- Член од
- 23 мај 2013
- Мислења
- 2.438
- Поени од реакции
- 5.905
Блискоста меѓу нас и Србите тебе ти се чини како најприродно нешто, но во суштина не е баш така.Што е природно блиску со бугарот жити се, чорапогаштите, червените? Во софиските молови тоа што го гледам воопшто не е взаемно со нас како народ и начин на живот. Тие се преваранти, од лично искуство сум осетил, склони кон криминал и со доста поразлични сфаќања од нашите.
Дури и јазикот кој не ни го признават е прилично различен, имало случаи да не ги разбирам и да не ме разбираат.
Србите од друга страна се тешка ароганција, да ти се присере од нивното Јао брате шта сам урадио, ни Бог не може то.. Но сепак се многу пофер и да, ги сметам за поблиски иако нит им го слушам турбофолкот, нит им ги гледам испрдоците од шоуа како Ѕвезде Гранда, Биг Брадер итн.
И секако, тие 100к Македонци со бугарофилски пасош можат во секој момент да избегаат во мајка благарија штом им е поблиска од Србија.
Блискостаа е до одредена мера е природна но останатиот дел е како резултат српска доминација на овој простор преку 80 години официјално, таа србофилија е веќе најнормална појава за Македонецот, не гледа ништо чудно во тоа.
Поразително ми е да пишувам дека Македонецот ја стекна независноста под услов, да влезе повторно во сојуз со бившите републики, а не дека сакал независна држава.
Што се однесува до јазиците, македонскиот и бугарскиот се во иста подгрупа (источната), за разлика од српско-хрватскиот и словенечкиот кои се во западната подгрупа.
А за неразбирањето меѓу нас и Бугарите тоа се должи на кодификацијата на бугарскиот, кој е на североисточните дијалекти.