Колку си ја сакате работата?

• Креатор на темата Креатор на темата santelli
  • Време на започнување Време на започнување
Сум имал денови станувам во 5 сабајле, 4 саати во воз 400км додека да дојдам до работно место (во воз одговараш мејлови таму ваму), на работа до кај 5-6, од таму во хотел кајшто се припремаш за утре, буричкаш работи што треба да ги научиш пошто како екстерен експерт не те плаќаат да учиш туку за ефективна работа, па немаш привилегија да учиш за време на работно време. 5 дена вака, петок назад дома накај 11-12 полноќ за 2 дена викенд. Сум имал и денови во home office кога ставам статус зеленко и се одлогирам ментално од работа за време на работно време, освен ако има нешто итно.
Епа тоа е муабетот, работиш од аеродром, стануваш во 4 сабајле иако си легнал во 2, на свадба си ти вртат за некој беч што паднал, некој свич рокнал ама важно пикадо имаш во фирма (y)

Кај мене се бараат девелопери 24/7. Пушти ми CV да видам дали си типкач или си реиздание на Кевин Митник :)

Сериозна сум, зошто да паѓало на твој грб се ќе си зберел искуство досега да немаше да постираш дека лошите тетки од HR не те примале :))) А и од форумов слушам дека доста колеги се понудиле да ти помогнат да најдеш работа во нивните фирми ат ти си ги одјебувал дека се било со врски :toe:

Па има периоди кога нема работа, чекаш нов проект, петок после работа, за викенди за 24/7 делот, не знам што е толку трагично. :)

не сум одјебал никого, едноставно работев тој период и немав време да се занимавам со тие работи. Иначе ќе ти пратам, можда не одма али ќе биде евентуално.

не сум одјебал никого, едноставно работев тој период и немав време да се занимавам со тие работи. Иначе ќе ти пратам, можда не одма али ќе биде евентуално.
Важи, те очекувам. Ако не сакаш директно на мене да не мислиш дека ќе влијаам некако, пиши ми и ќе ти го дадам мејлот од директорите/HR.

Епа тоа е муабетот, работиш од аеродром, стануваш во 4 сабајле иако си легнал во 2, на свадба си ти вртат за некој беч што паднал, некој свич рокнал ама важно пикадо имаш во фирма (y)
Ништо не сте разбрале...Пикадо постои за на него да залепиш слика на индивидуа која ти скока по ганглии и да се ослободиш од стрес...

8 saati rabotno vreme e vrsta vo izumiranje odamna.
kje zivotarka vo post komunisticki zemji na balkanot, od so mora da se odrzuva glasacka masinerija,
i od nemanje nekoja ideja za podobra organizacija.
osven toa, fabriki i nekoi dezurni sluzbi - policija, pozarna, bolnici, obezbeduvanje,
se poslednite rabotni mesta kade sto moze da se ocekuva fiksno rabotno vreme.

se drugo e project/deliverable/result based.
e sega, na sekoj e da si odluci kolku saka i kolku moze.
kaj nas najopsto poznat e primerot so IT. vo svetski ramki, cesto e i rabota na nafteni/gasni platformi
vo nekoi cklj drzavi. odis so esap deka toj period ti e za pecalenje.
samo kaj nas od X pricini, naselenieto ne saka da ja prifati realnosta na kapitalizmot.

Муабетот беше повеќето денови од неделата се работи 10+ саати што сигурно се сомневам дека е точно освен ако не сакаш нешто пари плус или мора некој рок да се фати. A
Ова колку се често дешава, еднаш во 2-3 месеци ?

Ова колку се често дешава, еднаш во 2-3 месеци ?
Секако дека еднаш на 2-3 месеци се случува. Најверојатно зависи и од дејноста ама буквално секоја втора недела има срање кое ти ја прави и ноќта ден. Поготово од летото навака, сите се како невакцинирани и сакаат се да имаат во секундата.

Кај нас е ова глупа пракса наметната од работодавачите. Не важи дефинитивно за сите дејности ама неретко среќавам ликови кои заради газолижење „заглавуваат“ на работа. И кај мене се заглавува на работа на терен ама кога ќе видам фолирант во канцеларија дека заглавил со „администрација“ ми се темни.
Пред некое време зборев со колега од Словенија ми вика кај нас ако не завршиш до 4 -5 значи дека не те бива..Имаш 8 саати да се организираш, се после тоа е трошок за газдата: струја, дополнителни ресурси.
Не важи за ИТ, готвачи и ред други, ама има голем дел кој се лигават.
Голем дел од фирмите и плаќаат за дополнителни саати.
Па затоа не дозволуваат да имаш неделно повеќе од 20 часа прекувремена работа и вкупно не повеќе од 60 часа.

Има такви кои сакаат и 7 дена да работат наместо 4-5 дена неделно, ама самиот систем во фирмата не им дозволува.

8 saati rabotno vreme e vrsta vo izumiranje odamna.
kje zivotarka vo post komunisticki zemji na balkanot, od so mora da se odrzuva glasacka masinerija,
i od nemanje nekoja ideja za podobra organizacija.
osven toa, fabriki i nekoi dezurni sluzbi - policija, pozarna, bolnici, obezbeduvanje,
se poslednite rabotni mesta kade sto moze da se ocekuva fiksno rabotno vreme.

se drugo e project/deliverable/result based.
e sega, na sekoj e da si odluci kolku saka i kolku moze.
kaj nas najopsto poznat e primerot so IT. vo svetski ramki, cesto e i rabota na nafteni/gasni platformi
vo nekoi cklj drzavi. odis so esap deka toj period ti e za pecalenje.
samo kaj nas od X pricini, naselenieto ne saka da ja prifati realnosta na kapitalizmot.
Луѓето во Македонија не сакаат да го прифатат тоа зашто нема логика да го прифатиш. Може да се убиеш од овертајм, да не видиш ден одмор и после 10 години работа пак да зимаш помалце од свежо вработен во убава фирма, со фиксно работно време 8-16 и 25 дена одмор.
Последниве години работам во смени, каде поради ротациите фиксно имаш овертајм од некој 10тина саати месечно. Никој нема збор да каже за тоа бидејки е платено до саат. И да не сум во смени, верувај не е проблем да се остане плус некој саат да си ја довршиш работата, скоро секогаш од дома си чепкам нешто поврзано со работа. Меѓутоа сум работел во фирма каде идеш на терен 2 саати од работното место и со работа завршувате во 4 а не во 2, каде во 3 ипол ти отвара нов налог за објект за кој ти требаат 2-3 саати. Тоа не е капитализам, тоа е некој хибриден македонски систем на цицање на секој денар од работникот. Секојдневно.
А имам доста колеги во Германија што работат исти струки. После работно време не пипа ништо, 30 дена одмор и тн. Ако работење овертајм е капитализам, за овие сме Американци :icon_lol:

Луѓето во Македонија не сакаат да го прифатат тоа зашто нема логика да го прифатиш. Може да се убиеш од овертајм, да не видиш ден одмор и после 10 години работа пак да зимаш помалце од свежо вработен во убава фирма, со фиксно работно време 8-16 и 25 дена одмор.
Последниве години работам во смени, каде поради ротациите фиксно имаш овертајм од некој 10тина саати месечно. Никој нема збор да каже за тоа бидејки е платено до саат. И да не сум во смени, верувај не е проблем да се остане плус некој саат да си ја довршиш работата, скоро секогаш од дома си чепкам нешто поврзано со работа. Меѓутоа сум работел во фирма каде идеш на терен 2 саати од работното место и со работа завршувате во 4 а не во 2, каде во 3 ипол ти отвара нов налог за објект за кој ти требаат 2-3 саати. Тоа не е капитализам, тоа е некој хибриден македонски систем на цицање на секој денар од работникот. Секојдневно.
А имам доста колеги во Германија што работат исти струки. После работно време не пипа ништо, 30 дена одмор и тн. Ако работење овертајм е капитализам, за овие сме Американци :icon_lol:
Во претходната фирма кај мене имаа и уште една шема - состаноци кои почнуваа во 15:30 и завршуваа од 18h-20h и тоа технички состанок на кој се прават цели решенија. Арно ама бидејќи било „состанок“ не се третираше како прекувремено :D

poentata mi bese - sekoj vraboten si ima odredena uloga vo sistemot. nekoj isplaniral za rabotnikot so treba da sraboti
za den/mesec/proekt itn. toa planiranje ne sekogas e realno (pocesto ne e).
dobar del od rabotnici na ista pozicija se so razlicni predznaenja, sposobnosti, fokus, motivacija itn.
eden rabotnik zavrsuva odredena rabota podobra od drug na ista pozicija.
ne moze univerzalno site struki da srabotuvaat se sto treba za tie 8 saati i da imaat ista produktivnost/efektivnost

kako rabotnik/profesionalec, si imas rezime/cv/biografija sto si srabotil i kade.
zemji i firmi se poznati po rabotna kultura - eve ti ekstremni primeri
skandinavija - golem akcent e na work/life balance, toa so ti go pisa, posle 4-5 ne cepka nisto
McKinsey, makar i site drugi konsultantski firmi, USA, Middle East zemji - uste na prvo intervju ti kazuvaat,
od tebe se otcekuva minimum 10 rabotni saati na den, 50-60 nedelno itn, eden ton patuvanja i slicno.

nerealno e da sporeduvame mkd firmi so standardi na rabotno mesto (sekoja cest na isklucoci)
srabotuvanjeto na tvojata rabota/zadaca e kapitalizam, a na tebe e da procenis/dogovoris za kolku kje go pravis toa

a4Qn6rA_700bwp-01.jpeg
:)

Во фирмава кај што работам сега за сега е фино. Чат пат излегува по некој напнат проект со дедлајн и последните денови претежно здрвени сме сите пред монитори све да се испровери пред да се пушти, ама вообичаено лабаво е. Платата не е некој престиж барем засега ама па фирмава ми плаќа сертификати и ме турка да довршам факултет. Барем засега не можам комплетно да се пронајдам во работава, доброто е што не е тешка монотонија и цело време има различни предизвици.

poentata mi bese - sekoj vraboten si ima odredena uloga vo sistemot. nekoj isplaniral za rabotnikot so treba da sraboti
za den/mesec/proekt itn. toa planiranje ne sekogas e realno (pocesto ne e).
dobar del od rabotnici na ista pozicija se so razlicni predznaenja, sposobnosti, fokus, motivacija itn.
eden rabotnik zavrsuva odredena rabota podobra od drug na ista pozicija.
ne moze univerzalno site struki da srabotuvaat se sto treba za tie 8 saati i da imaat ista produktivnost/efektivnost

kako rabotnik/profesionalec, si imas rezime/cv/biografija sto si srabotil i kade.
zemji i firmi se poznati po rabotna kultura - eve ti ekstremni primeri
skandinavija - golem akcent e na work/life balance, toa so ti go pisa, posle 4-5 ne cepka nisto
McKinsey, makar i site drugi konsultantski firmi, USA, Middle East zemji - uste na prvo intervju ti kazuvaat,
od tebe se otcekuva minimum 10 rabotni saati na den, 50-60 nedelno itn, eden ton patuvanja i slicno.

nerealno e da sporeduvame mkd firmi so standardi na rabotno mesto (sekoja cest na isklucoci)
srabotuvanjeto na tvojata rabota/zadaca e kapitalizam, a na tebe e da procenis/dogovoris za kolku kje go pravis toa
Кај нас повеќето работи се такви, административни да речам, не се баш product based и се врзани со работното време. Ако завршиш нешто побрзо, нема да добиеш ништо освен тапшање. Од друга страна овертајмот ти го намалува односот плата/саатница кој си го договорил.
Кај нас проблем е да најдеш платена работа, не се проблем работните часови. Има луѓе што се спремни и да работат по цел ден меѓутоа истото ќе им биде платено ко да работеле 8. Затоа и имаш луѓе во ИТ кој се мотивирани да работат и некој саат плус. Во другите струки го немаш тоа, имаш избор да работиш прекувремено и да не заработиш пари и да најдеш работа кај што нема да работиш прекувремено а ќе заработуваш исто. Сосема различно е во твоите примери, каде веројатно во американските фирми ќе зимаш неколку пати поголема плата од германските/скандинавските.

Vo IT industrijata primetuvam mnogu arogancija i vozviseno EGO na pola od rabotnicite, sto moram da priznaam osobeno poslednive nekolku godini me demoralizira i me tera da se izoliram od toa drustvo.

Realno, ova ne e samo vo IT, segde ima takvi luge, ama ete toksicnosta ubiva zelba.

Во IT е, и јас го делам неговото искуство, ретки се деновите кога се почнало во 9 а завршило во 5. Е сега се трпи тоа затоа што е платено :)

Во ит никогаш не се работи 8 саати да, повеќето што ги знам 4 им е максимум. Во остатокот од времето си се бркаат приватни обврски :D
Не е толку до индустријата колку е до човекот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom