Влада на Македонија

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Мене чисто ме интересира што сакаат да постигнат со ветото или со официјалната политика што ја водат. Зближување и обединување сигурно не. Ама може за во другата тема е ова.
Натртени 3-4 пати по ред во историјата, усрамени, отепани и уплашени од Србија и Грција пркнаа конечно наспрема најмалиот сосед и сиот гнев насобран во претходните 120 години сега го истураат на Македонците кои исто така при сите војни ги дупеле и ги пуштале да гинат во први редови. Со Грција можеби 30 години закачки имавме, ама вкупно да ги собереш недоличните нивни коментари во тој период се помалку од гнасотилаците кои излегоа од устата на Захариева и Каракачанов во последните месец време. Срамно и вчудоневидувачко е онакво однесување. Толкав гнев и омраза наспрема соседот кој никогаш ниту те нападнал, ниту нешто негативно ти сторил.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.715
Поени од реакции
16.927
Чекај сеа. Пет века турско ропство не сме смениле вера не сме се потурчиле ама Тито за една година направил нова нација и јазик.

Тоа ли е бугарската теорија? :pos:

Бре тој Тито значи и по 40 години душата им ја вади.:D
Османското царство беше по теркот на Аце Големиот, не ги асимилираше народите, само од самите освоени народи си наогаа главешини лојални на султанот, почнувајќи од Марко Крале...

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
добро отворете нова тема да разговараме и во која нема да се брише тука сме навистина офф топик .
п.с
да не е во форум историја

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.887
Поени од реакции
36.946
па сите преродбеници пишували на бугарски зашто требало нова азбука

Вие треба да се помирите со фактот дека отиде возот да ја направите Македонија - мала Бугарија и народот тука веќе воопшто не се чувствува ни трошка бугарски.

Но грешката што сега ја правите е наместо да градите стратешко партнерство со нас и македонскиот народ, вие антагонизирате цела нација која до вчера гледала на Бугарија неутрално да гледа денес на Бугарија како на непријателска и омразена држава. И ваши аналитичари истото го велат.

Во последниве 100 години никако да ја погодите надворешната политика. Ние со партизаните вие со Германците, ние со Тито вие со Сталин... пак сега грешка правите со нас.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.395
Поени од реакции
84.661
Мене чисто ме интересира што сакаат да постигнат со ветото или со официјалната политика што ја водат. Зближување и обединување сигурно не. Ама може за во другата тема е ова.
Они пред ова, ако памтиш имаа, нетијазнам колку последователни денови со масовни протести дома, у сред пандемија.

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.142
Ako se prasuvam jas zavrsi muabetot so vas. Drugite sami neka si odlucat. Sepak ima dovolno bugarofili na forumot da vi pravat muabet i da ve drzat aktivni. Ete @Ne_sum_ja dobrovolec se prijavi da pravi krivi drini so vas i svesno ili nesvesno da ve drzi aktivni na forumot da jadite gomna.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
... не ми го гибај дарлингот, ова беше река среде Софија?
Прегледај го приврзокот 275211
„Това е Сухата река. През нјаколко дни хората от обштината ја чистјат и на вторија ден вече има изхв'рлени дивани, фотьојли шкафове, гуми и т.н. Чудја се кој ли трјабва да дојде да ни управлјава за да ни ОПРАВИ??? Как'в е този народ??“,

...ами не знам? :toe: този не се „софијанци“ ? :eek:
Vardar

Bonus - Gostivar

Z

zmej gorjanin

Гостин
Факт е дека Бугарија во тоа време негувала посебни односи кон Македонија и населението тука. Многу ја гледале Бугарија многу поволно во борбата да се спасиме од османлиите па и се бореле со нив рамо до рамо.

Ама грешка е да го гледаш населението тогаш низ денешната призма под која подразбираме што се нации. Тогашниот идентитет бил флуидна категорија и главната поделба била на рисјани и муслимани. Овој модерен концепт на нација нема да го најдеш нигде пред француската револуција. Доминантното е религија и класа.
Да речеме дека до некаде се сложувам со ова. Во Македонија Бугари по историски документи се среќаваат во период од 1200 години, како што пишува и таткото на македонскиот преговарач и бивш министер Никола Димитров, како што пишува и Крсте Петков Мисирков. Постојат повеќе теории за тоа како населението од Македонија почнале да го идентификуваат како бугарско, меѓу кои и поделбата на теми на царство Византија, при што географска Македонија без Солун, целата припаднала во тема Бугарија, додека тема Македонија се наоѓала географски некаде во денешно одринско. Јас не мислам дека денешните Бугари се Турки или Татари иако можеби го наследиле името од тие што им ја основале државата ако воопшто и тие Турки се нарекувале Бугари.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
И мене многу ме интересира која им е целта на ветово. Зар толку им е побитно да се откажеме политички од историјата и идентитетот отколку да имаме добри односи?

Можам да се кладам дека ако сега ни помогнеа за влез во ЕУ и признаеја македонски јазик, за 10-15 години повеќето Македонци сами ќе викаа дека се един народ со бугарите, па можда и сојуз би барале понатака.
Чист зицер промашија татариве според мене моментално.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
И мене ме интересираше тоа, ама никој не одговори, а веќе се изнапишаа 20 страни. Така може комотно да се банираат, само провоцираат и онака.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.395
Поени од реакции
84.661
И мене ме интересираше тоа, ама никој не одговори, а веќе се изнапишаа 20 страни. Така може комотно да се банираат, само провоцираат и онака.
дневно-политички добро им дојде

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.887
Поени од реакции
36.946
И мене многу ме интересира која им е целта на ветово. Зар толку им е побитно да се откажеме политички од историјата и идентитетот отколку да имаме добри односи?

Можам да се кладам дека ако сега ни помогнеа за влез во ЕУ и признаеја македонски јазик, за 10-15 години повеќето Македонци сами ќе викаа дека се един народ со бугарите, па можда и сојуз би барале понатака.
Чист зицер промашија татариве според мене моментално.

Трупци се за дипломатија и надворешни односи затоа :D
И мислам дека големо влијание има тоа што ќе имаат избори на пролет.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.454
Поени од реакции
10.373
Zalno e sto Makedonija padna na takvo deredje, da edni Bugarki koi molea za corapogasti(hulahopki )da Im donese nekoj od Mk, koi nemaa obicna divka(gumi za zvakanje), pametam deka kupuvaa tetratki so sareni korici za nivnite deca, kaseti so muzika, vegeta....beda ziva bea...no ALAL neka Im e, nauceni na red, disciplina, so saati da dremat na dolgi opaski, drzat do propisi, zakoni, znaat od se sto Im podarila majka pririda da iskoristat...
Vo pravo se, nie sme gjubre neciviliziran, najkorumpiran, nediscipliniran narod.
Srce me boli koga Bev na ezero Treska I koga ja vidov cela reka prepolna so gjubre, drva nakiteni so kesi, deponii na site strani...moze Voda da im nosime I da pukame od maka.

Kajgana Shop

На врв Bottom