Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ne se razbravme dobro ....ne sakav da mesam freon , nego da stavam nadvoresna edinica sto raboti na R410a i vnatresna sto raboti na R407c ...normalno komresorot ke se polni so R410a
Odlično ti odgovoril. Sistemite polneti so R407 i R22 rabotat na max pritisok od 25Bara, a sistemite so R410a i R32 na 45Bara. Vaka kako sto sakaš ti ne može da go izdrži pritisokot vnatrešnata edinica. Pokraj ova ako se raboti za inverter na nadv. edinica i ON/OFF na vnatrešnata pak ne će može.
Inače samo koga bi bile dvete edinici ON/OFF i ako se dvete na ist gas ili da se so različen no da se stavi prema onaa sto drži pomal pritisok može da se kombinira.
Vo tvojot slučaj ako i nadv. edinica ne e inverter togaš će može da se kombinita bez problem, no moraš da staviš R407 ili R22. Mošeš duri i R22, pa i podobro će gree so R22, a i polesno e za održuvanje pri puštanje na gas od sistemot bidejći R22, kako i R32 e sostaven samo od eden gas, dodeka drugive dva R407 i R410 se kombinacija od 3 gasa i ako dojde do nadopolnuvanje mora da se menuva celiot gas poradi toa što pri propuštanje na sistemot ne izleguva pod ednakvo od site tri komponenti i se poremetuva nivniot soodnos.
Malce poiskusen monter bez problem može da sostavi dve ON/OFF edinici od različni proizvoditeli so toa što treba dvete da se so ista snaga i na poniskiot pritisok, pod uslov dvete da se ispravni.

Климата е 4 месеци, во август е монтирана. Тоа оштетувањата е пошто ја носеа на сервис да и мењаат компресор и кога ми ја вратија ваква им викам што е ова ми рекоа "е добро де малку е удрена при транспорт :)"
Еве на ЛИНКОВ уште видеа и слики и ме убедуваат двајца сервисери и овие од горење дека ова е нормално работење :)
Ова не се нормални звуци брат, нека не се преправет. Јави се, кажи им дека им е последно предупредување пред да ги пријавиш и дека имаат 72 часа рок да си ја земат назад климата и да ти дадат исправна единица.

Знаеме дека Горење прават катастрофа машини за перење алишта кои се расипуваат често, ама не знаевме дека прават и катастрофа клими :)
Не фрлај сол на рана

Климата е 4 месеци, во август е монтирана. Тоа оштетувањата е пошто ја носеа на сервис да и мењаат компресор и кога ми ја вратија ваква им викам што е ова ми рекоа "е добро де малку е удрена при транспорт :)"
Еве на ЛИНКОВ уште видеа и слики и ме убедуваат двајца сервисери и овие од горење дека ова е нормално работење :)
Voopsto ne e normalen zvukov ,i se prasuvam zosto nema nikakva zastitna mreza ,izvadena ili voopsto nemase ?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Voopsto ne e normalen zvukov ,i se prasuvam zosto nema nikakva zastitna mreza ,izvadena ili voopsto nemase ?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Каква заштитна мрежа? (дудук сум не прашувај :) ) ама немаше ништо ваква беше уште кога ја монтираа освен тоа што е излупана при транспорт од кај сервисерите.

Odlično ti odgovoril. Sistemite polneti so R407 i R22 rabotat na max pritisok od 25Bara, a sistemite so R410a i R32 na 45Bara. Vaka kako sto sakaš ti ne može da go izdrži pritisokot vnatrešnata edinica. Pokraj ova ako se raboti za inverter na nadv. edinica i ON/OFF na vnatrešnata pak ne će može.
Inače samo koga bi bile dvete edinici ON/OFF i ako se dvete na ist gas ili da se so različen no da se stavi prema onaa sto drži pomal pritisok može da se kombinira.
Vo tvojot slučaj ako i nadv. edinica ne e inverter togaš će može da se kombinita bez problem, no moraš da staviš R407 ili R22. Mošeš duri i R22, pa i podobro će gree so R22, a i polesno e za održuvanje pri puštanje na gas od sistemot bidejći R22, kako i R32 e sostaven samo od eden gas, dodeka drugive dva R407 i R410 se kombinacija od 3 gasa i ako dojde do nadopolnuvanje mora da se menuva celiot gas poradi toa što pri propuštanje na sistemot ne izleguva pod ednakvo od site tri komponenti i se poremetuva nivniot soodnos.
Malce poiskusen monter bez problem može da sostavi dve ON/OFF edinici od različni proizvoditeli so toa što treba dvete da se so ista snaga i na poniskiot pritisok, pod uslov dvete da se ispravni.

blagodaram na odgovorot ,...znaci iako kompresorot e namenet za R410 po vase ke treba da se polni so R407 ili so R22 ?

blagodaram na odgovorot ,...znaci iako kompresorot e namenet za R410 po vase ke treba da se polni so R407 ili so R22 ?
Ajde poinaku.
1.Kombiniranje može samo ON/OFF edinici.
2. Vnatrešnata i nadvorešnata edinica ako se za so R410 gas togaš mora da odi R410 gas.
3. Ako vn. edinica e na R407 ili R22, nadv. može da bide bilo koja na bilo koj gas, bidejći matičnata ploča e programirana za ponizok pritisok i nema da smeta ako nadvorešnata e dimenzionirana za povisok pritisok. Obratno ne odi bidejći će dojde do havarija ili mnogu slabo će gree i ladi.
Vo tvojot slučaj bidejći vn. edinica kaj što e procesorot e za R407 gas, ako mu staviš R410 gas procesorot će go tretira gasot kako R407 i će komanduva stvaranje na ponizok pritisok, točkite na vrienje i isparuvanje na freonot će bidat pogrešno zadadeni i klimata mnogu lošo će raboti.
Zatoa napolnija so R407 ili R22 ako sakaš da ti raboti.

2ri df, prviot sabajle vo 7.45-tocno 10min isto i sega! T, nadvor 1° vlaznost 100%slikata so otskokot e df.podesena T vnatre 23° +/-1 offSet fan medium/potrosuvacka okolu 750-770w

Attachments

• Screenshot_20201219_174832_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg
    Screenshot_20201219_174832_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg
    212,7 KB · Прегледи: 33
Како бе уште не ви прават дефрост, јас 2 недели веќе скоро секој ден истурам вода од под Хансол-от.... па со сигурност можам да кажам дека прави дефрости...
hansol1.jpg hansol2.jpg

Од средата веќе монтирана тацната под Хансол-от ама дур денес купив дебело црево за одвод од тацна па утре ќе се намести и ќе ја тргнам количката хахах што убаво ми се најде ама ми здосади да ја празнам секој ден....

Мицу-то ми е над одводот од олукот зад куќа па само гледам дали е водено наоколу....
Ама за него можам да забележам од графиконите особено ноќе кога е пуштен на макс фан. Еве за последни 48 часа од Мицу LN35
grafana48h-ln-day8-9.png

Мислам дека може и за Хансол-от ама потешко кај него пошто знае да работи и он-офф
Еве за последни 48 часа од Грее Хансол 12, не знам дали поради тоа што сега веќе 2 дена е на Ауто фан или пошто залади овие денови па почна повеќе да модулира.
grafana48h-hansol-day8-9.png

Еве ги и двете во еден графикон за подобра споредба
grafana48h-day8-9.png

Како бе уште не ви прават дефрост, јас 2 недели веќе скоро секој ден истурам вода од под Хансол-от.... па со сигурност можам да кажам дека прави дефрости...
Прегледај го приврзокот 277580 Прегледај го приврзокот 277579

Од средата веќе монтирана тацната под Хансол-от ама дур денес купив дебело црево за одвод од тацна па утре ќе се намести и ќе ја тргнам количката хахах што убаво ми се најде ама ми здосади да ја празнам секој ден....

Мицу-то ми е над одводот од олукот зад куќа па само гледам дали е водено наоколу....
Ама за него можам да забележам од графиконите особено ноќе кога е пуштен на макс фан. Еве за последни 48 часа од Мицу LN35
Прегледај го приврзокот 277582

Мислам дека може и за Хансол-от ама потешко кај него пошто знае да работи и он-офф
Еве за последни 48 часа од Грее Хансол 12, не знам дали поради тоа што сега веќе 2 дена е на Ауто фан или пошто залади овие денови па почна повеќе да модулира.
Прегледај го приврзокот 277581

Прегледај го приврзокот 277583
Ova e 101%sigurno deka e 2ri df,inaku denovive odvodot postojano si teci,kojsto mie napraven so tacna(onosno na 2te klimi go srediv odvodot uste na krajot na septemvri) i golemo crevo koj vodi vo joluk.

Attachments

• IMG_20201219_074428.jpg
    IMG_20201219_074428.jpg
    2,1 MB · Прегледи: 39
  • IMG_20201026_181409.jpg
    IMG_20201026_181409.jpg
    3,9 MB · Прегледи: 44
  • IMG_20201026_181402.jpg
    IMG_20201026_181402.jpg
    4 MB · Прегледи: 46

mitsubishi ln 35 postaven vo 37 kvadrati ovie 24 casa 6 defrosti . i 3kw povisoka potroduvacka vo sporedba so minatite denovi. zadadena temperatura 26 stepeni

Nadvoresnata edinica ti e mnogu gadan a na mnogu ednostaven nacin ke ja iscistis, Zemiedna meka cetka za kola pranje i so skamovica gore dole ke izleze ke svetne ke bide kako nova imas voda od defrostite tamo posle ke ja isplavuvas cetkata, jas ednas godisno taka e cistam i sega izgleda kako nova. Ne e licno za gladanje druze a tacnata ti e mnogu dobra jas nemam takvi tacni bidejki kapka voda ne kapnuva od mojava a i defrosti retko da prave dosega ova zimo ne sam e primetil.

Nadvoresnata edinica ti e mnogu gadan a na mnogu ednostaven nacin ke ja iscistis, Zemiedna meka cetka za kola pranje i so skamovica gore dole ke izleze ke svetne ke bide kako nova imas voda od defrostite tamo posle ke ja isplavuvas cetkata, jas ednas godisno taka e cistam i sega izgleda kako nova. Ne e licno za gladanje druze a tacnata ti e mnogu dobra jas nemam takvi tacni bidejki kapka voda ne kapnuva od mojava a i defrosti retko da prave dosega ova zimo ne sam e primetil.
Уште не фатиле маглите, не знаеш каков е воздухот во Прилеп кога ќе фатат маглите... допрва има да се изгнаси надворешната единица :)
Ај утре секако ќе се маткам да го местам цревото за одвор, може ќе и удрам и една четка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom