Вакцината е веќе понудена и тоа на доброволна основа. А тоа напишаното е само што некој паметњакович нешто кажал како предлог. Меѓутоа не можат без согласност на пациентот да го лишат од неговото право на лекување. Правна држава е тоа, нема ништо заедничко со чудесна земја.
Сигурно постојат начини да се врзат двете работи. Можеби не outright denial of care, но на пример компанијата за здравствено осигурување има право да наплаќа повисоки суми за тие што не сакаат да се вакцинираат. Или на пример болница да забрани влез на лица кои при себе немаат картичка која докажува вакцинирање, освен во случај на нудење прва помош.
Ова како пример, нема косење со права и слободи, а сепак го правиш обавезно незадолжителното.
Какви мајмуни се шетаат по планетава најмалку што може една држава ако сака воопшто да си игра држава е да го направи вакцинирањето задолжително. Толку луѓе умреа, толку луѓе си ризикуваат животи сеа нема што повеќе да изиграваме правна држава, финоќа, слободи и слично. Одредени неандерталци претераа, ради нив се ова ни се случува и сеа истите тие неандерталци сакаат да не се вакцинираат. Треба стапот да игра за нив. Прекардашија.
Сигурно постојат начини да се врзат двете работи. Можеби не outright denial of care, но на пример компанијата за здравствено осигурување има право да наплаќа повисоки суми за тие што не сакаат да се вакцинираат. Или на пример болница да забрани влез на лица кои при себе немаат картичка која докажува вакцинирање, освен во случај на нудење прва помош.
Ова како пример, нема косење со права и слободи, а сепак го правиш обавезно незадолжителното.
Какви мајмуни се шетаат по планетава најмалку што може една држава ако сака воопшто да си игра држава е да го направи вакцинирањето задолжително. Толку луѓе умреа, толку луѓе си ризикуваат животи сеа нема што повеќе да изиграваме правна држава, финоќа, слободи и слично. Одредени неандерталци претераа, ради нив се ова ни се случува и сеа истите тие неандерталци сакаат да не се вакцинираат. Треба стапот да игра за нив. Прекардашија.
Da mi zabranat vlez bo bolnica dali si svesen sto zboruvas? Zosto togas plajkat lugeto zdravstveno osiguruvanje ako nemat pravo na ovie uslugi? I kaj znaes ti deka tie vakcini se ispravni eve sekoj den ima po nekoja vest za luge koi po primanje na vakcina se pocinale ili imat komplikaci od istite? Zosto vo Anglija so zakon zabranija tuzba vo slucaj na komplikacii od vakcinata?
Vakcinata moze da bide zadolzitelna za luge nad 60 godini nikako za pomladite osven nekoj ako saka dobrovolno da se vakcinira.eve jas se soglasuvam da ne plajkam zdravstveno osiguruvanje i firmata tie 4000 sto gi plajka na drzavata da mi gi dava na mene pa posle jas ke biram kaj ke koristam zdravstveni uslugi vo privatna bolnica zosto sigurno tie tama nema da barat bilo kakvi gluposti od tie sto gi nabroja.
Ги разбирам сите фрустрации, ама за овој здравствен систем плаќам и во одреден момент, ако ми треба услуга, очекувам истата да ја добијам.
Дали ако се разболам од сезонски грип, а притоа не сум вакциниран, ќе треба да ме остават на цедило?
Нема некоја недоверба во вакцината, едноставно само значително мал дел од населението спаѓа во таа ризична категорија и тоа би требало да се вакцинира. Другите треба да бидеме оставени на мира затоа што доволно беше цела година малтретирање.
Напротив вакцината не е малтретирање. Вакцината е спас од „малтретирање„, доколку се покаже како ефикасна на долг рок. Вреди да се проба. За жал многу погрешен пристап имаа повеќето влади и држави во Европа, оставено е на корумпирани семидиктаторски политичари и олигарси без личен интегритет да глумат решањање ситуација. Нормално дека тоа после народот го сфаќа сево ова како малтретирање. Тоа е јасно. Многу подобро ќе беше да се сфати како кооперативност, народот да имаше совест и без воопшто да има забрани и закони сами луѓето да се приджуваат кон мерките. Да си го сфатеа тоа како патриотизам и како помош на својот сонародник. Како солидарност према дедо Никола кој има 78 години и сака да проживее уште една зима да им се порадува уште малку на внуците или како солидарност према сестра Мира која работи со ковид пациенти.
Сезонскиот грип е сосема друга категорија колку и да сакаат некои да манипулираат со бројки и статистики. Оваа работа е посериозна.
Што се однесува до правото на добивање платена услига. Во секој устав има различни права и слободи, кои во одредени моменти се косат една со друга па потоа кога се одлучува едно право има поголема важмост од друго. Во конкретниов случај правото на живот на голем дел од народот е далеку поважно од правото на добивање услуга на некој кој се двоуми во врска со вакцината. Односно правото на живот е поважно од правото на невакцинирање. Тоа и правници можат да го потврдат.
Da mi zabranat vlez bo bolnica dali si svesen sto zboruvas? Zosto togas plajkat lugeto zdravstveno osiguruvanje ako nemat pravo na ovie uslugi? I kaj znaes ti deka tie vakcini se ispravni eve sekoj den ima po nekoja vest za luge koi po primanje na vakcina se pocinale ili imat komplikaci od istite? Zosto vo Anglija so zakon zabranija tuzba vo slucaj na komplikacii od vakcinata?
Vakcinata moze da bide zadolzitelna za luge nad 60 godini nikako za pomladite osven nekoj ako saka dobrovolno da se vakcinira.eve jas se soglasuvam da ne plajkam zdravstveno osiguruvanje i firmata tie 4000 sto gi plajka na drzavata da mi gi dava na mene pa posle jas ke biram kaj ke koristam zdravstveni uslugi vo privatna bolnica zosto sigurno tie tama nema da barat bilo kakvi gluposti od tie sto gi nabroja.
Секое право, носи и обврска. Тој што плаќа здравствено осигурување има право на услуга под одредени услови. Но има и обвсрки. Обврската во случајот со здравственото осигурување е да се грижи за своето здравје во најголема можна мерка. Тоа подразбира и примање вакцина. Кога кај најголемиот број стручњаци постои консензус дека вакцината помага тоа значи дека секој оној што е осигуран има обврска да ги слуша тие стручњаци и да се вакцинира.
Вакцината е и обврска на која може и во случајов мора да се врзи правото на здравствена заштита!
Кој сака права без обврски слободно нека оди во некој џунгла со тигри и леопарди па нека практикува слобода, доброволност колку му душа сака.
А тоа дека со 4000 денари месечно ќе може некој да бира лечење кај сака приватно тешко тоа.
Теоретичарите на заговор донекаде имаат право на скепса, дека се ова што го напиша е одење директно во кратење на човекови права и тоа доброволно прифаќање на истото, па они би рекле дека тоа била и целта - да те стават во ситуација доброволно да се откажеш од истите пошто имаш евидентно јака емотивна реакција на целата ситуација. Не е дека вирусот не постои, но кога те чита човек добива впечаток дека надвор има ебола, ти си го ризикуваш животот со секое излагање надвор.
Доколку некој го поминал вирусот јас тотално немам против да си живее нормално, нека си има слава, нека се журка.... кој не, нека си се пази, нека го ојачува имуниот систем, нека си се вакцинира..... одење во твојот екстрем е опасно исто како верување дека вирус не постои.
Епа таква ќе биде де, како вакцината за сезонски грип (приоритет ќе биде за вулнерабилните категории, ама нема да биде задолжителна). Со тоа што ако сакаш да патуваш ќе има земји кои не би те примиле без сертификат за извршена вакцинација. Нешто слично како Бразил и зика вирусот.
А за задолжителните вакцини треба да биде така. Задолжителната вакцинација обезбедува не само лична туку и колективна заштита од некоја болест. На тој начин се заштитуваат сите вулнерабилни категории кои не може да бидат вакцинирани (доенчиња 6-12 месеци, дечиња со намален имумитет, малигноми итн). Зошто ги оставате на цедило?!
Човек што има комплетна недоверба во сè, треба сериозно да се замисли.
Напротив вакцината не е малтретирање. Вакцината е спас од „малтретирање„, доколку се покаже како ефикасна на долг рок. Вреди да се проба. За жал многу погрешен пристап имаа повеќето влади и држави во Европа, оставено е на корумпирани семидиктаторски политичари и олигарси без личен интегритет да глумат решањање ситуација. Нормално дека тоа после народот го сфаќа сево ова како малтретирање. Тоа е јасно. Многу подобро ќе беше да се сфати како кооперативност, народот да имаше совест и без воопшто да има забрани и закони сами луѓето да се приджуваат кон мерките. Да си го сфатеа тоа како патриотизам и како помош на својот сонародник. Како солидарност према дедо Никола кој има 78 години и сака да проживее уште една зима да им се порадува уште малку на внуците или како солидарност према сестра Мира која работи со ковид пациенти.
Сезонскиот грип е сосема друга категорија колку и да сакаат некои да манипулираат со бројки и статистики. Оваа работа е посериозна.
Што се однесува до правото на добивање платена услига. Во секој устав има различни права и слободи, кои во одредени моменти се косат една со друга па потоа кога се одлучува едно право има поголема важмост од друго. Во конкретниов случај правото на живот на голем дел од народот е далеку поважно од правото на добивање услуга на некој кој се двоуми во врска со вакцината. Односно правото на живот е поважно од правото на невакцинирање. Тоа и правници можат да го потврдат.
Теоретичарите на заговор донекаде имаат право на скепса, дека се ова што го напиша е одење директно во кратење на човекови права и тоа доброволно прифаќање на истото, па они би рекле дека тоа била и целта - да те стават во ситуација доброволно да се откажеш од истите пошто имаш евидентно јака емотивна реакција на целата ситуација. Не е дека вирусот не постои, но кога те чита човек добива впечаток дека надвор има ебола, ти си го ризикуваш животот со секое излагање надвор.
Доколку некој го поминал вирусот јас тотално немам против да си живее нормално, нека си има слава, нека се журка.... кој не, нека си се пази, нека го ојачува имуниот систем, нека си се вакцинира..... одење во твојот екстрем е опасно исто како верување дека вирус не постои.
Види вака. Можеби погрешно се изразив. Јас лично ниту сакам ниту очекувам некој да ме сожалува или да ми помага. Сам свесно сум одбрал професија со одреден ризик за пари и свесно сум го прифатил. Немам проблем со тоа.
Проблемот е друг. Има лекари и сестри кои во просечен ден имаат и по преку 50 па се до 100 различни пациенти. Никаде на светов не постои здравствен систем да им даде скафандер на сите тие вработени за секој ден. Затоа треба да има рационална употреба на заштитна опрема. Го прашуваш фино лепо на врата 10 прашања. Ако одговори со не, а повеќето одговараат со не, го гледаш со обична маска. Ако одговори со да на некое прашање го гледаш во заштитна опрема. И тоа е сосема безбеден систем, можностите за пренос на вирус се минимални ако луѓето се поштени.
Од не знам какви причини скоро секои неколку дена се случува да фатам по некој како излажал на прашањата. А не постои причина да лаже, ништо нема да му биде ускратено ако е чесен. Пријавив неколку души во полиција, колку што знам и кривични добија веројатно ќе се занимаваат по судови иако јас лично мислам дека на крај ќе се или неказнети или со блага казна. Ама толку многу ги има немам ни време ни нерви да се занимаваме со нив. И еден ден ќе треба на еден таков што маската секои 15 секунди му паѓа под нос пола саат да му пружаш грижа, а претходно излажал на прашањата и ќе те зарази. И ај кажи ми како човек да не се радикализира во ставовите? Кога без причина лажат и шират зараза. И тоа не поединци него купишта луѓе. И тоа возрасни луѓе без криминална историја ти го прават ова. Во најдобар случај во опишаниов пример ќе си негативен, ама мора да си во изолација до резултати, што значи 50 до 100 луѓе дневно два дена остануваат без лекар и сестра ради еден неранимајко. Во најлош случај ако те зарази 2 недели ќе се без грижа или останатите колеги ќе се преоптоварени иако они и веќе се преоптоварени.
Го знаеш дека е позитивен, дека мора да биди дома и го гледаш на улица излезен. И тоа не еден. Еден куп ги има. Ај кажи ми како да не се нервира човек.
Не ми е јасно зошто се буните. Начинот на вакцинација ќе биде токму таков каков што посакувате.
Тоа што го пишувам се однесува на задолжителните вакцини. Поради "вашето право на избор", во 21-ви век се соочивме со епидемија на морбили во државата. Во факинг 21 ви век еј!
Какви се тие родители кои ја примиле вакцината, ги вакцинирале своите домашни миленичиња, а децата ги оставиле невакцинирани?! Тоа е опасно за општеството. Опасно е за сите нас. Кажи ми зошто ги оставате другите луѓе на цедило?!
Не ми е јасно зошто се буните. Начинот на вакцинација ќе биде токму таков каков што посакувате.
Тоа што го пишувам се однесува на задолжителните вакцини. Поради "вашето право на избор", во 21-ви век се соочивме со епидемија на морбили во државата. Во факинг 21 ви век еј!
Какви се тие родители кои ја примиле вакцината, ги вакцинирале своите домашни миленичиња, а децата ги оставиле невакцинирани?! Тоа е опасно за општеството. Опасно е за сите нас. Кажи ми зошто ги оставате другите луѓе на цедило?!
Јас се бунам кога некој ми се заканува дека ќе ми крати привилегии во Македонија. Другото не ме интересира. Лично нема да се вакцинирам, знаеш и самата. Нека се вакцинираат старите кај мене и мирна глава.
Каде сум кажал дека сум против задолжителните вакцини? Што сум напишал воопшто на форумов против вакцините, вклучувајќи ја и оваа против Ковид? Ништо.
Оправдувања од типот "плаќам здравствено осигурување, имам право на лекување". Да, имаш право, ама и другите плаќаат здравствено осигурување. Зошто со одбивањето на задолжителна вакцинација го ризикувате животот на сите?! Зошто ги ставате во таква опасност? Зошто ги оставате на цедило?! (ова трет пат те прашувам и не добив одговор).
Епа и јас се бунам затоа што некој "привилигован" го загрозува животот на тие кои што не може да бидат вакцинирани. Утре тоа може да биде моето дете.
Оправдувања од типот "плаќам здравствено осигурување, имам право на лекување". Да, имаш право, ама и другите плаќаат здравствено осигурување. Зошто со одбивањето на задолжителна вакцинација го ризикувате животот на сите?! Зошто ги ставате во таква опасност? Зошто ги оставате на цедило?! (ова трет пат те прашувам и не добив одговор).
Муабетот јас го сфатив на незадолжителна вакцина ако одбиеш вакцинација да ти се одбие здравствена заштита ако се заразиш.
Ако е задолжителна како може да одбие ? Сакаш неќеш мораш.
Пред неколку години кога бев студент читав сведоштва од лекар кој на времето кога бил млад бил пратен Косово, да ги вакцинират против вариола. И кажуваше, вика голема скепса владеела кај дел од населението. Вика кога оделе за вакцина од куќа до куќа често се дешавало да им излегувале мајка татко и po едно дете. Во тоа време било невообичаено не само во Косово него низ цела Југославија да има толку многу семјства со едно дете. Вика се дешавало да се доста насилни или груби према нив баш тие со едно дете. И вика ни текна што е работата. После тоа рече побарале да има милиција и влегувавле по куќите внатре правеле инспекција и по тавани гледале скриени баби, дедовци и уште 8 деца.
Вика само на тој начин можеле да ја искорениме таа вариола и да дадат вакцина на сите. Значи и за тој успех требало една мерка на репресија.
Сакам да кажам и денешниве времиња не се ништо поразлични од Косово седумдесет и некоја. Менталитетот е тој. Само денес со интернети и медиуми се многу погласни, а државиве некако кочат со користење полиција, репресија и обавезна вакцинација. Јер голем дел од популацијата со години е под некоја пропаганда на "entitlement". Викаат ми припаѓа ова и ова и не ми е гајле за никого.
Иако мислам дека баш во оваа ситуација ќе мораат државите да посегнат по репресија сакале или нејкеле.
Епа и јас се бунам затоа што некој "привилигован" го загрозува животот на тие кои што не може да бидат вакцинирани. Утре тоа може да биде моето дете.
И јас се бунам поради одредени "права на избор" поради кои згаснуваат милиони животи, ама како што кажа, тоа е право на секој поединец. Никогаш не сум барал да се забранат тие права.
Кого ставам во опасност? Колку луѓе/граѓани имаат починато во таа категорија која ја спомна? Нула (0). Како е тоа загрозување?
Не сум одбил задолжителна вакцинација. Задолжителните вакцини мора и треба да останат задолжителни. Сум го загрозувал животот "на сите"!
Како немаше смртни случаи од морбили во државата?! Имаше и тоа кај деца на возраст од 1 до 13 месеци. Значи не "само стари луѓе", туку бебиња, дел од нив во категоријата кои не смеат да ја примат вакцината.
Gjpucite smeat da imaat pravo na zdravstvena zastita i dali ako imaat smeat da vleguvaat na glaven vlez ili posebni za niv ke ima od zadna strana na objektot? Za eden gjuptin drugar prasuvam?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.