Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.821
Кај нас еве веќе 8 дена никој нема симптоми, на снами почна да му се враќа полека мирисот.
Контакт директен немаме со нив ама пишав и претходно дека децата се рашетаваат наваму натаму, не се пазиме многу многу низ дома, колку шо можиме нормално, миење раце често и то.

Освен витамини ништо не конзумираме и чат пат по една чашка ракија топла :)

Ваљда нема допрва да развие некој симптоми, некој со слични искуства да кажи збор два ...
Уште една недела ќе седиме дома иако никој не ни кажал поконкретно за изолацијата, и тоа е тоа.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.570
Поени од реакции
2.789
Кај мене симптомите почнаа вечерта, исцрпеност и главоболка. Имав некоја температура од 37.2 првпат кога измерив. Првите 3-4 дена ми се покачуваше температурата, вообичаено 37.4-37.6, а само еднаш имав малку повисока -- 38.2. По 4 дена веќе немав температура. Во првите 4-5 дена го имав и она гадно чувство во носот и синусите, ама не бев затнат, немав никаков проблем со дишењето, ама накај 4-5 ден ги загубив мирисот и вкусот. Имав и болка во опашката, траеше некои 3 дена, иритираше кога ќе легнев да спијам, ама далеку од нешто неподносливо. По 7 дена веќе немав никакви симптоми, накај 10 ден повторно ми се јави многу мала кашлица, траеше некои 3 дена и толку.

Еднаш се напив парацетамол за температурата и еднаш или двапати аналгин за главоболката во почетокот. Боледувањето го истерав со витамин Ц од 500мг, витамин Д, таблети комбинација цинк, магнезиум и калциум и оперил спреј за нос.
Буквално истите симптоми по исти редослед само со малце повисока температура околу 38.6 (иако не сум тестиран официјално) со оглед дека жената излезе позитивна.

Сега еве 17 дена од првите симптоми жената е океј и јас исто само мала кашлица која осеќам дека проаѓа и една чудна мала изнамоштеност али какво е времето ништо чудно да влијае и тоа.

Сега само ситуацијата е зезната иако се поминати толку денови на работа не ме примаат без негативен тест и утре ке се тестирам на трошок на фирмата (само заебано е што доста често добиле позитивни тестови чак и после 4 недели нормално зависно колку вирус останало во организмот)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.831
Поени од реакции
17.059
Таа има 90 години човече, проживеала многу поопасни работи од вируси, значи здрава е ко дрен....е сега со вакцината да не живее до 120 години или пак ке умре пред пишаното.
Мене ми е чудно смешно и глупо.
нели рекоа и кралица мајка, 90+, ќе прими за пример јавно вакцина, така кажуваа :cool:
кај нас ако воопшто има беспари вакцина за пензионерите ќе биде овака :icon_mrgr:...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.400
Ako gledame taka, bas bi trebalo eksperimentalna neproverena vakcina da se testira na zdrava prava osoba vo pikot na mladosta za da se vidat eventualnite problemi koi bi mozela da gi predizvika taa, samata vakcina kako nus pojava. Na star so edna noga vo grob dobrovolec koj ima uste eden milion defekti vo hardverot sto ke testiras. Toa e kako na kola povlecena od odpad so produvan motor, karoseriski propadnata, instalacija korodirana, shalt tablata mu sveti kako novogodisna elka da testiras performansi na novite gumi za dali ke namalat emisija na izduvni gasovi. Taa auspuh nema, cadi kako na ajco skarata, trosi maslo kolku i benzin ama bitno ke mu stavime novi gumi i ke merime zagaduvanje.
Не е експериментална. Фазата на тестирање ја има поминато (како е друг муабет). Сега е фаза на почеток на имунизација на населението. И нормално е имунизацијата да започне од најризичните групи.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.821
Како бе експериментална, нели имаше волонтери кои се вакцинираа уште пред неколку месеци, н знам колкава бројка се имаа боцнато, кажуваа уште тогаш, шо ви е .

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Како бе експериментална, нели имаше волонтери кои се вакцинираа уште пред неколку месеци, н знам колкава бројка се имаа боцнато, кажуваа уште тогаш, шо ви е .
Сите волонтери беа млади здрави луѓе.

C

CoolIris

Гостин
Сите волонтери беа млади здрави луѓе.
Ти ако знаеш што збориш, ја CoolIris да не се викам.

Прва вакцина, за пр пат да се стави на 90 годишната Британка, е човек да се подзамисли!?
Зошто најдоа на толку стар пациент или доброволец, појма немам како ја ставиле на список за вакцинирање, но повеќе работава ми личи дека е одбрана како експериментално глувче за да видат дали ќе има некои лоши нус појави, а и да има, ќе се вадат на старосната возраст на жената.
Чудно..:confused:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Ти и така не се викаш кулирис...ама не е битно.
Ајде добро, кажи ми нешто повеќе за волонтерите кои беа пријавени за вакцинирање?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Замисли, за вирус кој е најпроблематичен за старите, прво вакцинирале старо лице. Чудно стварно...
Вакцината не е лек, вакцината е вештачко заразување со релативно слаб агенс кој би требало да покрене имун одговор. Доколку содржи ептен слаб или никаков агенс може да не даде никаков ефект. Доколку пак содржи јак агенс може да се развие инфекција која телото и неговиот имунитет нема да може да ја победи. Така да по правило вакцина се дава на здрав,прав пациент кај кој се очекува правилен и силен имун одговор.Доколку има слаб имунитет вакцината може да биде кобна. Последователно на тоа, пациенти со нарушено здравје, потешки хронични заболувања, со акутни воспаленија, срцеви слабости, болести на крв, и слични коморбидитети не се препорачува да се вакцинираат. Вакцината е у основа опасна работа за која треба добра претходна припрема.
Така е барем во нормални услови.
Автоматски споено мислење:

Точно е што ти кажува, појма немаш, а силна си.
Експерт е за тебе.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
@bijons може сигурно да каже, а и останатите доктори на форумов, дека постојат прирачници, упатства за доброволци за клинички испитувања.
Значи постојат критериуми, фази на испитување, потпишување договори.....ехееее, не е тоа тек така драга моја @CoolIris

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.400
Вакцината не е лек, вакцината е вештачко заразување со релативно слаб агенс кој би требало да покрене имун одговор. Доколку содржи ептен слаб или никаков агенс може да не даде никаков ефект. Доколку пак содржи јак агенс може да се развие инфекција која телото и неговиот имунитет нема да може да ја победи. Така да по правило вакцина се дава на здрав,прав пациент кај кој се очекува правилен и силен имун одговор.Доколку има слаб имунитет вакцината може да биде кобна. Последователно на тоа, пациенти со нарушено здравје, потешки хронични заболувања, со акутни воспаленија, срцеви слабости, болести на крв, и слични коморбидитети не се препорачува да се вакцинираат. Вакцината е у основа опасна работа за која треба добра претходна припрема.
Така е барем во нормални услови.
Здрав прав пациент со силен имун систем нема потреба од никаква интервенција, огромна е шансата дека ќе го преживее вирусот од на нозе. Проблемот се другите.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Не знам дали некој го виде видеото кое е постирано на кајгана каде Британски доктор објаснува зошто вакцините за Ковид не се опасни како што некои мислат и кои се несаканите ефекти од нив

C

CoolIris

Гостин
Точно е што ти кажува, појма немаш, а силна си.
Таква сум. You couldn't handle me even if i came with instructions.

@bijons може сигурно да каже, а и останатите доктори на форумов, дека постојат прирачници, упатства за доброволци за клинички испитувања.
Значи постојат критериуми, фази на испитување, потпишување договори.....ехееее, не е тоа тек така драга моја @CoolIris
Бијонс вака, Бијонс така. На секоја тема се повикуваш на Бијонс. Ти свое мислење немаш?

• Хаха
Reactions: wot
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Таква сум. You couldn't handle me even if i came with instructions.

Бијонс вака, Бијонс така. На секоја тема се повикуваш на Бијонс. Ти свое мислење немаш?
Имам мислење, има и на интернет, ако те интересира го има цел протокол како се бараат доброволци и по кој критериуми се одбираат, дека мора да бидат здрави, дека се согласувааат со многу работи и ДЕКА нема да знаат каков експеримент ке се врши врз нив.
Бјонс има нерви да пишува, да става слики, а јас сум мрза.

Kajgana Shop

На врв Bottom