Веганизам/Вегетаријанизам

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Темата е отворена 2019, примарната цел се рецепти, затоа е и во овој под форум.

За изборот кој го правиме самите што ќе јадеме, за моралните и етичките причини, за тоа колку некој е недосозреан, за егото ... ве молам отворете тема во филозофија и психологија, вадете си очите таму и Агда нека ве оправа.:icon_lol:

Последна опомена со оф топици и напвреди. пред негативни. Негативни поени во гурманско, и тоа ќе доживеам. :(

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Темата е отворена 2019, примарната цел се рецепти, затоа е и во овој под форум.

За изборот кој го правиме самите што ќе јадеме, за моралните и етичките причини, за тоа колку некој е недосозреан, за егото ... ве молам отворете тема во филозофија и психологија, вадете си очите таму и Агда нека ве оправа.:icon_lol:

Последна опомена со оф топици и напвреди. пред негативни. Негативни поени во гурманско, и тоа ќе доживеам. :(
Предлог насловот да го смениш во Веганска/Вегетаријанска Исхрана, да би го ограничила само на исхрана и со тоа секој кој ќе општи за етика морал ќе биде оффтопик.
Вака со ...изам подразбира и филисофски психолошки....

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ти што правиш за до го решиш проблемот со гладните?

Значи пак истото у круг идеме :D

Китови и борба со кучиња = профит + мерак + традиција.
Животински продукти = профит + мерак + традиција.

Двете се непотребни, така да двете не се во ред.

Преместете ја темава во филозофија и психологија, веганизам НЕ Е исхрана, дури и да умре некој од јадење (ПРИМЕР) само трева, пак е негов избор, и негова грешка, оваа идеологија се залага за прекина на експолатација на СИТЕ свесни а некогаш и несвесни животни, дефиницијата за веганизам е да се елиминира било каква НЕПОТРЕБНА експолатација на животни и свесни битиа, вклучивајќи ги луѓето. Хуманоста е дел од ова движење, а таа ги опфаќа двете страни, луѓе и животни. Сето ова важи до одреден степен, пример ако си во дивина (вистинска) и умираш од глад, тогаш да се убие животно е сосема во ред. Ако си на пуст остров, или некаде заглавен повторно е во ред. Исто така вакцините се во ред, заради тоа што се НУЖНО зло, и тој аргумент НЕ држи.

TLDR да луѓето се побитни од животните

Да, тоа не значи дека треба да мачиме и убиваме животни.

Кој не сфати, и мисли дека има добар аргумент, може да поразговараме на телефон, разговор по кој грото од луѓето СЕ СОГЛАСУВААТ со скоро се што е кажано, ама претходно не се ни свесни дека тоа е така, се заради тоа што се фокусираат на наводни "aгресивни вегани" штета што не постојат агресивни борци против борби на кучиња? oh wait.
Ај последно од мене ова: настрана од вакцините, неколку страни поназад ви пишав во кои суплементи и лекови се користат органи на животни ама пак ги пиете и сте ги пиеле.
Нема нужно Зло, или е зло или не е, а и во двата случаи е извршено и поддржано од човечки фактор.

@DaedaIus срндачот (сунчарката) извари ја пред да ја пржиш, далеку е повкусна и мирисот не и е толку интензивен.

Ако најдеш во природа шампињони пробај да ги испечеш надвор директно во жар :)

C

CoolIris

Гостин
Поради последна опомена од модератор за офтопици, неправди и навреди не може да си го искажам мислењето на толку многу цитати и провокации. Мислам дека фер би било сите мислења и провокации да се избришат, не само пријавените.

И да уште ова ќе кажам, највеќе ме нервира кога во сериозни дискусии некој го користи својот пол и ми се поставува супериорно со својот бизарен начин на изразување. Тоа ми е толку потценувачки, деградирачки, шовинистички, примитивистички и ниту малку интелектуално. Ако тоа не заслужува опомена некаква, било каква, тогаш не знам.

:cenzura:

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Ај ќе клавам пак рецепти и ќе се надевам дека нема да се загинат во се останато.

Веган вафли:
Овие ми се пробани и не барам нов рецепт оти сум презадоволна. Растопив чоколадо во малку масло од кокос и нов омилен топинг ми е за десерти.

Веган фета:
Овај го ставив страна наназад ама се загина.

Сејтан "пилешко":
Ова во support групата Veganuary го скапаа фалење. Јас не успеав да добијам посакувам ефект, не сум сигурна дека воопшто сејтан ќе фатам пак.

Ко сум кај сејтан, најдов интересна страна за веган нарачки Vegan Lighthouse. Прат и рецепти со сејтан меѓу другото.

Крекери со спанаќ:
Овие се п р е д о б р и. Убај за изглед. Убај за вкус. Лично, напрскав малку крупна сол. Многу додава на вкус.

Vegan Wellington:
Ова ми е пробано. Ептен е вкусно, можи и да се замрзни.

Сега ќе ставам и убај веган канали, со добри рецепти.

Pick up Limes:

Healthy Crazy Cool:

Avantgardevegan:

Simnett nutrition:

Cheap lazy vegan:

RainbowPlantLife:

Ping @Ljupco94 за рецептите.

Е сега за нови вегани - Veganuary. Кога се пријавувате на линкот добивате книги во мејл, и секој ден во текот на Јануари, добивате типс за храна пред се и рецепти. Д н е в н о. Да дојдам од пц можам и да манам скрин од некои поинтересни и поважни типс и да копирам рецептите.

Линк.

Ping @Beginner рече цели две недели си на овај пат, ќе ти се најди Veganuary.

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ај последно од мене ова: настрана од вакцините, неколку страни поназад ви пишав во кои суплементи и лекови се користат органи на животни ама пак ги пиете и сте ги пиеле.
Нема нужно Зло, или е зло или не е, а и во двата случаи е извршено и поддржано од човечки фактор.
Секако дека има, и објаснив точно горе што и како. Уште еднаш, информирајте се што е дефиниција за веганизам, без притоа да се водите по некои рандом ликови од фб за истото, веган суплементи има еден тон, прогуглај ќе видиш.

П.С. Дискутираме за етика и зошто вие не сте вегани, не зошто другите не се перфектни вегани.

T

Torchyrus

Гостин
А да дојдете малку на кајгана натпреварите. Па да видиме и не само теорија, туку и колку здраво и како се храните...
Добро сега е темата е месо, ама ќе помине, наредно може да ставиме некоја друга, веганска, па и комбинирана.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Само го потврдува она culture is your enemy на Terence Mckenna
Кога ќе ја видам расправава тука од одреден агол исти курац како кај британциве.....не станува збор за мислења искажани кои доаѓаат длабоко од себе и од свое разбирање на светот. Не, само се верглаат флоскули кои и дури како дете ми биле смешни.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Само го потврдува она culture is your enemy на Terence Mckenna
Кога ќе ја видам расправава тука од одреден агол исти курац како кај британциве.....не станува збор за мислења искажани кои доаѓаат длабоко од себе и од свое разбирање на светот. Не, само се верглаат флоскули кои и дури како дете ми биле смешни.
За тоа се работи, не се длабоко од себе туку гард и оправдување на себе, на крај се сведува на егоизам за кој ни самите не се свесни, а всушност е свесност.
А посебно феминизмот ќе кажеш би имал поголема емпатија, да - хипокризија на најврвно ниво... златното правило треба да се учи од најмали нозе.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За тоа се работи, не се длабоко од себе туку гард и оправдување на себе, на крај се сведува на егоизам за кој ни самите не се свесни, а всушност е свесност.
А посебно феминизмот ќе кажеш би имал поголема емпатија, да - хипокризија на најврвно ниво... златното правило треба да се учи од најмали нозе.
Не му должиш ништо на човекот кој си бил вчера. Тоа е највисока форма на љубов која секој може да си ја има за сам себе. Тоа значи дека признаваш дека си глуп со твои метафори кажано, и прифаќаш нови парадигми од денеска.
Тоа значи трет њутнов закон на акција и реакција да не важи кај тебе, егото да го ослабиш со тргање на неговата реакциона природа, уствари не само да го ослабиш туку да го направиш импотентно. Тоа не значи губење на карактер, ако некој сака во таа насока да отиде :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не му должиш ништо на човекот кој си бил вчера. Тоа е највисока форма на љубов која секој може да си ја има за сам себе. Тоа значи дека признаваш дека си глуп со твои метафори кажано, и прифаќаш нови парадигми од денеска.
Тоа значи трет њутнов закон на акција и реакција да не важи кај тебе, егото да го ослабиш со тргање на неговата реакциона природа, уствари не само да го ослабиш туку да го направиш импотентно. Тоа не значи губење на карактер, ако некој сака во таа насока да отиде :)
А тоа шо го викаш ти просветлување, јас свесност за својта глупост, некој друг зреење и намалување на својта битност кај многу малку евидентно е присутна.
Многу ме интересина во 4 очи на овие да им кажат колку е жилаво кучешкото месо на вкус слично на телешко и како се они лицемери.... инстант ќе ги просветлат. :love:

Kajgana Shop

На врв Bottom