Normalno kaj domašnite uredi se meri samo eden pritisok na podebelata cevka i se stavaat sondi na dvete cevki za merenje T na freonot. Uredot prema izmerenata T na pomalata cevka go pokažuva pritisokot i vo taa cevka.Zlatko ako sakas pojasni mi bidejki ne mi e jasno kako istovremeno ke se izmeri pritisok vo dvete cevki ( tenka i debela ) koga samo na golemiot ventil na nadvoresnata edinica ima odozdola vlez za crevo dodeka na maliot ventil nema a i dvata ventila od stranite imaaat vlez za sopiranje i pusranje na freonot vo sistenot na klimata so imbuls kluc ( dali od stranata kade sto se stava i imbuls kluc moze da se stavaat crevata i taka se meri pritisokot ili ? )
Vo prilog slika od klima on-off no i kaj inverter i kaj on-off klimi isti se ventilite
![]()
Ovie uredi imaat možnost za priklučuvanje na vakuum pumpa i precizno go merat vakuumot koj se postiga, plus pri ova imaat prikaz na temperaturata na isparuvanje na vodata. Taa može da se dovede so pomoš na vakumiranjeto da ispari i na -30C vo zima ako e ladno a treba da se vakumira sistemot.
Nema da se trudam ova da go pojasnuvam bidejći na forumov ima takvi buzdovani so koi se ubeduvav deka ne se vakumira so kompresor od frižider i deka od sistemot so vakumiranjeto se vadi vodata od sistemot a ne VOZDUHOT.Se e tocno osven sto vekje nema potrebi od tablici.. tablicite se vnatre vo programot na samiot ured i sam go pravi proracunot,samo i samo ako predhodno se primenat metodite sto gi spomna i gi objasni... p.s. ostanuva uste podladuvanje i pregrejuvanje da im objasnis... Golem pozdrav
Ili so ovoj posledniov deka samo so manometar pa makar i bil digitalen ne se konstatira nedostatok na freon vo sistemot.
Ti te molam da ne mi se obraćaš i citiraš ponataka.Безмалку цели 9 часа