Греење со пелети

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
@korka пубо од централно греење на пелети нема верувај..
Јас сум долгогодишен 'грејач' на пелети и сум презадоволен плус што немам изолација..
За јачината доколку одлучиш да грееш и бојлер итн под 30 не оди, јас мислам најидеално ќе ти е 30kw или 35 ако има...
Е сега за потрошувачката.. Зависи и колку часа грееш. Просечно е 8 часа..
Доколку ја грееш цела куќа наеднаш доста ќе го мачиш со тоа нормално ќе треба јачината на котелот да ја ставиш на тројка или четврка...
Најубо ти е пример да ги грееш оние соби кај што ќе си/сте.. Во спална пример навечер неколку сати и доста ќе е.. Во ходник исто така според мене немат потреба толку да го форсираш..

Колку повеќе ја зголемуваш јачината на котелот толку повеќе ќе ти троши..

Не оди да грее спрема термостат. Зш? Зш во твојов случај како што имаш голема куќа пример ќе ти мери само во дневната (во зависно кај ќе го поставиш котелот) и ќе ти гаси, а во др соби можит и да не ти е толку топло..

Греј си преку вода.

За изборот на котел гледај да биде барем малку попознат да мојш понатака да си го дотеруваш како сакаш. Сакам да кажам пред да се одлучип да го земиш прогуглај на некои форуми дали го има/дали пишет за него коментари итн

На крај потрошувачката.. Рачунај подолу од 4тони годишно нема шанса да имаш. Поз
Фала брат за инфово солидна информација е за мене оваа ама котелот ќе ми стои во котлара не сакам да го гледам и да го ложам во дневна.Сум во план и ходниците да ги греам значи нека бидат 6 тона тоа ти е 6000кг/15кг = 400 вреќи.Мислам дека за да загреам се како што треба не се многу пари.Сепак се пари ама секое задоволство се плаќа.Плус кога не е многу ладно и климата да врви троа за да грее.35кв се мислам да зимам затворен систем само ќе видам од вие што продаваат колку мислат да ме штават финансиски.Сепак многу има продавачи и ќе се најде некој.Спалните секако не сум во план да ги греам максимално доволно е да не бидат многу ладни.Подобро појак котел за да не троши многу,се така мислам како што гледам и се информирам.Таа ќе биде.Само се двоумам сеуште дали да го земам комбиниран за во случај да палам и некое дрво во котелот.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
Фала брат за инфово солидна информација е за мене оваа ама котелот ќе ми стои во котлара не сакам да го гледам и да го ложам во дневна.Сум во план и ходниците да ги греам значи нека бидат 6 тона тоа ти е 6000кг/15кг = 400 вреќи.Мислам дека за да загреам се како што треба не се многу пари.Сепак се пари ама секое задоволство се плаќа.Плус кога не е многу ладно и климата да врви троа за да грее.35кв се мислам да зимам затворен систем само ќе видам од вие што продаваат колку мислат да ме штават финансиски.Сепак многу има продавачи и ќе се најде некој.Спалните секако не сум во план да ги греам максимално доволно е да не бидат многу ладни.Подобро појак котел за да не троши многу,се така мислам како што гледам и се информирам.Таа ќе биде.Само се двоумам сеуште дали да го земам комбиниран за во случај да палам и некое дрво во котелот.
Како си сакаш.. Јас мислам да си земеш комбиниран зш ако земаш пример само котел на пелети потешко ќе е после да напрајш (најдиш) и со дрво (бидејќи не секои котли на пелети имаат опција и за додаток на дрво на веќе постоечкиот котел)

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Како си сакаш.. Јас мислам да си земеш комбиниран зш ако земаш пример само котел на пелети потешко ќе е после да напрајш (најдиш) и со дрво (бидејќи не секои котли на пелети имаат опција и за додаток на дрво на веќе постоечкиот котел)
Не те разбирам оти немам многу искуство со ова.Сакаш да кажеш дека ако земам комбиниран е подобро или да земам на пелети котел и можам да го направам комбиниран???Објасни ми подобро ако имаш искуство поголемо.Може ли на комбиниран да му ставам силос со пелети и ако се потрошат дрвата да си продолжи на пелети или обратно е некоја ситуација.

Член од
2 септември 2012
Мислења
320
Поени од реакции
92
Здраво на сите. Едно прашање од информативен карактер, за стан од 60м2 која моќност на печка би бил најдобар? Не сум во план да ставам радијатори, туку од одние печки што дуваат топол воздух. Ако знаете да препорачате некоја. Убав ден на сите

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Како дa ја извадам решетката кај шо се тураат палетите од комо 21?

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Gorno ili horizontalno polnenje na gorilnikot so peleti? Sekoj sto prodava kotlovi go fali negoviot nacin pa ako ima nekoj iskustvo vo vrska so ova ne e loso da objasni.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Сега заприметив и ми падна чудно, при палење на каминот, од овој дел кај стаклово точно на средина кај цртата излегвит воздух но не осеќам никаков чад или мирис. Пошо е баш централно си викам така треба но не ми е баш логично. Мислење?
20210131_174412.jpg

Член од
28 февруари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
ThermoFluks pelling 35kw ili Lafat bauger 33kw za 180-200m2 dobra izolacija, dograma pvc.
iskustvo koj e podobar.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
@ilkas82 јас мислам штом веќе имаш добра изолација 30 kw ќе ти е доволно...Термофлукс во секој случај или центрометал...
Прашај си убо колку kw од производителот ти требаат, има повеќе фактори тука висина на собите, кај ќе е сместен котелот..

Член од
23 јули 2020
Мислења
21
Поени од реакции
27
Zdravo drustvo
Da prasam dali nekoj ima iskustvo so pecka na pelet Mareli so moknost 34kw

Член од
15 јануари 2009
Мислења
92
Поени од реакции
13
Kako ste zadovolni od ovoj brend, efikasnost, potrosuvavka, odrzuvawe?
Efikasnos i odrzuvanje super pre zadovolen, potrosuvacka uste ja testiram bidejki mi e prva sezona. Gream za sega 100m2 a zdravje od dogodina 200 pa ke vidime. Potrosuvackata zavisi od peletite, imam zemeno edni bukovi ama ne se 100% buka ( a se klasificira kako 100% buka) mi trosi 2.5kg na cas, imam rodnina sto od skoro pocna da raboti vo fabrika za peleti mi napravi 100%buka samo za mene i mi trosi 1kg na cas. Se zavisi kakvi peleti ke zemes i kako ke ti ja nasteluvaat, jas mojata sam si ja srediv bidejki toj sto mu plativ 3000denari ne ja sredi kako sto treba mi trosese 3kg na cas i mnogu mi crnese staklo, od koga ja resetirav i sam si ja srediv nemam crno staklo i namalena potrosuvacka imam. Prasaj sto te interesira sto znam ke pomognam. Vo globala sum pre zadovolen celo vreme vodata mi e na 55stepeni od izolacija na kukata imam samo pvc prozori i od nadvor 5cm malter nemam fasada so stiropor.

Sent from my MAR-LX2 using Tapatalk

Член од
23 јули 2020
Мислења
21
Поени од реакции
27
Efikasnos i odrzuvanje super pre zadovolen, potrosuvacka uste ja testiram bidejki mi e prva sezona. Gream za sega 100m2 a zdravje od dogodina 200 pa ke vidime. Potrosuvackata zavisi od peletite, imam zemeno edni bukovi ama ne se 100% buka ( a se klasificira kako 100% buka) mi trosi 2.5kg na cas, imam rodnina sto od skoro pocna da raboti vo fabrika za peleti mi napravi 100%buka samo za mene i mi trosi 1kg na cas. Se zavisi kakvi peleti ke zemes i kako ke ti ja nasteluvaat, jas mojata sam si ja srediv bidejki toj sto mu plativ 3000denari ne ja sredi kako sto treba mi trosese 3kg na cas i mnogu mi crnese staklo, od koga ja resetirav i sam si ja srediv nemam crno staklo i namalena potrosuvacka imam. Prasaj sto te interesira sto znam ke pomognam. Vo globala sum pre zadovolen celo vreme vodata mi e na 55stepeni od izolacija na kukata imam samo pvc prozori i od nadvor 5cm malter nemam fasada so stiropor.

Fala mnogu na instrukciite. Vo faza na odlucuvawe sum koj brend da kupam, i bidejki Mareli imaat solidna cena, me interesirase iskustvo od korisnici. Bidejki kukata e 2 sprata 100+100m2 i izolacija stiropor, kako tvojata 30KW bi trebalo da zadovoli.

Член од
15 јануари 2009
Мислења
92
Поени од реакции
13
Fala mnogu na instrukciite. Vo faza na odlucuvawe sum koj brend da kupam, i bidejki Mareli imaat solidna cena, me interesirase iskustvo od korisnici. Bidejki kukata e 2 sprata 100+100m2 i izolacija stiropor, kako tvojata 30KW bi trebalo da zadovoli.
Nema problem, mislam deka nema da pogresis ako izberes mareli ne gi falam deka i jas gi prodavam ama si delam iskustvo moe deka sum pre zadovolen

Kajgana Shop

На врв Bottom