Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Z

zmej gorjanin

Гостин
Постојат и алергиски реакции на Астра Зенека покрај останатите несакани ефекти

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Постојат и алергиски реакции на Астра Зенека покрај останатите несакани ефекти

Ова е минорно и да речам прифатливо кај сите вакцини, лекови што и да е.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Samo želim da vam kažem da ne oklevate sa vakcinacijom. Svaka vakcina je bolja od nijedne. Ja sam 2020. dva puta imao kovid, jednom u junu, drugi put u decembru, srećom lakša klinička slika. Imam 24 godine i nakon oklevanja neko vreme, odlučio sam da se vakcinišem. Prvu dozu Fajzer-Biontek vakcine sam primio 2. februara, drugu 23. februara. U Srbiji je vakcina koju sam primio najmanje popularna ali mi to nije predstavljalo nikakav problem. Ponavljam, svaka vakcina je bolja od nijedne!

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ова е минорно и да речам прифатливо кај сите вакцини, лекови што и да е.
Па онаков осип да трае две недели не би рекол дека е минорен, но тоа се поединечни случаи и се зависи од тоа на што си алергичен. Она што мене ме иритира е што луѓе кои не веруваа во корона и вакцини први истрчаа да се вакцинираат само поради ова

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Па онаков осип да трае две недели не би рекол дека е минорен, но тоа се поединечни случаи и се зависи од тоа на што си алергичен. Она што мене ме иритира е што луѓе кои не веруваа во корона и вакцини први истрчаа да се вакцинираат само поради ова

Има одреден дел на кој ова им беше главна причина, ама мене повеќе ми изгледаше дека отишле сите кои беа искрено исплашени или имале лош случај во потесно опкружение..

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.419
Поени од реакции
10.349
Samo želim da vam kažem da ne oklevate sa vakcinacijom. Svaka vakcina je bolja od nijedne. Ja sam 2020. dva puta imao kovid, jednom u junu, drugi put u decembru, srećom lakša klinička slika. Imam 24 godine i nakon oklevanja neko vreme, odlučio sam da se vakcinišem. Prvu dozu Fajzer-Biontek vakcine sam primio 2. februara, drugu 23. februara. U Srbiji je vakcina koju sam primio najmanje popularna ali mi to nije predstavljalo nikakav problem. Ponavljam, svaka vakcina je bolja od nijedne!

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
454gggt.jpg

А зошто не е најдобро да го поминеш вирусот на нозе, без симптоми, тоа е најдобрата опција, но како ќе измислат ковид пасоши и закони со кои ќе бидеме приморани, сакал нејќел да се вакцинираш или тестираш.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Прегледај го приврзокот 290115

А зошто не е најдобро да го поминеш вирусот на нозе, без симптоми, тоа е најдобрата опција, но како ќе измислат ковид пасоши и закони со кои ќе бидеме приморани, сакал нејќел да се вакцинираш или тестираш.
Najmanji razlog mi je bio takozvani kovid pasoš. Protiv sam takvih i sličnih uslovljavanja. Neki ljudi iz mog okruženja, i mlađi i stariji i sa komorbiditetima i potpuno zdravi, su preminuli od ovog virusa. Otac mi radi u bolnici koja je od aprila u kovid sistemu, stalno smo izloženi virusu i priča nam šta se sve dešava. Bolest je i dalje prilično nepoznata i mnogi ljudi nakon što prebole akutnu ili primarnu fazu infekcije pate od dugoročnog kovida ili, bolje rečeno, posledica koje on na organizam ostavlja, individualno koliko, i klinička slika je često nepredvidiva. Kao što rekoh, dva puta sam "zvanično" imao koronu pa što onda ne bih i treći pa sam se odlučio da umanjim taj rizik koliko mogu... Umalo zaboravih, muka mi je više testiranja, briseva, skenera i ostalih kombinacija na svaku temperaturu ili kašalj.

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.880
Поени од реакции
4.409
Najmanji razlog mi je bio takozvani kovid pasoš. Protiv sam takvih i sličnih uslovljavanja. Neki ljudi iz mog okruženja, i mlađi i stariji i sa komorbiditetima i potpuno zdravi, su preminuli od ovog virusa. Otac mi radi u bolnici koja je od aprila u kovid sistemu, stalno smo izloženi virusu i priča nam šta se sve dešava. Bolest je i dalje prilično nepoznata i mnogi ljudi nakon što prebole akutnu ili primarnu fazu infekcije pate od dugoročnog kovida ili, bolje rečeno, posledica koje on na organizam ostavlja, individualno koliko, i klinička slika je često nepredvidiva. Kao što rekoh, dva puta sam "zvanično" imao koronu pa što onda ne bih i treći pa sam se odlučio da umanjim taj rizik koliko mogu... Umalo zaboravih, muka mi je više testiranja, briseva, skenera i ostalih kombinacija na svaku temperaturu ili kašalj.
Си имал среќа да те вакцинираат со една од подобрите вакцини моментално.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.419
Поени од реакции
10.349
Мач со две оштрици, колку што е сеуште вирусов енигма и само мутира во нови варијанти, толку исто и вакцината има многу непознаници.
Прележав и јас корона, тешко, со пневмонија, без мирис и вкус.....но, помина..имам антитела па сега не планирам да се вакцинирам, а ниту сакам...едино ако дојде зорт, што велат.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Си имал среќа да те вакцинираат со една од подобрите вакцини моментално.
Koliko se sećam tad još nisu bili stigli ovi milioni kineskih već samo nešto malo. Sad kad bih se prijavio bez biranja vakcine, 99% bi mi dali AZ odnosno Covishield. Kineska se ne čeka ništa ili jedan do dva dana, a čujem da Sputnika i Fajzera čekaju u proseku po 2 nedelje, a znam jednu osobu koja čeka već jedno mesec dana sigurno.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473

Минорен у стил дека е доста редок, а се среќава и кај други лекарства и вакцини. Сосема различно до умирања.
Не верувам дека имало некоја будала што се вакцинирала за у грција да иде. Повеќето отидоа од страв и побрзо расчистат со работата, дел да се напраат паметни колку секоја вакцина е безбедна. Дополнително еден куп јавни експерти ги исполажаа дека нема никакви ризици, иако некој од нив како Пановски, Даниловски треба да знаат подобро од тоа да шират теории на заговор за цената на вакцините.
Сега нека ни е со среќа процесот на вакцинација, ќе имате шанса у пракса да ги видите математиките што ги правевте на темава. Не само со АЗ, сите што беа на граница нема да сакаат со ниедна вакцина да се вакцинираат.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Како што пишав пред една недела, само еден случај треба и да појди вакцинацијата кај нас у пенис.

АЗ само за тие што сакаат сами.

Така да масовна имунизација ќе почека. Не е теорија на заговор дека АЗ била ефтина, па затоа не ја користат. Оваа вакцина од почеток има проблеми.

Не е секоја вакцина иста, освен за @gigovit

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ја верувам дека има доста будали. Надвор никој не носи маска, тркни до кафичите кај католичка, нема игла кај да фрлиш.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.307
Како што пишав пред една недела, само еден случај треба и да појди вакцинацијата кај нас у пенис.

АЗ само за тие што сакаат сами.

Така да масовна имунизација ќе почека. Не е теорија на заговор дека АЗ била ефтина, па затоа не ја користат. Оваа вакцина од почеток има проблеми.

Не е секоја вакцина иста, освен за @gigovit
Pa tie AZ moze na primer da se potrosat na lugje nad 60 godini ako vekje se sledat drugi drzavi.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Pa tie AZ moze na primer da se potrosat na lugje nad 60 godini ako vekje se sledat drugi drzavi.
Абе тој што сака и не разбира како @gigovit, дека не се сите вакцини исти, нека се вакцинира.

Јас на мајка ми која се пријави да се вакцинира, уште во неделата и кажав да почека сега засега. Има 73 години.

Ако се сеќаваш баш со тебе разговарав за АЗ, минатата недела или предминатата.

Kajgana Shop

На врв Bottom