- Член од
- 25 ноември 2013
- Мислења
- 1.657
- Поени од реакции
- 1.519
Ko sto kaza kano, vo mesta ko McDonalds, Burger King rabotat pretezno studenti, i veruval ili ne pogolem del se anglicani, bar u mestata kaj ja sto sum bil. Tie se pretezno part time rabotni mesta i za toa na studentite na nekoj nacin im odgovara.Те гледам имаш познавања, зар е можно кога ќе се смири ситуацијата да не примаат ЕУ државјани или индијци или пакистанци за да им ги работат тие ниските работи како во Бургеркинг,Мкдоналдс,магацини, чистење и слично. Знам дека и пред тоа се бараа работници за тие позиции исто како во Германија. Зарем ќе почнат Англичаните да работат во кујна во Мкдоналдс ?
Германците плус се во ЕУ имаат еден тон европски работници и пак имаат потреба од работна сила па даваат визи на Македонци и слични како нас. Мислам дека и Англичаните ќе измислат нешто за да даваат лесно визи на некој начин како Германците пошо ќе нема кој да работи.
Edinstvena olesnitelna okolnost mislam deka ke imaat sezonskite rabotnici a mozno e i medicinskite sestri,lekari itn. Za site drugi ke mora da imas najdeno rabota i firmata da ti garantira.
Nie bas vekje pocnavme da stavame proceduri u mesto za vrabotuvanje so sponsorship, bidejki 70% od tie sto rabotat za nas se rumunci.
Автоматски споено мислење:
Sea vidov ova. Bi se premestil u Evropa samo bidejki ke mi bide poblizu do doma(ne sakam letanje pa patuvam so kola sekoja godina). A i cisto da vidam kako e zivotot tamu, ja bi Germanija ili Avstrija ali ne mi se uci jazik na stari godini i ne znam kolku bi nasol rabota u mojata struka.Зошто би се преместил во Европа наместо на островото? Што е тоа во тој систем што функционира полошо отколку во другите во Европа?
Лично прашање, извини, но ме интересира пошто поделени се мислењата... Многу што се по европата сакаат во држава каде се зборува англиски (англија, ирска, америка) и обратно многу од островото на пик ја имаат германија првенствено па другите земји околу централна европа.
Твоите размислувања за/против живот во англија? Штом си таму 10 години сигурно системот го знаеш до танчина.
Поздрав ))))
Najosnovni za/protiv ti se slednive:
Za: skoluvanje(ti davaat kredit koj go vrakjas minimalno i toa samo ako zarabotuvas nad odredena suma), kariera(plata, promocii itn), zdravstvo(site pregledi na drzavno se besplatni, bez razlika dali e samo za da vides doktor ili pa 2 saati magnetna rezonansa).
Protiv: vremeto(mada poslednite nekolku gdoini i ne e taka losho), skapi nedviznini ili kirii, skapo odrzuvanje na avtomobili, socijalniot zivot e daleku ko onaj u mk, javen transport(obicno ko sardini i skap, sea so koronava e prazno ali cenite pak si rastat, bukvalno plakjas za da te butkaat na site strani,pa mu ide ko masaza lol), gradinki(cena na gradinka e kolku minimalna plata nekogas i povekje, pa ako nemas nikoj da gi cuva decata ke treba eden roditel ili da sede doma ili da rabote za nisto ako e na minimalna plata, pomosta od drzavata ko detski dodatok e smesna, okolu 20ina funti nedelno).
Ovie ti se ovaka najosnovni i ona sho momentalno mi padna na um(bidejki sum na rabota i sakam malku da 'izbegam' od dokumenti lol, srekja nikoj ne mi stoi nad glava da me kontrolira) .
Последно уредено: