Сакам да знам!

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.815
Поени од реакции
1.565
Во јули 2019, ми пишаа казна за алкохол (0.7 промили), 225е и одземање на дозволата во рок од 3 месеци.
Наместо казната, ми пишаа негативни поени во книшката и не ми ја одземаа дозволата тогаш.
Денес ми стигна известување од МВР за да одам веднаш во ОУР МТВ, поради известување во предметот за возачка дозвола.
Некои искусни за ваква ситуација? Сепак да ја однесам дозволата? Која е процедурата?
Ти си избегнал плаќање на казна со поените но не и одземање на дозвола. Пример требало да платиш 50 евра и три месеци одземање,со поените ја бришеш само првата фраза а одземање останува. Требало да те повикаат на суд за рокот. Не барај заобиколување издржи и друг пат вози трезен.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Треба да праам лаб за ортопедски преглед, вајда во Авичена. Само да им кажам за што е не треба да се прецизира вајда знаат м?
Некој да знае дали се прави лаб за магн. резонанца снимање?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
dali ima nekoja tema za ova vauceri sto gi dava VLADATA
vnukot e 17 g. ne zema i prosli pat,potocno nikogas do sega a e bez eden roditel
kade da bara i kako i koj dokumenti.
Kerkata e samohran roditel-ama vrabotena i sleduva li i na nea takva pomos.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.820
Поени од реакции
17.410
dali ima nekoja tema za ova vauceri sto gi dava VLADATA
vnukot e 17 g. ne zema i prosli pat,potocno nikogas do sega a e bez eden roditel
kade da bara i kako i koj dokumenti.
Kerkata e samohran roditel-ama vrabotena i sleduva li i na nea takva pomos.
Мислам треба деновиве да направат списоци кој треба да добие. Е сега дали следува помош не знам. Ама може на сајтот за домашна платежна картичка преку матичен да провери дали и следува нешто, ама ако даваат за самохрани родители, тогаш би требало.

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Дали може некој производ во дуканите да се плати со комбинирање на финансиски средства од дебитна картичка и кеш (пример: производот е 10000 денари, па да се плати 6000 денари со дебитна и плус 4000 денари во кеш) или мора целосно да биде платен на еден од овие два начина?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Дали може некој производ во дуканите да се плати со комбинирање на финансиски средства од дебитна картичка и кеш (пример: производот е 10000 денари, па да се плати 6000 денари со дебитна и плус 4000 денари во кеш) или мора целосно да биде платен на еден од овие два начина?
Може, замоли ги на каса...

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.652
Поени од реакции
35.243
Ако станува збор за 1 производ кој што чини 10000 денари, не може да се подели за да се плати и во кеш и од картица, мора или едното или другото.
Ако станува збор за повеќе производи, тогаш на каса може да ги замолиш да ти искуцаат сметка од 6000 денари, за да ги платиш во кеш, а на друга сметка да ти искуцаат 4000 денари, за да ја платиш со картица.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
ко станува збор за повеќе производи, тогаш на каса може да ги замолиш да ти искуцаат сметка од 6000 денари, за да ги платиш во кеш, а на друга сметка да ти искуцаат 4000 денари, за да ја платиш со картица.
Мислам дека ова не е баш точно. Во една продавница во Сити Мол купив нешто прилично поскапо, еден производ а сакав и да се отарасам од кешот во новчаник (преферирам безготовинско плаќање) па ја прашав вработената дали може пола - пола и ми дозволија.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.192
Поени од реакции
10.159
Mozes I so tri karticki...ne e problem, Samo treba da znaes kolku tocno imas pari na sekoja.
Ke imas Samo tri fiskalni cij vkupen iznos ke bide toj sto e na projzvodot.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.652
Поени од реакции
35.243
Мислам дека ова не е баш точно. Во една продавница во Сити Мол купив нешто прилично поскапо, еден производ а сакав и да се отарасам од кешот во новчаник (преферирам безготовинско плаќање) па ја прашав вработената дали може пола - пола и ми дозволија.
Nemam pricina da ne ti veruvam.
Vo mojot slucaj mi bese kazano deka za poveke proizvodi moze, a za 1 proizvod mora ili kes ili so kartica cel iznos.
Vo slucajov znaci zavisi kako ke gi najdes prodavacite raspolozeni :icon_mrgr:
Автоматски споено мислење:

Mozes I so tri karticki...ne e problem, Samo treba da znaes kolku tocno imas pari na sekoja.
Ke imas Samo tri fiskalni cij vkupen iznos ke bide toj sto e na projzvodot.
Eve kupuvam nekoj frizider od 15000 denari. Imam vo kes 5000 denari i 2 karticki po 5000 denari. Kako ke mi izdadat fiskalna smetka? Sto ke pisuva na site 3 smetki? Deka sum kupila 3 frizideri od po 5000 denari ili ke napisat nekoj si tret proizvod sto ne e frizider?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Nemam pricina da ne ti veruvam.
Vo mojot slucaj mi bese kazano deka za poveke proizvodi moze, a za 1 proizvod mora ili kes ili so kartica cel iznos.
Vo slucajov znaci zavisi kako ke gi najdes prodavacite raspolozeni :icon_mrgr:
Да, јасно ми е а и не сите касиери се обучени. Конкретно мојот случај беше во Asics во Сити Мол, тамошната касиерка ми излезе во пресрет.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Не е проблем да наплатат еден производ во кеш и со картичка.
Секако фискална даваат за цела сума и истата се издава откако ќе се затвори програмот.

Во програм имаат опција да внесат кеш 5000 и долу имаат опции за повеќе типови на картички и само си внесуваат сума 10.000

Само што некои не сакаат да наплаќаат по што не знаат колку се 2+2

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Не е проблем да наплатат еден производ во кеш и со картичка.
Секако фискална даваат за цела сума и истата се издава откако ќе се затвори програмот.

Во програм имаат опција да внесат кеш 5000 и долу имаат опции за повеќе типови на картички и само си внесуваат сума 10.000

Само што некои не сакаат да наплаќаат по што не знаат колку се 2+2

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Најпрецизно објаснето.
Се додека се има средства за производот (макар и 10 различни картички) плаќањето е најмал проблем да се изврши.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.200
Поени од реакции
2.211
имам плаќано со кеш, и плус пари од 2 различни картички, на двајца различни сопственици на картичките. можеш и со 10 различни да платиш, и нема потреба да ти излагаат во пресрет бидејќи таа опција постои. фискалната нема врска со начинот на плаќање, ми имаат издавано сметки за производи а при плаќање картичката да не помине(немало интернет или не им работел терминалот) па сум морал да идам а вадам кеш од банкомат а сум ја имал веќе фискалната.

Kajgana Shop

На врв Bottom