Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Ама само за да се негодува, да се дига Џеват(што би рекле старите).. а не дека толку им дошло до вакцинирање.
Ние на работа повеќе од половина прележавме и никој нејќе да се вакцинира.
Никој не ве ни тера да се вакцинирате. Државата е должна да обезбеди вакцини пошто неможе сите да го така прелегаат нити пак имаат 15к евра за приватните или врски за во државна болница. Тотална неспособност, најнеспособна влада што некогаш сме ја имале.

Чисто информативно во последно време дознавам за познаници што го прелегаа без нешто сериозно за да после некој месец да им настанат проблеми.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Никој не ве ни тера да се вакцинирате. Државата е должна да обезбеди вакцини пошто неможе сите да го така прелегаат нити пак имаат 15к евра за приватните или врски за во државна болница. Тотална неспособност, најнеспособна влада што некогаш сме ја имале.

Чисто информативно во последно време дознавам за познаници што го прелегаа без нешто сериозно за да после некој месец да им настанат проблеми.
Види ова ако продолжи вака ќе им се јавуваат проблеми и на непрележани. Не сум бил на редовен преглед 1 година ни ја ни моите, се што не е критично се одложува за некој боље времиња.
Само што изглеа ни вакцините го немаат ефектот што го очекував.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.486
Поени од реакции
10.387
Мислиш дека се работи само за дигање галама.....околу вакцините? ......демек колку да се критикува за нешто власта?
Онака......досадно ни е.....па тресеме зелени.....демек само џева дигаме?
Грешка си.......од мое пошироко опкружување, 90% сакаат да се вакцинираат......ама вакцини нема.
Вината......се знае каде е, а народот.....секако оние луѓе кои сакаат да се вакцинираат се немоќни.

Сепак секој со своето размислување.....не судам.
Погрешно ме разбра душо...Значи ова е тема за корона, има посебна тема за вакцини идр....Премногу се замараш и губиш нерви секојдневно критикувајќи ја државава, народот, власта...има друга тема за критикување.
Власта дека е неспособна видовме...за цела година откако почна пандемијава не направи ништо освен што затвори и упропасти постоечки болници, отвара и затвара една модуларна болница, па имаше и полска болница со шатор кој нон стоп се издишуваше...и триста катастрофални глупости.....

Народов е виновен, само седиме и траеме и како баби на социјални мрежи критикуваме....опозицијава е дабетер.
еднаш реков дека сите политичари у контејнери треба да ги напикаме.

Трендс душо, работам во здравство и верувај дека сите ние што прележавме, сега несакаме да се вакцинираме.....
Колку држави спроведоа имунизација но ете ги, повторно бројката на заболени расте, повторно карантини, полициски час, забрани.....веќе ни во вакцините не верувам....
Медицинскиот персонал што ке се вакцинира може да пренесат пак зараза...значи и одење во болница за било каков преглед не ти е сигурен.

Има многу поинфективни работи од вирусов, тука на прво место е стресот....пукаме секојдневно оти 24 часа сме на психолошка изложеност од едни те исти вести...број на заболени, број на умрени.....каде се другите болести...чекаат ама дали ке дочекаат.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Погрешно ме разбра душо...Значи ова е тема за корона, има посебна тема за вакцини идр....Премногу се замараш и губиш нерви секојдневно критикувајќи ја државава, народот, власта...има друга тема за критикување.
Власта дека е неспособна видовме...за цела година откако почна пандемијава не направи ништо освен што затвори и упропасти постоечки болници, отвара и затвара една модуларна болница, па имаше и полска болница со шатор кој нон стоп се издишуваше...и триста катастрофални глупости.....

Народов е виновен, само седиме и траеме и како баби на социјални мрежи критикуваме....опозицијава е дабетер.

Трендс душо, работам во здравство и верувај дека сите ние што прележавме, сега несакаме да се вакцинираме.....
Колку држави спроведоа имунизација но ете ги, повторно бројката на заболени расте, повторно карантини, полициски час, забрани.....веќе ни во вакцините не верувам....
Медицинскиот персонал што ке се вакцинира може да пренесат пак зараза...значи и одење во болница за било каков преглед не ти е сигурен.

Има многу поинфективни работи од вирусов, тука на прво место е стресот....пукаме секојдневно оти 24 часа сме на психолошка изложеност од едни те исти вести...број на заболени, број на умрени.....каде се другите болести...чекаат ама дали ке дочекаат.
Тогаш погрешно сме се разбрале.....
Не, не губам нерви......него ми се ствара се поголем револт према секојдневните сервирани лаги од страна на власта. Инаку во однос на политичари.......апсолутно се сложувам со тебе......исто ѓубре......само вакво ѓубре како што се сега овие на власт......немало.....рекордери се, водат!
За во здравство знам дека има голем број, огромен што го пројдоа Ковидов......и дека има доста што не сакаат да се вакцинираат. Ете мои роднини што работат во здравство.......еден од нив е познат хирург, кој беше болен од Ковид во август.....сега се вакцинираше со Фајзер......не го помина баш лесно вирусот.....беше хоспитализиран, со компликации. Со задоволство сакаше да се вакцинира, и се вакцинираше.
Точно, може да се каже дека најголем проблем е што немаме никакво здравство во моментов.......се е блокирано......цела година сме без здравство......недај боже нешто да ни се случи, а жив човек.....се може да се случи. Тој што има пари за приватно океј.....тој што нема Господ на помош. Тоа е една од најголемите утки на власта.
Знам дека вакциниран може да пренесе зараза......исто и дека не е целосно заштитен......особено со новите соеви. И каде е крајот на ова зло што не снајде? .......губам надеж.....не го гледам крајот на тунелот.
Гледај Тозовац......вакциниран, ревакциниран.......хоспитализиран
Нека оди по ѓаволите ова зло.......што го клекна цел свет на колена

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Види ова ако продолжи вака ќе им се јавуваат проблеми и на непрележани. Не сум бил на редовен преглед 1 година ни ја ни моите, се што не е критично се одложува за некој боље времиња.
Само што изглеа ни вакцините го немаат ефектот што го очекував.
Ги проверувам бројките на Израел на 2-3 дена, 42% целосно вакцинирани и имаат над 8% прелегани. Очекував помал број на новозаразни, а имаат поголеми рестрикции од нас. Најавија целосно отварање во април така да ќе видиме во април колку е ефикасна. Нели треба 3-4 недели за да делува вакцината па април месец ќе може да се види ефектот.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.486
Поени од реакции
10.387
Ги проверувам бројките на Израел на 2-3 дена, 42% целосно вакцинирани и имаат над 8% прелегани. Очекував помал број на новозаразни, а имаат поголеми рестрикции од нас. Најавија целосно отварање во април така да ќе видиме во април колку е ефикасна. Нели треба 3-4 недели за да делува вакцината па април месец ќе може да се види ефектот.
Никој не гарантира дека ако примиш вакцина ќе стекнеш имунитет или ќе имаш антитела.
Страв ме фаќа кога слушам дека во државиве каде што имаше најголем број на вакцинирани, сега има огромен пораст на новозаболени, нови соеви на вируси....па ете и Србија, примерот за имунизација, гледаш што се случува, од каде излегоа толку заболени сега?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.486
Поени од реакции
10.387
Ништо ново не е ова Берик..истото се случуваше и во ГОБ 8ми септември.
Надвор, пред инфективна амбуланта имаше 200 пациенти( и јас), народ плаче, кука, офка, едвај стојат некој(после еден мизерен шатор нели направија со клупи внатре и греалки), кој се пцуе, се тепаат, обезбедување трча...А ВО АМБУЛАНТАТА САМО ЕДЕН ДОКТОР ИНФЕКТОЛОГ, ЕДЕН ЛАБОРАНТ, ЕДЕН РТГ ТЕХНИЧАР, ЕДЕН АДМИНИСТРАТОР.....

Кога се делеа пари како за награди на вработените кои работеа во ковид центри, пари добија и тие што дремеа дома цела година, тие што маска на уста не ставиле.....нема правда...нема персонал за работа со ковид заболени...многу нежни излегоа нашите здравствени работници, многу хронично оболени...ги користеа тие душички кои се вработени по договор, маста им ја вадеа, а ниту се осигурани, ниту имаат стаж.

Така ке биде и понатака, работат само инфектолози, интернисти,хирургија некој итен случај, а останатите го дрват дома и земааат плати и награди.

D

Deleted member 12196

Гостин
И да го запалите контејнерот со сè нив. Сепак, штета за контејнерот.
а останатите го дрват дома и земааат плати и награди.
Кога јас пишував дека кардиолог секој ден си го шета детето некој(а) ми возвраќаше дека и тој има приватен живот. А тоа се случуваше со месеци, значи не бил на работа (си го дрвел дома).

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.486
Поени од реакции
10.387
И да го запалите контејнерот со сè нив. Сепак, штета за контејнерот.
Кога јас пишував дека кардиолог секој ден си го шета детето некој(а) ми возвраќаше дека и тој има приватен живот. А тоа се случуваше со месеци, значи не бил на работа (си го дрвел дома).
Kardiolozite ti se internisti, oni imaa rabota...jas mislev na psihijatri, orl, oftamolozi, dermatovenerol.psiholozi,soc.rabotnici....Ovoj tvojov kardiolog izgleda e nekoj od onie hronicno bolnite koi sedea doma i zemaa cela plata, a nie ostanatite ako se razbolevme odejki na rabota ni kinea boleduvanje.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Прегледај го приврзокот 286739
Никогаш досега немало ефикасна вакцина против коронавирус.

Никогаш досега немало вакцина излезена на пазар за помалку од четири години.

Немало никаков скок во научно знаење и медицинска технологија да тоа сега стане возможно.

И никогаш досега немало да за домаќинлак и одговорност се представува игнорирачки однос кон севкупната економија и севкупната состојба на живот.

Вакцина против коронавирус е бајка Минхаузеновска промовирана од финансиски интереси кои се толку надрочиле што ги користат како марионети Потемкиновите села наречени „држави“ и „институции“.

Гадни проблеми има со здравјето?

Кога дојде најтешкото, откако е светот и векот, погледот се свртува кон корените, кон она што е повеќе сигурно и повеќе втемелено. ... А НЕ кон најнова новотарија пропагирана првенствено од бездушни јавни личности, како да е нов Монорејл.

Жед за решение нема и не може да се утажи автоматски, преку она што е веднаш на дофат: валкани матни бари наречени телевизија, социјални мрежи, држава-корпорации и вакцини. Животниот век и здравјето во минатите стотина години не се издигнаа благодарение на медицина, уште помалу вакцина, туку со решавање на проблеми на : чиста вода, здрава исхрана, социјална згриженост....

vaccines.jpg

borso

Робсо
Член од
7 ноември 2020
Мислења
66
Поени од реакции
113
Колку држави спроведоа имунизација но ете ги, повторно бројката на заболени расте, повторно карантини, полициски час, забрани.....веќе ни во вакцините не верувам...
Антиваксајн кампањата иди од кај вас, хероите. Самите не се вакцинирате и со вакви дополнителни муабети на работа и тука ги обесхрабрувате пациентите и општо населението. Засрамете се госпоѓо, велам засрамете се.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.757
Поени од реакции
37.762
Другар мој работи во кафана, ми вика нема слободна маса ова недела по повод 8-ми Март, уствари ионака нема игла кај да се фрли по кафани. Вие тука за вакцини прајте муабет.
... тоа не е ништо, јас добив покана најмалку од три места за 8ми март- туристичко патување во Турција и некои други дестинации, не дека ме канат знаејќи дека нема шанса да мрднам некаде, веќе година дена ги почитувам сите протоколи на пандемијава на дистанца и недружење, а најмалку патување, туку поради инфо околу ПЦР тест кој е задолжителен за Турција и некои други држави,
јас не знам како тоа нашава држава не реагира на вакви туристички патувања, ниту тест ниту изолација, а камо ли забрана на патување!

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.365
Поени од реакции
5.756
... тоа не е ништо, јас добив покана најмалку од три места за 8ми март- туристичко патување во Турција и некои други дестинации, не дека ме канат знаејќи дека нема шанса да мрднам некаде, веќе година дена ги почитувам сите протоколи на пандемијава на дистанца и недружење, а најмалку патување, туку поради инфо околу ПЦР тест кој е задолжителен за Турција и некои други држави,
јас не знам како тоа нашава држава не реагира на вакви туристички патувања, ниту тест ниту изолација, а камо ли забрана на патување!
Преговараат за вакцини, у гужва се ќе средат попосле малце ова со патувањата :icon_lol:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.293
Поени од реакции
19.759
Си плачиме за еден здрав карантин ама ајде, да видиме до кај ќе се тера :)
Сегде низ Европа се затвараат и тоа со веќе пола население вакцинирано шо се вика збор, ние абер немаме ни за вакцини ни за протоколи.

Kajgana Shop

На врв Bottom