Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Човекот кој искрено го ценам , но за жал нема харизма, а без тоа стануваш Мицко....

Зоран Јовановски:

Бугарија нема поддршка од другите земји на ЕУ .

Неколку размислувања за сегашнава ситуација. ...

Бугарија нема поддршка од другите земји на ЕУ. САД порачаа (Рикер, Палмер) дека преговорите со ЕУ треба да почнат во декември, а било какви отворени прашања треба да бидат разгледувани билатерално, меѓу двете земји, значи НАДВОР од процесот на преговори со ЕУ. Тоа значи, притисокот е врз Бугарија, а не врз нас. Напишав и пред извесно време, ние треба да играме смирено и паметно. Грешката што сега може да се направи е да се прифати нешто (патоказ, анекс, било што) со што барањата на Бугарија би се внеле во преговорите, односно тие барања би станале дел од условите во преговорите. Со тоа, барањата на Бугарија, од нејзин проблем би станале проблем на ЕУ, а со тоа и наш. Тоа би била голема грешка што нема да може да се поправи, без оглед на почетокот на преговорите. И уште нешто. Гледам дека разни политички субјекти и медиуми моите ставови ги ставаат и користат за својата партиска агенда. Во врска со тоа можам само да потсетам дека излегов целосно од политиката во 2013 година и не сум дел од било какви партиски битки. Моите ставови се само мои, натпартиски и македонски.
Зоран Јовановски: Бугарија нема поддршка од другите земји на ЕУ | opserver.mk

Не бе Фими се ми е јасно. Сум шетал низ Бугарија.

Ги знам и тие од ОМО Илинден, ги знам и Македонците од Несебар. Сум бил гостин повеќе пати.

Но, исто како што со Грчките Македонци си имавме најголем проблем, така е сега и со Бугарските Македонци.

И за историјата што ја изучуваме ми е јасно кај сме во грешка и кај треба да се корегира.

Ама ова што сега го правите, е тотална тоалетна хартија. Исто како што ја прогласивте вашата историја со Георги Димитров за тоалетна хартија.
Ако ти е се jaсно, мислам нема за што да зборуваме. :)
Како е проблем? Ти смета нешто во секојдневниот живот тебе или мене поради „спорот“?
Абсолутно не. Но темата отворена на форемот е такава.

Значи чим не е проблем, нема што да се решава?
На перзонално ниво може би не или делумно не, но на државно ниво си е проблем и ке мора да се реши. Дали днес, утре или после 5 години.... Тоа е тоа.

На перзонално ниво може би не или делумно не, но на државно ниво си е проблем и ке мора да се реши. Дали днес, утре или после 5 години.... Тоа е тоа.

Немам ништо против бугарите но поради тоа што сум бил многу пати во Бугарија тезите кои ти ги влечеш неможам да ги соџвакам...

Пробувам со сите напори да замислам дека би бил бугар но никако не ми иде, едноставно ги сметам за покварен и туѓ народ, во најдобар случај би кажал дека само 'бугарите' од западна Бугарија ги сметам за блиски но луѓето од Бургас, Варна итн. се апсолутни странци за мене.

...да речеш дека сме до негде слични со луѓето од западна Бугарија можам да разберам но да кажеш дека луѓето од Охрид, Кичево и Сани Бич се исти е тотално шлакната и несериозна теорија.
Одма се гледа дека хората од исток се некоја туѓа семка и физички а и по однесувањето и енергијата, нешто слично ко кога ќе сретнеш шиптаp и одма знаеш дека не е твој.

Да сумирам, пре би кажал дека западните Бугари се Македонци него дека луѓето од западна и источна Бугарија се исти.

Немам ништо против бугарите но поради тоа што сум бил многу пати во Бугарија тезите кои ти ги влечеш неможам да ги соџвакам...

Пробувам со сите напори да замислам дека би бил бугар но никако не ми иде, едноставно ги сметам за покварен и туѓ народ, во најдобар случај би кажал дека само 'бугарите' од западна Бугарија ги сметам за блиски но луѓето од Бургас, Варна итн. се апсолутни странци за мене.

...да речеш дека сме до негде слични со луѓето од западна Бугарија можам да разберам но да кажеш дека луѓето од Охрид, Кичево и Сани Бич се исти е тотално шлакната и несериозна теорија.
Одма се гледа дека хората од исток се некоја туѓа семка и физички а и по однесувањето и енергијата, нешто слично ко кога ќе сретнеш шиптаp и одма знаеш дека не е твој.

Да сумирам, пре би кажал дека западните Бугари се Македонци него дека луѓето од западна и источна Бугарија се исти.
Прво мое стапнување во Бугарија, прво запознавање со Бугарин и првиот муабет што паѓа е: „Од Бургаслии многу да се пазиш“ :pos:

Се разбира дека има право на самоопределба секи човек и кога некоj го направил,мора да се почитува. Истото е и за умрелите, ако човекот се определил, тоа мора и ти и jaс да го почитуваме. Тоа е аксиома и не седи под никаков знак прашалник.
Автоматски споено мислење:

За сите кои толкова се палат на односите со Бугариja препорачувам да гледат после 2 саата двама македонци на темава. Единиот от тетовско, вториот от Охрид.
Voj posledniot sho go prati e shizofrenik, ne e relevanten.

Опука не едната, а двете ноги на македонизмот. Градчетата и селата по црноморието са били основно со грчко и турско население до Балканските воjни. После има размена на население и тие са заселени от бегалци. Населбите около Сани Бич: Равда, Св.Влас, Сарафово како и пола Несебар са бегалци от егеjска Македониjа. Штом тиjа са тугинци за тебе, а шопите от Перник са ти блиски....

Последно уредено:
Опука не едната, а двете ноги на македонизмот. Градчетата и селата по црноморието са били основно со грчко и турско население до Балканските воjни. После има размена на население и тие са заселени от бегалци. Населбите около Сани Бич: Равда, Св.Влас, Сарафово како и пола Несебар са бегалци от егеjска Македониjа. Штом тиjа са тугинци за тебе, а шопите от Перник са ти блиски....

Не е точно, не ми го кажувај мене тие приказни пошто лично имам дел од Егејска Македонија поточно Лерин, носени се во интернати по источниот блок во мојот случај Шчечин, Полска и подоцна враќани во Македонија или секој по својот пат како Австралија или нешто друго.

Тие што преминале граница и отишле во Бугарија се претежно населувани во Пиринска Македонија, Софија и централна Бугарија.

Си ги помешал размените можеби мислиш на анатолијските цигани и азијци кои се населени во Егејска Македонија на наши имоти и денес се самопретставуваат како антички.

Што не знаеш не е грев. Можиш да прочиташ нешто, има во Internet доволно.

ВМРО-НП: Трагикомично е што на бугарската Комисија и пречи придавката „македонски“

Мене па ми е трагикомично што македонските блгари дури сега го сфаќаат односот на Бугарија кон Македонија и Македонците, а се толку јако потковани со историја.
Браво, дури и Љубчо ни го разочаравте :icon_lol:

Јас мислам дека не ни има Бугари кои не се платени да бидат Бугари во Македонија. Еве го дувлото на ДПМНЕ на чело со Антонио сега се антички Македонци и најголеми антибугари. Значи таа багра ги следи парите. Чим Љубчо војводата не успеа да го посее тоа семе, тешко дека ќе се случи во блиска иднина тоа зближување.
Е сега мене ме интересира феноменот Денко. Изгледа се работи за екстремно глуп човек, кој се мисли дека е прогресивен и широкоград, а љубовта ќе му биде возвратена. Не верувам да ги одрал како Љубчо, Тони, Колев и поповите(иако можно е).

Јас мислам дека не ни има Бугари кои не се платени да бидат Бугари во Македонија. Еве го дувлото на ДПМНЕ на чело со Антонио сега се антички Македонци и најголеми антибугари. Значи таа багра ги следи парите. Чим Љубчо војводата не успеа да го посее тоа семе, тешко дека ќе се случи во блиска иднина тоа зближување.
Е сега мене ме интересира феноменот Денко. Изгледа се работи за екстремно глуп човек, кој се мисли дека е прогресивен и широкоград, а љубовта ќе му биде возвратена. Не верувам да ги одрал како Љубчо, Тони, Колев и поповите(иако можно е).

Абе Денко очигледно е на линија на анти македонска држава. И по се изгледа не е сам, така да не се чудете зошто државава ни е во ваква состојба.

Инаку можно е овај Dobar_sosed и претходните никови се до Владимир, Ставрогин да е Денко Малески :D

Абе Денко очигледно е на линија на анти македонска држава. И по се изгледа не е сам, така да не се чудете зошто државава ни е во ваква состојба.

Инаку можно е овај Dobar_sosed и претходните никови се до Владимир, Ставрогин да е Денко Малески :D
Добар сосед е лудакот Гавро. Нема врска тој со Ставро(иако има рима и ритам :D), баш напротив се пречкаат од памтивек. Добар сосед е истиот човек кој пишува и на профилите со никови боом боом и прометеус алфа, а има уште еден куп регистрирани во изминативе години.

Не, Денко просто брани македонското по един автентичен начин, начин ослободен от стегите на една отминала епоха и доктрина.

А каде ставаш границата на тоа условно източна или западна БГ?

Voj posledniot sho go prati e shizofrenik, ne e relevanten.
Добро, Боби шизофреник, еве ти го Кирил. Каква маана ке му наjдеме на него?
Што ке ни кажеш например за доклада на CIA што го цитира Кирил?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom