Луѓето во Македонија не сакаат да го прифатат тоа зашто нема логика да го прифатиш. Може да се убиеш од овертајм, да не видиш ден одмор и после 10 години работа пак да зимаш помалце од свежо вработен во убава фирма, со фиксно работно време 8-16 и 25 дена одмор.
Последниве години работам во смени, каде поради ротациите фиксно имаш овертајм од некој 10тина саати месечно. Никој нема збор да каже за тоа бидејки е платено до саат. И да не сум во смени, верувај не е проблем да се остане плус некој саат да си ја довршиш работата, скоро секогаш од дома си чепкам нешто поврзано со работа. Меѓутоа сум работел во фирма каде идеш на терен 2 саати од работното место и со работа завршувате во 4 а не во 2, каде во 3 ипол ти отвара нов налог за објект за кој ти требаат 2-3 саати. Тоа не е капитализам, тоа е некој хибриден македонски систем на цицање на секој денар од работникот. Секојдневно.
А имам доста колеги во Германија што работат исти струки. После работно време не пипа ништо, 30 дена одмор и тн. Ако работење овертајм е капитализам, за овие сме Американци
poentata mi bese - sekoj vraboten si ima odredena uloga vo sistemot. nekoj isplaniral za rabotnikot so treba da sraboti
za den/mesec/proekt itn. toa planiranje ne sekogas e realno (pocesto ne e).
dobar del od rabotnici na ista pozicija se so razlicni predznaenja, sposobnosti, fokus, motivacija itn.
eden rabotnik zavrsuva odredena rabota podobra od drug na ista pozicija.
ne moze univerzalno site struki da srabotuvaat se sto treba za tie 8 saati i da imaat ista produktivnost/efektivnost
kako rabotnik/profesionalec, si imas rezime/cv/biografija sto si srabotil i kade.
zemji i firmi se poznati po rabotna kultura - eve ti ekstremni primeri
skandinavija - golem akcent e na work/life balance, toa so ti go pisa, posle 4-5 ne cepka nisto
McKinsey, makar i site drugi konsultantski firmi, USA, Middle East zemji - uste na prvo intervju ti kazuvaat,
od tebe se otcekuva minimum 10 rabotni saati na den, 50-60 nedelno itn, eden ton patuvanja i slicno.
nerealno e da sporeduvame mkd firmi so standardi na rabotno mesto (sekoja cest na isklucoci)
srabotuvanjeto na tvojata rabota/zadaca e kapitalizam, a na tebe e da procenis/dogovoris za kolku kje go pravis toa