Дали поддржувате доење во јавност?

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали поддржувате доење во јавност?

• Вкупно гласачи
    185
Како да ви кажам поинаку, ако не вака директно:

- Ако се ѕверите во туѓа дојка додека е во функција, најверојатно сте неизживеани и со слаба самоконтрола.

- Ако сте "навредени" од доењето јавно, најверојатно си влечете некои малограѓански комплекси од поодамна. Подобро ќутете си, овој став не е баш за фалење.

- Ако инсистирате жена ви да се "покрие" додека дои, тогаш сигурно сте несигурни сељачиња кои сметаат дека еден природен чин ви претставува некаква "опасност" или ви поттикнува љубомора поради упатените погледи.

Жени, сосема океј е да се покриете кога доите ако сакате. Исто така е сосема океј и да не се покриете додека доите. Тоа е ваш избор и вие сами најдобро го познавате вашето дете и знаете што е најдоброто за него и себе.

Како да ви кажам поинаку, ако не вака директно:

- Ако се ѕверите во туѓа дојка додека е во функција, најверојатно сте неизживеани и со слаба самоконтрола.

- Ако сте "навредени" од доењето јавно, најверојатно си влечете некои малограѓански комплекси од поодамна. Подобро ќутете си, овој став не е баш за фалење.

- Ако инсистирате жена ви да се "покрие" додека дои, тогаш сигурно сте несигурни сељачиња кои сметаат дека еден природен чин ви претставува некаква "опасност" или ви поттикнува љубомора поради упатените погледи.

Жени, сосема океј е да се покриете кога доите ако сакате. Исто така е сосема океј и да не се покриете додека доите. Тоа е ваш избор и вие сами најдобро го познавате вашето дете и знаете што е најдоброто за него и себе.
Се' зависи од општествените околности.
Пред 20 години некоја да извадеше цицка во бус или пак на гости да им одиш и да им ја натопориш дојката можеше лесно да дојде до осуда.
Сега, полиберално се гледа на оваа работа и мајките можат на раат да обават една толку нормална работа.

Сепак, културно би било ако си во можност да се покриеш (доколку си на отворено или во јавен превоз) или пак доколку си на гости да побараш да те одведат во друга соба за да бидат раат и мајката и детето. Глупаво е да имаш можност да одиш во друга соба, наместо тоа да го доиш детето во присуство на свекор, брат на сопруг и слично - едноставно непријатно е за нив, а можеби и за мајката (зависи).

Во Мјаукедонија побрзо ќе налета човек на некој манијак што ќе зјапа или ќе го сфати тоа како провокација па мајката ќе има проблем со таква будала отколку истиот да си замине и да не зјапа како вол. ЈБГ, толку ни е ментето.

Не знам што сте запнале со тоа дека "може да им е непријатно" на мажите... Може да ми објасните какво е тоа чувство на непријатност кое сте го добиле откако сте виделе некоја како го дои бебето? Се згрозувате или што? Сериозно прашувам :)

Од моја гледна точка, ако на мајката (која ја изложува градата) не и е непријатно, стварно не можам да сфатам зошто би им било на останатите непријатно. Објаснете ми.

Не знам што сте запнале со тоа дека "може да им е непријатно" на мажите... Може да ми објасните какво е тоа чувство на непријатност кое сте го добиле откако сте виделе некоја како го дои бебето? Се згрозувате или што? Сериозно прашувам :)

Од моја гледна точка, ако на мајката (која ја изложува градата) не и е непријатно, стварно не можам да сфатам зошто би им било на останатите непријатно. Објаснете ми.

Штом тебе ти е океј жена ти да ги шета цицките пред татко и брат ти, а има алтернатива да оди во другата соба и да го направи истото тогаш океј.

Мене ми е тоа недостаток на почит кон сите (освен кон бебето).

Исто, на свои 60+ би ми било непријатно да ми дојде снаата и да ги натопори на софра само затоа што детето би требало да цица.

Културно би било или јас да излезам од собата или таа со малечкото да одат во друга соба, сеедно.

Али хеј, тоа сум само јас, ти како сакаш. Не осудував никого, само искажав мислење и не знам од каде потреба истото дополнително вака да се дообјаснува.

Последно уредено:
Штом тебе ти е океј жена ти да ги шета цицките пред татко и брат ти, а има алтернатива да оди во другата соба и да го направи истото тогаш океј.

Мене ми е тоа недостаток на почит кон сите (освен кон бебето).

Исто, на свои 60+ би ми било непријатно да ми дојде снаата и да ги натопори на софра само затоа што детето би требало да цица.

Културно би било или јас да излезам од собата или таа со малечкото да одат во друга соба, сеедно.

Али хеј, тоа сум само јас, ти како сакаш. Не осудував никого, само искажав мислење и не знам од каде потреба истото дополнително вака да се дообјаснува.
Ти уствари не објасни што е непријатниот дел во доењето и зошто се чувствуваш непријатно, освен она малограѓанското "да ги натопори цицките" пред друг. Значи вие уствари сте биле загрижени за мајките и нивните партнери како ќе се осеќаат, а не дека вас ви е "грозно"? :pos:

Секако дека не ми пречи ако сопругата го дои бебето во јавност, уште помалку пред некого од моја фамилија - фала богу, сметам дека сите сме разумни и не размислуваме како сватови и дедовци од Благодарево од 1913-та година.

Инаку, стварно ти е безвезен обидот да прикажеш некаква дрскост од жените кои дојат, демек они "ќе ги тупнат цицките пред полна софра" дур сите ручаат, а останатите на масата сироти, не знам како ќе преживеат од срам пошто прв пат гледаат гради и никој од нив немал деца :(

Последен пат кога проверив дискутиравме за доење во јавност, а не на трпеза за време на семеен ручек - мислам дека и најлибералната мајка прво би отишла да го надои детето во друга соба доколку има услови, отколку да дои на маса.

Ти уствари не објасни ...
Ти реков, штом има потреба да објаснувам нешто што не се прави од општа култура... тогаш бадијала објаснувањето.

Штета што не сфати дека и во тоа првично што напишав бев повеќе ПРО отколку против ориентиран. Подобро објаснување од тоа што веќе го напишав не можам да дадам.

Не бе, еве, објасни што е "некултурниот" дел да доиш бебе на клупа во парк на пример? Не навлегувам во твоите хипотетички примери со "тупнување цицки на софра пред сите", кое и онака никогаш не би се случило, освен во нечии фантазии.

Во чии фантазии кога погоре член искажа став за роднина од Шведска која тоа го направила. За тебе тоа е културно? Еве тргни од себе. Ти, само статус погоре велиш дека ако има слободна соба секоја нормална мајка би заминала со детето во слободната соба. ДА, така треба да е. Зошто сега се побиваш?

Во однос на парк или јавен транспорт, зарем не го прочита линкот од погоре? Да, треба да го доиш детето ако имаш услови да го направиш тоа со некоја покривка, ако немаш дои го пак - нема никаков проблем.
И што всушност спориме кога и во првичниот мој пост во делот на јавно доење никаде не осудив никого?

Го спориме фактот што доење во јавност не е исто со некаков шведски пример од доење на гостинска трпеза во нечиј дом. Јас го немам прочитано постот во кој некој вели дека тоа се случило, ама и да се случи - сигурно имало причина зошто е тоа така, а мене воопшто не би ме тригнало.

И да, нормално дека мислам дека поприфатлива варијанта е да го надои во друга просторија наместо пред 10 луѓе, не затоа што мене не ми се допаѓа или ме навредува, туку затоа што секогаш е попријатно да се храни бебе во потивка/помирна атмосфера.

Еве го постот со „Швеѓанката“ и на тоа изреагирав дека не е во ред.

Не знам зошто ми тргна контра, кога истото го пишував пред тебе.

Еве го постот со „Швеѓанката“ и на тоа изреагирав дека не е во ред.

Не знам зошто ми тргна контра, кога истото го пишував пред тебе.
Од постот на овој со "брачеда ми од шведска" може само да извлечеме поука зошто некои се таму кај што се, а други mozzi nikogas нема да мрднат од вукојебината во која главна преокупација и тема на муабет да им биде дали на некоја и се ѕиркала градата додека го доела бебето во парк.

Од постот на овој со "брачеда ми од шведска" може само да извлечеме поука зошто некои се таму кај што се, а други mozzi nikogas нема да мрднат од вукојебината во која главна преокупација и тема на муабет да им биде дали на некоја и се ѕиркала градата додека го доела бебето во парк.
Сепак, тоа не го оправдува непристојното однесување да ги извади на маса и пред цела фамилија па да го дои детето. Може да оди во соседната соба.

Мене две работи не ми се јасни:
1. Зошто ви е непријатно од една мајка која го дои своето дете?
2. Ако се згрозувате зошто?

Ѕвони свекорот, "шо праите? Еве малиот јаде" и бааам камерата свртена накај мене со малиот и (дел од) цицката во кадар. Јас го прекорив да не прави така, затоа што доаѓам од земја каде што улошките ни ги виткаат во хартија за да не се гледаат и доењето е срамно. Нив, очигледно, им е најприродна работа.

Ѕвони свекорот, "шо праите? Еве малиот јаде" и бааам камерата свртена накај мене со малиот и (дел од) цицката во кадар. Јас го прекорив да не прави така, затоа што доаѓам од земја каде што улошките ни ги виткаат во хартија за да не се гледаат и доењето е срамно. Нив, очигледно, им е најприродна работа.
Како што кај нас е најприродна работа да истресе мрсули од нос со рака во тревичка во градски парк ама ако на соседна клупа мајка дои дете ќе ја погледне со прекорен поглед...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom