Slucajov e dokaz deka sepak se ima ekspertska kontrola koja moze da predlozi privremena pauza na procesot. Sepak ima slucaevi 5od milion ete, kade sto lugje dobivaat zgrutcuvanje na krv sto moze da bide opasno po zivot. Sigurno ke potvrdat deka e taka. Dobro e da se znae od povekje pricini. Edna e, deka pri dolgotrajna glavobolka ete od 3-4 dena podhitno treba da se proveri covekot i da mu se pruzi pomos. Od druga strana kako informacija za lugjeto celosno da bidat zapoznaeni so rizicite i da donesat odluka dali da se vakciniraat ili ne. Isto kako i kaj lekovite. Sepak treba da se ima na um deka na primer 10 od 10.000 zeni pri zemanje na antibebe pilula dobivaat tromboza. Ete kaj AZ da se 10 na 1.000.000. Isto taka mnogu vazno e da se znae, deka 1 od 5 (ili 20 od 100) zaboleni od korona dobivaat tromboza koja isto taka vo mnogu slucaevi e pricina za smrt. I na kraj i kaj drugite vakcini kako Moderna ili Biontech isto taka ima slucaevi na trombozi vo slicna visina kako kaj AZ ali tuka nikoj ne ja pauzira vakcinacijata. Benefitot od vakciniranje so AZ seuste e daleku pogolem i rizikot daleku pomal nego zaboluvanje od korona. Ocekuvam za nekoj den da prodolzat so vakciniranje. EMA seuste nema dadeno preporaka da se pauzira so vakciniranje, toa pretezno nekoi drzavi go napravija a nekoi drugi se kacija na vozot od bezbednosni pricini ama i da namalat odgovornost "ako se desi nesto".
Автоматски споено мислење:
Za zal taka e. Vo Kicevsko znam slucaevi od vekje pocinati a i tesko zaboleni. Kaj nekoj i znam, deka i vo ovie vreminja imaa pogolemi semejni sredbi i recisi site gi fati potesko.
Се работи за огромни пари и таму некаде во позадина веројатно има политика која ги влече конците.
„Prema informacijama Blumberga, cena Fajzera za jednu dozu je 19,5 dolara, što je mnogo skuplje od doze AstraZeneka vakcine, razvijene zajedno sa Oksfordskim univerzitetom, koja košta manje od četiri dolara, i od američke Džonson i Džonson, koja se primenjuje u samo jednoj dozi i cena joj je ispod 10 dolara. Doza Moderne je najskuplja i naplaćuje se 25 dolara za velike kupce, a 32-37 dolara za male.“
Со други зборови, Астра Зенека го убива пазарот со цената. Дополнително не бара посебни и комплицирани услови за чување.
Се работи за огромни пари и таму некаде во позадина веројатно има политика која ги влече конците.
„Prema informacijama Blumberga, cena Fajzera za jednu dozu je 19,5 dolara, što je mnogo skuplje od doze AstraZeneka vakcine, razvijene zajedno sa Oksfordskim univerzitetom, koja košta manje od četiri dolara, i od američke Džonson i Džonson, koja se primenjuje u samo jednoj dozi i cena joj je ispod 10 dolara. Doza Moderne je najskuplja i naplaćuje se 25 dolara za velike kupce, a 32-37 dolara za male.“
Со други зборови, Астра Зенека го убива пазарот со цената. Дополнително не бара посебни и комплицирани услови за чување.
Mozebi e i toa pricina, ne znam. Proizvoditelite imaat i posebno dogovori za cenite posto del od niv zele i javni pari pa ne moze da baraat orbitantni ceni.
Mislam deka site ceni za korona vakcinite se niski pa i tie od Fajzer ili Johnson. Ete edna doza da e maks 40€.
Za sporedba:
Grip: 10€
Ebola: 100€
FSME: 30€
MMR: 40€
Sakam da kazam: Ne gledam deka proizvoditelite preteruvaat so cenite i posto se mnogu barani ubeden sum, deka mozat daleku povisoki ceni da realiziraat. Ama neskreja na AZ e deka dobi mnogu losi vesti koi vsusnost go ocrnija bez potreba. Dali opravani ili ne, na kraj kaj lugjeto im ostanuva vo um Fajzer dobra AZ dzubre.
Mozebi e i toa pricina, ne znam. Proizvoditelite imaat i posebno dogovori za cenite posto del od niv zele i javni pari pa ne moze da baraat orbitantni ceni.
Mislam deka site ceni za korona vakcinite se niski pa i tie od Fajzer ili Johnson. Ete edna doza da e maks 40€.
Za sporedba:
Grip: 10€
Ebola: 100€
FSME: 30€
MMR: 40€
Sakam da kazam: Ne gledam deka proizvoditelite preteruvaat so cenite i posto se mnogu barani ubeden sum, deka mozat daleku povisoki ceni da realiziraat. Ama neskreja na AZ e deka dobi mnogu losi vesti koi vsusnost go ocrnija bez potreba. Dali opravani ili ne, na kraj kaj lugjeto im ostanuva vo um Fajzer dobra AZ dzubre.
Не можеш да споредуваш само цени, тука зборуваме и за количини. Тој што ќе помине со ударна голема количина те врзува со иста бројка и за ревакцина. Зборуваме за милијарди.
Леле бе па овие со тие мерки, како да не научија дека мерките само го одложуваат проблемот, а кај нас решението со сегашната брзина на вакцинирање нема да се случи и во следните 50г.
Не се споредувајте со Србија, они можат да вовдеат карантин од причина што кај и да е ќе си го вакцинираат целото население за месец два и потоа кога ќе тргнат карантинот ќе си свиркаат, ние ќе воведеме карантин и што по месец два пак ќе си продолжи ширењето на вирусот.
Мене никако не ми е јасно како не воведоа карантин во ноември и декември кога имавме дупло повеќе умрени од нормалното, дали сега имаме трипати повеќе па се планира карантин не ми е јасно.
Абе со дрндупка карантин може уште 500 години да го имаме вирусот.
Еве ти држава со правилен карантин, на 25 милиони имаат помалку од 30 илјади заболени и само 909 смртни случаи.
Ние на држава под 2 милиони имаме скоро 114 илјади заболени и речиси 3400 умрени.
Како бе нив им успева да затворат градови од по 5 милиони, а нас не ни успева да затвориме ни градови од по 10 илјади?
Еве можат да ме дополнат со подетални инфо тие што живеат таму, ама кога ќе видиш дека тие стигнаа да имаат помалку од 10 души на ден, а ние имаме повеќе од 1000 на ден треба да ти биде јасно дека ние сме ја утнале целата стратегија.
Не треба да се паметни нашиве тиквари што се во власт, доволно е да препишуваат од земји каде одредена работа функционира.
Еве што ќе каже
- Со навремена акција и со соодветни активни мерки кои ги превзема Владата на нашата земја, ние најдобро се справивме со кризата во регионов.
- Направивме големи чекори за намалување на економските последици во периодот кој следува и за побезболно враќање во нормалниот ритам на живот.
- Владата прави максимални напори за последиците од оваа здравствено-економска криза да бидат колку што е можно помали.
- Вакцините ЌЕ пристигнат до 31 Март
- Упатувам голем апел до граѓаните да ги почитуваат препораките со цел да го заштитат своето и здравјето на другите, а воедно на овој начин да помогнеме во борбата со оваа здравствено-економска криза и намалувањето на последиците од неа.
Тоа што бележиме најголем раст на смртност последнава недела, тоа што немаме вакцини, тоа не е важно. Важно е да се кажат пофални зборови за владата и колку добро сме изменаџирале.
Во меѓувреме болниците ќе си се полнат, луѓето ќе си умираат, обичните смртници ќе чмаат дома затворени „КО СТОКА“, а оние „спешал“ ќе се одмараат по бели свет
Vlade ne funkcionira ako vo shtab i dzamija ti potpisuvaat propusnica za setanje. Kaj nas za vreme na karantin imaa skoro site ausweis, kaj niv ako nemas dobra pricina ne dobivas i na glava da se ispravis.
Vlade ne funkcionira ako vo shtab i dzamija ti potpisuvaat propusnica za setanje. Kaj nas za vreme na karantin imaa skoro site ausweis, kaj niv ako nemas dobra pricina ne dobivas i na glava da se ispravis.
Не е ни ствар на права ( бар у Европа), правата им се 10 пати повеќе нарушени од Австралија или Кина. Имаат строг карантин веќе пола година, и пак не им паѓа бројката. Едноставно не се способни да го спроведат, безразлика колку ќе го малтретираат населението.
Еве за ваму ти гарантирам дека е тотално различна стратегијата од сите земји во Европа и затоа функционира.
Има цела процедура за да ти одобрат дека смееш да влезеш во нивната држава, плус имаш 14 денови карантин на твој трошок, плус имаше карантини каде се затвораа цели населби каде има зголемен број.
Низ Европа имам роднини и пријатели кои беа дојдени во мкд и пак се вратија во нивните држави неколку пати, кај овие ваму имаш заглавени нивни државјани кои не можат да се вратат цела година назад оти не ги исполнуваат/не сакаат да ги следат мерките (плус авионските карти се отидени у три лепе).
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.