Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.288
Виј Мкд владе. Низ шала на пријатели им викам вака. Ако некогаш случајно останеш без работа дипломирај на медицински факултет дали сестра дали доктор сеедно истиот ден ти наоѓам работа за плата иста како мојата почетна најмалку, те чекаат 50 до 100 пациенти на ден, секој ден. Едниствен услов е со учење да дипломираат инаку не ги земам. Просек, родителски врски или универзитетот не ми е битен, битно да е со учење дипломата.

Луше сме, толку сме, толку е силата. Во секоја професија има гнили јајца, но нема потреба од вакви коментари.
Koga ke ti se smaci da spasvas zivoti diplomiraj za elektro i gibaj vo strujata. Samo tamu tvojata greska i nestrucnost ti ke ja platis so tvojot zivot, a ne kako kaj vas. Tuku zatoa site kupvate diplomi od medicina, nikoj za elektro. Ima nesto tuka.
Ova sekako ne vazi za cesni isklucoci koj razbiraat nesto od toa sto ucele koi za zal vidovme so pandemijata deka na prsti se brojte. Site ostanati zalutavte tamu.

C

CoolIris

Гостин
Така, ако повеќе луѓе имаат штетни ефекти од задолжително вакцинирање, ќе има многу тужби.
Бре. Тогаш зошто нема тужби за алергиска реакција од пеницилин?
Не знам дали сфаќате што сакам да кажам. Зошто вакцината ја гледате со други очи, а не како секој друг лек?
Фармацевтските компании се тие, вака или така млатат пари. Конкретно во случајот многу повеќе пари се заработуваат од антибиотици, лабораториски испитувања, витамини (и тука се прават многу поголеми злоупотреби).
Pandemijata go pokaza vistinskoto lice na vasata humanost, sposobnost, nekompetentnost, neorganiziranost i nisto drugo. Toa e vistinata.
И примитивизмот, безобразлукот, невоспитаноста, несериозноста и себичноста на народот.

А на форумот сите оние што ги почитуваа овие мерки пишаа дека се заразиле, па како е тоа можно???
Па заради сите оние што не ги почитуваа сите мерки. Fuck logic.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ме интересира дали на токсикологија ќе лекувате тинејџери кои се направиле камења за Нова? Нели, има препораки плус кампања!

Не може некој тука да ми ограничи некое право само затоа што смета дека би било логично! Имам јас загарантирани права, плус плаќам во тој систем, оставам нешто и за тоа нешто утре да добијам одредена услуга. Како тоа услови за употреба на вентилатор? Мора да се држиме до принципите.

Да бидам искрен сеуште не знам за што бев нападнат, нема везе, има одредени темелни вредности на уставниот поредок (солидарност и хуманизам меѓу другото), покрај тоа некој дал и заклетва каде има нешто и за најважна грижа за здравјето на својот пациент, ако добро ме служи меморијата. Нема врска, терајте како сакате. ;)

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Ме интересира дали на токсикологија ќе лекувате тинејџери кои се направиле камења за Нова? Нели, има препораки плус кампања!

Не може некој тука да ми ограничи некое право само затоа што смета дека би било логично! Имам јас загарантирани права, плус плаќам во тој систем, оставам нешто и за тоа нешто утре да добијам одредена услуга. Како тоа услови за употреба на вентилатор? Мора да се држиме до принципите.

Да бидам искрен сеуште не знам за што бев нападнат, нема везе, има одредени темелни вредности на уставниот поредок (солидарност и хуманизам меѓу другото), покрај тоа некој дал и заклетва каде има нешто и за најважна грижа за здравјето на својот пациент, ако добро ме служи меморијата. Нема врска, терајте како сакате. ;)
А кај да ги носат децава пијани?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Член од
24 март 2010
Мислења
15.353
Поени од реакции
26.359
Не знам дали сфаќате што сакам да кажам. Зошто вакцината ја гледате со други очи, а не како секој друг лек?
Фармацевтските компании се тие, вака или така млатат пари. Конкретно во случајот многу повеќе пари се заработуваат од антибиотици, лабораториски испитувања, витамини (и тука се прават многу поголеми злоупотреби).
Не ја гледам со други очи, затоа прашувам зошто не е задолжителна?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А кај да ги носат децава пијани?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Читај што пишуваа на претходните страни! Потврда за вакцина за влез во болница и дел дека бил во право Германецот околу употребата на вентилаторите. Може има и такви кои не сакаат да лекуваат пијани тинејџери, затоа прашувам. Со време да си знаат. :D

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Koga ke ti se smaci da spasvas zivoti diplomiraj za elektro i gibaj vo strujata. Samo tamu tvojata greska i nestrucnost ti ke ja platis so tvojot zivot, a ne kako kaj vas. Tuku zatoa site kupvate diplomi od medicina, nikoj za elektro. Ima nesto tuka.
Ova sekako ne vazi za cesni isklucoci koj razbiraat nesto od toa sto ucele koi za zal vidovme so pandemijata deka na prsti se brojte. Site ostanati zalutavte tamu.
Не знам кој колку купува дипломи, ама јас напишав поназад. Отворен оглас, плата иста како мојата почетна со изгледи за одење нагоре према поминат стаж. 0 пријави, ни купена ни поштена. Критериумите јасни, купена диплома не смее да припрари за вработување кај нас. Неуравнотежеи особи исто, одма добиваат клоца. Најискрено пресреќен би бил да дојде некој да ни намали малку во работата. Не ради ковидов веќе неколку години е вака и нема изгледи дека ќе оди на подобро.
Затоа низ шала на пријатели им го правам муабетов. И потајно во себе си викам може ќе убедам некого да заврши медицина да дојди да ни одземе троа од работата. Бар да можам во 8 саати ужинка да изедам. Вода не пијам во тие 8 саати, за да не губам време за мочање. Со години е така. Што повеќе да ти објаснам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Затоа низ шала на пријатели им го правам муабетов. И потајно во себе си викам може ќе убедам некого да заврши медицина да дојди да ни одземе троа од работата. Бар да можам во 8 саати ужинка да изедам. Вода не пијам во тие 8 саати, за да не губам време за мочање. Со години е така. Што повеќе да ти објаснам.
Верувам. Моите имаа работно време по 12 часа едно време.
Апсолутно ги разбирам сите фрустрации на докторите, но и на пациентите. Напаѓам наратив, друго ништо. Сметам дека треба да имате повисоки плати, треба повеќе пари за здравството и подобри услови за сите. Ама не е во ред селективноста. Ако имунитет стекне тоа население кое е критично, мислам дека некако би продолжиле со нормалниот тек на животот.
Инаку со лесно. (y)

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.978
Поени од реакции
8.249
Сериозно споредувате глобални пандемии со новогодишни пијанки?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
Кое на пример ? Дека треба да биде задолжителна или тие прелеганите дали има потреба да се вакцинират ?
За оваа раја у Македонија треба да биде задолжителна. Бројот на антиваксери, народ што верува во билгејц чипирања, прскања од авиони е толку голем што доброволно би се вакцинирале некаде околу 30% од населението.
Народот не е виновен што верува во тие бил гејтс чипирања и други срања, кога државата не му обезбедила соодветен здравствен систем. Во сегашниов систем секој 4 ти кој влегува во бољниц со ковид починува. Во такви услови народот ќе верува и во "експертските" лулулејкања" на вируси од прашина.
Автоматски споено мислење:

И примитивизмот, безобразлукот, невоспитаноста, несериозноста и себичноста на народот.

Па заради сите оние што не ги почитуваа сите мерки. Fuck logic.
Не на народот! Туку на бездушните политичари кои систематски го ограбуваа здравството и за тоа наводно народот бил крив. Јас ќе кажам дека народот стварно е безобразен и глуп што така пасивно гледа на разграбањето на државното здравство и ускратувањето на личното право на здравствена заштита!

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.495
Поени од реакции
10.398
Народот не е виновен што верува во тие бил гејтс чипирања и други срања, кога државата не му обезбедила соодветен здравствен систем. Во сегашниов систем секој 4 ти кој влегува во бољниц со ковид починува. Во такви услови народот ќе верува и во "експертските" лулулејкања" на вируси од прашина.
Само да знаеш во какви услови те прегледуваат, и да немаш корона, ќе ја закачиш.
Еве, јас ке ти опишам како ми снимаа плуќа.
Влагаш во една импровизирана просторија каде што го сместиле ртг апаратот, прозори ширум отворени, грч внатре..јас се тресев од студ, имав грозница, температура. Се соблекуваш по маичка и седнуваш на обично столче одма до зид...ти ставаат на грб таа плочата за снимање и ти викаат држи ја да не падне со грбот и не мрдај додека не ти кажеме.
Срамота....личи ли ова на ртг снимање?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Нема да има задолжително вакцинирање, нормално не. Дека може да има непосакувани ефекти, може, како со секој лек. Луѓе кои имале ковид све живо примале од витамини до сомнителни лекови со тешки последици па одбиваат да примаат вакцина. Све ок. Ама проблемот е дискусијата се води со емоции а не со факти. На крај секој треба да одлучи кој ризик сака да го сноси: Ризикот од ковид или ризикот од вакцината.
Автоматски споено мислење:

Остај го овој докторов од Германија, секој што има потреба од помош ќе добие. Има илјадници доктори, што знаат и не знаат. Не мора све здраво за готово да се зема.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Нема да има задолжително вакцинирање, нормално не. Дека може да има непосакувани ефекти, може, како со секој лек. Луѓе кои имале ковид све живо примале од витамини до сомнителни лекови со тешки последици па одбиваат да примаат вакцина. Све ок. Ама проблемот е дискусијата се води со емоции а не со факти. На крај секој треба да одлучи кој ризик сака да го сноси: Ризикот од ковид или ризикот од вакцината.
Точно.
Мада и нема некој голем ризик вакцината тоа е финтата. Како што напишав погоре поголемиот дел од нус појави се видливи во првите месеци, а тоа е веќе тестирано. Значи вакцините се безбедни. Али ела убеди ги луѓево.
ЈАс за себе на пример знам дека уште првиот ден кога ќе ми биде понудена ќе се вакцинирам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Остај го овој докторов од Германија, секој што има потреба од помош ќе добие. Има илјадници доктори, што знаат и не знаат. Не мора све здраво за готово да се зема.
Не знам дали е доктор, нема врска. Битен е наративот кој се движи во тој правец. Читај ја дискусијата. :)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
Само да знаеш во какви услови те прегледуваат, и да немаш корона, ќе ја закачиш.
Еве, јас ке ти опишам како ми снимаа плуќа.
Влагаш во една импровизирана просторија каде што го сместиле ртг апаратот, прозори ширум отворени, грч внатре..јас се тресев од студ, имав грозница, температура. Се соблекуваш по маичка и седнуваш на обично столче одма до зид...ти ставаат на грб таа плочата за снимање и ти викаат држи ја да не падне со грбот и не мрдај додека не ти кажеме.
Срамота....личи ли ова на ртг снимање?
Добро, по муабетов се гледа дека е мобилен рентген апарат. Муабетот со прозорците, импровизацијата и промајата го потврдува тоа. Така е за да нема акумулација на инфективни аеросоли во просторијата.

Во нормални услови не би требало да има прозорци кај што има рентген апарат.

Kajgana Shop

На врв Bottom