Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.097
Поени од реакции
8.851
Едноставно е според мене, ако веќе еднаш си се одрекол од народот како Македонец и плукаш по своите Македонци, зошто тогаш да си загрижен за државата?

Не му судам на Илија или било кого што си заминал во странство туку имав забележано дека на форум искоментира во однос на тоа дека не се поистоветува со овој народ.

Штом некој не се поистоветува со својот народ тогаш не гледам која е целта да се грижи за државата каде тој народ живее - која впрочем држава од 2001 наваму се' помалку припаѓа на Македонците (за жал).
Ова што се случува во моментов е срам за секој вистински македонец. Бришат под со нас на секој чекор држави од 4 ешалон. Село без кучиња, а се погласни се јаничарите (неџат и остала комуњарска багра продадена за сендвиче) така да секој македонец го јаде туѓа срамота и таа му ја наметнуваат и него, нормално е да не сака да го представуваат како дел од таа ///// багра.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.793
Едноставно е според мене, ако веќе еднаш си се одрекол од народот како Македонец и плукаш по своите Македонци, зошто тогаш да си загрижен за државата?

Не му судам на Илија или било кого што си заминал во странство туку имав забележано дека на форум искоментира во однос на тоа дека не се поистоветува со овој народ.

Штом некој не се поистоветува со својот народ тогаш не гледам која е целта да се грижи за државата каде тој народ живее - која впрочем држава од 2001 наваму се' помалку припаѓа на Македонците (за жал).
Ilko e pola vlav pola makedonec.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.819
Ilko e pola vlav pola makedonec.
Океј. И?
Сам има коментирано дека не му се океј македонците...

Додека ние како македонци ниту него го напаѓаме што има бугарски, ниту пак ги напаѓаме власите. Бар јас не, за другите не можам да тврдам.

Ова што се случува во моментов е срам за секој вистински македонец. Бришат под со нас на секој чекор држави од 4 ешалон. Село без кучиња, а се погласни се јаничарите (неџат и остала комуњарска багра продадена за сендвиче) така да секој македонец го јаде туѓа срамота и таа му ја наметнуваат и него, нормално е да не сака да го представуваат како дел од таа ///// багра.
Нека не се претставува како северно-македонец доколку не сака да е дел од сегашната багра на власт или едноставно ако не сака воопшто да е во корелација со македонците тогаш според мене не треба да се грижи што со Македонија (во која форма и да остане како држава).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Океј. И?

Додека ние како македонци ниту него го напаѓаме што има бугарски, ниту пак ги напаѓаме власите. Бар јас не, за другите не можам да тврдам.

Нека не се претставува како северно-македонец доколку не сака да е дел од сегашната багра на власт или едноставно ако не сака воопшто да е во корелација со македонците тогаш според мене не треба да се грижи што со Македонија (во која форма и да остане како држава).
ич кур да не те боли кој што е по националност
ти глеј што пишува тука

Илко Влавот има сто пути поголем македонски патриотизам у себе, од многумина Македонци.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.819
ич кур да не те боли кој што е по националност
ти глеј што пишува тука

Илко Влавот има сто пути поголем македонски патриотизам у себе, од многумина Македонци.
А кој му суди по националниост или по било што?
Напротив, сам тврдеше дека не сака да се поистоветува со македонците.
За да го разбериме со кои македонци, пошто очигледно не има секакви, треба да прецизира...

Со северџаните
Со некапените
Со античките
Со бугарофилите
Со власите и другите етникуми што се во државата.
Со било кој друг тип на македонци од типот на шарените и слични...

она обопштено ама јас не се поистоветувам со вас и таков некој муабет што врза треба да каже со кој тоа не се поистоветува?
Ако е со СИТЕ македонци тогаш нема што да расправа како да ја исправиме работава во државата. Таму ми е замерката.

А не кој што бил. Нека биде и марсовец. Ако се декларира како македонец и ако тоа го прави од патриотски побуди тогаш океј.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
А кој му суди по националниост или по било што?
Напротив, сам тврдеше дека не сака да се поистоветува со македонците.
За да го разбериме со кои македонци, пошто очигледно не има секакви, треба да прецизира...

Со северџаните
Со некапените
Со античките
Со бугарофилите
Со власите и другите етникуми што се во државата.
Со било кој друг тип на македонци од типот на шарените и слични...

она обопштено ама јас не се поистоветувам со вас и таков некој муабет што врза треба да каже со кој тоа не се поистоветува?
Ако е со СИТЕ македонци тогаш нема што да расправа како да ја исправиме работава во државата. Таму ми е замерката.

А не кој што бил. Нека биде и марсовец. Ако се декларира како македонец и ако тоа го прави од патриотски побуди тогаш океј.
нема гајле
ќе биде он поголем папа од папата цел живот, а вие вистинските Македонци распродавајте све од по дома, оти од раѓање ни е тоа загарантирано, шо кур сакаме да праиме со она за што до пред некоја генерација гинеле на големо

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.819
нема гајле
ќе биде он поголем папа од папата цел живот, вие вистинските Македонци распродавајте све од по дома, оти од раѓање ни е тоа загарантирано, шо кур сакаме да праиме со она за што до пред некоја генерација гинеле на големо
Не знам за кои тоа вистински македонци говориш, ете гледаш и таква поделба измисливте, ама можите и вие вистинските бугарофили македонци да распродавате сФе по дома пошто и онака трговијата на мало ни оди во државичево.

Последно уредено:
Член од
3 март 2021
Мислења
587
Поени од реакции
1.008
Грујо ја заеба работата со циганите кога проба да ги интегрира и им исподаде станови, социјално и пензии исто како што претходно на сличен начин се зезнаа кога пробаа да ги интегрираат шиптаpите.

Всушност Грујо се претставуваше како патриот а уствари тотално психички го осакати Македонецот почнувајки од турски серии, кич музика, култ на идолизирање и имплементирање на фејк кичерајска циганска култура у смисла јачање со коли, куќи итд. која е непозната во Европа а паторот ја воспостави преку увозот на најдолната кичерајско циганска српска музика.

Да не ја заборавиме амнестијата, 500 нови џамии во Скопје и продавање на државно земјиште на шиптаpи и цигани ко алва во негово време.
Автоматски споено мислење:

Еве намерно го отворив дпмнеовскиот гласник и како што очекував 30% од вестите се кичерај и шабанарија т.е. остатоци од време грујово, ова го уништува и треби Македонецот психички и физички, како беше 'тивка река брег рони'

IMG_20210322_153401.jpg

Нели е чудно што само дпмнеовските телевизии пуштат турски серии (алфа, к5, сител) а не телма на пример, паторот сакаше да го изретардира Македонецот за вечно он да владее.

Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Не знам за кој тоа вистински македонци говориш, ете гледаш и таква поделба измисливте, ама можите и вие вистинските бугарофили македонци да распродавате сФе по дома пошто и онака трговијата на мало ни оди во државичево.
Добро кажав веќе дека сум напишал нешто такво во нервоза, но ни малку слично како што го кажуваш ти, всушност неам појма што толку се закачи за ова. Не сакам да се поистоветувам со Македонци од типот на дпмне патриоти, не сакам да се поистоветувам со Македонци кои го пцујат Заев ама му скенираат фискални со оправдување "абе земи се што ти даваат", не сакам да се поистоветувам со Македонци кои се силат од кога знам за себе а државава ја снема, не сакам да се поистоветувам со Македонци кои ќе нападнат некој затоа што е во странство, затоа што не е чист Македонец, затоа што ако е малку порадикален во смисла не да коле и убива, туку како што сум го кажал примерот со најголемиот Влав кој загина за Македонија, на Мечкин камен а не накај Софија(во кафаните) Така да размислувавте сите Македонци(и не вадете од контекст нешто, зборувам за чистокрвните Македонци а не дека јас сум се двоел), денес можеби ни ова ќе го немавме, ама барем немаше да пишуваме овде за страв од Цигани, може ќе не поделеа, асимилираа, ама насилно ќе го направеа тоа, како во пиринска и егејска а не сега, сами се уништивме.

Јас ако сум сакал да се двојам од Македонците, досега ќе бев вработен преку сдсм едно 5 пати, еве ти уште еден прост пример, на "километари" нема Циган до мене а пак не ја запоставувам оваа тема, затоа што сочуствувам со тие кои живеат со сите комшии Цигани наоколу, реагирам кога се наоѓам во ситуација да помогнам, сочуствувам со мои другари кои имаат проблем со нив, сочуствувам со луѓето од Кочани од населбата каде што протестираа, имам мои луѓе од кочанско, прашувам каква е ситуацијата, спремен сум со другар ако треба и да отидеме некоја вечер да чуваме, на следниот протест одиме сигурно да дадеме поддршка, а ти гарантирам дека луѓе не од друг град Македонци, туку од Кочани Македонци а живеат на друг дел од градот, не ги интересира овој проблем. Како што кажа Берик јас да бидам поголем папа од папата, тоа не го можам. Какви биле моите предци, таков сум и јас, насекаде по социјалните мрежи, врие од патриотизам од чистите Македонци, никаде на дело го нема тоа и ти и многу други како замерка ми наоѓате мене што сун напишал. Што да напишам за луѓе кои трпат вакви срања и сите наместо на бунт удираат на хумор и сатира, ако е за тебе нормално тоа, за мене не е. Уште мал милион примери имам да ти набројам, кажувани од дедо, тато, и за вие 20 години што сум ги доживеал јас, ама како што се сфаќате погрешно, ќе го сфатиш и ова, така да нека останат за друг пат.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Грујо ја заеба работата со циганите кога проба да ги интегрира и им исподаде станови, социјално и пензии исто како што претходно на сличен начин се зезнаа кога пробаа да ги интегрираат шиптаpите.

Всушност Грујо се претставуваше како патриот а уствари тотално психички го осакати Македонецот почнувајки од турски серии, кич музика, култ на идолизирање и имплементирање на фејк кичерајска циганска култура у смисла јачање со коли, куќи итд. која е непозната во Европа а паторот ја воспостави преку увозот на најдолната кичерајско циганска српска музика.

Да не ја заборавиме амнестијата, 500 нови џамии во Скопје и продавање на државно земјиште на шиптаpи и цигани ко алва во негово време.

Еве намерно го отворив дпмнеовскиот гласник и како што очекував 30% од вестите се кичерај и шабанарија т.е. остатоци од време грујово, ова го уништува и треби Македонецот психички и физички, како беше 'тивка река брег рони'

Прегледај го приврзокот 289007

Нели е чудно што само дпмнеовските телевизии пуштат турски серии (алфа, к5, сител) а не телма на пример, паторот сакаше да го изретардира Македонецот за вечно он да владее.
Се е тоа иста приказна, патриотите низ историјата македонска биле убивани и тоа од самите Македонци, така да со самото тоа човек како Грујо не може да биде патриот, дека неговото владеење за ова беше одлично, тоа да, но на крајот на денот сфати го тоа како на пример, промена на смена помеѓу двајца келнери во кафана, без разлика на нивнити активности, тие се исти, работат за исти газди и кога им завршува смената, тие си одат а доаѓа друг, дали во текот на една смена келнерот бил малку по учтив, побрз, е важно во тој момент само, газдите и ресторанот остануваат тие.

Уште е тинејџер, има време уште да стане 100 %влав.
Генетски не можам да бидам тоа затоа што 50% македонски/влашки не се бришат како што сака некој и 5% да сум бил Македонец пак ќе бев за Македонија, поготово за Македонија во која од 2002 ми ги дала сите права по устав. Не сум јас косовар па да пукам и убивам, иако имам повеќе права и од самиот Македонец, напротив можам само да ја бранам таквата Македонија во моите можности, без разлика кои се оние од кого е нападната.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.819
Добро кажав веќе дека сум напишал нешто такво во нервоза, но ни малку слично како што го кажуваш ти, всушност неам појма што толку се закачи за ова. Не сакам да се поистоветувам со Македонци од типот на дпмне патриоти, не сакам да се поистоветувам со Македонци кои го пцујат Заев ама му скенираат фискални со оправдување "абе земи се што ти даваат", не сакам да се поистоветувам со Македонци кои се силат од кога знам за себе а државава ја снема, не сакам да се поистоветувам со Македонци кои ќе нападнат некој затоа што е во странство, затоа што не е чист Македонец, затоа што ако е малку порадикален во смисла не да коле и убива, туку како што сум го кажал примерот со најголемиот Влав кој загина за Македонија, на Мечкин камен а не накај Софија(во кафаните) Така да размислувавте сите Македонци(и не вадете од контекст нешто, зборувам за чистокрвните Македонци а не дека јас сум се двоел), денес можеби ни ова ќе го немавме, ама барем немаше да пишуваме овде за страв од Цигани, може ќе не поделеа, асимилираа, ама насилно ќе го направеа тоа, како во пиринска и егејска а не сега, сами се уништивме.

Јас ако сум сакал да се двојам од Македонците, досега ќе бев вработен преку сдсм едно 5 пати, еве ти уште еден прост пример, на "километари" нема Циган до мене а пак не ја запоставувам оваа тема, затоа што сочуствувам со тие кои живеат со сите комшии Цигани наоколу, реагирам кога се наоѓам во ситуација да помогнам, сочуствувам со мои другари кои имаат проблем со нив, сочуствувам со луѓето од Кочани од населбата каде што протестираа, имам мои луѓе од кочанско, прашувам каква е ситуацијата, спремен сум со другар ако треба и да отидеме некоја вечер да чуваме, на следниот протест одиме сигурно да дадеме поддршка, а ти гарантирам дека луѓе не од друг град Македонци, туку од Кочани Македонци а живеат на друг дел од градот, не ги интересира овој проблем. Како што кажа Берик јас да бидам поголем папа од папата, тоа не го можам. Какви биле моите предци, таков сум и јас, насекаде по социјалните мрежи, врие од патриотизам од чистите Македонци, никаде на дело го нема тоа и ти и многу други како замерка ми наоѓате мене што сун напишал. Што да напишам за луѓе кои трпат вакви срања и сите наместо на бунт удираат на хумор и сатира, ако е за тебе нормално тоа, за мене не е. Уште мал милион примери имам да ти набројам, кажувани од дедо, тато, и за вие 20 години што сум ги доживеал јас, ама како што се сфаќате погрешно, ќе го сфатиш и ова, така да нека останат за друг пат.
И јас на тоа што го напиша ти одговорив дека немој да пишуваш во нервоза (бидејќи може секако да биде протолкувано).

Исто, после тоа ти кажав дека за жал од оваа ситуација назад НЕМА од причина што еве барем јас не гледам во догледна иднина дека нешто во многу ќе се сменат работите на подобро - напротив одат на полошо и оттаму дедуцирам дека не можеме за брзо време да ја смениме ситуацијата во наша полза.

И не, не ми смета што си влав и воопшто биди било што додека си ја сакаш државата и народот кој живее во неа. За делот околу твоите изјави за македонците можеби си во право и извини, но јас не сум 24/7 тука за да ги имам прочитано сите твои ставови. Едноставно тој сум го запамтил беше дека не се поистоветуваш и за него ти реплицирав. Во принцип ми смета кога некој (особено што заминал во странство) плука по останатите македонци и ги гледа од висина. Тоа за мене е дволично. Очигледно не сум те разбрал или си го кажал во нервоза, а јас само тој дел го запомнив околу тебе.

Во однос на тоа што после тебе другите реплицираа откако јас и ти „се разбравме и раскрстивме“ во коментарите не значи дека не прави мене или тебе ПОмакедонци еден во споредба со друг.

За протести, ретко кој оди на протести за било што во државата и од тие причини ништо и не се менува.
Еве еден куп мртви имаме и немаме вакцини па не гледам некој од нас да излезе на протест за истото (а во ист момент таков еден процент да не е партиски мотивиран и со партиска позадина). Едноставно свеста е толкава и затоа сме на ова ниво како држава - а секако дека можеме и полошо.

Во однос на ромите или било кои други... кираџии сме во сопствена држава. Толку.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.793
Океј. И?
Sto sakas da kazes, deka kritika kon makedonskiot pasivizam za egizstencijalni raboti go pravi nekoj anti makedonec?

On koga go kritikuva pasivizmot na makedoncite ko pravi toa zosto mu e krivo, ne se siti ko bugarite i Albancite na nasa smetka.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.819
Sto sakas da kazes, deka kritika kon makedonskiot pasivizam za egizstencijalni raboti go pravi nekoj anti makedonec?

On koga go kritikuva pasivizmot na makedoncite ko pravi toa zosto mu e krivo, ne se siti go bugarite i Albancite na nasa smetka.
Се објаснавме меѓусебно погоре, прочитај.

Kajgana Shop

На врв Bottom