Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Стих 19 и 20, второ поглавје: Адам им дава имиња на тукушто создадените животни.

Стих 28 и 29, прво поглавје: И ги благослови Бог и им рече... (Не се обраќа само на еден човек, туку на двајца (или повеќе).

Второто поглавје наместо да го надополнува (како што тврдиш), му противречи на првото.
Еве убав пример, колку да ти објаснам и самиот да се увериш зошто Библијата е Книга на Црквата, и дека начинот на разбирање преку Неа има смисла без контрадикторности, заради дијалогот Бог - човек во историјата, отколку нецрковните, самоволни па и разни “научни“ пристапувања( за кои претходно веќе кажав, никој не ви ги брани, но бидете искрени дека само Авторот е компетентен да каже што сака да каже, мислел...)..., кои се само човечки, рационални спекулации најчесто промашени, бидејќи човекот е создание од Бог, Кој е Апсолут,Несоздаден, и ако не му се открие, влезе во дијалог со човекот, на човекот не му преостанува ништо друго освен да спекулира, претпоставува, користи научни методи кои за Бог не важат..., како на пример што е античката, паганска философија, археологијата... :)

Битие 1, претставува химна со ритмираност од еден референ и е составена од 7 строфи, додека Битие 2 е наратив од кого се очекува развојот на дејствието во следните поглавја. Разликата во стиловите е лесно воочлива.

„4. Ете така настанаа небото и земјата, во она време кога Господ Бог ги создаде земјата и небото.
5. И секое растение полско, што уште не беше на земјата, и секоја тревка земна, што уште не беше никнала, зашто Господ Бог уште не праќаше дожд на земјата, ниту, пак, имаше човек што ќе ја обработува земјата,

6. но се креваше пара од земјата. И ја натопуваше површината на целата земја. “

Вториот расказ за создавањето започнува со опис на еден свет во кој сеуште нема ниту едно човечко суштество, дрва, нема ниту дожд..., очигледно авторот се навраќа некаде на почетокот од создавањето, иако главната цел му е да го опише создавањето на човекот. Што значи не се работи просто за продолжение, туку за друг расказ кои не случајно се повразни.

„Во она време го немаше ниту човекот што ќе ја обработува земјата(писателот упатува на сите следни генерации), кога ќе го слушнат, да познаат како на почетокот беше создадено она што израснува од земјата и да не ги припишуваат приносите и сето останато на грижата на оние што кои ја обработуваат земјата, туку на словото и на заповедта која Творецот на почеткото ја даде“ - вели Свети Јован Златоуст.

П.С.Таков е Христијанскиот пристап кон Библијата, Личност со личност, не мора да ви се допаѓа, да ви е прифатлив итн., но барем колку елементарно ко луѓе да се разбереме зошто непотребно се расправаме, докажуваме...
Сепак Исус повторно ќе дојде, тоа е нашата вера, ДОВЕРБА во Него, кој не прифаќа, слободен е.:)

D

Deleted member 12196

Гостин
П.С.Таков е Христијанскиот пристап кон Библијата, Личност со личност, не мора да ви се допаѓа, да ви е прифатлив итн., но барем колку елементарно ко луѓе да се разбереме зошто непотребно се расправаме, докажуваме...
Сепак Исус повторно ќе дојде, тоа е нашата вера, ДОВЕРБА во Него, кој не прифаќа, слободен е.:)
Ако мислите дека ќе дојде, чекајте го. Кој чека ќе дочека. Или ќе се начека.
Што се однесува до библијата, сакате да ја прикажете како поезија. Хммм!
Но не добив одговор како може еднаш да бидат создадени машко и женско, друг пат само машко. Не добив одговор како можат безмалку цела година под вода да опстанат сувоземните растенија. Не добив одговор колку и каква храна имало за месојадните животни во коработ, оти немало замрзнувачи, а мора да се признае дека за една година било која храна начисто ќе се распадне. Не добив одговор колку вода е потребна за потопот и каде можела да се повлече таа вода.
Не добив многу одговори, а нема ни да ги добијам, нема логични одговори.

Strictly

word is bond
Член од
9 јуни 2019
Мислења
486
Поени од реакции
1.645
И мене ми е чудно некој да ги слуша васка илиева и блага петреска а да не е рисјанин од искона... Стварно чудно

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
820
Твоето верување во света книга е во ред
Хепта,и твоето верување во дрогерашот Алистер Кроули и неговите дела настанати под дејство на дрога за некого не се во ред ама ти имаш слободна воља и прави што сакаш,демократски ти го кажав ова,сега ти како сакаш сфати го

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Да, Исус ќе дојде по втор пат и овој пат ќе биде подготвен.
Сакаш да кажеш дека првиот пат не бил подготвен? Мислам дека грешиш во врска со тоа дали бил или ќе биде подготвен.

Ако веруваме на писанијата таму се вели парафразирам: Татко ако може да ме одмине оваа чаша (да не биде распнат и да умре на крстот) а потоа се поправа и вели, но нека биде твојата волја, не мојата...

Така да можеби овој пат ако доаѓа Исус (штом доаѓа, значи сега е некаде сигурно) сигурно двете волји ќе бидат една па ќе има промена на Истокот :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Реално Исус ако се врати ќе треба да постане претседник на САД за да направи нешто у ова време модерно.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Реално Исус ако се врати ќе треба да постане претседник на САД за да направи нешто у ова време модерно.
Има интересна серија на Нетфликс, Месија.. интересен концепт... новиот месија зборува во името на сите религии... али ја прекинаа после прва сезона. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Има интересна серија на Нетфликс, Месија.. интересен концепт... новиот месија зборува во името на сите религии... али ја прекинаа после прва сезона. :)

Ме интересира ти што мислиш дека ќе се случи кога Исус ќе дојде.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Ме интересира ти што мислиш дека ќе се случи кога Исус ќе дојде.
Ќе се разбудиш Рон едно сабајле со невообичаена топлина во градите, ќе поиташ надвор, ќе добиеш силна потреба да ја чепнеш тревата, да го прегрнеш дрвото... и тогаш една солза ќе ти се стркала по обравчето, оти во тојмомент ќе сватиш дека Рон... отсекогаш сум те сакал!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Ќе се разбудиш Рон едно сабајле со невообичаена топлина во градите, ќе поиташ надвор, ќе добиеш силна потреба да ја чепнеш тревата, да го прегрнеш дрвото... и тогаш една солза ќе ти се стркала по обравчето, оти во тојмомент ќе сватиш дека Рон... отсекогаш сум те сакал!
зоки, едноставно мислење побарав од тебе

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Знам... а и ти знаеш дека мене солза веќе ми потече.
значи немаш одговор. Разликата меѓу мене и тебе Зоки е што ја се бавам со реални работи, а ти со филозофии, ја го гледам тоа што постои а ти тоа што мислиш дека постои.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
значи немаш одговор. Разликата меѓу мене и тебе Зоки е што ја се бавам со реални работи, а ти со филозофии, ја го гледам тоа што постои а ти тоа што мислиш дека постои.
Технички си скроз во право Рон, тоа ти шо го гледаш е резултат на опсегот на фрекфренциите кои ги ловиш, кога ќе дојде Исус опсегот ќе ти се прошири.
Така да не се замарај, уживкај си вака за сега.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Технички си скроз во право Рон, тоа ти шо го гледаш е резултат на опсегот на фрекфренциите кои ги ловиш, кога ќе дојде Исус опсегот ќе ти се прошири.
Така да не се замарај, уживкај си вака за сега.
ќе го чекаме тој момент, и ќе умреме, исто како и безброј генерации кои ќе дојдат после нас, додека не дојдат роботите, они мислам нема да се замараат со тие работи, зависи до алгоритмот само на кој ќе работат. Ако ги програмира некој верник поготово....

Kajgana Shop

На врв Bottom