Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Постојат луѓе кои буквално умираат од глад, а ние го поминуваме времето жалејќи се за паштети. Криминалот и сиромаштијата се многу поголем проблем од т.н. злоупотреба на животни. Дај прво да ги решиме човечките проблеми, па после животните.
Проблемите со криминалот и сиромаштијата се нерешливи проблеми, го мачат општество илјадници години. Макар и да воведеш драконски казни нема да го решиш криминалот.
Па дури и да ја кренеш твојата идеологија до ниво на морал, секогаш ќе има некој кој нема да се држи до тие норми.

Инаку проблемите (општо) можат да се решаваат паралелно. :P

C

CoolIris

Гостин
Заедно се решаваат, повисоко ниво на свест ќе резултира со љубов, која ќе резултира со нејадење месо, помалку криминал и со грижа за тие што немаат.
ако сите станеме вегани, тоа ќе биде еколошка катаклизма

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.340
Поени од реакции
24.007
Дамблдор: (шепка) Многу си драматична. :D

Мојата стока ја држевме на леб и млеко. Јадеше 3 леба на ден и се направи 80-90 кила. Можело и без месо. А на мачката и давам храна за мачки, малку е разгалена. :cautious:
Kuceto tvoe po sopstven izbor bese vegan posto omnivor ili ti mu izbra za nego? Sigurno da mu frlese edna vekna leb i socna salata od edna strana, a na druga edno socno butce, butceto nemase ni da go pomirisa. Si znae omnivorskoto kuce sto e dobro za nego i bez ti da go ucis.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Kuceto tvoe po sopstven izbor bese vegan posto omnivor ili ti mu izbra za nego? Sigurno da mu frlese edna vekna leb i socna salata od edna strana, a na druga edno socno butce, butceto nemase ni da go pomirisa. Si znae omnivorskoto kuce sto e dobro za nego i bez ti da go ucis.
Каков веган, не можевме да го дораниме. :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
ако сите станеме вегани, тоа ќе биде еколошка катаклизма
Ја викам секој за себе да си гледа, па што биде нека биде. Зборуваме овде за индивидуален избор.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
Рон ова не е мислење, ова е мотивационен говор, ме тргогна и ми ги отвори очите.
Фала ти што постоиш.

Зоки фала што ми го креваш егото, кога ќе видам какви аргументи ми враќаш душата ми ја исполнуваш.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.309
Поени од реакции
13.219
Кога сум во цивилизација не, ама во дивина да.
Во дивина?
Корења не сте вареле?
Ја коа бев на кодра фура и на голак се утпав црви и ларви јадејќи!
Автоматски споено мислење:

Знаш ли дека ви Скопје,на кеј на вардар 10 вида билки за јадење раснат?

C

CoolIris

Гостин
Ја викам секој за себе да си гледа, па што биде нека биде. Зборуваме овде за индивидуален избор.
Не, еве озбилно ме интересира, кој би рекол дека растенијата не чувствуваат нешто аналогно на болка?!
Болката не може да биде здрава основа за моралот.

Друго, дали експлоатацијата на животните е погрешна дури и кога спасува човечки животи? Дали лекот или трансплантацијата на орган добиен од животно е невегански чин? Извинете што ве разочарувам, ама секое медицинско достигнување се базирало на (зло)употреба на животни.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не, еве озбилно ме интересира, кој би рекол дека растенијата не чувствуваат нешто аналогно на болка?!
Болката не може да биде здрава основа за моралот.

Друго, дали експлоатацијата на животните е погрешна дури и кога спасува човечки животи? Дали лекот или трансплантацијата на орган добиен од животно е невегански чин? Извинете што ве разочарувам, ама секое медицинско достигнување се базирало на (зло)употреба на животни.
Знаеш зошто бананата е убава за нас луѓето?
Гледај од аспект на бананата.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Зоки фала што ми го креваш егото, кога ќе видам какви аргументи ми враќаш душата ми ја исполнуваш.
Барем некако да ти се оддолжам, отсекогаш сум ја чувствувал твојата љубов иако не била видлива... сега знам дека и ножот во грб беше од љубов.

Некои гуруа велат дека клучот на среќата и спокојот е во секој миг од нашата будност во позадина да ни биде чувството дека креаторот постои, но Рон.... јас среќата ја најдов успокоен дека ти постоиш.

Некои времето го мерат пред и по Христа, за мене е пред и после твојот допир.

C

CoolIris

Гостин
Знаеш зошто бананата е убава за нас луѓето?
Гледај од аспект на бананата.
Пак за бананата ми се фативте. Бананата не ја давам!
Автоматски споено мислење:

И на др.Менгеле,сакале да признаеме или не
Што тоа на Менгеле? Се базирало на тестирање на животни ли, со анестезија со све? Затоа ли Менгеле толку е познат?

Kajgana Shop

На врв Bottom