Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.875
Поени од реакции
36.921
Одвратно ми е тоа нивно мешање во уметноста и културата. Знам дека има и други, можеби и побитни општествени аспекти нивното роварење, али за ова сум им се фатил, затоа што сметам дека уметноста е многу битен аспект од човековото постоење.
Ај на страна мешањето во уметноста и културата. Мене најодвратно ми е нивното мешање во науката. Читај ги на интернет како некои дебилитети изнесуваат ставови за медицината, или што е што, како да докторирале на Џонс Хопкинс.

Нивните имбецилни ставови и позиции се во директен судир со науката и здравиот разум.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ова е подобро:

Тоа што го постирав се однесува на бојкот на книгата на Роулинг (не ја прочитал, но се нашол навреден), а твоето е за заменките. Како и да се, 2 пати се брука во јавност. :D

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Тоа што го постирав се однесува на бојкот на книгата на Роулинг (не ја прочитал, но се нашол навреден), а твоето на заменките. Како и да се, 2 пати се брука во јавност. :D
Нема лимит на резилењето во јавност, убедени се дека се во право за се, а не можат ни да артикулираат некаква јасна поента. Збунети, во главно млади луѓе, кога ќе им снема аргументи сакаат да забранат нечија книга, некој да биде отпуштен од работа, да прекинат нечиј говор итн. Во минатото конзервативците ги правеа овие работи, како палењето плочи на Битлси, денес т.н. либерали, кои се либерални само по име, а инаку форсираат жесток фашизам. What a time to be alive.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Ова ми се мене искрено фаци на кои им давале медали за учество.
Не многу паметни, со огромна самодоверба и со самото тоа сметаат дека не смее никој да им го пререче нивното мислење. Ова почнува од дома, јас лично гледам скоро секаде родители што на мочковци од пет години кога црекаат во маркет, им се извинуваат. Мене мајка ми во живот ми се нема извинето, па и кога требало. Али затоа знам дека не сум специјална снегулка на светов, дека не сум најпаметна и дека секој може да ми залепе критика и кога треба и кога не треба.

Во Канада мислам дека беше, имало составено група на фб, во која можеш комотно да пишеш име и презиме, адреса и работно место на некој за кој ти се сомневаш дека е сексуален манијак. Немаш докази, немаш апсолутно никаков пример, освен тоа што можеби ти пишал здраво на фб. Групава со месеци мислам дека не е затворена и имало над илјадници имиња. Луѓе веќе почнале да тужат, зашто губеле работа, дружби со колеги, итн.
Значи идеме до општество, еве ова го земав само ко еден пример на сите лудости кои моментално на запад се дозволени да се случуваат, во кое секој ќе може без никакви докази да ти оцрни име и се што си правел ти во животот, зашто едноставно му се може. Немаш доказ, никој не ти ни бара, само им требаш за да задоволиш некоја нивна цел.

Не верувам дека ќе се сопрат работите или дека нема да одат на полошо од ова. Особена група која има многу внијание врз светот и младината се пореметениве холивудски фаци, кои сега ја користат секоја прилика да искажат некое политичко мислење, наместо да забавуваат народ, што им е основната поента на постоење.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.875
Поени од реакции
36.921
Ова моментално што го гледаме на Западот е класична декаденција на едно општество кое го достигнало својот зенит. Удобниот живот и луксузите кои им се на располагање од најмали нозе ги отупија да се занимаваат единствено со дебилни тривијалности кои на нормален човек му изгледаат смешно. Ова не е ништо ново, се повторувало низ нашата цивилизација со други големи цивилизации како што е римската кои завршиле згазени од варварски племиња.

Истото го гледаме и сега. Додека на западот се троши време и енергија во емисии и дискусии за тоа дали постоеле 100 полови или 300, на Истокот во Азија децата газат на испити по математика и физика. Додека се расправаат дали требало да биде задолжително секој ресторан да има посебен тоалет за транџи или треба они сами да си одберат кој тоалет ќе го користат, Кина веќе неколку години по ред бележи поголем број на докторанти на СТЕМ науки од САД. Додека европските компании воведуваат квоти во секој борд на директори да имало одреден број на жени, малцинства или шоидае како критериум базиран на некоја биолошка карактеристика а не на стручност, Хуавеи станува светски технолошки лидер со најнови и најиновативни технологии.

Промената на фокусот од суштински животни проблеми и решенија кон тривијални и социјални измислени глупости Западното општество соодветно ќе ја плати во текот на овој век. Можеби не преку ноќ ама во овој азиски век Источните земји преку својата желба за иновација и напредок неоптеретени со глупави социолошки наметнати стеги, ќе започнат со доминација на технолошко, индустриско и академско поле над западните држави доживуваат интелектуална деградација.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Единствената заедничка работа на овие движења со социјализмот и комунизмот е културата на опресија на се она што не соодветствува со нивните погледи за тоа како општествата во 21 век треба да изгледаат. Сталин, се што беше макар и полуписмено го гледаше како опасност, па му доделуваше билет во еден правец на Сибир. Секоја критичка мисла беше во старт сосекувана уште пред да пушти никулци. Не знам зошто воопшто и се нарекува култура. Реално, разни движења во западните општества пост втората светска војна се изродија, истите оставија траг во уметничка смисла, креираа правци во музиката и воопштено, на сите општествени нивоа имаа влијанија, па се до науката и политиката, и во центарот на сите овие движења беше слободата на изразување. Или цитатот: ,,можеби не се согласувам со она што го зборуваш, но до смрт ќе го бранам твоето право за да го кажеш". Епа во овие нови т.н движења тој основен либерален постулат не важи, ова е култура на опресија, својствена за општества каде што владее едноумие и тиранија.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.886
Поени од реакции
50.458
Ене ви ја Мила Царовска во соработка со Хера, подружницата на Planed Parenthood, вовела пилот проект за сексуално образование каде што децата најверојатно ќе ги научат сите 90921 полови и слични растројства .

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.896
Поени од реакции
40.728
Тоа што го постирав се однесува на бојкот на книгата на Роулинг (не ја прочитал, но се нашол навреден), а твоето е за заменките. Како и да се, 2 пати се брука во јавност. :D
Запази само кога Пирс Морган ќе почне да збори овој автоматски негира со главата, не сака ни да го сослуша, а камоли да дебатира. Воопшто не сака да му го слушне мислењето што го има, па макар и да не е така(а така е како што збори Пирс), и овие ми биле некои широкогледи, светогледи, освестени и што ти ја знам. Со главата во песок се сметаат за прогресивни.
Автоматски споено мислење:

елфови ќе бидат ваљда

Вичер рече елфови се.
Ама затоа белците што носат суканици ја краделе црната култура и ја злоопотребувале. А ова сега што е? Извртување и деградирање на целата Англо-Саксонска митологија и култура. Им се мочаат од ќерамиди, со црните елфови.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Американците се криви што го идолизираат Холивуд кој ти е секташка бљувотиња.
Тек допрва ќе излегуваат скандали за тие педофилски снобови кои мислат дека знаат како е најарно и дека цел свет се движи околу нив затоа што се актери. Мерак голем ми беше што Саут Парк редовно ги реметеше тие претенциозни лешпери.

Смачени ми се овие иначе а ги гледам почнуваат да се множат и кај десницата. Outrage culture и биполарно општество. Нема веќе дијалози и компромиси, директ под мач. Еднава страна не ја поднесува другата и обратно. Се истру цел свет поради привилегирани белци кои не виделе мака во животот а хормоните му експлодираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom