Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некоја група за споделување на инфо околу ковид на фб на македонски јазик?

Зошто армијата би обезбедувала здравствени објекти и магацини со лекови? Ова ми личи на воена состојба, како пред неколку години што обезбедуваа Велигден со автомати. Дали е потребно вакво присуство на улица на војска, по поликлиниките се колат? има дојава за кражби на лекови..?
Ке има некои срања, Спасовски е итар и не сака да наебе, изгледа го пучат Ангелов да биде крив за се.

Има ли некоја група за споделување на инфо околу ковид на фб на македонски јазик?

Владе се ок, сфаќам и јас дека не е сега ни време ни место за оправање криви дрини ама ако заболат, барем државата нека им го покрие лекувањето. Сепак се најизложени на вирусот (работат со позитивни) и имаат дежурства кои го цедат организмот, не е баш во ред да ги молиш по телевизии да ти помогнат а да им калемиш сметки за лекување...
Што побрзо оздраве специјализант и се врати на работа, тоа подобро за сите нас. Вака ќе ги снема "на лагер".
Ocigledno ne se razbravme. Ne treba da gi molis, sami trebase da se prijavat i da se ponudat da pomognat bez nisto da pobaraat za vozvrat. Pandemija e, pacienti im umiraat kako muvi od pokraj drugi pricini i nedostatok na kadar. Eden ne se javi da volontira. Eden. Ako znaes nekoj slobodno spomni go. Sramota.
Abe covek ke vidis na ulica vo nevolja ke pritrcas da mu pomozis oti toa e humano covecki. Ovie vo pandemija ja baraat i najmalata pricina da eskiviraat. Znaci ne dobrovolno da se ponudat tuku i na tie sto im e obvrska usvet fatija.
Автоматски споено мислење:

И ти мислиш дека така тоа треба да биде?! Без разлика еве, со што и да се занимаваш. Си завршил високо образование и сметаш дека е во ред да почнеш со плата пониска од некој што е со средно образование? Сметаш дека е океј?
Jas smetam. Mi e gajle mene sto imas zavrseno ako ne se ja vadis platata. Nekoj so sredno ili vecerno ako mi zarabotuva povekje od tebe normalno deka ke zema povekje od tebe, ne fakultet, pet imaj ako sakas. I ne samo sto ke zema povekje od tebe tuku i ako ne te otpustam ke ti bidi nadreden. Toa tvoeto vazi samo vo drzavno i ako firmata e na tatka, na drugo mesto ne.
Автоматски споено мислење:

Не ми се верува каква дискусија развивте, за едно тролање на @мкд владе. Едноставно си најде тема кај што ја погоди жичката еве скоро 3-4 недели трола со неа.

Добро бе не го научивте досега како функционира?

Владе, знам дека си гомно во душа, ама во моментов има доктори кои короната ја поминаа на работно место, некој на едно око не гледа, а некој рака, нога не му работат од умор. А ти си тераш сеир на форумов со медицинскиве лица и хуманоста.
Teneke dosega site koi malce od malce imale prilika da te citaat sfatile deka si tesko trkalo. Bukvalno ima bagji tupi i glupi likovi na forumot, onaka prirodno glupi. Ne da ti laskam ama ti si vo top 10 od najtupi i najglupi. Retko glup covek si, iskreno ponekogas se prasuvam kako uspea i da napravis akaunt na forumot. Sam go pravese ili ti pomozi nekoj?

Последно уредено:
Зошто армијата би обезбедувала здравствени објекти и магацини со лекови? Ова ми личи на воена состојба, како пред неколку години што обезбедуваа Велигден со автомати. Дали е потребно вакво присуство на улица на војска, по поликлиниките се колат? има дојава за кражби на лекови..?
Изглеа ќе треба некој да ги обезбедува 100те вакцини што ќе ги добиеме од Ковакс механизмот :D

Да бев доктор немаше сам да си купувам виски :(

Озбилно, не знам како си ја замислуваш хуманоста, ама сигурен сум дека не тролаш сите овде по малку. Исус да беше немаше да ти ги штиклира сите побарувања за хуманост, а не пак обичен човек.
Voopsto ne trolam okolu ova, ni najmalce. Problemot e sto tolku se imate zatrueno so materijalna dobivka sto uspat ja imate zagubeno humanosta i zatoa ti e cudno i neprirodno ova sto go zboram. Se gledate niz prizma na pari i licna korist. Kaj humanosta go nema ni ednoto ni drugoto tuku zelbata da pomognis bez pri toa da baras nisto za vozvrat. Sega e pandemija, utre ke bidi zemjotres, pozar, poplava, havarija......

Здравството кај нас опстојува врз купот социјалистички рушевини, од нив само привилегиите и бенефициите си ги задржаа за нив, за остатокот нека се распаѓа, државно е, важно е плата на први да стигне, платен одмор, бонуси, па в пензија, па синот ќерката ќе го наследи местото или некој друг Х роднина. Видоа троа зорт сега со короната, му се разниша малку утопијата ама немаат гајле, ние секако од ова поуки не вадиме. Можеби уште некој кредит, за да ни ја продолжи агонијата на постоењето.

Нов директор има на ЦУК - ќерамидокршачот, па сега прави нешто, демек се работи.

неодговорно однесување на помладите - групирање

Не е проблемот во неодговорно однесување туку во „абе ајде само хроничните завршуваат на болница, ние гајле немаме“. Дефиниција.. не ми текнува. А овој муабет се почесто и почесто го слушам :(

Voopsto ne trolam okolu ova, ni najmalce. Problemot e sto tolku se imate zatrueno so materijalna dobivka sto uspat ja imate zagubeno humanosta i zatoa ti e cudno i neprirodno ova sto go zboram. Se gledate niz prizma na pari i licna korist. Kaj humanosta go nema ni ednoto ni drugoto tuku zelbata da pomognis bez pri toa da baras nisto za vozvrat. Sega e pandemija, utre ke bidi zemjotres, pozar, poplava, havarija......
Се согласувам, хумано е да направиш нешто без возврат. Ама исто така треба на таа хуманост да се врати со хуманост, нели? Значи не ти правам муабет за докторите, нивното користољубие, нехуманост и слично. Единствено ја критикувам државата која не сака да се одважи и да им обезбеди здравствено осигурување на тие кои ги бара да и помогнат. Ако таа го стори тоа, најминималниот минимум за да има лице да бара волонтирање и помош, е дури тогаш потоа можеме да дебатираме за хуманоста и среброљубните доктори. Ти кажав, исто како да бараш од војник сам да си плати за слепото црево што му пукнало додека служел војска или ја бранел државата.

Не е проблемот во неодговорно однесување туку во „абе ајде само хроничните завршуваат на болница, ние гајле немаме“. Дефиниција.. не ми текнува. А овој муабет се почесто и почесто го слушам :(
Ваљда сите имаат родители дома, а Се над 50 години има по некоја хронична болест, ова веќе иди како меч да носат в рака денешниве деца, само овајпат ќе биде употребен во нивниот дом..... Не е шала веќе никаква, кој стигнал на болница да се лечи од ова многу добро знае како поминал, МОРА сите да се однесуваат одговорно, а клучно е држење дистанца, носење маска кога не е можно држење дистанца, редовна дезинфекција на рацете, избегнување задржување во затворени простории

Се согласувам, хумано е да направиш нешто без возврат. Ама исто така треба на таа хуманост да се врати со хуманост, нели?
Ne, ne treba. Od kade takva ideja deka treba da ocekuvas nesto za vozvrat. Ne e toa humanost.

Iskreno ne ni ocekuvav da svatite. Odite prvo rascistete si so sami sebe sto e humanost, volonter I dobrovolec I vratete se na temata posto konceptot ocigledno ne vi e jasen.

Се согласувам, хумано е да направиш нешто без возврат. Ама исто така треба на таа хуманост да се врати со хуманост, нели? Значи не ти правам муабет за докторите, нивното користољубие, нехуманост и слично. Единствено ја критикувам државата која не сака да се одважи и да им обезбеди здравствено осигурување на тие кои ги бара да и помогнат. Ако таа го стори тоа, најминималниот минимум за да има лице да бара волонтирање и помош, е дури тогаш потоа можеме да дебатираме за хуманоста и среброљубните доктори. Ти кажав, исто како да бараш од војник сам да си плати за слепото црево што му пукнало додека служел војска или ја бранел државата.
Доколку тие се водат како невработени здраствено се осигурени ,пред некоја година кога Владата на ВМРО сакаше сите кои се на договор на дело да бидат оданочени и пријавени а со тои и здраствено осигурени тие истите кренаа најголема врева околу тоа тука нешто не ми е јасно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom