- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.259
- Поени од реакции
- 3.006
За ниска модулација од 200-300w на пониски температури сум читал на финскиот форум.... aмa таму:Će ja otkrivame pak Amerika. Ok.Ako e modulacijata niska na primer 200 W, toa podrazbira nizok izduv, takov e i algoritmot na rabota za da se zadrži kakov takov podnosliv topol provev. No što se slučuva pri vakov mal izduv topliot vozduh e na metar dva od klimata, veće na 3 m e ladno duvanje pa vo normalna prostorija od 30 m2 za normalna klima od 12000 btu stanuva diskutabilno zagrevanje na 6-ot ili 7- ot metar od klimata za prostorii 5x6 ili 7x4m.
Ovie odalečeni delovi se bez mešanje na vozduhot i daleku od dovolno i uednačeno zagreani....
Poradi toa posegame po povisok izduv što pak bara povisoka modulacija od bar 400W za da nema čustvo na laden provev
E sega objasni zošto ne sum vo pravo i kako će zagreeš na 0C nadvorešna T prostorija od 30 m2 so 200 W modulacija na 23 C, stavena na low, a klimata e 3.5-ka i na 7 m od mestoto kaj se sedi.
Gleam i deka samiot priznavaš deka se čustvuva laden izduv i vo mala prostorija, kako volšebno toa go snemuva vo golema!
1. имаат сооолидна изолaција на куќите
2. внатрешниот простор го греат до 20С- 21С
3. со климите греат оргомни простории, 100+ м2 со LN25ка меѓутоа НОРДИК (VGHZ) варијанта која уствари носи twin-rotarry 9.2cм3 компресор ист како обичната НЕ-НОРДИК LN35 што се продава кај нас односно оваа што јас ја имам....
![](https://i.ibb.co/2MqBTRq/Screenshot-2020-12-10-at-15-10-26.png)
Ниска модулација при поголем издув се знае дека не е комотна ако си во просторијата.... ама е економична ако не си.
Како што можеш да видиш на ексел табелата кај што сум забележувал пред некој ден, на ручек на евтина тарифа сум ја пуштил на највисок фан и сум отишол во маркет....
Додека јас бев во маркет... пола час некаде..... просторијата (балончето) се полнело со COP 7 односно трошела 300w а давала 2 - 2.3kw топлина.
После тоа кога сум намалил фан од 5 на 3 брзина, се гледа дека и COPот се намалил со слична ниска потрошна.
Конкретно да ти прокоментирам за овој дел:
Никој никогаш не рекол дека очекува климата да му загрее огромен простор со 200w и минимум фан брзина.E sega objasni zošto ne sum vo pravo i kako će zagreeš na 0C nadvorešna T prostorija od 30 m2 so 200 W modulacija na 23 C, stavena na low, a klimata e 3.5-ka i na 7 m od mestoto kaj se sedi.
Gleam i deka samiot priznavaš deka se čustvuva laden izduv i vo mala prostorija, kako volšebno toa go snemuva vo golema!
Но се очекува од добар и скап инвертер да може да се спушти на ниска модулација и во периодите кога нема потреба од снага за греење да ја одржува таа постигната темепратура од 23С со минимална потрошувачка!
Тоа е се!
Ладен воздух се чуствува, тоа е неизбежно, ама тука е разликата во колкава количина ќе се чуствува односно колкав е капацитетот на уредот за низок издув, затоа што тоа е осетливо многу различно кај еден јапонски квалитетен и скап клима уред споредено со кај еден кинески ефтин и просечен клима уред какви што вообичаено споредуваме тука со она.... дали вредат парите или само лепенката се плаќала....
Последно уредено: