Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Здраво,

Користам Алфа Плам котел, температурата на воздухот достигнува +4 степени и котелот не се гаси т.е. не оди во Hold Request, само кога температурата на водата е +4 степени тогаш котелот се гаси. Дали ова е правилен начин на работа и зошто не се гаси и вкллучува котелот кога температурата на воздухот е +-4 степени , тоа функционра само за температурата на водата?
Eve ti slicna situacija kako tvojata mozda ke ti pomogne

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ajde sega proguglaj za TEMPERATURNA INVERZIJA i će ti bide jasno zošto vo leto i zima razlikite se frapantni.
Prosečno sekoe dizel vozilo ima instalirana moć od 70 kW, toa pokreten kotel što može da gree cela zgrada, iljadnici se dvižat pred našite usti i nosevi i tie vo leto ne zagaduvaat? Zagaduvaat rasturaat, ama ima vertikalno struenje koe vo zima go NEMA poradi taa TEMPERATURNA INVERZIJA.

Пријател не бива. Не си го губи времето за овие теме. Не си во право. За инверзија и за загадувачи, за ружа на ветрови, за отровни гасови и корпускуларни загадувачи, хемиски, ПМ . Не бива.
Дај да се концентрираме на позитивни технички решенија, некоја корист народов што чита да види. Да не ги ашкаат и подлажуваат продавачи без чуство на чесност. Ајде да се обидеме.
Затоа што тука конкретно имаат друга потреба.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Пријател не бива. Не си го губи времето за овие теме. Не си во право. За инверзија и за загадувачи, за ружа на ветрови, за отровни гасови и корпускуларни загадувачи, хемиски, ПМ . Не бива.
Дај да се концентрираме на позитивни технички решенија, некоја корист народов што чита да види. Да не ги ашкаат и подлажуваат продавачи без чуство на чесност. Ајде да се обидеме.
Затоа што тука конкретно имаат друга потреба.
Prvin pročitaj ...... Nemoj da me učiš..... Na drva se greelo od pamtivek..... Treba mnogu mnogu da lapaš muvi za da mi dokažeš nešto . Ne teraj inat pročitaj, ako ne tie jasno prašaj ili i ti misliš deka REK Bitola može od utre da se prefrli na TNG?

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Ajde sega proguglaj za TEMPERATURNA INVERZIJA i će ti bide jasno zošto vo leto i zima razlikite se frapantni.
Prosečno sekoe dizel vozilo ima instalirana moć od 70 kW, toa pokreten kotel što može da gree cela zgrada, iljadnici se dvižat pred našite usti i nosevi i tie vo leto ne zagaduvaat? Zagaduvaat rasturaat, ama ima vertikalno struenje koe vo zima go NEMA poradi taa TEMPERATURNA INVERZIJA.
Po logika da ke receme vozilata zagaduvaat NO koga fati koronata vo italija koga bese karantin napravija istrazuvanje deka i oni tamu mislea deka oni zagaduvaat najveke i ispadna industrijata da e najgolem zagaduvac a ne vozilata ednoatavno mali razliki bea od vozilata a tamu se milioni vozila kade sto ako prestanat da vozat koga bea pod karantin trebase da padne zagaduvanjeto ama ne bese taka i iskoci na vesti zboresr eden istrazuvac za zagaduvanje i na seto toa kaza deka kaj sto se mali razlikite vo zagadenost od vozila tuku e pocisto bilo pred euro standardite poradi toa sto samite dpf scr i katalizatori gi sitnat ozduvnite gasobi na tolku sotni cesticki sto ne se teski i lebdat vo vozduh a koga nemase nikakov euro standard pagaa na zemja i vecer kako i kaj nas pominuva kamion sto cisti ulici i fino lepo sve toa ide vo kanalizacija.predpostavuvam deka nema da se slozat mnogu so ova ama ete rezultati od realno istrazuvanje na taa tema vo zemja kade sto ima resursi toa da go sporovede i rezultstite se teska idustrija nisto drugo.koga bese lani mislam usje koga gi objavija deka gorat gubre kako energens uvezeno od italija dve vo edno dobivaat kaj moze im plakaat da go unistat a na toa se koristi kako gorivo za mashinite i kojznae uste kolku se ko niv....

Pripor samo ato pocna da se zagreva a od edna kuka e oblakot...

Attachments

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Vo Italija na sekoja naša "fabrika" ima točno 1000 baš fabriki, plus na sekoi nivni 100 vozila dovolno e edno naše koe koristi nafta za domaćinstva. Znači paralelata so niv ne važi.
Jas sum čovek koj doađa od industrijata, nie nemame ni i od industrija nitu vo YU a ne pa sega, ova sega e rasulo, smešno e da se gleda.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Smesno ili nesmesno dovolno e usje i od zelezara pogonite ako voopsto rabotat tie da zagadi pola grad posto ako na sekoja nasha nivni 1000 paralelno i nivnite gradovi se mnogu pogolemi od nashava kotlina ovde od dracevo do gjorce za max 30min vo guzva.i crvena nafta vozat samo postari koli do 2000 ajde neka e do 2003 4 kako taxistite so w210 ja ne sum nitu videl nitu cul nekoj da stava crvena.a skopje od uvek bilo zagadeno vo aerodrom od dete se sekavam na maglite zimski a togas reno 4 100kec i yugovci se vozea baska sto retko imaa koli lugeto sekoe 4semejstco da receme i pak bese zagadeno samo togas i ohis rabotese...
[vozea baska sto retko imaa koli lugeto sekoe 4semejstco da receme i pak bese zagadeno samo togas i ohis rabotese... a jas ne davav paralela tuku kazav ne se kolite glavni zagaduvaci, ako se zasto preku cela godina ne e zagadeno.

Член од
13 ноември 2020
Мислења
75
Поени од реакции
65
КАКОВ МОДЕЛ НА КЛИМА Е ДОБАР ЗА ДОМАШНИ ПОТРЕБИ

МОИ ЛИЧНИ ИСКУСТВА И СОЗНАНИЈА

-- Да можеш да го ПЛАТИШ моделот, кој ќе биде точно димензиониран за просторот кој ќе го затоплуваш - ладиш.

-- Моделот да ја затоплува - лади просторијата во посакуваната температура, со варијации од 0,5 степени. Ова, да може да го постигнува 350 дена во годината.

-- Да може да се користи и ДЕЊЕ и НОЌЕ - да има доволно тивок режим на работа

-- Да работи долго без поправки, барем 15-20 год.

Ова го поседува Панасоник од 2004-та год.

Прегледај го приврзокот 275490

А моделот Митсубиши, е нов кај мене и ќе почекаме да го достигне последниот услов.
Прегледај го приврзокот 275491.Прегледај го приврзокот 275514
Овие модели, додека не ја достигнат зададената температура, работат со околу 700 вати во ладење и околу 900 вати во греење- Панасоник, а потоа после неколку часа, ја одржува прецизно температурата со околу 200 во ладење и околу 270 вати во греење.
Митсубиши-то работи поекономично, бидејќи е и фабрички таков модел, а и поставен е во помала просторија.
Да сум појасен, овие модели работат како што и очекувам од еден инвертер, да ја прилагоди неговата работа - потрошувачката на струја со голема ефикасност, према потреба на просторот.
Меѓутоа овие модели не се продаваат веќе.

Мои блиски роднини во, нивни , скоро идентични простори се затоплуваат со Гри Хансол 12-ка
Прегледај го приврзокот 275515

и Хјундаи 12-ка. И двете затоплуваат простор, стан од 60м2 , дневна и спална. Ориентиран Југо-Исток, добро изолиран, со многу застаклен надворешен ѕид. И двете си го затоплуваат просторот, но има поголема варијација на температурата, отколку со првите два модела. Хансолот е за класа потивок, има 5 брзини на дување, ( Хјундаи 3), поличен- изглед пластика, .... но беше и 150-на евра поскап. И двата модела најчесто работат со исклучување. Ќе се активира внатрешната, ќе дувне со топол воздух,, брзо ќе се угаси, и обично по подолг период, зависи од надворешната температура, се вклучува повторно со краткотрајно дување на топол воздух. И овие два модела не можат сега да се купат.
Бидејќи се работи за постари особи, нив воопшто не им смета како работат овие модели.
Тука сакам да го потенцирам различниот начин на доживување на греењето.
Некој сака да му ја одржува зададената топлина, без да ја слуша климата, да дува тивко со температура на воздухот кај крилцата на В.Е. од 30-33 степени, просто да заборави што го затоплува. Ова е посебно битно за во спални соби.
Друг сака да почуствува топол воздух од 40-45-50 степени и да знае дека нешто го грее.
Со моделите кои коштаат 27-35 000 ден., моментални цени, корисникот треба да очекува да направи некој компромис со квалитетот и конфорот.
Јас ЛИЧНО, за моделите околу 450-600€, би очекувал да ја одржуваат температурата на просторот со варијација од +-1 степен, со начин на работа вклучи-исклучи и да работат 10-12 години без поправки.

За дополнителни информации, слободно прашајте ме, не е можно се' да се објасни во едно пишување
Za GREE SOYAL GWH12AKC-K6DNA1A, vaka ko so obajsni so mozis da kazis, za 30m2 prostor bez izolacija so pvc prozori.
Nekoj sto ima vakva klima iskustvo da spodeli.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.949
Поени од реакции
4.451
Smesno ili nesmesno dovolno e usje i od zelezara pogonite ako voopsto rabotat tie da zagadi pola grad posto ako na sekoja nasha nivni 1000 paralelno i nivnite gradovi se mnogu pogolemi od nashava kotlina ovde od dracevo do gjorce za max 30min vo guzva.i crvena nafta vozat samo postari koli do 2000 ajde neka e do 2003 4 kako taxistite so w210 ja ne sum nitu videl nitu cul nekoj da stava crvena.a skopje od uvek bilo zagadeno vo aerodrom od dete se sekavam na maglite zimski a togas reno 4 100kec i yugovci se vozea baska sto retko imaa koli lugeto sekoe 4semejstco da receme i pak bese zagadeno samo togas i ohis rabotese...
Tesko sega deka nekoj vozi crvena nafta cenata e ista so euroDiesel,besmisleno e da go pravis toa do lani koga cenata bese -10denari od ovaa da se vozese,sega pvejke ni za greejne nikoj ne ja koristi....

Attachments

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Tesko sega deka nekoj vozi crvena nafta cenata e ista so euroDiesel,besmisleno e da go pravis toa do lani koga cenata bese -10denari od ovaa da se vozese,sega pvejke ni za greejne nikoj ne ja koristi....
Kaj mene na okta stavaat taxisti ama i na niv im fufa veke posto izgorea nekolku gi cekaa odma kaj gala na izlezot mislam deka kazna-paricna i zaplenuvanje na vozilo e e spored zakon kaznata.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.949
Поени од реакции
4.451
Kaj mene na okta stavaat taxisti ama i na niv im fufa veke posto izgorea nekolku gi cekaa odma kaj gala na izlezot mislam deka kazna u zaplenuvanje na vozilo e zakonot
Sigurno pravat nekoi malverzacii so cenata ako kupuvaat na golemo na fakturi itn....inaku taa nafta e gjubre polna e so sulfur i parafin koj na ladno se zgusnuva,za vozila so bosPumpa da ke ja tera ama ponovi od 2001 so Hp,pumpa inl dizni tesko ke trosi 2L povejke i nema da ima start/snaga...

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Живејте здраво, топло и еколошко.
Нема подобар и поевтин начин.
Среќни и сами
Да не се препозна никој.
ОВА Е ПРАПРАПРАПРА ДЕДО МИ

Прегледај го приврзокот 275701
0EEECFE6-4091-426F-88F1-40803EA91AB4.jpeg
0EEECFE6-4091-426F-88F1-40803EA91AB4.jpeg
Еве среќен и весел си ставам чувче,ракииче,тавче-гравче ...
По еколошки од ова здравје ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom