Albanija je juče, prekjuče dobila donaciju (ja mislim da je donacija, a ne zajam) od 90 miliona evra što je za njihovu ekonomiju veliki novac. Poređenja radi, 90 miliona za Albaniju je kao kad bi Srbija dobila 360 miliona, a Srbija je od EU od početka pandemije dobila bednih 17 miliona evra i neku opremu i vozila. Što je najgore, Albaniji nije to prva pomoć, i prošle godine su dobili neke fondove za koronu. Jeste da je ekonomija Albanije više pogođena ovom situacijom ali opet... Mada ima ona poslovica: "besplatan sir je samo u mišolovci".

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
САД работи со импресивни бројки, 2.7М вакцинирани на ден просечно во последните 10 дена, а вчера или завчера стигнаа на 100М дадени дози. 30% се вакцинирани со барем една доза, 17% со 2 дози. Не знам колку од еднаш вакцинираните се со Џонсон и Џонсон вакцината за која е потребна само 1 доза.
Со ова темпо до 1-ви јули ќе имаат 50% потполно вакцинирани, додека до 1-ви октомври 85%. Иако се очекува дополнително да забрзаат.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Србите донираа 9к фајзер + 40К Спутник(20К дојдоа, плус уште 20К се најавени за ревакцинирање) + 25К АЗ од Ковакс + 6К од РФ. Па пресметај ти
За тие 40к од Спутник што ги сметаш, 20к кажаа дека ќе дојдат во понеделник значи уште не се дојдени
20к во понеделник и уште 20к дополнителни кој можеби и нема да дојдат (или којзнае кога ќе дојдат).

https://www.dw.com/mk/од-понеделник-вакцинација-со-спутник/a-57081171

ЕДИТ:
Ти овој дел го имаш прочитано ама оваа се планови и патем од Србија дојдоа 2 пати по 4600 мислам, и тие грешно сметале.
С. Македонија вчера ја започна масовната имунизација на населението со вакцините на „АстраЗенека“. Досега во земјата има пристигнато 78 илјади вакцини, од кои 48 илјади се од Србија. Во текот на април се очекуваат 25 илјади од Европската Унија, 200 илјади вакцини од Кина, како и уште вакцини од „Спутник“.

D

Deleted member 12196

Гостин
Стигнавме до 50 починати дневно од ковид. Просекот беше 55-56 дневно. Колку ли е сега?

За јануари вкупно починати 2149 (352 од ковид). За март, април... можеме само да претпоставуваме, вирусот е во полн замав.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
За тие 40к од Спутник што ги сметаш, 20к кажаа дека ќе дојдат во понеделник значи уште не се дојдени
20к во понеделник и уште 20к дополнителни кој можеби и нема да дојдат (или којзнае кога ќе дојдат).

https://www.dw.com/mk/од-понеделник-вакцинација-со-спутник/a-57081171

ЕДИТ:
Ти овој дел го имаш прочитано ама оваа се планови и патем од Србија дојдоа 2 пати по 4600 мислам, и тие грешно сметале.
Лошо си информиран, стигнати се веќе првите 20К Спутник од Србија и ќе стигнат уште 20К за ревакцинација. Што ти е толку нејасно околу математикава, да по трет пат замараш? Ајт здраво.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.334
Поени од реакции
4.641
САД работи со импресивни бројки, 2.7М вакцинирани на ден просечно во последните 10 дена, а вчера или завчера стигнаа на 100М дадени дози. 30% се вакцинирани со барем една доза, 17% со 2 дози. Не знам колку од еднаш вакцинираните се со Џонсон и Џонсон вакцината за која е потребна само 1 доза.
Со ова темпо до 1-ви јули ќе имаат 50% потполно вакцинирани, додека до 1-ви октомври 85%. Иако се очекува дополнително да забрзаат.

157 милиони според ова
Во светот 637 милиони а овие кај нас симулации прават :D

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Каква бре симулација се прави :pos:Не е ова Аеромитинг па пилотите од Арачиново да симулираат блиска средба со SU-57

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Каква бре симулација се прави :pos:Не е ова Аеромитинг па пилотите од Арачиново да симулираат блиска средба со SU-57
Симулациите не се прават само за летање на авиони, туку се прават на се живо, си има равенки во кој на пример се симулира вакцинирањето и може отприлика да се пресмета колку боцкачи треба да има, колку луѓе треба да се пропуштаат и сл.

Значи правење на симулација не е проблем, проблемот е што до сега помина една година од короната, а овие немаат ништо спремано.

Kajgana Shop

На врв Bottom