Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Прва вакцина, за пр пат да се стави на 90 годишната Британка, е човек да се подзамисли!?
Зошто најдоа на толку стар пациент или доброволец, појма немам како ја ставиле на список за вакцинирање, но повеќе работава ми личи дека е одбрана како експериментално глувче за да видат дали ќе има некои лоши нус појави, а и да има, ќе се вадат на старосната возраст на жената.
Чудно..:confused:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.400
Прва вакцина, за пр пат да се стави на 90 годишната Британка, е човек да се подзамисли!?
Зошто најдоа на толку стар пациент или доброволец, појма немам како ја ставиле на список за вакцинирање, но повеќе работава ми личи дека е одбрана како експериментално глувче за да видат дали ќе има некои лоши нус појави, а и да има, ќе се вадат на старосната возраст на жената.
Чудно..:confused:
Замисли, за вирус кој е најпроблематичен за старите, прво вакцинирале старо лице. Чудно стварно...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Tvoeto ne bazira na fakti, zatoa ne se razbirate. Ubavo ti opisa Coollris deka ima fazi koi mora da se pominat. Se pominaa. Ti pisuvas ama trebalo povekje vreme. Mesto da se drzis na faktite (uspesno pominati fazi, nema neposakuvani efekti, 95% efektivnost) ti se drzis za toa deka trebalo vreme. Mozebi, mozebi ne? Imame 2 vakcini so odlicni rezultati ama vremeto bilo problemot. Nie dur cekame vremeto da pomine lugje umiraat. Tuku nikoj ne kaza zosto vakcinite i toa kako deluvaat bile problematicni ili treba da ocekuvame nekoi strasni efekti koi ke se pojavat za 5, 10, 20 ili povekje godini? Po difolt somnez ili konkretno nesto vo vakcinava e problemot?
95% efektivnost беа – “press releases”, известувања за јавност, без заснованост во никаква студија, без никаква одговорност за тврдењето

95% efektivnost прогласил еден произведувач, па вториот, трет, и четвртиот.

Од повторување на тоа 95% во уши ѕвони.

Ѕвони за аларм! Кај може да испитувања дојдат до таа иста бројка, ако испитувања имало вистински.

Бајка холивудска.

„Дали вакциниве ќе спасат животи? Испитувањата не се дизајнирани така да би можеле да ни дадат одговор.“

И генералниот директор на еден од произведувачите тоа го потврдува :

„Вакцинирање против ковид не е докажано дека може да го стопира ширењето на вирусот.“

Nie dur cekame vremeto da pomine lugje umiraat.
Таму кај што луѓе умираат повеќе, само 1/3 од умирањата се припишаа на тој наводен „ковид“ https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1931/rapid-responses и тоа врз база на тестови кои во меѓувреме се покажа дека се лажни: https://cormandrostenreview.com/report

Tuku nikoj ne kaza zosto vakcinite i toa kako deluvaat bile problematicni
Еве го тука кажано :
https://2020news.de/wp-content/uploads/2020/12/Wodarg_Yeadon_EMA_Petition_Pfizer_Trial_FINAL_01DEC2020_EN_unsigned_with_Exhibits.pdf
Овие двајца автори се верници во вакцини, имаат децении искуство како експерти и беа на врвни позиции : едниот во Pfizer, другиот во Германски и ЕУ институции. Тие дигаат глас да се стави СТОП на вакциниве, од низа на причини.

Ако тоа што за нив е алармантно нам ни е добро, - баста.

П.С. Претходно ме праша за легална опција да деца се вакцинираат без знаење на родителите. Тоа е веќе легализирано во District of Columbia, USA : (https://lims.dccouncil.us/Legislation/B23-0171)

.......

Да се состават овакви одговори одзема време. Сами можете да си се снабдувате со информации од значај. Eне го Michael Yeadon до рпед две години вице-директор на Pfizer е активен на твитер и тој информира за вакцини.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Замисли, за вирус кој е најпроблематичен за старите, прво вакцинирале старо лице. Чудно стварно...
Таа има 90 години човече, проживеала многу поопасни работи од вируси, значи здрава е ко дрен....е сега со вакцината да не живее до 120 години или пак ке умре пред пишаното.
Мене ми е чудно смешно и глупо.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Си постирал вест а не си ја ни отворил. Што вика директорот на модерна? Ќе ги заштити вакцинираните, а нема да го спречи ширењето. Тоа е сосема доволно за да може нормално да живееме и останатите.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.400
Таа има 90 години човече, проживеала многу поопасни работи од вируси, значи здрава е ко дрен....е сега со вакцината да не живее до 120 години или пак ке умре пред пишаното.
Епа што драмите тогаш за вирусот, кога најголем дел од починатите се стари. Да не се запишат на балет на таа возраст, па изгубиле нешто? Се разболат, однеси ги во планина, решен проблем.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Епа што драмите тогаш за вирусот, кога најголем дел од починатите се стари. Да не се запишат на балет на таа возраст, па изгубиле нешто? Се разболат, однеси ги во планина, решен проблем.
Кој драми бе душо!!
Ај прибери си го умот, нешто си расеан.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.513
Поени од реакции
24.293
Ako gledame taka, bas bi trebalo eksperimentalna neproverena vakcina da se testira na zdrava prava osoba vo pikot na mladosta za da se vidat eventualnite problemi koi bi mozela da gi predizvika taa, samata vakcina kako nus pojava. Na star so edna noga vo grob dobrovolec koj ima uste eden milion defekti vo hardverot sto ke testiras. Toa e kako na kola povlecena od odpad so produvan motor, karoseriski propadnata, instalacija korodirana, shalt tablata mu sveti kako novogodisna elka da testiras performansi na novite gumi za dali ke namalat emisija na izduvni gasovi. Taa auspuh nema, cadi kako na ajco skarata, trosi maslo kolku i benzin ama bitno ke mu stavime novi gumi i ke merime zagaduvanje.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Работава е што се осеќа притисок, кон вакцинирање, не само кај нас а секаде.
Да сум јас, би кажал: Има некаков ризик од COVID 19, умираат 0.5% повеќе. Чекаме една експериментална вакцина, ништо не се знае, какви последици ќе има, сосема нов начин на работа има таа вакцина. Кој сака на своја одговорност како доброволец да учествува во тој медицински експеримент. Децата и младите, многу лесно го поминуваат вирусот, за нив апсолутно не се препорачува да учествуваат во експериментот, не се знае тоа вештачко создадено РНК освен борбата со ковид што друго прави.
Препорачуваме на болни со една нога во гробот, така или инаку нема да ги биде, нека си шибнат една вакцина, ќе им помогне да не умрат од ковид, а истовремено ќе ја тестираме врз нив вакцината. Јас после 100 години би прифатил да се жртвувам за децата, внуците, би примил вакцина, а додека сум помлад под 100 години не примам такви работи, ако е пишано ќе си умрам од ковид, нема што да се плашам, верник сум, свети Петар ќе ме прати на добро место, нели затоа одиме во црква, постиме, се молиме, празници слави, иначе испаѓа лицемерност, јас сум верник, добар ама ако може 6-7 срца да ми пресадите да живеам 101 година, ако треба децата ги заклучиме, оставиме без работа, само јас да сум жив уште малку.

Тоа беше репетиција, оваа новава треба да се ушприца во стоката, малку со кроце, малку со ќутек...
Bace, taa vestacka RNK ne e tolku vestacka. Vidi kako funckionira vakcinata ima videa na jutub. Se zema od konecot na virusot edna informacija i se vmetnuva vo kjelijata (=vakcina). Teloto reagira, pravi antitela i go cisti. Stanuva imun. Virusot ne moze da se povrze so kjeliite. Tolku vo kratki crti. Ako ne si vakciniran i go fatis virusot, istata RNK sose cel ostanat virus ti vlaga, znaci uste poloso. Dali ke se spravi teloto? Sansite se visoki ama sansata da pocines ili da imas trajni posledici e realna, ne e 0,5% tuku pokje. Sekoj si ima izbor.

Tuku toa e toj humor na strogite protivnici na ova (ili na site) vakcina/vakcini. Tolku se zboruva za rizicite se fakjaat za sekoja slamka a od druga strana pijat lekovi koi se daleku poseriozni.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.802
Поени од реакции
37.807
... јас видов само шприц, а вакцина не видов? може воден плацебо шот?
зошто се посомневав, зашто на крај после вакцинацијата пациентката ја однеле во оделот каде се лечела, од кога се вакцинира возрасен човек во некоја акутна фаза на болест? :unsure:
(а тоа што не носеше заштитни ракавици медицинската сестра додека вакцинираше и прашање зошто два пати го избриша местото на убод на вакцина како да протекло нешто, па и фластер одозгора е друга приказна)

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Ako gledame taka, bas bi trebalo eksperimentalna neproverena vakcina da se testira na zdrava prava osoba vo pikot na mladosta za da se vidat eventualnite problemi koi bi mozela da gi predizvika taa, samata vakcina kako nus pojava. Na star so edna noga vo grob dobrovolec koj ima uste eden milion defekti vo hardverot sto ke testiras. Toa e kako na kola povlecena od odpad so produvan motor, karoseriski propadnata, instalacija korodirana, shalt tablata mu sveti kako novogodisna elka da testiras performansi na novite gumi za dali ke namalat emisija na izduvni gasovi. Taa auspuh nema, cadi kako na ajco skarata, trosi maslo kolku i benzin ama bitno ke mu stavime novi gumi i ke merime zagaduvanje.
Testirana e na mladi i stari. Zatoa sega se dava na lugjeto. Sto ste se sekirale za zenava. Ima 90 godini, rizicen pacient, so meseci sama izolirana, neli ovie lugje gi zalevte deka ke umrat od osamenost a ne od corona pa sega koga im se dava vakcina da proziveat uste bez opasnost i toa ne cini. Kako i da vrtis uvek kje se najde nesto.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.513
Поени од реакции
24.293
Testirana e na mladi i stari. Zatoa sega se dava na lugjeto. Sto ste se sekirale za zenava. Ima 90 godini, rizicen pacient, so meseci sama izolirana, neli ovie lugje gi zalevte deka ke umrat od osamenost a ne od corona pa sega koga im se dava vakcina da proziveat uste bez opasnost i toa ne cini. Kako i da vrtis uvek kje se najde nesto.
Neznam koj gi zalese, jas ne gi zalev sigurno. Tuku glavnata poenta ja promasvas. Ke ti tekni samiot sto bese poentata ili ke preprasas?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Многу наивно размислуваш,да не речам детски.
Концентрацијата на пари, а последоватлно на тоа и моќта која ја носи е кај еден многу мал дел од луѓе. Како што постои синџир во исхраната и доминацијата на одредени животни во еден дел од тој синџир, за на крај човекот да биде на врвот, така е денес и во светски рамки со парите и моќта.
Имаш типична пирамида која почнува од врвот и се шири надолу. Ако обичниот работник е дното на пирамидата,газдата на една фирма е само едно скалило погоре, и така уште многу скалила по ред, каде и тешки милијардери кои успеале во еден момент да се обогатат се далеку од врвот на пирамидата.
Врвот на пирамидата има монопол на скоро сите ресурси на земјата. Тие се прва рака во бизнисот со се. Тие ги контролираат цените во светот. Имаат безброј фирми за да го избегнат законот за монопол, а во основа се е монополизирано.
Колку и да има пари некој како Били не смее да помисли дека може да купи кафе, банани, шеќер, какао, црн пипер, палмино масло, нафта, памук, семенски материјал, хемикалии и се останато од прва рака.
Понатаму се останати трошките за нив, за кои се тепа остатокот од пирамидата надолу, користејќи мозок ко што викаш.
Не туку ти гледаш детски на работите. Има во моментов илјадници милјардери. И тоа се повеќе се дисперзирани ни светот.

Тоа не е организирана монолитна структура, туку баш напротив, најчесто се во судир на интереси.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.386
Поени од реакции
8.996
Кај мене симптомите почнаа вечерта, исцрпеност и главоболка. Имав некоја температура од 37.2 првпат кога измерив. Првите 3-4 дена ми се покачуваше температурата, вообичаено 37.4-37.6, а само еднаш имав малку повисока -- 38.2. По 4 дена веќе немав температура. Во првите 4-5 дена го имав и она гадно чувство во носот и синусите, ама не бев затнат, немав никаков проблем со дишењето, ама накај 4-5 ден ги загубив мирисот и вкусот. Имав и болка во опашката, траеше некои 3 дена, иритираше кога ќе легнев да спијам, ама далеку од нешто неподносливо. По 7 дена веќе немав никакви симптоми, накај 10 ден повторно ми се јави многу мала кашлица, траеше некои 3 дена и толку.

Еднаш се напив парацетамол за температурата и еднаш или двапати аналгин за главоболката во почетокот. Боледувањето го истерав со витамин Ц од 500мг, витамин Д, таблети комбинација цинк, магнезиум и калциум и оперил спреј за нос.

Kajgana Shop

На врв Bottom