Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.743
Поени од реакции
35.603
Човекот го знам така.....но поради својата големина кога чекореше како да се тетеравеше..нешто како да нема нозе за таа килажа што ја носеше. грмада од 190 цм....
Прекрасен човек...жалосно е што губиме вакви кадри

за кратко време и вториот врвен хирург Дуни заминува во пензија :(
Of topik ke e muabetov, ama koga sme kaj Duni, moram da go pofalam, eden prekrasen pred se covek, potoa strucen hirurg. Steta sto kadar kako doctor Duni se brojat na raka. Licnost sto ke ti kaze, ke ti objasni so ednostavni zborovi, da go razberes, nervi do plafon, 24 casa dostapen za bilo kakva informacija povrzana so pacientot. Posle 2 meseci od izvrsen operativen zafat na zolcka, da se javi na pacientot, za da go prasa dali e sega se vo red, za mene prvo covecki, a potoa i profesionalno.
Doktor koj sto so golema ljubov ja izbral i ja izvrsuva svojata profesija. Sekoja cest
Bas vaka treba da izgleda sekoj doktor.
Rokeriste :icon_mrgr:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Of topik ke e muabetov, ama koga sme kaj Duni, moram da go pofalam, eden prekrasen pred se covek, potoa strucen hirurg. Steta sto kadar kako doctor Duni se brojat na raka. Licnost sto ke ti kaze, ke ti objasni so ednostavni zborovi, da go razberes, nervi do plafon, 24 casa dostapen za bilo kakva informacija povrzana so pacientot. Posle 2 meseci od izvrsen operativen zafat na zolcka, da se javi na pacientot, za da go prasa dali e sega se vo red, za mene prvo covecki, a potoa i profesionalno.
Doktor koj sto so golema ljubov ja izbral i ja izvrsuva svojata profesija. Sekoja cest
После 2-3 години од последната средба со Дуни....му пишав порака за еден мој колега кој има некој проблем(го чека Бујар да се ослободи малку со време..... :facepalm: )...и вечерта околу 21 часот ми се јави на телефон со зборовите....Ѓоко...што е проблемот со колегата?:cuc:

ПС:Дуни бил хирург на ВМА Београд.....кој знае ....знае што значеше ВМА

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Во врска со починатите во мојот круг околина месецов доста луѓе слушнав дека имаат починато ќе речеме коинциденција или не..

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.096
Поени од реакции
74.904
По моите собрани податоци во кои недостасуваат 10-тина пациенти кои се 60+ со години, вака би изгледала возрасната граница на починатите.
20-20-3030-4040-5050-6060-7070-8080+
11028101269574538256

Просекот си држи околу 68 години. Дури 140 луѓе под 50 години, починале од корона.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
https://360stepeni.mk/od-patsient-koj-pochinal-vo-kovid-tsentarot-na-klinichki-ukrale-parichnik/

Од пациент кој починал во ковид-центарот на Клинички украле паричник

Браво, секоја чест.
Нека не ми замерат админите...ќе раскажам еден сличен пример од случај на мој другар

другарот се враќа према Кичево преку Стража пред икс години....и одма после неколку кривини гледа дека кола заминува према провалијата. Застанува....излегува и се упатува надолу во провалијат...и да скратам...погинува сопруга на екс министер за образование...другарот се обидува све...неуспешно.

Се враќа на стрмолијата горе.....и гледа колата е опљачкана...некој од сеирџиите што застанале да гледаат како овој ползи по камењата, му собрале све од колата:popce:

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Луѓе ковидов е тежок курташак во однос од она што 20 години константно не трујат.Нормално е дека со секоја година поголем процент на смртност ќе имаме. Надвоор е гасна комора (со амин на фиљипЧе). Уше 20 години вака да не трујат толку ни е.Не шари на снимка, ролеркостери ќе иаме ако и неаме до сеа.

Да продадеме пошта, железници,Јсп,и да се задужиме во замена за Итен масивен Клинички центар од нашите стратешки партнери Вашингтон.Кој ќе биде само за со луѓе со Македонско државјанство и на Сад граѓани кој се нашле тука. Значи мега центар за што би се гордееле и би стварале фамилија тука.

Бар да преживееме да иаме за шо да збориме.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Човекот го знам така.....но поради својата големина кога чекореше како да се тетеравеше..нешто како да нема нозе за таа килажа што ја носеше. грмада од 190 цм....
Прекрасен човек...жалосно е што губиме вакви кадри

за кратко време и вториот врвен хирург Дуни заминува во пензија :(
Не знам за кој од двајцава да речам дека е поголема штета.Дали смртта на Владо Кочоски или пензионирање на Никола Дуни - најголемиот моторџија меѓу хирурзите и(ли) обратно.
Имаше една анегдота со него, си паркирал со моторот пред болница, во моторџиска спрема и тргнал кон влезот.И некој роднина на болен тука пред врата:Еј, абе каде преку ред го чекам докторот.
Дуни : Повели:D
Автоматски споено мислење:

Истово можам да го потврдам.Штета, ваквите медицинари се помалку ги имаме.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Не знам за кој од двајцава да речам дека е поголема штета.Дали смртта на Владо Кочоски или пензионирање на Никола Дуни - најголемиот моторџија меѓу хирурзите и(ли) обратно.
Имаше една анегдота со него, си паркирал со моторот пред болница, во моторџиска спрема и тргнал кон влезот.И некој роднина на болен тука пред врата:Еј, абе каде преку ред го чекам докторот.
Дуни : Повели:D
Автоматски споено мислење:

Истово можам да го потврдам.Штета, ваквите медицинари се помалку ги имаме.
Да...лично го поканив во Кичево каде има скромно друштво на моторџии на крузери.....и Дуни ми објаснува како со сопругата секоја година оди на одмор со мотор на Корзика.....Барселона....на 60+ години....

што да се кажи за хирургот(скорешен пезнионер) кој на својот Вибер има слика од 46-ката на Валентино Роси..... :cuc:

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво, незнам дали е за овде прашањето но ако има некој искуство Ве молам да споделите. Пред 2ипол месеци бев инфицирана од Ковид 19, го прелњжав во домашни услови со терапија, добро поминав, почетокот на октомври правев испитување на Имунологија за антитела и IgG беше скоро 20, од тогаш пак се пазев и покрај тоа што имав некој имунитет... Е сега пред 7 дена купував во аптека и вработената си го исекна носот и ми ги подаде производите... Јас мијам редовно раце ама дома не дезинфицирам ствари... Во саботата ми се појави слабо покачена температура околу 37.3 а од вчера (неделата) имав дијареа неколку пати... Ми е страв да не се имам инфициран повторно Дали има некој некакво слично искуство да сподели?!

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.372
Поени од реакции
5.770
Здраво, незнам дали е за овде прашањето но ако има некој искуство Ве молам да споделите. Пред 2ипол месеци бев инфицирана од Ковид 19, го прелњжав во домашни услови со терапија, добро поминав, почетокот на октомври правев испитување на Имунологија за антитела и IgG беше скоро 20, од тогаш пак се пазев и покрај тоа што имав некој имунитет... Е сега пред 7 дена купував во аптека и вработената си го исекна носот и ми ги подаде производите... Јас мијам редовно раце ама дома не дезинфицирам ствари... Во саботата ми се појави слабо покачена температура околу 37.3 а од вчера (неделата) имав дијареа неколку пати... Ми е страв да не се имам инфициран повторно Дали има некој некакво слично искуство да сподели?!
Зашро не си направиш тест наједноставно?

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
Врвен хирург од Струга починал од корона.....баш е штета....
Беше многу крупен човек.....наводно ја прележал Короната, но умрел од оштетувања на органите
подолго време, односно повеќе од еден месец доктор Владо бил хоспитализиран на инфективно со сериозни здравствени проблеми предизвикани од вирусот... денес сабајлето дури добил и негативен тест и најверојатно требало да биде пуштен на домашно лекување, ама премногу се искомплицирала работата, односно премногу штета му нанел вирусот...

жално во секој случај...

вакви случаи веројатно има еден куп шо фактички потврдуваат колку подмолно делува ова гомно од вирус коа ќе начека "полодна почва", односно совршен пациент...

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

D

Deleted member 12196

Гостин
Тој грипот се погодил таа зима и испотепал се живо и на крајот од годината пак е 20400, тоа е поентата што ти не ја разбираш, имавме убав почеток сега е ред да имаме лош крај и тоа само од законот на природата, плус нешто од корончето, дел од стрес (и тоа како го има сега), дел од тие што се вратиле од странство и такви се бројките.

Ако овој месец (мислам на ноември) го фативме пикот и се испозарази цела држава во декември би требало да опаѓа бројот на умрени, ако не е ќе почне од јануари или февруари, од причина што добар дел од тие што сега ги средила короната веројатно ќе биле кандидати за умирање следните месеци и пак на крајот од годината ќе се дојде над 20 илјади умрени.

Во 2018г имало 700 помалку умрени, сега 700 повеќе и на крајот пак е исто, сега ја разбра ли поентата, т.е. природниот закон.
Јас ти ја сфаќам поентата (ти пишував порано), ама дали ти ја сфаќаш?
Сега пишуваш дека годинава ќе има 700 повеќе, претходно го негираше тоа.
Ако не беше вирусот годинава реални беа шансите да има помалку починати од 2018 година.
Од сето твое пишување само едно е точно. Секој што се родил ќе умре. Но оние што умреа (од ковид) годинава некои ќе умреа сега, некои после неклолку месеци, некои после неколку години. Затоа не релативизирај и не потценувај ги бројките на починати од ковид.

Во септември бројот на починати е 17,5% во однос на просекот за септември. Ти пак можеш да кажеш дека тоа е природен циклус.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Kadaif druze, si go pominal lesno raat si sega. Poznato e deka mnogu go vrvat lesno ama malce neubo e od covek od fach da ima podcenuvacki izjavi okolu virusot. Vcera Germanija imase rekorden broj na dnevno pocinato od/so Covid blizat 500 na den. Cetvrtina na lugje vo intenzivna se so Covid, okolu 4.000 vo cela drzava od koi 60% na respirator.

Inace Prof. Kekulé istaknat ekspert koi e megju tie 3-4 koi redovno davaat izjavi vo Germanskata javnost pred nekoj den na tv-emisija kaza, deka virusot nesomneno poteknuva od Kina. I deka vekje porano bil prisuten i od Kina bese donesen vo Italija. Slucajot so pazarot vo Wuhan bese "super-spreader-event" na vekje prisuten virus. Prodolzi deka vo Italija virusot mutiral i se razsiri nic cel svet. 99% od zarazite bile tokmu od toj vid i toj bil mnogu poveke prenosliv nego prvicniot.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594

Првите вакцини ќе можат да се добијат веќе наредната недела. Како што пишува БиБиСи, Велика Британија веќе нарачала 40 милиони дози од вакцината против коронавирусот, што е доволно за вакцинирање на 20 милиони граѓани.

ЕУ се очекува на средината на декември да одлучува по истиве вакцини. Засега Оксфордската вакцина е во втор план повеќе заради ужасниот ПиАр отколку за ,,неефикасноста", но веројатно и таа ќе влезе во оптек.

Kajgana Shop

На врв Bottom