Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Многу често слушам дека Ковид-позитивните изгубиле апетит и ослабнале за време на болеста...
Ова се должи на температурата или на изгубени сетила за мирис/вкус? Или и двете?
Автоматски споено мислење:
Психологија.И зависно од карактер до карактер, исто како и имунолошка реакција на болеста.
Јас изгубив вкус делумно, малку работи од храна само ги препознавав и едноставно јадењето ми беше на сила, без мерак.Не дека немав апетит.Како да си зел парче пластика за јадење.
Многу грд "side effect".

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Ne za dzabe postoi zborot alternativni fakti. Toa se fakti nadvor od realnosta koja sepak dobivaat doverba od lugje - ignorirakji ja vistinata. Mentalno ziveat vo alternativni (paralelni) svetovi ama realno sepak se megju nas.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.096
Поени од реакции
74.904
Да погодиме кој е Бафра или Бачето од овие?
Кај им дотекнуваат вакви глупости. Да сакам, немам толкава инспирација да ги измислам. Што е најстрашно овие се претставуваат како најголеми патриоти, а со вакви да менуваш нешто суштински, малку потешко.
Коментарите:
Screenshot_20201202-125553_Facebook.jpg
Screenshot_20201202-125604_Facebook.jpg
Screenshot_20201202-125535_Facebook.jpg
Screenshot_20201202-125541_Facebook.jpg

Ова се треба во лудница да се однесе. Мислејќи дека некој ги контролира преку медиуми, тие се најконтролирани од пацери што прават фејк сајтови за да заработат од вакви гревови.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Вакви ликови порано беа на маргините на општеството, а сега ги има во огромен број. 450 лајкна на првиот коментар, што сакаш поише. Дефинитивно срањево што се деси и како државите се справувија со него ќе им даде уште толку гориво. Отворете кај некој западен политичар, пример Курц, истите коментари само на германски.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Сакам стварно конструктивно логично да дискутираме за вакцините.
Со тебе? Со тебе кој пред некој ден стави апла фејк њуз? Тебе треба да те банираат од темава а не па конструктивно и логично да дискутираш.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.952
Mi e glupo da branam nekogo ili nesto ne mi e cel ama ete deka Bill Gates e vnesen vo muabetov a nema vrska so toa.

- Зашто на прележани ковид и препорачуваат пак да се вакцинираат.
- Ne se znae kolku vreme imaat imunitet tie sto go imale vekje so ogled na toa deka razno go pominuvaat.

- На нормален Ковид, Грип, Риновирус, природните и вештачките /Грипна вакцина/ антитела имаат трајност околу една година, колку ќе е трајноста на новите вакцини?
- Ne se znae treba da se istrazi. Verovatno nekolku godini. Sporedbata so gripnata vakcina ne e na mesto, zatoa sto brzo mutira i sekoja godina imas novi mutacii protiv koi se vakciniras. Valjda vakcinata protiv toj vid grip protiv koi si vakciniran drzi i podolgo (neka me koregira nekoj poupaten slobodno).

- Секоја година ли ќе треба да се ревакцинираме?
- Dosega nikade ne se spomnuva, najverovatno ne.

- Последните педесетина години имаше еден рок од 5 години, да се тестира ново лекарство, за вакцина е повеќе. Зашто тоа повеќе неважи ?
- Nema definiran rok tuku proces koi treba da se pomine. Tie tri fazi koi redovno se spomnuvaat. Dvete mRNA vakcini go pominale i sega se pred dobivanje dozvola. Ama da, posto se novi nema iskustvo dali predizvikuvaat problemi koi se pojavuvaat posle nekolku godini. Verovatnosta e niska od toa sto dosega e izjaveno.

- Има случаи на 8 годишни девојчиња вакцинирани од Бил и Мелинда, после 8-10 години разбираат дека цело село младите неможат да раѓаат. Кој носи одговорност за тоа?
- Ne znam sto ima vrska toa so vakcinava protiv Corona ama na kratko: fejk njus. Tuku ne mi e jasno kako funkcioniralo ova? Bill i Melinda napravile posebna vakcina pa gi vakcinirale mladite devojcina od toa selo i radi toa ne dobivale deca? Potvrdeno e so fakti ili? Inace i slikata so citatot e fejk njus. - google dobro pomaga pri otkrivanje fejk njus. Ovie tezi mnogu pati se otkrieni kako toa sto se: fejk njus.
аман, вас треба у живо да ви се деси, па да поверувате

Убаво се гледа све на сликата - Бил Геј со вакцина, на гробишта. Како ги вакцинира - умираат, затоа вакцинацијата на гробишта се изведува.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.062
Kadaif druze, si go pominal lesno raat si sega. Poznato e deka mnogu go vrvat lesno ama malce neubo e od covek od fach da ima podcenuvacki izjavi okolu virusot. Vcera Germanija imase rekorden broj na dnevno pocinato od/so Covid blizat 500 na den. Cetvrtina na lugje vo intenzivna se so Covid, okolu 4.000 vo cela drzava od koi 60% na respirator.

Inace Prof. Kekulé istaknat ekspert koi e megju tie 3-4 koi redovno davaat izjavi vo Germanskata javnost pred nekoj den na tv-emisija kaza, deka virusot nesomneno poteknuva od Kina. I deka vekje porano bil prisuten i od Kina bese donesen vo Italija. Slucajot so pazarot vo Wuhan bese "super-spreader-event" na vekje prisuten virus. Prodolzi deka vo Italija virusot mutiral i se razsiri nic cel svet. 99% od zarazite bile tokmu od toj vid i toj bil mnogu poveke prenosliv nego prvicniot.
Јас споделив мое лично искуство од прва рака.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.952
Да погодиме кој е Бафра или Бачето од овие?
Кај им дотекнуваат вакви глупости. Да сакам, немам толкава инспирација да ги измислам. Што е најстрашно овие се претставуваат како најголеми патриоти, а со вакви да менуваш нешто суштински, малку потешко.
Коментарите:
Прегледај го приврзокот 276784
Прегледај го приврзокот 276783
Прегледај го приврзокот 276782
Прегледај го приврзокот 276781

Ова се треба во лудница да се однесе. Мислејќи дека некој ги контролира преку медиуми, тие се најконтролирани од пацери што прават фејк сајтови за да заработат од вакви гревови.
Оваа Лила поима нема од елемeнтарна историја - Исус рекол дека ќе дојде несреќа каква немало од почеток на светот. Демек, ова е тоа време, ова е таа несреќа, што ја најавил.
Од почеток на светот имало, буквално во секој век поголеми катастрофи од оваа. Некои, како Втора Светска со 80 милиони жртви за 6 години (во време кога светот имал 2 милијарди), мислам дека никад у историја више нема да се повторат.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Многу често слушам дека Ковид-позитивните изгубиле апетит и ослабнале за време на болеста...
Ова се должи на температурата или на изгубени сетила за мирис/вкус? Или и двете?
Не јадев поради температурата. Едноставно ништо не ти се прави, никаде не ти се мрда, само кревет и јорганче. Мирис изгубив на 1 ден поради затнат нос и имав горчлив вкус, без разлика што и да каснам, на 2 дена, ама сето ова дури откако веќе имав цела недела температура и скоро ништо не јадев во тие денови.

Член од
7 септември 2016
Мислења
294
Поени од реакции
452
Психологија.И зависно од карактер до карактер, исто како и имунолошка реакција на болеста.
Јас изгубив вкус делумно, малку работи од храна само ги препознавав и едноставно јадењето ми беше на сила, без мерак.Не дека немав апетит.Како да си зел парче пластика за јадење.
Многу грд "side effect".
Јас 2 дена дур имав температура немав апетит ама после шо немав вкус поарно ми испадна пошо јадев секакви јадења кои претходно не сум ги поднесувал, и фала богу најбитното, вкусот за благо никогаш не го изгубив

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Не знам што е финтава со тестовиве, веројатно пари! Еден пријател развил симптоми пред неколку дена, болки во грб и половина и температура па сакал да се тестира и му кажале као за цел месец е букирано, не е од Скопје човекот. И нормално си платил тест во истата болница каде немало термини, ДРЖАВНО 2600 мкд, за еден ден закажал и се тестирал и ги добил резултатите по Вибер за помалку од 12 часа, ПЦР тест. Позитивен!
За пари нормално секогаш има термини и тестови и влегуваш преку ред! Кој нема пари нека чека недели да се тестира...јбг

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
Не знам што е финтава со тестовиве, веројатно пари! Еден пријател развил симптоми пред неколку дена, болки во грб и половина и температура па сакал да се тестира и му кажале као за цел месец е букирано, не е од Скопје човекот. И нормално си платил тест во истата болница каде немало термини, ДРЖАВНО 2600 мкд, за еден ден закажал и се тестирал и ги добил резултатите по Вибер за помалку од 12 часа, ПЦР тест. Позитивен!
За пари нормално секогаш има термини и тестови и влегуваш преку ред! Кој нема пари нека чека недели да се тестира...јбг
тие брисови шо се земаат на приватно од ИЈЗ, ги праќаат во приватите лаборатории Биотек, Авицена и останати.. и затоа за околу 12 часа стигаат резултати... не се анализираат во "државните" лаборатории..

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Кога веќе сме изложени на бесконечен маркетинг и политикантство, можат и да донесат одлука за максимална дозволена цена на тестот. Ова кај нас веќе стана бетер од пазар. Во Грција со регулатива цената државно/приватно не смее да биде повисока од 40еур... Дури и во Србија не е дозволено приватни клиники да тестираат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Не вреди да чекаш за 2000ки ако имаш симптоми, во биотек ми закажаа за 10 минути од кога им пополнив електронски. За 5 саати имаш резултати.

Kajgana Shop

На врв Bottom