Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
20201208-134712.jpg



20201209-203112-2.jpg
 
Првата шо ја направив немаше пченка ама во апарат ми се тие фотки...А сеа за оваа втората глеам у фрижидер и пченка си викам нека оди...
Дај шта даш... :ROFLMAO:
Иначе пред се за плехот за печење превртен и идејата за лопатка од картон, топ... Ќе го практикувам тоа од сега.
Плус картонот го обложив со алуминиумска фолија и печам некое време со него, па го тргам, дека шпорет на дрва па не знаеш точно температура, башка шо мора да се врти во тек на печењето...
 
шпорет на дрва
Ако можеш да оздржиш со рака во релна 5 сек е од 200 до 220 степени,а ако не над 220))) стај едно ѓезве со вода и релна да испарува многу боље ќе биде, и печи со отворено вратиче без картон,и немаш мука
 
Drunken Pasta
Прв пат го правам али превкусно излезе, а реално многу лесно и брзо се прави.
П.с. Вчера го правев ова али денес ги ставам сликите, јебига.
П.п.с Не знам да сликам знам, али јбг. :D
131033581_1285888505122298_4460695095412747062_n.jpg

131067945_846719809479604_6627762603026637683_n.jpg

131003659_805654573611747_5706689955571712652_n.jpg

131049787_234563748082292_8284618738029473823_n.jpg

131018613_1178127655917980_326914464974970419_n.jpg

131004974_2822430288036574_4068437137195670710_n.jpg
 
Последно уредено:
Drunken Pasta
Прв пат го правам али превкусно излезе, а реално многу лесно и брзо се прави.
П.с. Вчера го правев ова али денес ги ставам сликите, јебига.
П.п.с Не знам да сликам знам, али јбг. :D
131033581_1285888505122298_4460695095412747062_n.jpg

131067945_846719809479604_6627762603026637683_n.jpg

131003659_805654573611747_5706689955571712652_n.jpg

131049787_234563748082292_8284618738029473823_n.jpg

131018613_1178127655917980_326914464974970419_n.jpg

131004974_2822430288036574_4068437137195670710_n.jpg

Дај рецепт?
 
Дај рецепт?
Потребни состојки:
- 2 чешниња лук, инаку можеш и повеќе/помалку, зависи од вкус
- Околу 100 грама путер, јас троа повеќе ставив
- Чили, јас ставив чили во прав, а поубаво е со свежо чили
- Половина шише црвено вино
- Паста-макарони по можност покрупни. Употребив 500 грама за 3 особи
- Магдонос, кој не беше ставен од моја страна затоа што не го сакам ама ич и општо не сум љубител на треви
- Маслинки, или купи си сецкани или ако имаш цели тргни ги семките и на половинки/четвртинки исецкај ги
- И неговото височество ПАРМЕЗАН! Никако, ама никако не купувајте од пармезанот во ќесичка што се продава, врска нема со нормалниот пармезан што се продава во најразлични форми и облици. Јас употребив 200 грама, а може и повеќе, тука нема граница него прашање на вкус е.

Подготовка- Го ставаш во тава путерот да се растопи и во исто време ставаш вода во која додаваш сол за да зоврие водата за пастата, секако во длабоко тенџере. Кога ќе се растопи путерот се додава сецканиот луи, не мора на многу ситно, како на сликата погоре нека биде. Малце се пропржува лукот и кога ќе добие кафенкаста боја се додава виното. Тоа си крчка за да испари алкохолот од виното и да се спојат вкусовите на лукот и виното, во меѓувреме го додаваш и чилито и маслинките, ова по желба, не сеа кило маслинки да опнеш, со усул нели. Пастата се готви исклучиво колку што е нагласено на амбалажата, во мојот случај беше 10 минути. Но, за овој рецепт потребно е пастата да се готви половина од времето кое е пишано на амбалажата! Јас ги варев 5 минути во солена вода и ги додадов во тавата со виното. Тука пастата треба да се крчка уште 5 минути, таман додека се довари и додека испари течноста од виното. Само што ќе се додаде пастата се додава и ренданиот пармезан за смесата да добие кремаста структура. Јас додадов и еден филџан од водата во која се готвеше пастата, исто така како и пармезанот за да помогне во создавање на кремастата структура. Кога ќе поминат преостанатите 5 минути се трга тавчето од оган и спремно е за сервирање. Јас како што има на сликата погоре декорирав со маслинки и пармезан, некој декорира со магдонос, босилек или нешто трето така да тоа е сопствен избор. Али глеј да не ти биде водена смесата, нека биде и некоја минута плус на оган, не мора точно 5 минути да е, битно е на крај да биде кремаста структурата.
Бон апетит ако го готвиш/те ова и секако почастете со некоја слика за да споредиме. :)
 
@Stefan-kobe брату цел роман за подготовка макарони си напишал :ROFLMAO:
Топ во секој случај :love:
Кон пастата треба да се однесуваш како да е Богиња, кралица на јадењата. :D Ако не му го напишев точниот рецепт немаше да ги зготви правилно, а реално кај ваквите јадења деталите се најбитни, како времето потребно за варење на пастата, состојките за сосот, јак/слаб оган итн. Секој знае да свари макарони, не е спорно тоа, ама финтата е кога правиш по рецепта тоа да биде правилно. Стек феферонче шоу
 
Требаше малку по професионално...
Прво да го прашаш какви тави, тенџериња користи...шпорет електричен или дрвен.
Со каков нож ги сецка намирниците...
Башка шо не си конкретен од колку милилитри е филџанот со кој додаваш од водата...
:ROFLMAO:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom