Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Momak, drzi se do fakti i argumenti....podjebavanje vi e jaka strana ama argumenti so pisateli ne ti drzat voda na temava.
Kineticka li e frizider li e bez izmenuvac nema kako da napravi razmena....a toa e taka zasto e barem 10 pati napisano na temava....ako nadvor e +2C vo izmenuvacot temperaturata e sekogas poladna!!!
Ili u Ako ne nadvor -10C vo izmenuvacot temperaturata na freonot e -20-C pri mod greenje....i toa nadovor -10 e toplata strana za da ima razmena na toplina.
Се држам до факти. Твоето прашање можеби не беше точно формулирано,ама сепак е јасно. Кој "дел"? Одговорот е компресорот! Кога тој ќе му даде потенцијална енергија на гасот размената од 1:3 е веќе направена!
Дали гасот потоа ќе оди во изменувач или не е мање битно. Има потенцијална енергија.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Се држам до факти. Твоето прашање можеби не беше точно формулирано,ама сепак е јасно. Кој "дел"? Одговорот е компресорот! Кога тој ќе му даде потенцијална енергија на гасот размената од 1:3 е веќе направена!
Дали гасот потоа ќе оди во изменувач или не е мање битно. Има потенцијална енергија.
Ок ако се држиш до факти и ја ке се држам...значи да се разбереме ако се може со факти а не со рекла казала да ја тупиме темава на долго и широко
И сеа шах мат за тебе околу изменувачите би било прашањето како функционира Топлинска пумпа Воздух-Вода....компресорот ли ја прави водата топла?
Што е тоа што од клима со фреон станува вода и тоа топла

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.244
Поени од реакции
2.287
Koj idiot, pa sto ke ti nadvoresna togas, aj so kompresort samo pravi COP
Tebe ocigledno ti fali odmor
Автоматски споено мислење:

Taa tvojata od 70.000den Suzumi16 so SCOP 3.9 klasa A (bez nieden plus A+ A++ ili A+++) za efikasna ja smetas?

Прегледај го приврзокот 279359

I tebe odmor ti fali izgleda
Ova ne e tvin rotari kompresor,mojata e dvoen cilinder,i ima A+ a i da nema +,sepak slovoto mu e A,ama na nekoj klimi so deka ima ++++ koga slovoto im e D ,i trosat priblizno kako panelki.
Mojaa e sega skoro DAISEKAI light, 10 godini stara,raboti kako prviot den.
Ne ja menjavam ni za nova od D klasa so ++++.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ova ne e tvin rotari kompresor,mojata e dvoen cilinder,i ima A+ a i da nema +,sepak slovoto mu e A,ama na nekoj klimi so deka ima ++++ koga slovoto im e D ,i trosat priblizno kako panelki.
Mojaa e sega skoro DAISEKAI light, 10 godini stara,raboti kako prviot den.
Ne ja menjavam ni za nova od D klasa so ++++.
Ти Лепи напиши си ја твојата Сузуми од пред 15год кои ознаки има (досега не си ја покажал), јас ја напишав Енергетската со А класа за унапредената верзија Е1на СузумиР410А а ти ја имаш и постарата верзија Е (без Е1)...сликни ги шифрите Indoor/Outdoor и лесно ке најдеме која Енергетска класа има таа твојата која беше баговита и заменета со Е1 верзијата...ако подобрената е А...твојата е или А или Б :D

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Ај ќе се воздржам од цинизам,и ќе објаснам најпластично што можам!
Пример: Имаме едно литро гас. Компресорот го набива во 150ml гас(како шише дезодоранс). Во тој процес компресорот троши 1kw енергија. Меѓутоа поради енталписките својства на гасовите* кога тој гас би се ослободил,би одземал 3kw топлина од околината. Сооднос 1:3! Дотука јасно?!
Е сега ако го пуштиме гасот во изменувач тој ќе се загрее и во тој процес ќе одземе 3kw топлина за тоа од надворешната средина. Меѓутоа ако не го ослободиме и го држиме во шишенце од 150ml тој гас сеуште има потенцијална енергија да одземе 3kw од околината! Потенцијалната енергија стои! Односот е 1:3.
Исто како кога купуваш дезодоранс! Тоа шише веќе е набиено и има потенцијална енергија! Ако се прскаш долго од мало растојание можеш да добиеш смрзнатина!
За топлинските пумпи е истиот процес! Само што гасот не се шири во изменувач кој е во допир со воздух,туку во плочест изменувач кој е потопен во вода.
Толку е едноставно...
Автоматски споено мислење:

*сите гасови имаат енталписки својства,дури и обична мешавина како воздухов што го дишиме. За клими се употребуваат посебни гасови со уште поизразена енталпија. Ако не се лажам амоњакот NH3 има највисока енталпија меѓутоа е крајно токсичен и затоа не се употребува.
**извинете за единиците мерки и глупите споредби со дезодоранси,ама морав да го упростсм објаснувањето

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.244
Поени од реакции
2.287
Ти Лепи напиши си ја твојата Сузуми од пред 15год кои ознаки има (досега не си ја покажал), јас ја напишав Енергетската со А класа за унапредената верзија Е1на СузумиР410А а ти ја имаш и постарата верзија Е (без Е1)...сликни ги шифрите Indoor/Outdoor и лесно ке најдеме која Енергетска класа има таа твојата која беше баговита и заменета со Е1 верзијата...ако подобрената е А...твојата е или А или Б :D
Abe kakava sala neka eima EUROVENT,lepase,pasaport,i znam so kupuvam.
Velis bagovita a kaj nene 10 godini pali -vozi,ne e on-of. Inverter e.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
За топлинските пумпи е истиот процес! Само што гасот не се шири во изменувач кој е во допир со воздух,туку во плочест изменувач кој е потопен во вода.
Толку е едноставно...
Нема везе, неточно е дека изменувач е потопен во вода, Plate Heat Exhchanger секој може да прогугла и ја свати поентата околу размената
Плочест изменувач е еден сендвич со ред фреон ред вода и така 50/100 пати. Од надворешната единица влегува фреон во плочите кои се фреонски а соседните плочи се полни со вода и тука се порави размената. Водата е ладната страна а фреонот топла....затоа и водата се загрева бла бла бла
Поентата е да се разбереме какви глупости пласирате а темава....сега видиш збориме за изменувачи адо пред малце не ти требаа ...доволоен беше само компресор без изменувач за да добиеме 1:3 COP...немогуча мисија
ТП се поскапи затоа што освен што имаат комопреор имаат и изменувач фреон-вода кој бабачко кошта и за самите тие измнувачи има посебен Еуровент секако сте писмени да ги прочитате

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Нема везе, неточно е дека изменувач е потопен во вода, Plate Heat Exhchanger секој може да прогугла и ја свати поентата околу размената
Плочест изменувач е еден сендвич со ред фреон ред вода и така 50/100 пати. Од надворешната единица влегува фреон во плочите кои се фреонски а соседните плочи се полни со вода и тука се порави размената. Водата е ладната страна а фреонот топла....затоа и водата се загрева бла бла бла
Поентата е да се разбереме какви глупости пласирате а темава....сега видиш збориме за изменувачи адо пред малце не ти требаа ...доволоен беше само компресор без изменувач за да добиеме 1:3 COP...немогуча мисија
Точно! Ти праша во кој дел се случува таа размена од 1:3,и јас ти одговорив во компресорот. Изменувачот е сосем не битен,одговорот ми е точен.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Точно! Ти праша во кој дел се случува таа размена од 1:3,и јас ти одговорив во компресорот. Изменувачот е сосем не битен,одговорот ми е точен.
Одговорот ти е неточен...Тонч...од пред 20год едно исто се кажува само ти не си рзбрал ама многу ти се чука по тоа тастатурата секојдневно а немам време со такви да се замарам секој ден
1Kw e elektricna...drugite 3 se od nadvor.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Имаа американците некоја замисла како да се ослободат од ЦО2 од атмосферата. Ќе го искористам и ова да си ја докажам поентата по трети пат! Чисто како лабораториски пример дека не ти треба изменувач.
Замислата им беше да пумпаат ЦО2 од фабрики и термоцентрали под притисок додека на стане течен(на некој 40-50bar сосем небитно) и да го пумпаат длабоко во земјината кора! Принципот е ист како и кај климите и фрижидерите. И ЦО2 има енталписки својства како сите гасови,и тоа не баш мали. Компресори ќе го набиваат до бараниот притисок додека не стане течен,и погоди што? ЦО2 ќе се понаша како фреон! За секој 1kw потрошен во набивање,ќе одземе 2kw при ослободување!
Е финтата е што они нема да го ослободуваат пак туку ќе го складираат длабоко во земја! Тие компресори ќе му дадат потенцијална енергија од 1:2. ЦО2 ќе ја поседува таа енергија,меѓутоа нема да може да ја ослободи! Ќе дреме под земја милиони години...
Појасно од ова и јас неможам! Делот што го бараше цело време е компресорот... крај.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
neznam sto probuvate da si go merite so strelec za tehnicki raboti 100-0 e za nego ama aj...

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
Toa 1kw vlozeno za 3kw dobieno e nekoja razmena na toplina koja se slucuva vo nekoj del od klimata?
a @PticaSelica kako se vika toj del kaj sto se pravi razmenata na toplina 1:3 ?
Еве го прашањето(во случај да го едитираш).
Преспиј,стани,напиј се едно кафе сабајле,испазарувај,и после натенане размисли што ме праша и што ми одговораш цело време. Моите одговори се исто тука.
@Ucrown мило ми е ако се забавуваш, ај па може и ќе научиш нешто :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.896
Поени од реакции
10.930
nauciv od tebe momentalno deka cjabe stavale 2ipol reda izmenuvaci vo amber i ucrown koga mozele da pominat samo so pola red :D

p.s ne za drugo tuku na tezina da dobijat po 45kg da se :D
Хаха ми се свиѓа оти знаеш да се заебаваш ;)
Инаку нема никакви соодноси во изменувачот. Гасот веќе има потенцијална енергија од 1:3 кога ќе стигне таму. Размената е веќе направена(на молекуларно ниво,хаотично движење,термодинамика и све останато). Таа размена иако ја испуштате од око се случува при комримирање.
Позз

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
nauciv od tebe momentalno deka cjabe stavale 2ipol reda izmenuvaci vo amber i ucrown koga mozele da pominat samo so pola red :D

p.s ne za drugo tuku na tezina da dobijat po 45kg da se :D
Ако гледаш од таа страна пак значи џабе ставиле двостепен+двоцилиндричен компресор во истите два модела?
Можеле со обичен, од некој половен фрижидер да збркаат работа на -30 NORDIC....

Kajgana Shop

На врв Bottom