Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
D

Drexel

Гостин
Целата сказна ја има во романот на Кроули со наслов „Месечево дете“. Ја има на македонски јазик - може да ја прочиташ. :)

П.С. Ја има и на англиски по нетов и така може да ја прочиташ.
Мене ми е тука да прозбориме, оти има некои работи што ме мачат за секс меџик особено од овој левел оти консеквенциите се морничави бар како ми се црта структурата во глава.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Да плукаш по нешто е на пример кога тврдиш дека некој има секс на гробишта или се дрогира на гробишта а знаеш дека истото е безброј пати демантирано. Да плукаш е кога некого наместо Телемит го нарекуваш телетабис. Кога го нарекуваш магаре, кога спомнуваш фамилија и слично. Тоа е плукање, јас никогаш не се занимавам со личноста, дискутирам за темата, образложувам зошто имам таков и таков став. Ако аргументите не ти одговараат и те навредуваат, тогаш тебе ти смета вистината а не плукањето. Ти не ни знаеш да објасниш зошто не ја сакаш Телемата, го верглаш тоа со гробиштата и дрогите како расипана плоча, омразата не ти дава да видиш кои се аргументите, полн си со заблуди и стереотипи. Да имаше непристрасен ум, ќе видеше кој е ,,изрендан" ама омразата не ти дава.... Пробај да дискутираш со факти па да видиме до каде ќе стигнеш.
Истото и ја тебе можам да ти го кажам, се занимаваш со поприлично затуцани личности рисјани кои не земаат лек за болка при пораѓај оти прифаќаат казна за гревот на Ева и од нив прајш стереотип врз кој базираш цела религија. Чак и ја помислувам дека го прајш тоа од омраза.
:coffee:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Истото и ја тебе можам да ти го кажам, се занимаваш со поприлично затуцани личности рисјани кои не земаат лек за болка при пораѓај оти прифаќаат казна за гревот на Ева и од нив прајш стереотип врз кој базираш цела религија. Чак и ја помислувам дека го прајш тоа од омраза.
Христијанството официјално, има околу 1,5 милијарди верници. Што мислиш според тебе, колку од нив се ,,затуцани" а колку имаат гностички разбирања?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Христијанството официјално, има околу 1,5 милијарди верници. Што мислиш според тебе, колку од нив се ,,затуцани" а колку имаат гностички разбирања?
А мислиш дека од сите 1,5 милијарди христијани, или се „затуцани" или имаат гностички разбирања?
Колкумина се христијани по традиција само, колкумина веруваат дека Исус е Љубов и толку, колкумина мислат дека дедо Боже прди кога грми, колкумина се демографија од постари луѓе кои палат свеќа за аир, колкумина се хц фанатици што праат кампањи против мастурбација, колкумина „си веруваат", ама тоа не им игра улога у секојдневието, колкумина...
Не се само две категории, нели?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А мислиш дека од сите 1,5 милијарди христијани, или се „затуцани" или имаат гностички разбирања?
Колкумина се христијани по традиција само, колкумина веруваат дека Исус е Љубов и толку, колкумина мислат дека дедо Боже прди кога грми, колкумина се демографија од постари луѓе кои палат свеќа за аир, колкумина се хц фанатици што праат кампањи против мастурбација, колкумина „си веруваат", ама тоа не им игра улога у секојдневието, колкумина...
Не се само две категории, нели?
Па токму тоа и ми беше поентата, затоа што Профаундли тера некој фазон дека христијанството е некоја форма на гностицизам....

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Па токму тоа и ми беше поентата, затоа што Профаундли тера некој фазон дека христијанството е некоја форма на гностицизам....
Мојата позиција е дека не постои кредо што може да ја дефинира есенцијата на било која религија.
Различни периоди од историјата дефинираат различен патос. „Светите писма" и толкувањата од религиозните авторитети се некој патоказ, ама некогаш тоа е климаво, посебно кога истите се отворени на интерпретација (Куранот е најригиден, чинам). Веројатно има голема разлика од тоа како некој монах од Света Гора го гледа христијанството, до тоа како Џони, фејт хилерот од Алабама, гледа на истото. Иако чинам дека протестантите се поунифицирани и пофанатични ко и увек, па католиците, па православните христијани.
Многу верници (а и општо, луѓето), сум приметил, мислат дека мнозината кои се припадници на нивната вера, ја доживуваат како и нив самите. Се вика ефект на лажен консензус.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.943
Поени од реакции
25.419
Секој различно го поима форумот... треба да се зезате малку повеќе, па и со себе....

Пример фчера и се јавува роднина на златцето ми, (мојто златце е цела у тетоважи, со црвеа коса, ко свештеничка од лефт хенд ) да и каже да не медитира, оти тоа било сатанистичка работа, да одела да се молела у црква.

Мене незгодно ми стана.. дека ваквите толку ги бранам овде. :facepalm:

Љубоффф
Колку би сакала да извршам еден „сатанистички“ љубовен ритуал со златцето ти. :love:

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Колку би сакала да извршам еден „сатанистички“ љубовен ритуал со златцето ти. :love:
Пу пу анатема скраја да е!

Агде лотусот ти праќа бакнежи :love:

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Туку @Ipsissimus, од двајцата родители едниот голем рисјанин со сите салтанати свеќи палење икона мајка богородица, другиот хард кор комунист атеист.... од рисјанинот погтешен здравје а атеистот најголем рисјанин шо сум видел по дело, вредности и принципи... у тежок мајндфак израснаф така да остај ме мене... ја и жена ми сега на Агдето ќе мислиме уф сексуалната ни алхемија.... :love:

А друг ден ќе ти објаснам колку сето тоа е... христијански!

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.943
Поени од реакции
25.419
Оваа, па... Иди чувај дете таму, како ќе стануеш одговорна рисјанска мајка со овој пристап? ♥
Веќе му купија ланче со крст и не изреагирав. Направив фаца, ама преќутев, а молкот е чекор напред кон „претопувањето“.

Нешто вакво да не имаш на ум :ROFLMAO:
Баш овакво нешто!

Нејсе, да не бидам оф топик. Кога пробав љубовен ритуал со машкиот, бевме напиени. Малку беше пентаграмот од свеќи, сакав да ги зачинам работите со нож и крв. Избега.

D

Drexel

Гостин
Нејсе, да не бидам оф топик. Кога пробав љубовен ритуал со машкиот, бевме напиени. Малку беше пентаграмот од свеќи, сакав да ги зачинам работите со нож и крв. Избега.
Ма воопшто не си оф топик, Оккултните души имаат нај сочни прикаски за кажување :D

H

Hyperion VI

Гостин
Зарем има друг пекол освен овој на земјата!?
Данте така велиТ.
Ова се степени со кои Бог ги регулира законите во универзумот...

На седмиот е 1 ...Бог... Апсолутот
На шестиот се 1+1+1...3
На петтиот се 6 ( 3+3 )
На четвртиот се 12 (3+6+3)
На третиот се 24 (3+6+12+3)
На вториот се 48 (3+6+12+24+3)
На првиот се 96 (3+6+12+26+24+48)
Не одиш ти во рајот. Не сакаш да го споделиш своето знаење со другите, пеколот не ти гине.
Овој ланец на мисли ме тера се ова обавезно да го ставам во книгата, ако успеа кај мене да предизвикаш WOW, може да замислам кој мајндблоу ќе има кај мојта таргет група... фала ти!
Еве ви идеја ,за во книгата :
Гурџи @Ne-misli и Доналтчо @ПрофаундлиСтупид,
за Анти-степени на"Дискреација".
Овој ланец на мисла ми дојде во контекст на претходно наведените цитати.
Поздрав секое добро.

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
Еве ви идеја ,за во книгата :
Гурџи @Ne-misli и Доналтчо @ПрофаундлиСтупид,
за Анти-степени на"Дискреација".
Овој ланец на мисла ми дојде во контекст на претходно наведените цитати.
Поздрав секое добро.
Good Omens од Neil Gaiman и Terry Pratchett е екстра комична мини серија за пеколни и божествени работи, бар ко инспирација за книгата :D

Kajgana Shop

На врв Bottom