Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Јаооооооо.....просто бомбастична вест "Македонија прв ден живее во кризна состојба на целата територија"
Фрапиран сум кога го читам ова....кризна состојба.
Северџаниве не пуштија да се давиме на отворено море.....битно кризна состојба било.
Убаво викаше другарот @Наќо Скопски ќе умираме од слепо црево како пред 200 години....еве дојде и тоа проклето време.
Сега и ако во целост ги претворат и приватниве клиники целосно во КОВИД....каде ќе се лечиме, државно здравство за X здравствен проблем немаме одамна.....сега и приватното ќе ни го сопрат.
Ќе цркаме како џукели од разно разни други болести, ќе дојде време да нема кој да не сошие ако се исечеме. За посериозно нешто да не праиме муабет.
Ако така ни треба.....живееме во најголемата дупка.....амбис на планетава.....со најнеспособните џукели на власт.....искрено не памтам во историјава на државава поголеми џукели од овие......а сум во средна возраст.
,,Според Законот за управување со кризи, член 33, државата може да употребува и ресурси и на приватни фирми, како и употреба на ресурсите на граѓаните и други правни лица ,,

money-liza.gif

... тотално да се распрдат со парите и да не одговарат пред никого, оти е кризна ситуација, донесена со цел ...мани мани мани ...шупак араунд!

...за некоја недела нема да ме чуди ако се разделат заслужените ваучери за зимски одмор во критичен момент на пандемија, тоа ќе биде циркус, ем во кризна состојба ем ваучерски платен зимски одмор во Крушево, Маврово, Берово и други зимски центри, затоа нема да има ниту полициски час, ниту карантин!

Француски документарен филм за COVID 19
"Hold-up, retour sur un chaos" режисер Пјер Бернериас, буџет 300000 евро.

На француски е , превод на македонски нема, но ако ставиш на автоматски превод се разбира контекстот, инаку преводот е лош.
37 генетичари и вирусолози, доктори и епидемиолози, социолози, психолози и фармацевти зборуваат интересни работи за вирусов. Експресно е баниран на француската платформа Vimeo.
Без гомнојадство и предрасуди, секој може да го погледа, во смисол не е само еден-двајца луди доктори зборуваат снимани на телефон, а нормална продукција со 37 врвни специјалисти, после да размисли малку.

Абе не мора повеќе никој да ни кажува, го гледаме вирусов сите. Џабе се глупираш.

Еден родина денeска слушнав на 44 години на респиратор го ставиле.

Абе не мора повеќе никој да ни кажува, го гледаме вирусов сите. Џабе се глупираш.

Еден родина денска слушнав на 44 години на респиратор го ставиле.
остај ти роднината, чекај да чуеме малце за виндоус муви мејкер филмов.

Мене ми е четврти ден ова, а фактички денеска ќе почнам со антибиотикот. Иначе тек вчера се тестирав и вечер го добив резултатот пошто завчера неможев да закажам.

Е сега преку ден нагонот за кашлање ми се намалува, а навечер се зголемува. Јас имам една добра навика, колку и да ме тера на кашлање, го игнорирам нагонот и не се раскашлувам, пошто колку повеќе кашлаш, повеќе го иритираш грлото. Парацетамоли воопшто не пијам, пошто прво немам висока температура кренато до сега, а второ да го оставам организмот малце сам да се бори.

Апетитот ми е супер сега за сега, малце имам проблем со голатањето и после јадење ме тера повеќе на кашлање.
Со помин нека е пријателе

Znam deka stavot voopsto nema da bidi popularen, posebno kaj medicinskiot kadar i kaj materijalistite sto vo osnova so cesni isklucoci ti e te edno te isto. Ako situacijata e do tolku noz do koska sega ne e vreme da se prasuva za pari, raboten odnos, bilo sto. Duri kako sto napisav i prethodno, sega e vreme za dobrovolci so bilo kakvo znaenje od medicina, za volonteri, za site koi mozat i kolku tolku znaat da pomognat. Sepak site sto se vo taa struka humanosta treba da im bidi pred se, posebno vo vakvi teski momenti. Ili toa ili zalutale vo pogresna struka i sega ako zaminat nikogas povekje da ne stapnat vo zdravstvena ustanova osven kako pacienti. Tolku od nivnata kariera kako doktori, sestri itn itn. Jabe parite gi lupnale, ne go pominaja testot na humanost. Sega od druga strana ako ne e noz do koska toa e vekje drug muabet. Toa medicinarite neka kazat, e ili ne e.
P. S bas sabajle si pravev muabet so drugarce koe ete go nemam videno nekolku godini od x pricini. Mi kazva nervozen, nemozel da se razberi so majkamu koja patem receno ima hronicen bronhitus i e za nekoj mesec pred penzija i e oslobodena od rabota radi toj bronhitis, rizicna grupa ova ona. Sama se prijavila da raboti, nezgodno i bilo, toa i bilo rabota, od vnatre i idelo da se vrati, da pomogni. E takvi, za tie zboram celo vreme koi se vo taa rabota od humanost pred se, materijalnoto i e vtoro treto stepeno, ne ko ovie drugite, princezite koi se tamu pred se za pari i status. Humanost ne ni znaat sto e.
... не е тоа материјалисти и јас ги разбирам, се добива поинаква слика, оти не можат да кажат што е „јавна тајна“ дека има некои повластени медицински кадри кои воопшто не идат на работа, а на платен список се запишани како дополнителни часови, дежурства, а богами и повици, е сега замисли ги двете страни постави ги на вага, дали е фер? на една страна да работат без пари со ризик на инфицирање и немање здравствена заштита ниту исплата, а овие на друга страна ем не се на работа ем пари од сите страни, а богами и удирање во гради пред јавни медиуми дека било мнооооогу тешко и опасно на работа, а недела дена никаде го нема на работно место без пардон... јас им држам страна на специјализантите, нека има правда никој не се плаши од работа, ама не чини ова неправда која живот ги чини, секој труд се вреднува за сите и секаде, па и за нив!

остај ти роднината, чекај да чуеме малце за виндоус муви мејкер филмов.

Абе каков шамар му е моменталнава ситуација, на ова стручњациве со теориите што ги шират, вклучително и Вело Марковски.
Еве нешто што никогаш не се случило во Германија, веќе нема кревети за интезивна нега.

После ќе ти кажува овај серково Вело исто како обичен грип.

Абе каков шамар му е моменталнава ситуација, на ова стручњациве со теориите што ги шират, вклучително и Вело Марковски.
Еве нешто што никогаш не се случило во Германија, веќе нема кревети за интезивна нега.

После ќе ти кажува овај серково Вело исто како обичен грип.
И дека нема да има есенски бран викаше :pos:

Нема полошо од доктор што продал газ на партија, истото важи и за Венко.

И дека нема да има есенски бран викаше :pos:

Е то де, сега ДПМНЕ фрла дрвја и камења оти Венко не ги припремил здравството за есенскиов бран на Ковид, а нивниот советник за здравство тврдеше дека нема да има есенски бран.

Во летото си направија избори, месец и пола немавме влада, не пак некој да му ја мисли за короната.

... не е тоа материјалисти и јас ги разбирам, се добива поинаква слика, оти не можат да кажат што е „јавна тајна“ дека има некои повластени медицински кадри кои воопшто не идат на работа, а на платен список се запишани како дополнителни часови, дежурства, а богами и повици, е сега замисли ги двете страни постави ги на вага, дали е фер? на една страна да работат без пари со ризик на инфицирање и немање здравствена заштита ниту исплата, а овие на друга страна ем не се на работа ем пари од сите страни, а богами и удирање во гради пред јавни медиуми дека било мнооооогу тешко и опасно на работа, а недела дена никаде го нема на работно место без пардон... јас им држам страна на специјализантите, нека има правда никој не се плаши од работа, ама не чини ова неправда која живот ги чини, секој труд се вреднува за сите и секаде, па и за нив!
Kako sto rekov, ako e rabotata noz do koska togas ne e vreme za stavanje se na vaga. Pacientite pred se. Ima vreme za ramnenje na smetkite.

Е то де, сега ДПМНЕ фрла дрвја и камења оти Венко не ги припремил здравството за есенскиов бран на Ковид, а нивниот советник за здравство тврдеше дека нема да има есенски бран.

Во летото си направија избори, месец и пола немавме влада, не пак некој да му ја мисли за короната.
Не само тоа, туку тврдеше пред 2 месеци дека во Шведска повеќе не се заболувале од Корона. Од кај излегуваат ваквиве не ми е јасно.

Што ни приготвуваат нашите пријатели во Обединетите Нации и на врвни универзитети во однос со вакцини?

„Водич за комуницирање Ковид19 вакцините
„Водич за лица на на терен во принципите на комуницирање за вакцини“

Страна 5: Како овој водич беше развиен:
Во тек на пет дена од 21-25 август 2020, одржавме низа на разговори со овие научници за специфични теми во врска со двоумење во однос на вакцини:

* Што ги прави луѓето отпорни кон погрешни информации?
* Што е причината за двоумење и воздржаност кон вакцини?
* Кои се некои од најдобрите начини да се направи да земањето на вакцина стане норма во дадени заедници?

Страна 36:
Most people are, for lack of a better
word, lazy decision-makers in terms of just,
‘I just want someone else to tell me what to
do, someone that I trust.’ And so the social
network component is a huge factor.”

„Повеќето луѓе се, поради недостаток на подобар збор, мрзливи одлучувачи, во смисла :„ Јас само сакам некој друг да ми каже што да правам, да има некој на кој ќе му верувам “. И од таа причина, компонентата на социјална мрежа е огромен фактор “.

стр. 35: "Да се примени теоријата на социјални норми во придвижување на промени, корисно е да се најдат инфлуенсерите и да се направи да ги сменат погледите, што може да има големи низводни ефекти".
Така, на пример, ако работите во училиште, би ги таргетирале децата кои имаат најмногу врски со други деца, и направете ги тие да бидат оние кои ќе ја извршат промената [на општото мнение]. "

target kids.jpg

стр. 26:
When you look at hesitancy and parental vaccine hesitancy in the US, the group who is most likely to purposefully choose to not vaccinate are highly educated. In speaking with them, these are people who have read the primary literature themselves, and they’re correctly interpreting it, so it’s not a misunderstanding.

„Групата што најверојатно намерно ќе избере да НЕ се вакцинира се високообразованите. Во разговор со нив, се гледа, тоа се луѓе кои сами ја прочитале примарната литература, и правилно ја толкуваат, па затоа не станува збор за недоразбирање "

h/t:

Последно уредено:
Kako sto rekov, ako e rabotata noz do koska togas ne e vreme za stavanje se na vaga. Pacientite pred se. Ima vreme za ramnenje na smetkite.
... можеби во друга држава со функционални закони, овде кај нас, само сега или никогаш!

... можеби во друга држава со функционални закони, овде кај нас, само сега или никогаш!
Ako sega situacijata i pacientite gi iskoristat kako adut za cenkanje togas nema sto da baraat vo zdravstvo, edna od najhumanite profesii kako sto sami miluvaat da napomenat vo sekoja mozna prilika.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Ako sega situacijata i pacientite gi iskoristat kako adut za cenkanje togas nema sto da baraat vo zdravstvo, edna od najhumanite profesii kako sto sami miluvaat da napomenat vo sekoja mozna prilika.
Zaebi humana rabota koga non stop baraat pokacuvanje na plata.
Humanost nema odamna Vlade...mozebi imalo porano vo eks Jugoslavija.
Sega plati pa klati, nema gaga nisto.

забрзано е повеќе од 25 удари во минута или го сметаш во 15 секунди?

...не мора да значи дека секогаш би имало „цитокинска бура“, размислувам и поинаку, ете ги примерите на починати пациенти инфицирани со SARS-CoV-2, тешки апластични анемии, што со еритроцитите (хемоглобинот и железото)?
... што ако му внесува дополнителна кисородна подршка на пациентот, кога нема за што да се сврзе и пренесе до белите дробови?
...што може да се превземе за „обновување“ на нападнати еритроцити кои не си ја прават својата транспортна улога?
пренесување на болниот на планина, можеби каде е разреден воздухот и се создаваат повеќе еритроцити, што ако со внес на чист кислород му се прави повеќе штета ако нема функционални еритроцити?

Hemogramot(nivoto na hemoglobin, MCV, MCH, MCHC) e standardna sekoj dnevna laboratoriska analiza kaj covid pacienti. Pri pojava na anemija (iako do sega nemam zabelezano kako covid posledica anemija, ne velam ne e mozna) se zemaat soodvetni merki (zavisi od tipot na anemia). Serumskiot ferritin kaj covid pacienti e visok kako posledica na citokinskinskata bura.
Inaku, ventilacisko/perfiziska neravnoteza se naoga I kaj belodrobna embolija(sto e mnogu pocesta pojava kaj covid pacientite).

Inaku, vo vrska so lecenje, mnogu dobri rezultati dade etarenecept monoklonsko antitelo (kako inhibitor na komplement) vo dozi od 900 mg I.v nedelno. Kaj kriticni pacienti (najlos oblik na covid). Ama e skap do nebesa I nazad (Edna ampula od 300 mg e nekade 3000 evra).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom