Најекономично греење и ладење

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
епа спрат де.Само едниот спрат ми се 3 спални со една клима во ходникот а другиот ми е само дневна кујна и трапезарија.Немам нацрт.Поткровје ми е.Изолирано и тоа солидно со 14ка изолација камена волна од најдобрата и плус имам и фолија ставено и после е гипс картон.Во м3 ако го ставам би требало да е 130м3 простор отворен.Имам висина од 2,7м средина и на крајот паѓа до 1,3м и една клима 3,5kW Ме дува како вентилатор.Згрешив кога ја ставав ама гледај ваму да не даваш толку повеќе пари и на крај ќе излезе да доставам уште една изгледа.
Prosto ke ti objasnam vrska megju izduv/kubatura

3.5ki od osnovna sredna klasa imaat maximalen izduv dokaj 600m3 i gi preporacuvame za dokaj 30/35m2 so standardna visina 2.6m.
Znaci koga standardna kubatura e 2.6mx30m2=78m3 vozduh. Klimata ako duva so 600m3/h znaci deka tie 78m3 ke gi izvrti 600/78=7.6 pati.
No kaj tebe se 130m3 i so 600m3 izduv moze maximalno vozduhot da ti go svrti 600/130=samo 4,5 pati i tuka e jasno deka ti falat 3 obratai na vozduhot ili u prevod ti fali uste edna 3,5ka.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Ај Среќни Празници и од мене :)
Гледам машала... весело тргнала дискусијава годинава хи хи хи
Here are my 2 cents.... па нека е весело ;)

Koj klimi imaat dobra modulacija? Oti gledam Gree i Midea na ladenje si se ok a na greenje pravat pali gasi kako on/off klima pa zatoa sakam da zemam nesto drugo, se raboti za prostor od 35m2 vo stan nema fasada i izolacija, ima pvc prozorci. Fala odnapred
Zemi si edna Mitsu LN, okolu 100'000 den so montaza.
Ke ti modulira na greenje, ama na 21C da ja drzis.
Razlikata vo cena ke ja nadoknadis do 2030 ili 2035.
Во цитатов само препораката за модел е добра, другото е малверзации... математиката е далеку под тоа...
Не дека нема разлика во цената спрема кинеска клима ама ова што ти објаснуваат као скапо плаќаш а нишо плус не добиваш е голема малверзација на продавачите на кинески клими а да ги прашаш да предложат подобар модел независно од цената... не знаат!
По некои мои пресметки (за просторот кој јас го греам) разликата во цената (од поефтина кинеска до поскапа јапонска) би ја надохнадил за пар години (3-5) зависно од температурите во зимите. Наредните 10 години (колку шпто е предвиден работниот век на квалитетен клима уред) треба да придонесат за квалитетна заштеда на сметки за струја.
Комфорот и премиум искуството се гратис ;)

39900 bese cena na U-Crown.
Sega nema U-Crown, MANIPULANTU.
Ох грефче, се осмелува по други да вика манипуланти...
Ко небаре нема други луѓе на форумов за да потврдат дека цената беше 72к, а недела-две при распродажба и чистење на залихи ја пуштивте 39.000.
Да барам пак PrintScreen да прикачам (што до сега бар 5 пати имам уназад прикачено) од ГрееСторе кај што стои 72000 пречкртано и пишано 39.900?
Што да кажат тие што претходно ја платиле 72к? Се или не се изманипулирани?!

Не нека земе грее Амбер 3.5 за 50000 денари со модулација од 750-1200 при одржување а на грење 2700 вати
Дечково (иако малку е напет во пишувањата со ГОЛЕМИ БУКВИ) фино лепо поштено си сподели видеа според кои се базирани неговите заклучоци...

EVE GO LINKOT ZA GREE AMBER 3.5 KILOVATI
https://www.youtube.com/watch?v=tHSpzyo8qgE и видете колку троши 2700вати
еве и ново од gree амбер 3,5 килобати троши ко трактор од 700до 1200 на сат при догревање одржување на температура
https://www.youtube.com/watch?v=71JlmZezqwA&t=764s па мојата 18000 помалку троши од оваа
Defakto nesto druze imas labav lem vo glavata pa pojma nemas sto pisuvas....750w pri odrzuvajne....???pa kako e toa mozno ....ajde podeli 250kw,na 30denovi pa na 24h i presmetaj kolku e.,potoa podeli 350kw na 31den pa na 24h i smetaj imas calkulator na telefonot.....i pisi mi pak deka odrzuvalo so 750w ok...???moze...??
Za 11mesec idi 350w prosek na/h za 12mesec 470w/h kako gi najde tie tvoi watazi :(
Ваква математика ќе праиш кога ќе покажеш + поткрепеш со факти + докажеш дека климата ти работела 24 часа / 31 ден без да исклучи.
Не вака... може 6 часа топли - 3 часа одмара.... работење он-офф и ќе вадиме средна вредност за цело времетраење дека одржувала со 350w
Ако е така, земи подели на 12 месеци, ќе дојде дека топлела со 100w во текот на годината.
Ок...??? Може...???

Последно уредено:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Prosto ke ti objasnam vrska megju izduv/kubatura

3.5ki od osnovna sredna klasa imaat maximalen izduv dokaj 600m3 i gi preporacuvame za dokaj 30/35m2 so standardna visina 2.6m.
Znaci koga standardna kubatura e 2.6mx30m2=78m3 vozduh. Klimata ako duva so 600m3/h znaci deka tie 78m3 ke gi izvrti 600/78=7.6 pati.
No kaj tebe se 130m3 i so 600m3 izduv moze maximalno vozduhot da ti go svrti 600/130=samo 4,5 pati i tuka e jasno deka ti falat 3 obratai na vozduhot ili u prevod ti fali uste edna 3,5ka.
Не е проблем.Ќе ставам уште една 3,5ка за ладење.Ама врти сукај тука на темава изгледа само клими се прави муабет.Прашувам нешто котел плин пелети или дрво за греење.Нема нешто топлински пумпи,геотермално,соларно.Значи да дека е инвестиција,ама парно е парно брат пушти го нека си крчка и да си одиш дома на маичка.Или топлински пумпи подни греења,тавански греења.Нема поекономично од подно таванско и грее и лади.Само е многу голема инвестиција тоа.Какви клими какви бакрачи.Тука само со климиве се расправаме изгледа.Ваа е најдобра таа е најдобра.Што ми мења 300 денара ми потрошила повеќе или помалку во цел месец а сум ја платил 500 евра од фазла.Инвестицијата се гледа во 20 години.Правам еднаш и реши го проблемот.Јас во мојава ситуација би си ставил една цистерна за плин на 100м во дворот каде што ќе имам пристап на некој од Макпетрол или некој друг да дојде и да ми наточи плин и да си имам котел на плин.Топла вода греење се комплет.Зиме лете.Некој 3 тона или 5 тона цистерна и да не си ја чукаш главата.Еден соларен со затворен систем за топла вода и сум го решил проблемот за век,само ќе си догрева вода од тоа што ќе треба.Климите за ладење летно време од тие по 250 евра што се бутни 2 клими и крај.Само да најдам некој уште што ги прави овие работи со плинот и ќе се среди.Сепак фала за инфово за климиве ама не ми беше се во климите.50 денара или 100 ако ми потроши тоа не го гледам.Сигурно не може да потроши повеќе од мене.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.769
Поени од реакции
4.191
Гледам машала... весело тргнала дискусијава годинава хи хи хи
Here are my 2 cents.... па нека е весело ;)

Во цитатов само препораката за модел е добра, другото е малверзации... математиката е далеку под тоа...
Не дека нема разлика во цената спрема кинеска клима ама ова што ти објаснуваат као скапо плаќаш а нишо плус не добиваш е голема малверзација на продавачите на кинески клими а да ги прашаш да предложат подобар модел независно од цената... не знаат!
По некои мои пресметки (за просторот кој јас го греам) разликата во цената (од поефтина кинеска до поскапа јапонска) би ја надохнадил за пар години (3-5) зависно од температурите во зимите. Наредните 10 години (колку шпто е предвиден работниот век на квалитетен клима уред) треба да придонесат за квалитетна заштеда на сметки за струја.

Ох грефче, се осмелува по други да вика манипуланти...
Ко небаре нема други луѓе на форумов за да потврдат дека цената беше 72к, а недела-две при распродажба и чистење на залихи ја пуштивте 39.000.
Да барам пак PrintScreen да прикачам (што до сега бар 5 пати имам уназад прикачено) од ГрееСторе кај што стои 72000 пречкртано и пишано 39.900?
Што да кажат тие што претходно ја платиле 72к? Се или не се изманипулирани?!

Дечково (иако малку е напет во пишувањата со ГОЛЕМИ БУКВИ) фино лепо поштено си сподели видеа според кои се базирани неговите заклучоци...

Ваква математика ќе праиш кога ќе покажеш + поткрепеш со факти + докажеш дека климата ти работела 24 часа / 31 ден без да исклучи.
Не вака... може 6 часа топли - 3 часа одмара.... работење он-офф и ќе вадиме средна вредност за цело времетраење дека одржувала со 350w
Ако е така, земи подели на 12 месеци, ќе дојде дека топлела со 100w во текот на годината.
Ок...??? Може...???
Ne mozam da se zamaram so bla-bla muabeti....ovde gledam vas prioritet vise klimite...kako vo fbi ili cia da rabotite )razoznavacka kujkanstanavte)..kako toa da e se vo zivotot...terajte si so vaseto....aj cao opteretuvate bespotreba.!!!

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Среќен Божиќ на сите!
Гледам карма-каша па станало тука...
@korka друже ако можеш да плаќаш ич не се мисли,стај си котел на плин и уживај!
...И сите останати,убави празници се, уживајте :angel:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Среќен Божиќ на сите!
Гледам карма-каша па станало тука...
@korka друже ако можеш да плаќаш ич не се мисли,стај си котел на плин и уживај!
...И сите останати,убави празници се, уживајте :angel:
Убави празници.Фала за одговорот.Така и мислев ама гледам има тука доста што се одбираат па викам ќе каже некој некое мислење.Карма каша е ако има повеќе мешани работи.Тука освен клима не прочитав на едно 1500 страни.Се клима па клима.Абе нели климиве ги измислија за ладење а не само да се грееме.Има еден куп начини на греење.Никој не даде друго мислење освен клима.Клима ваква те наква.Се никакви.Абе да ме лади ми треба климава.Да грее да ама да и мерам колку ми троши а пак ќе плаќам е до таму не одам.Не викам треба да се гледа да се заштеди ама ќе јадеме по кафанине и ќе правиме Са Са Са и ќе џускаме а ќе ја гледам климана.Ќе ти се намочам у климата.Ваму софри се прават и после ќе се испосереме и отиде се а ваму ќе и мерам.Мерете сечете.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
Убави празници.Фала за одговорот.Така и мислев ама гледам има тука доста што се одбираат па викам ќе каже некој некое мислење.Карма каша е ако има повеќе мешани работи.Тука освен клима не прочитав на едно 1500 страни.Се клима па клима.Абе нели климиве ги измислија за ладење а не само да се грееме.Има еден куп начини на греење.Никој не даде друго мислење освен клима.Клима ваква те наква.Се никакви.Абе да ме лади ми треба климава.Да грее да ама да и мерам колку ми троши а пак ќе плаќам е до таму не одам.Не викам треба да се гледа да се заштеди ама ќе јадеме по кафанине и ќе правиме Са Са Са и ќе џускаме а ќе ја гледам климана.Ќе ти се намочам у климата.Ваму софри се прават и после ќе се испосереме и отиде се а ваму ќе и мерам.Мерете сечете.
Толку многу мислења за клими има бидејќи е сепак моментално најевтино греење во државичкава. Според сите услови каде што немаме ниту централно парно греење, освен во некои делови на Скопје, ниту греење на гас, дрвата се скапи освен ако не се крадени, останати инвестиции како топлински пумпи ретко кој може да си ги дозволи, па затоа е вака.

Најголем процент колку што забележувам се бара уред за греење до 35м2 што може да го покрие послаба 5.5 клима во ценовен ранг 30000 - 40000 доколку е неизолиран простор или во сличен ценовен ранг појака 3.5 клима со подобра изолација.

Е сеа тука има многу препродавачи па нормално е да бараат влакно во јајцето и да ги вртат работите во нивна полза, пример доколку некој ти препорача 5.5 клима тие ќе ти кажат како таа клима ќе ти прави урагани дома и да си земеш од нивната 3.5 за само 2000 денари повеќе која има 7 брзини на далечинско.

Доколку успееш да разграничиш кој е топ шоп на темата а кој кажува реални искуства, ќе си поминеш многу подобро и без нервози.

D

Deleted member 12196

Гостин
Sto brend da zemam za 20 kvadrati do 32 000 den
Не можам нништо конкретно да ти препорачам. Знам човек што зеде Даикин, добро му работи. 40 000 со монтажа му излезе. Од климите на Грее има многу незадоволни, а професионалниот однос им е за никаде. Додека да ја продадат навистина се услужни (макар што лажат на големо), потоа ако се јават проблеми го игнорираат корисникот. Монтерите им са НУЛА, сервисот не доаѓа да констатира во што е проблемот.

ПС
За да видиш кои се ботовите на Грее, погледај кој става дислајкови на моите пораки. Не им се допаѓа вистината, а должност им е да навлекуваат нови корисници.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Темава е ко некое секташко дувло.
Таа тема ти е како состојбата во Конфедерацијата за време на Граѓанската војна во САД. Имаш се', поштен свет, црнци, дворски шутови, робовладетели, банди кои хараат неказниво на темата а се во блиски односи со владата. Неколку локални шерифи, слободни стрелци , па имаш таму линчувања, среќа што е виртуелно друштво инаку и силувања и грабежи би имало :sramezliv:

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Ti rekov deka od "strucnjakov Palancanski" nema nikakov sovet ili preporaka.
Prasaj za sovet luge koi znaat da ti kazat.
Pisi im vo poraka, od ovakvi ne ocekuvaj nisto poveke od seir.
Автоматски споено мислење:

Не можам нништо конкретно да ти препорачам. Знам човек што зеде Даикин, добро му работи. 40 000 со монтажа му излезе. Од климите на Грее има многу незадоволни, а професионалниот однос им е за никаде. Додека да ја продадат навистина се услужни (макар што лажат на големо), потоа ако се јават проблеми го игнорираат корисникот. Монтерите им са НУЛА, сервисот не доаѓа да констатира во што е проблемот.

ПС
За да видиш кои се ботовите на Грее, погледај кој става дислајкови на моите пораки. Не им се допаѓа вистината, а должност им е да навлекуваат нови корисници.
A za dislajkovite, tvojot dislajk na cestitka, samo ja pokazuva tvojata nekultura.

D

Deleted member 12196

Гостин
Ti rekov deka od "strucnjakov Palancanski" nema nikakov sovet ili preporaka.
Prasaj za sovet luge koi znaat da ti kazat.
Pisi im vo poraka, od ovakvi ne ocekuvaj nisto poveke od seir.
Автоматски споено мислење:

A za dislajkovite, tvojot dislajk na cestitka, samo ja pokazuva tvojata nekultura.
Треба да праша луѓе кои знаат да кажат, ама не луѓе кои ЛАЖАТ. Модулација на 200 вати, а во пракса 800 вати. Тоа е совет од луѓе кои „знаат да кажат“. Подобро речено совет од МАНИПУЛАТОРИ! Совет од луѓе спремни да протурат било што, само да продадат клима повеќе.

А за дислајковите изгледа уште не си се расонил или те држи греаната од синоќа. Каде виде дислајк на честитка? Ајде прво измиј се, можеби ќе ти се поправи видот.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Гледам машала... весело тргнала дискусијава годинава
Staj de vo zagradata i deka si turil hansol vo 13m2 realni, na visina od 1.9-2.0m, use malce ponisko i moze i kako parapetna da go vrzes, koj grafici koj merenja gi prais, klimava aj ako ne staj ja vo golubarnik pa meri... Bidi malce objektiven, aj staj go mitsuto tamu pa meri.

Gream 45 kvadrati so hansol, denje nokje 24 stepeni, lani za dekemvri, januar, fevruar 1180 kw, i ajde kazi kolku ke potrosi tvojto japance tuka i deka za 3-5 godini ke vratelo razlikata?

Attachments

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Треба да праша луѓе кои знаат да кажат, ама не луѓе кои ЛАЖАТ. Модулација на 200 вати, а во пракса 800 вати. Тоа е совет од луѓе кои „знаат да кажат“. Подобро речено совет од МАНИПУЛАТОРИ! Совет од луѓе спремни да протурат било што, само да продадат клима повеќе.

А за дислајковите изгледа уште не си се расонил или те држи греаната од синоќа. Каде виде дислајк на честитка? Ајде прво измиј се, можеби ќе ти се поправи видот.
Odi na 2654 stranica i vidi deka si stavil dislajk na cestitka.
Kakov lazov.

Kajgana Shop

На врв Bottom