kazioX
Примерен форумџија
- Член од
- 28 април 2011
- Мислења
- 3.859
- Поени од реакции
- 10.703
За QA имаш некое инфо за плати?Од луѓето што јас ги знам, 600-1300, зависно од сениоритетот.
За QA имаш некое инфо за плати?Од луѓето што јас ги знам, 600-1300, зависно од сениоритетот.
Зависи од позицијата на QA вертикалата во фирма. Ако не е исто ценета, некои 30% под девелоперските, во фирми кај што е исто ценета, исти како девелоперските. Почетните плати се исти, 400-500.За QA имаш некое инфо за плати?
Само Docker си е наука за себе од се наведено во ова погоре. Тоа повлекува и знаење да конфигурираш apache или nginix сервер со php-fpm. CI/CD и креирање на пајплајни за билдање и ранување на docker images со docker-compose, како и пајплајни за извршување на test sweeps на сервер да речеме.Кој дел од ова, сем познавањето на AWS што ќе се сметало за плус е дев опс работа? Плус, сигурно не мислат искуство со конфигурирање AWS, туку знаење кој тип на апликација со какви инстанци или сервиси да се развива, дали да се избере сопствена платформа, или некој готов SaaS, што по дефиниција е сениор софтвер инженер.
Што знам, од мое искуство (користиме докер и на локални машини, не само во продукција, преку 2 години) не сум сретнал досега човек што има некој посериозен проблем да го инсталира докер и да исконфигурира нешто ситно. Обично првиот резултат на гугл брка работа.Само Docker си е наука за себе од се наведено во ова погоре. Тоа повлекува и знаење да конфигурираш apache или nginix сервер со php-fpm. CI/CD и креирање на пајплајни за билдање и ранување на docker images со docker-compose, како и пајплајни за извршување на test sweeps на сервер да речеме.
А пред некој ден некаде читав статистика дека околу 80% од македонските програмери уште користат windows. 10% некое linux distro, 5% dual boot и околу 5% се на mac. Од искуство од претходни фирми дури и на "сениорите" им требаше асистенција за да си сетираат околина со docker а камо ли у продукција да го користат. Тоа aws претпоставувам е деплојмент на aws со помош на gitlab. Еве ја да речеме немам никакво искуство со aws освен со s3 bucket. Муабетот ми е дека огласов три позиции покрива.
Во огласот никаде не пишуваше дека бараат човек што ќе оддржува продукциска околина. Кога е огласот за дев, искуство со докер подразбира искуство со докер на локална машина. Се друго е плус.Докер локално не е проблем за секој бек енд, ќе се снајде да среди докер фајл и докер компуз ама кога е прашање продукција не би оставил некој бек енд што има искуство со докер на локална машина само, да ќе се снајде и ќе изгуби време ама колку ќе е сигурно тоа, а додека дев-опс ќе заврши за 2 саати. CI/CD, Cloud тоа се си е под дев-опс. Не правиме муабет за хелло ворлд апликација да подесиме со докер на некој клауд. Плус бараат и искуство со линукс , сеа незнам што подразбираат под ова. Линукс сервери конфигурирање или обично познавање на линукс.
Поентата на користење на докер е не секој сам да си сетира и да копира докерфајлови и јамл фајлови од гугл, туку да имаме сите иста околина без разлика на кој опеартивен сме и таа околина да е особено што поблиску до она што го имаме на сервер.Во огласот никаде не пишуваше дека бараат човек што ќе оддржува продукциска околина. Кога е огласот за дев, искуство со докер подразбира искуство со докер на локална машина. Се друго е плус.
И сериозно тврдиш дека е толку тешко сите да имаме иста околина локално? Па дури и на сениори им требало помош да пуштат иссетиран проект? Дај не ме заебавај. Јак кур пишале, да знаеш докер. Цела наука...Поентата на користење на докер е не секој сам да си сетира и да копира докерфајлови и јамл фајлови од гугл, туку да имаме сите иста околина без разлика на кој опеартивен сме и таа околина да е особено што поблиску до она што го имаме на сервер.
Иако честа е ситуацијата да локално се користи докер а у продукција се иде со ламп стак.
Гледаш дека continuous integration имаат ставено, како заклучи дека е само локално? Реков дека за некои проекти постои пракса докер да се користи само локално.И сериозно тврдиш дека е толку тешко сите да имаме иста околина локално? Па дури и на сениори им требало помош да пуштат иссетиран проект? Дај не ме заебавај. Јак кур пишале, да знаеш докер. Цела наука...
Па искрено додавање на табели и додавање на колони во табели не би дозволил без да консултира некој поупатен со базата, иначе автоматски иде на decline pr от. На крај многу лесно се завршува со табели од над 50 колони што секако влијае и на перформансите.Многу ве разгалиле по фирмите, докер, ci/cd, cloud било дев опс. Кај нас и QA знаат и работат и docker и cloud и пајплајни сами прават и одржуваат. А за дев се подразбира. А имаме дедициран дев опс тим.
Ме потсети на еден коментар на колешка (доста џуниор во тоа време) не требало бек енд девелопери да се замараат со бази и квериња, си требало database developers за тоа.
Според мене дев треба да знае се што може да напраи проблем со перформанси од оптимизација на кверија до дизајн на базите. И така и беше до пред некоја година. Сега се повеќе не се замараат со тоа и бараат дедициран човек.Па искрено додавање на табели и додавање на колони во табели не би дозволил без да консултира некој поупатен со базата, иначе автоматски иде на decline pr от. На крај многу лесно се завршува со табели од над 50 колони што секако влијае и на перформансите.
Голем и комплексен проект, не може да се постигне па се поделени обврските.И што ќе ви е дедициран девопс тим кога имате девелопери, пуштете ги нека тераат чим се си знаат.![]()
Па и така и е. Заради тоа постои тим и тој што прави code reviews одобрува или не одобрува. Без разлика колку искуство има, човек што вчера дошол на проект не може да ја познава базата ко што треба. Инаку за пишување на квериња, да се сложувам.Според мене дев треба да знае се што може да напраи проблем со перформанси од оптимизација на кверија до дизајн на базите. И така и беше до пред некоја година. Сега се повеќе не се замараат со тоа и бараат дедициран човек.
Голем и комплексен проект, не може да се постигне па се поделени обврските.
Искуство со докер на локална машина се стекнува за максимум една недела. Вака и јас во CV можам да пишам дека знам докерВо огласот никаде не пишуваше дека бараат човек што ќе оддржува продукциска околина. Кога е огласот за дев, искуство со докер подразбира искуство со докер на локална машина. Се друго е плус.