Industrijata vo koja jas rabotam e vo katastrofalna sostojba i sekojdnevno novi i novi firmi odat vo bankrot niz cel svet. Za baushtelle i slicni nisko rangirani rabotni mesta sekogas ima rabota. Za medicinski personal u momentov i so Pakistanski pasos kje te primat u Germanija.Овој "аргумент" секој втор/трет ден пред мои очи се побива, така да, не верувам во тоа.
Ништо не се затвора онака како пролетта. Економијата се движи. Луѓето се движат. Животот си тече. Да, со карантини или слични мерки, но не гледам да се затвора Европа.
Едно обично пребарување за вкупни слободни работни места на LinkedIn ми ги дава следниве информации:
(град) - (слободни работни места)
Минхен - 99473.
Франкфурт - 38107.
Берлин - 107752.
Виена - 13320.
Амстердам - 42405.
Лондон - 218681 (аххх бееее Лондоне! )
Стокхолм - 23450.
Колку за споредба:
Скопје - 88.
Gledam London ti e boljkata . Imam drugar koj se preseli tamu pred 30 godini. Vo postojana komunikacija sme i od koga pocna sranjevo so Brexit i tamu ne e nisto kako sto bilo porano.
Imam firma koja sorabotuva so firmi niz cel svet. Izvezuvam na site kontinenti (sega si go drzime u firma so prostenje) i imam mnogu dobra predstava sto i kako se desava. Ima grupa edna na Fb za Makedonci vo Germanija. McDonalds proslata nedela otpusti eden ton ludje. Ene gi kukaat ne znaat sto da pravat posto tesko druga rabota da najdat.
Jas mozebi na drug nacin gi gledam rabotite posto mene pasosot ne mi treba za da odam da rabotam nekade. Jas sum primoran od losite administrativni i birokratski gluposti da ja selam firmata vnatre vo EU, a i proizvodot kako Made in Eu kje dobie sosema druga tezina.
Taka da mozebi gresam, ama vpecatokot mi e deka ne se naodja bas taka lesno rabota vo momentov.