Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Од денес ги викам "магионичари" официјално.
Иначе онтопик си барем со мене кога разговараш :)
Што ќе ми се 2367548$6,000 милијарди книги на Кроули,кога не ме научија барем едноставни финти за да преживеам?
Секако си живеев go with the flow и пред експериментите со Телема,
ама моја грешка си е не обвинувам никој :)
Се е школа, секој имал и има некаков експеримент, дел од процесот е... у мојата философија не е грешка, ти било потребно... сега ти треба нешто друго.

Реално ние не учиме многу со муабет ами искувство, така да се е како што треба!
Бај д веј, во философијата на гоу вид д флоу битно е мозокот да има знаење за да може самостојно да реагира без ти да му се мешаш, така да целото товое искувство е ризница на знаење.... возење точак!

Сакам да кажам - нема крив.. и уште еднаш - се екако што треба!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Точно, скриено внатрешно знаење кое се буди, се појавува сенс за законите на универзумот, респект за нив како неминовни и природно живеење во склад со нив, не нивна намерна манипулација. Значи има гносис, после која го сурфаш бранот... без отпор.
И да, кај малкумина е, оттука и потребата од земско тело.
Христијанството не е езотерија, слично како што суфизмот на пример не е ислам.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Се е езотерија, сите сме магичари, чуда постојат... а најголемо чудо е што уствари постоиме.

Кога веќе збориме во апсолути.... :coffee:

Туку мене ме интересира Ипси, дали ти си еден со твојата воља?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се е езотерија, сите сме магичари, чуда постојат... а најголемо чудо е што уствари постоиме.

Кога веќе збориме во апсолути.... :coffee:

Туку мене ме интересира Ипси, дали ти си еден со твојата воља?
Ок, така нека ти биде.
Што подразбираш под тоа да бидам еден со мојата волја?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Од денес ги викам "магионичари" официјално.
Иначе онтопик си барем со мене кога разговараш :)
Што ќе ми се 2367548$6,000 милијарди книги на Кроули,кога не ме научија барем едноставни финти за да преживеам?
ама моја грешка си е не обвинувам никој :)
И Буда после седум години под дрвото си рекол кој кур дремев како будала кога се сум си знаел. :LOL:
Реално постои само еден прав пат до апсолутната вистина а тоа е зен-от, се друго е мамбо џамбо. Ама зошто да не мамбо џамбо кога се е филм? Од таа гледна точка го оправдувам тоа што го прават, и дури и да функционираат како култ, нигде за џабе нема ништо.
Аналогно на вицот со мувата и отровот.

H

Hyperion VI

Гостин
И Буда после седум години под дрвото си рекол кој кур дремев како будала кога се сум си знаел. :LOL:
Реално постои само еден прав пат до апсолутната вистина а тоа е зен-от, се друго е мамбо џамбо. Ама зошто да не мамбо џамбо кога се е филм? Од таа гледна точка го оправдувам тоа што го прават, и дури и да функционираат како култ, нигде за џабе нема ништо.
ама моја грешка си е не обвинувам никој
Еве се автоцитирав(исто ко Кроули :) )

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Се е ова ради то шо се скржави, не го даваат еликсирот.... :(

Ок, така нека ти биде.
Што подразбираш под тоа да бидам еден со мојата волја?
Па нели тоа е целта, да ја осознаеш својата воља, суштина... дали ти тоа го постигна?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Суфизмот е исламска мистична секта (иако, оригинално, мистицизмот се јавуе у христијанството), како не е ислам? Само што суфизмот ги има ихсанот и иманот, како начини за интимна мистична комуникација со Бог, но исто така го прифаќа исламот како земен законик за доблесно живеење.
Зошто суфизмот не е ислам? Што е христијанство, а што ислам според тебе? Тоа се религии чиишто учења се менуваат низ историјата и не се унифицирано кредо, ниту пак ќе бидат. Пак ќе зборуваме за вистински и лажни Шкотланѓани? Многу црно бело глеаш на све ова некако. Светот и историјата на се црно бел наратив.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Суфизмот е исламска мистична секта (иако, оригинално, мистицизмот се јавуе у христијанството), како не е ислам? Само што суфизмот ги има ихсанот и иманот, како начини за интимна мистична комуникација со Бог, но исто така го прифаќа исламот како земен законик за доблесно живеење.
Зошто суфизмот не е ислам? Што е христијанство, а што ислам според тебе? Тоа се религии чиишто учења се менуваат низ историјата и не се унифицирано кредо, ниту пак ќе бидат. Пак ќе зборуваме за вистински и лажни Шкотланѓани? Многу црно бело глеаш на све ова некако. Светот и историјата на се црно бел наратив.
Оу мај гад, итс фул оф старс!
Можда поврзав непотребно, али ме насмеа новата ти сликичката... у контекст на... сите сме звезди... фала ти :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Можеби требаше да кажам - за мене не е. Концептот за Бог кај класичниот мејнстрим ислам и господ за суфиите според мене не е ист. Неверувам дека суфи мистик верува во Алах кој ти дава девици како награда во рајот или те казнува со оган во пеколот.
Автоматски споено мислење:

Па нели тоа е целта, да ја осознаеш својата воља, суштина... дали ти тоа го постигна?
Да, го постигнав.

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
Во посериозна нота, ова го размислував пред некој ден:
Дали телемитите имаат официјална позиција за вонземскиот живот и нашиот контакт со истиот или тоа варира зависно од индивидуалните верувања на секој телемит?
Не коментирам за официјалниот став,за пак да не бидам нападнат
од некои "авторитети".

Кроули не само што верувал,туку и контактирал со вакви човечиња,ко на сликата подоле.
Иначе ова е LAM,(цртежот е на Кроули)
Виша интелигенција со која воспоставува контакт за време на
"Amalantrah working"

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не коментирам за официјалниот став,за пак да не бидам нападнат
од некои "авторитети".

Кроули не само што верувал,туку и контактирал со вакви човечиња,ко на сликата подоле.
Иначе ова е LAM,(цртежот е на Кроули)
Виша интелигенција со која воспоставува контакт за време на
"Amalantrah working"
Ја смета за вонземски живот во нашата смисла на поимање или повеќе како повисока животна форма, у стилот на некое астрално битие (или слично) овде на Земјата?

Kajgana Shop

На врв Bottom