Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Интересно....Русија и Англија со потполно спротивни распореди за вакцинација.
Русите за почеток ќе вакцинираат само здрави и помлади лица, додека Англичаните започнуваат со најранливите категории и стари лица. Во суштина Англија нема наведено во засега објавените девет фази......вакцинација на млади и здрави лица.
Потполно различно....

Руската вакцина Спутник V за почеток ќе ја примат лица од 18 до 60 години кои немаат хронични заболувања (здрави лица).
Англија своето население ќе го вакцинира по следниов распоред:
*одобрени Pfizer-BioNTech, се очекува и Oxford/AstraZeneca
1. Лица во домови за стари и нивните негуватели
2. Постари од 80 години и здравствени работници во прва борбена линија
3. Постари од 75 години
4. Постари од 70 години
5. Постари од 65 години
6. Од 16-64 години, со здравствени проблеми
7. Постари од 60 години
8. Постари од 55 години
9. Постари од 50 години
Не знам зошто.....но повеќе доверба имам во Руската вакцина.
Нешто што воопшто не ми се допаѓа е што нема никакви достапни обемни материјали од производителот, за ниту една произведена вакцина досега......се е некако заќуткано, прикриено....што не баш влева доверба.
Англија ќе плаќа оштета на лицата кои ќе развијат негативни последици од примената вакцина, во висина од 133.000 евра. Тоа некако го гледам како предзнак дека ризикот е голем од нус појави.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.408
Поени од реакции
18.572
Руската вакцина не била тестирана на постари од 60 години, затоа е таков распоредот. Фазата 3 им е на медицински лица правена. Старите лица вајда коа ќе ја истестираат и оваа.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.452
Поени од реакции
39.096
Не знам дали ќе се вакцинирам, навистина не ми е сеедно, посебно бидејќи кога бев негде 11 или 12 години примив таму не знам која вакцина беше и од тогаш раат немам видено. Ми се измутира имунитетот и ми направи беља, од тогаш сум по болници и баш ради тоа и завршив во Франција, оти не најдов лек ни во МКД ни во УК... така да ќе видам дали ќе се вакцинирам или не.
И озбилно размислуваш после сето ова пак да се вакцинираш? :unsure:

Иначе Бајден ... :aplauz:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.502
Поени од реакции
10.401
Интересно....Русија и Англија со потполно спротивни распореди за вакцинација.
Русите за почеток ќе вакцинираат само здрави и помлади лица, додека Англичаните започнуваат со најранливите категории и стари лица. Во суштина Англија нема наведено во засега објавените девет фази......вакцинација на млади и здрави лица.
Потполно различно....

Руската вакцина Спутник V за почеток ќе ја примат лица од 18 до 60 години кои немаат хронични заболувања (здрави лица).
Англија своето население ќе го вакцинира по следниов распоред:
*одобрени Pfizer-BioNTech, се очекува и Oxford/AstraZeneca
1. Лица во домови за стари и нивните негуватели
2. Постари од 80 години и здравствени работници во прва борбена линија
3. Постари од 75 години
4. Постари од 70 години
5. Постари од 65 години
6. Од 16-64 години, со здравствени проблеми
7. Постари од 60 години
8. Постари од 55 години
9. Постари од 50 години
Не знам зошто.....но повеќе доверба имам во Руската вакцина.
Нешто што воопшто не ми се допаѓа е што нема никакви достапни обемни материјали од производителот, за ниту една произведена вакцина досега......се е некако заќуткано, прикриено....што не баш влева доверба.
Англија ќе плаќа оштета на лицата кои ќе развијат негативни последици од примената вакцина, во висина од 133.000 евра. Тоа некако го гледам како предзнак дека ризикот е голем од нус појави.
133000 evra !!!!!!
Ova covek da posaka da Ima nuspojavi:rolleyes:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.452
Поени од реакции
39.096
Ја не знам за земја у која најавиле дека ќе биде задолжителна.
Никаде најверојатно, ова за тие шо шират паника ќе ги отпуштале од работа, нема да им давале да патуваат со авиони и слични глупости.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
133000 evra !!!!!!
Ova covek da posaka da Ima nuspojavi:rolleyes:
Остај....недај боже....не ми треба било каква сума, ако ми се створат нус-појави. А лошо е што се е набрзина направено, поима немаме уствари што и како ќе биде.
Не знаеме колку луѓе ќе имаат ретки или пак одложени нус-појави, колку долго би траел имунитетот од вакцинацијата.....равенка со многу нерешени.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Очигледно оваа тема за тебе е трач рубрика и е нешто имагинарно, нешто за кое немаш основи да дискутираш. Не дискутираме за кое јадење или коктел у кафич тебе или мене повеќе ни се допаѓа. Ниту пак е ова типување некој натпревар па да ти образложувам зошто некој е поголем фаворит.
Доколку си лаик од некоја област ко што се повеќето овде, дискусијата секогаш ќе се сведува на потценување на другото мислење, без разлика дали е подкрепено од билогијата или не. Доколку имаш барем малку медицински познавања, нема да прашуваш такви небулози, а не пак да прашуваш дали јас сум истражувал.
Ти како прво не разликуваш вакцина за бактерија или вирус, што повеќе има да дискутираме.
А од кај знаеш дека не знам шо е бактерија а шо вирус?Егото ти мавнало во плафон ,спушти се па после ќе муабетиме.А од друга страна ич к.р не ме боли дали ќе се вакцинираш или не,твој проблем.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.408
Поени од реакции
18.572
Нус појави или не ќе се избоцкаат сите па што сака нека е. Цела година од животот ни се поеба дур ја чекаме вакцинава, граници ќе ни отворат за 5 годони а за економски опоравак од меркиве богзнае кога. Сега уште да нејке населението да се вакцинира фали.

Член од
20 ноември 2020
Мислења
8
Поени од реакции
30
Не сум баш во тек со вестите за вирусов намерно ги избегнувам, буквално немам појма што се дешава па ме интересира дали ослабе вирусов како што тврдеа разни виролози или уште полошо е од лани?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.408
Поени од реакции
18.572
Тоа со сертификатите е чисто политичка одлука, ќе ни ги бараат на нас и други банана земји. Ко што не не пуштаат сега, а имаат милион случаи во својата земја.
Автоматски споено мислење:

Не сум баш во тек со вестите за вирусов намерно ги избегнувам, буквално немам појма што се дешава па ме интересира дали ослабе вирусов како што тврдеа разни виролози или уште полошо е од лани?
Исти кур е.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.452
Поени од реакции
39.096
Пред 2 недели сите власти во светот магично се со ист став и зборуваат дека ситуацијата веќе се става под контрола, иако бројките зборуваат друго. Јасно е колку е саат веќе, до април-мај месец се враќаме на старо.

Границите функционираат, никаде не се бара карантин после патување. Чим не затворија до декември помина најлошото од рестриктивен аспект. Маските по продавници и затворени простори ќе останат најверојатно до крајот на наредната година, ќе се избоцкаат овие неарните со сомнителни вакцини кои не се ни 1 година во развој и толку.

Kajgana Shop

На врв Bottom