Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Има една анегдота со постанокот на човекот, од мајмуни. Најпаметните се секогаш најгоре по дрвата, што значи од тие најглупите доле настанал човекот :LOL:
И ја мислам така, а и дека еволуцијата уште трае, дека има степен на развој на интелигенцијата кога мисли дека е најпаметна, а следен чекор е да сффати колко е глупа, па тука станува попаметна ама и арогантна оти мисли дека знае повеќе од другите а ко ќе го сффати и тоа на следно ниво сффаќа оти пак е глупа шо помислила така.... :P

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не знам како ви се објаснува over and over again со секој нов трол на темава.
досадно ни е и немаме попаметна работа, евидентно немаме ни проблеми....

K

Kitsune

Гостин
Затоа што не можеш да разбереш што и да напишам. Можам да ти предложам начин, како да разбереш. Следното прасе у кое ќе уживаш сам купи го и заколи го. Ако го направиш тоа, и нема да имаш грижа на совест и се ќе биде ок со тебе тогаш имаш потполно право да уживаш, затоа што си на исто ниво како лавот и сите тие животни што ги наброја.
Не јадам свинско, само пилешко и риба.
Ако ти се најдеш во дивина и гладуваш нема ли да заколеш зајак на пример?
Лесно е да се збори кога си во "цивилизација" и имаш на дофат храна во маркетите.
Не ме сфаќај погрешно. Ама понекогаш мора да се направат некои работи кога станува збор за преживување. Сигурно не би заклал прасе (ики како што реков зајак) од што така ми текнало на газот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И ја мислам така, а и дека еволуцијата уште трае, дека има степен на развој на интелигенцијата кога мисли дека е најпаметна, а следен чекор е да сффати колко е глупа, па тука станува попаметна ама и арогантна оти мисли дека знае повеќе од другите а ко ќе го сффати и тоа на следно ниво сффаќа оти пак е глупа шо помислила така.... :P
Tao Te Ching for dummies :LOL:
Автоматски споено мислење:

Не јадам свинско, само пилешко и риба.
Ако ти се најдеш во дивина и гладуваш нема ли да заколеш зајак на пример?
Лесно е да се збори кога си во "цивилизација" и имаш на дофат храна во маркетите.
Не ме сфаќај погрешно. Ама понекогаш мора да се направат некои работи кога станува збор за преживување. Сигурно не би заклал прасе (ики како што реков зајак) од што така ми текнало на газот.
Ама човештвото не е во survival mode, а што е најбитно и ти не си. Дури многу поевтино е на плантс да го тераш животот. Едина жртва што треба да ја дадеш е твоето уживање у месо....ама разбирам. Немате таква моќ, луѓето имаат привидна слобода у избор. Погледни само колку е тешко некој од цигари да се откаже. И замисли, исто како со месово....отиди на темине за цигари и кажи им дека се штетни да видиш како ни е на нас тука.

Последно уредено:
K

Kitsune

Гостин
Ама човештвото не е во survival mode, а што е најбитно и ти не си. Дури многу поевтино е на плантс да го тераш животот.
Кога сум во цивилизација не, ама во дивина да.

Едина жртва што треба да ја дадеш е твоето уживање у месо....ама разбирам. Немате таква моќ, луѓето имаат привидна слобода у избор.
Уживам и во растителна храна и тоа многу добро, не е тоа никаков проблем. Ама сакам и мевце да си каснам некогаш.

Погледни само колку е тешко некој од цигари да се откаже. И замисли, исто како со месово....отиди на темине за цигари и кажи им дека се штетни да видиш како ни е на нас тука.
Не велам дека не можам да се откажам од месо. Не ми претставува никаква тешкотија да не јадам месо. Но тоа ќе трае само до следното одење во дивината.

Зборот ми беше за оние од ФБ што ги спомнав, што го дрват постојано. Ама нека дојдат на мое место па да ги видам тогаш.

Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
Tao Te Ching for dummies :LOL:
Автоматски споено мислење:

Ама човештвото не е во survival mode, а што е најбитно и ти не си. Дури многу поевтино е на плантс да го тераш животот. Едина жртва што треба да ја дадеш е твоето уживање у месо....ама разбирам. Немате таква моќ, луѓето имаат привидна слобода у избор. Погледни само колку е тешко некој од цигари да се откаже. И замисли, исто како со месово....отиди на темине за цигари и кажи им дека се штетни да видиш како ни е на нас тука.
И цигарите може да имат позитивен ефект во нормални количини прашај ови докторките знаат повеќе сигурно.
А во врска со цивилизацијата ние би биле во резервати ако нема некаква контрола врз животинскиот свет, што мене лично ми е примамливо. Свињата анатомски е слична со човекот и мислам дека се користи за пракса кај хирурзи (незнам колку е точно и ме мрзи да барам). Тоа не значи дека одобрувам измачување и убивање од задоволство.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И цигарите може да имат позитивен ефект во нормални количини прашај ови докторките знаат повеќе сигурно.
А во врска со цивилизацијата ние би биле во резервати ако нема некаква контрола врз животинскиот свет, што мене лично ми е примамливо. Свињата анатомски е слична со човекот и мислам дека се користи за пракса кај хирурзи (незнам колку е точно и ме мрзи да барам). Тоа не значи дека одобрувам измачување и убивање од задоволство.
Тешко со цигарите, лично искуство.
Муабетот се сведува на индивидуално ниво иако последиците се на колективно, ако ние како колектив сме 99% не јадачи на месо ќе имаме право да имаме подобар третман. Вака сите се согласуваме да не третираат како стока, без разлика кој и да го прави тоа. И ако се прашаш зошто целава фрка со вирусов тогаш станува јасно....нас не третираат како што ние ги третираме животните. Немаме апсолутно никакво право за ништо повеќе.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485

Прочитав тројца задоволни од рецептов онака шо го препорачаа неповрзано и ми го зема вниманието. Зато и го лепам тука.

C

CoolIris

Гостин
Праев и овесово млеко, то ми се допадна. 600мл вода, 100г овесни снегулки, лажица јаворов сируп, лажичка ванила екстракт. Блендирано. Исцедено. Ептен ми се допаѓа. Навистина. Ко за прво домашно млеко ми се виде најлесно, па следно ќе прам поинакво. Ова беше додуша и прв рецепт на кој налетав, зато ќе да сум "сентиментална" и морав прво ова. Татко ми не знаеше дека млекото е домашно растително, не купечко и ми даде забелешка е дека меѓу поомилените за во Нескафе. Јас уште не се откажвам од кокосово за во кафе. :')
Јас имам правено бадемово млеко дома.

Да ви споделам рецепт. Бадемите ги ставате во вода, да отстојат преку ноќта, да попримаат од водата и да набабрат. Утредента ги цедиме и ги ставаме во блендер. Отприлика на еден филџан бадеми идат четири вода! Плус додадов ванилин екстракт! Супер испадна. Наместо ванилин екстракт можете да додадете цимет или што било друго, по ваш вкус.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Јас имам правено бадемово млеко дома.

Да ви споделам рецепт. Бадемите ги ставате во вода, да отстојат преку ноќта, да попримаат од водата и да набабрат. Утредента ги цедиме и ги ставаме во блендер. Отприлика на еден филџан бадеми идат четири вода! Плус додадов ванилин екстракт! Супер испадна. Наместо ванилин екстракт можете да додадете цимет или што било друго, по ваш вкус.
Помина низ газа блендираната смеса?

Ова е скоро исто со инструкциите од @chef_cook шо ми даде, само за индиски орев. Да не мислиш заборајв, ќе напрам, само мрза сум. :ROFLMAO:

C

CoolIris

Гостин
Помина низ газа блендираната смеса?

Ова е скоро исто со инструкциите од @chef_cook шо ми даде, само за индиски орев. Да не мислиш заборајв, ќе напрам, само мрза сум. :ROFLMAO:
Да! Го испуштив тоа. По блендирање, преку газа и директ во шишенце и во фрижидер.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Зборот ми беше за оние од ФБ што ги спомнав, што го дрват постојано. Ама нека дојдат на мое место па да ги видам тогаш.
Зборот ми беше за оние од ФБ што ги спомна, што го дрват постојано, луѓето кои се против борби со кучиња, и традиоционалниот масакар на китови на Фарските Острови. Ама нека дојдат на твое место па да ги видиме тогаш.

Како знаеш дека си го допрел дното? треба во "дивина" беспотребно да убиваш и мачиш невини животни за да се осеќаш маженствено, за тебе и оној "chad - от" од карнивор темата, тешко дека има спас.

Kajgana Shop

На врв Bottom