Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе си се научите да пазарите за 1 недела или две нема врска пандемијава! А не денеска пример 200гр мевце утре пак истото.. За се наоѓате чаре...
А кој попрв ќе испазари за 1 недела, ти или комшијата кога чекате пред маркет у 15 до 6, или другите 5-6 луѓе позади вас? Не е муабет за 10,15,20 луѓе збориме за цела држава :) И патем ова доаѓа од човек што пазари за цела недела у принцип.

П.С Што правиме со работниците у мали бизниси што ќе добијат откази затоа што ќе нема промет? И со газдите на тие мали дуќани и бизниси кои што треба да платат кирија а ќе немаат приходи?
Автоматски споено мислење:

Албанското население никогаш нема да го почитува полицискиот час.....тоа е јасно и докажано. Искрено воопшто не ми е гајле за нив.....слободно нека се разболуваат по втор, трет пат....па и по четврт, што сакаат нека прават. Се грижам и жал ми е за мојот народ.
Да ама Ковидот што вика ја од Албанец на Македонец не се ширам? У таква ситуација ние вечно ќе си седиме у ротации на 6 месеци у карантини а за нив никоме ништо
Автоматски споено мислење:

"Во почетокот на пандемијата, на пример, бројот на намерни труења со цел самоубиство беше драстично намален, алкохолни труења скоро и немавме. Летово веќе бројот на алкохолни труења со раздвижувањето на народот се зголеми, но сега имаме многу зголемен број на суицидални труења, значи депресивни луѓе што не можат да го издржат целиот товар од пандемијата и посегнуваат по својот живот со корозивни средства, кои се навистина фатални. Бројот на труења со киселини е драстично зголемен во овие два месеца во однос на тоа што се случуваше претходни години.

Од друга страна, и бројот на алкохолни токсикации кај младите што ги продолжуваат забавите најчесто во Градски парк, е многу зголемен. Секое дежурство сѐ повеќе малолетници доаѓаат во коматозна состојба од алкохол што го консумираат по затворањето на кафеаните. Би апелирал нешто да се стори на тоа поле."
Кога зборевме пролетва дека луѓето психички ќе се изреметат и дека не секој е стабилен да издржи вакви срања, шизофреници не направија неколку души. Искочи дека сме биле у право, за пиење по паркови у групи момците од интервентна што прават, освен што се курчат зашто не носиш САМ МАСКА У КОЛА?

Последно уредено:
Искрено ни сега не ги разбирам сите оние кои секој ден "мораат" да одат во маркет....бидејќи јас пазарам обично за две недели (стара навика, уште од пред пандемијата).
Исто не ги разбирам оние кои се гужваат по зелените пазари.
Исто не ги разбирам оние кои дремат по кафичи и кафани во ек на пандемија.
Исто не ги разбирам ниту оние кои се групираат односно тераат гости, слави, родендени, крштевки, разно разни веселби во ек на пандемија.
Не ги разбирам ниту оние кои се против носење на маска и држење на растојание.....кои не почитуваат основни мерки.
Но тоа е....секој за себе.
За ЈСП е друга приказна....одамна сум кажал дека тоа е една од кардиналните грешки што автобусите се редуцирани и преполни. Во Словенија го забранија јавниот превоз.....но ќе речеме тоа е Словенија.
Летоска бројот на новозаразени беше помал.....зошто? Сите беа на отворен простор. На отворен простор многу потешко се шири заразата него ли во затворен.....сите научивме.
Сега сите се во затворен простор....еве го и резултатот.
Зошто тек кон крајот на летото ни се намали бројот? Зошто господата Албанци ни ја распалија државата со ифтарските дружби и бајрам организирани за време на полициски час. Се до пред тие фешти......одлични бевме, можеш да ја погледнеш кривата.....има црно на бело.
Целта на полициски час би била да се намали брзината на ширењето на заразава.....односно секој од работа....право дома......да нема групирање, шеткање и ширење на зараза. Тоа најмногу се однесува на оние кои ниту сега не ги почитуваат мерките за лична заштита и заштита на своите најблиски....па на овој начин би биле насилно приморани.
Албанското население никогаш нема да го почитува полицискиот час.....тоа е јасно и докажано. Искрено воопшто не ми е гајле за нив.....слободно нека се разболуваат по втор, трет пат....па и по четврт, што сакаат нека прават. Се грижам и жал ми е за мојот народ.
Drugar ti mnogu raboti ne razbiras.A me intetrsira bas doma hladnjaca imas pa skladiras sve za dve nedeli od market sto si kupil?

Мене ме интересира како пазаруваат оние од селата кај што продавницата е далеку (ако воопшто ја има). И тие ли по двапати на ден одат до таму?

Во маркетите дали сите продукти ги чуваат во ладилници? Наместо во маркет продуктите можат да бидат дома.

Јас пишав мислење за вакцинава, нема да видиме ни В од вакцина...доколку има, таа ќе таква мала бројка, нема да ни смени апсолутно ништо, освен ете да се заштитат медицинските работници...пак ќе се шири заразава, пак ќе умираат луѓето.

Дали наредниве 3-5-10 години ќе живееме со полициски часови и строги карантини, и дали ќе можеме да опстоиме така? Ете тие што се залагаат за тотален локдаун нека образложат. Верувам дека вирусов е тука да остане, со и без вакцина, ќе си биде присутен.

А наместо дома, зашто да не бидат во маркет? Неаме друга работа ќе хордаме продукти дома.
Така е димитар, да имаш производи за една недела дома е хордање. :icon_lol:

Јас пишав мислење за вакцинава, нема да видиме ни В од вакцина...доколку има, таа ќе таква мала бројка, нема да ни смени апсолутно ништо, освен ете да се заштитат медицинските работници...пак ќе се шири заразава, пак ќе умираат луѓето.

Дали наредниве 3-5-10 години ќе живееме со полициски часови и строги карантини, и дали ќе можеме да опстоиме така? Ете тие што се залагаат за тотален локдаун нека образложат. Верувам дека вирусов е тука да остане, со и без вакцина, ќе си биде присутен.
Во британија излезе план да го вакцинираат нааселението до крај на март, сите старосни групи. Кај нас штама, за грип вакцини не може да обезбедат. Едина надеж за вакцина за моиве е дека 90 посто од населението е антивакс тука, па може ќе се докопаме до нешто.

Така е димитар, да имаш производи за една недела дома е хордање. :icon_lol:
Не за една, за 5 ќе складирам зашто тебе ти текнало. Чувај по 10 пакети тоалетна дома ако сакаш.

Секогаш нешто е проблем. Те психата, те пазарењето, те ракија пиеле до труење ради маските...
Дефинитно нешто ви е до психата, чим фативте да им објаснувате на луѓето колку пати треба до продавница да идат. Во маркетот во населба влагаат 1000 души дневно, и види чудо никој од вработените не се заразил од пазарџиите.

Дефинитно нешто ви е до психата, чим фативте да им објаснувате на луѓето колку пати треба до продавница да идат.
нека идат колку сакаат, јас нигде не сум пишал дека треба или не треба да идат. Нека идат и секој саат, слободно. Ама после нека не критикуваат здравство и нека не им пречат по неколку илјади заразени дневно, полни болници и десетици починати. А тоа го прават, добар дел од нив.
Едноставно е, треба човек да се прилагоди на ситуацијата. А ситуацијата не е и не оди на добро. Некогаш е потребна дисциплина и самодисциплина заради себе и заради другите, а овде тоа тешко може да се види, слушне и прочита.
Во маркетот во населба влагаат 1000 души дневно, и види чудо никој од вработените не се заразил од пазарџиите.
такво истражување сеуште не сум прочитал.

Дефинитно нешто ви е до психата, чим фативте да им објаснувате на луѓето колку пати треба до продавница да идат. Во маркетот во населба влагаат 1000 души дневно, и види чудо никој од вработените не се заразил од пазарџиите.
Не бе, ич не им е до психата :D Го читав и оној Беќароски или како и да е,кажува луѓе пријавувале дека некој комшија кашлал. :pos:

Само нуклеарка.

нека идат колку сакаат, јас нигде не сум пишал дека треба или не треба да идат. Нека идат и секој саат, слободно. Ама после нека не критикуваат здравство и нека не им пречат по неколку илјади заразени дневно, полни болници и десетици починати. А тоа го прават, добар дел од нив.
Едноставно е, треба човек да се прилагоди на ситуацијата. А ситуацијата не е и не оди на добро. Некогаш е потребна дисциплина и самодисциплина заради себе и заради другите, а овде тоа тешко може да се види, слушне и прочита.
такво истражување сеуште не сум прочитал.
Нема што да се прилагодуваме на нешто што сте си замислиле у главата. Да функционираше така немаше жива продавачка да има по маркетиве.

10 поста за кој колку пати одел во маркет :lolzz:
Кој колку пати сака нека оди, по сопствена желба.
Некој има навика да пазари секој ден, два пати неделно, неделно, два пати месечно, месечно. Секој различно. На некого му претставува задоволство и по пет пати во денот да се прошета до маркет.
Некој го мрзи да оди секој ден во маркет или просто нема време.....како што сум јас. Па пазарам на две недели, зошто почесто ми е губење време и замарање. Навика стара повеќе од 10 години.
Која безвезна дебата......кој што сака нека прави.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom