Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Климата е BEKO беше на 30°C греам 20м2
Автоматски споено мислење:

On/Off е климата ама не ми се случило никогаш да направи вака на висока надворешна температура и затоа сум малку загрижен.
Одлично ти работи климата како за Он/Офф, и добро што си приметил дека прави дефрост на побелена надворешна кога денес имаш куп модели инвертери кои дефростот го програмираат на тајмер.... пример на секој на 1час да прават дефрост без разлика дали е побелена надворешната или не, све со цел да уштедат на електроника и логика. Имаш напишано дека климата е стара 11год, уште еден доказ дека порано климите подобро ги правеа.

Член од
2 ноември 2020
Мислења
27
Поени од реакции
95
Се сложувам, и просторот е битен.... во ептен мал простор брзо ќе постигнува температура и често ќе гаси...
Ама тоа лесно се решава, отвори една врата кон соседната соба и тоа е тоа....
Зошто на никој до сега не му текнало не знам....
Има маж да проба така? Да прошири простор и да види до колку ќе спушти модулација?
Да не испадне дека не е само дo просторот, пак да не спушта испод 500w. Тогаш до што ќе биде?

That's more like it!

Затоа што се рекламираат како инвертери, а тие изгледа се инвертери само на -7С..... изнад тоа се понашаат како он-офф.

Jas imama feri 3.5 vo 40kv so nikakva izolacija, PVC prozori i nema sansa da spusti modulacija ispod 680 na najjak fan, ako go pustam na auto togas odi 850-970w i pak ke iskluci. Znaci ne e do prejaka za prostorot. Takvi se, toa e toa

Член од
25 октомври 2020
Мислења
137
Поени од реакции
242
Здраво, ме интересира која е подобра клима од следниве две ?

1. https://klimatizer.mk/proizvod/hisense-tq50ba0a-energy/?fbclid=IwAR1a9OaEp6CLBE7cOmREkG9LUaUcFRff6xMJ6fhsqF-a5o2FmAb-KZ0Z_zk
2. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10172&product_id=72998&mfp=manufacturers[149]&fbclid=IwAR0lzCIxhQZ7mdXwjo_q9hPRt-LV0ZNaQVnKBGANCe1TR1owqsJZVujiOlo

Се работи за 30 квадрати соба, прв спрат во куќа, со подна изолација.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Covekot prasuva zosto ima tolku mraz na ova vreme bidejki mu pravila defrost.
I sto.ti so tvoite glupavi prasanja kakvi odgovori cekas da dobies arno ne potrazi da stavi slika od dalinskoto
Moite prasanja ne se glupavi tuku realni prasanja nemoze ti vo sobata da ti e 17 ili 18 stepeni i da ja pustis klimata na 30 stepeni normalno deka ke pravi defrosti zatoa sto golema e razlikata pomegu zadadenata na klimata i tempeturata vo sobata plus ete bila on-off klima sto raboti so fiksna brzina i ( pobrzo zamrznuva ) nadvoresnata edinica taka da moite prasanja se na mesto nemozam da ti dadam soodveten odgovor bez da prasam.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98

1. https://klimatizer.mk/proizvod/hisense-tq50ba0a-energy/?fbclid=IwAR1a9OaEp6CLBE7cOmREkG9LUaUcFRff6xMJ6fhsqF-a5o2FmAb-KZ0Z_zk
2. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10172&product_id=72998&mfp=manufacturers[149]&fbclid=IwAR0lzCIxhQZ7mdXwjo_q9hPRt-LV0ZNaQVnKBGANCe1TR1owqsJZVujiOlo

Немам искуство со овие две ама јас би одбрал Midea. За Hisense не сум слушнал и незнам колку се тие квалитетни оти се нови клими само што се појавија на пазарот и никој нема сеуште споделено искуство така да јас би одбрал Midea оти Hisense се нови и не би зимал нешто што незнам какво е и колку е квалитетно.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.107
Jas imama feri 3.5 vo 40kv so nikakva izolacija, PVC prozori i nema sansa da spusti modulacija ispod 680 na najjak fan, ako go pustam na auto togas odi 850-970w i pak ke iskluci. Znaci ne e do prejaka za prostorot. Takvi se, toa e toa
Pa nee bas taka Amber(40m2,so normalna maltarija i ytong blokovi bez fasada) ....eve na nadvoresna +2 so 85% vlaznost na medium fan na nekoj si 520/30w si raboti...

Attachments

Член од
11 мај 2013
Мислења
55
Поени од реакции
152

Оваа:

Член од
2 ноември 2020
Мислења
27
Поени од реакции
95
Pa nee bas taka Amber(40m2,so normalna maltarija i ytong blokovi bez fasada) ....eve na nadvoresna +2 so 85% vlaznost na medium fan na nekoj si 520/30w si raboti...
Normalna malterija, na 2 kat kade dole ne se gree, knauf tavan so tervol 10cm, znaci od strana na izolacija nisto posebno. Na ovie temperaturi raboti on/off, sto znaci deka ne e prejaka za prostorot kako sto site vednas sakaat da kazat, kolku pari tolku muzika izglea, a sepak ne e eftina. Dokolku eden vivax, haier, midea i neznam koj dr model poevtin podobro modulira, znaci nekoj gadno se zaebal za site pari.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.107
Normalna malterija, na 2 kat kade dole ne se gree, knauf tavan so tervol 10cm, znaci od strana na izolacija nisto posebno. Na ovie temperaturi raboti on/off, sto znaci deka ne e prejaka za prostorot kako sto site vednas sakaat da kazat, kolku pari tolku muzika izglea, a sepak ne e eftina. Dokolku eden vivax, haier, midea i neznam koj dr model poevtin podobro modulira, znaci nekoj gadno se zaebal za site pari.
Koj znae dali e taka ...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Eve kaj mene denes so 24c zadadena, stan, bez PVC prozori, sendvic zid od 3 strani nadvoresni zidovi - stanot e na kos od zgradata.
Screenshot_20201108-212337.png Screenshot_20201108-212350.png
Si fercera so saati so 550w i topli 90m2.
Vnatre 0,5C povisoka
IMG_20201108_212645.jpg
Duva so 40c na treta Fan 630m3/h, trosi 550w/h elektricna ama i predava 3kw toplina.
IMG_20201108_212425.jpg IMG_20201108_213030.jpg
Fintata e sto raboti nonstop od 5sabajle do 23 ili 24 navecer, osven vozduhot sto e topol ama i zidovite se topli i samo odrzuva, negasi na 15min kako sto nekoi likovi tuka go tupea gasel Nordicot.
Na koj im diga mnogu potrosuvacka go imaat ovoj efekt so skokovi vo potrosuvacka rezultat od ugasena klima so casovi i igranje On/Off so dalecinskoto zasto ja pustaat klimata po potreba.
Screenshot_20201108-220441.png
Ke si ja rabotite klimata den/dva nonstop da gi zagree prostorot i zidovite i tek togas ke se smiri klimata i modulira na odrzuvanje.

Последно уредено:
Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Пред неколку дена бев кај роднини и си седевме така кафе муабет и јас приметив дека нивната нова Gree инвертер клима кога грееше наместо кога ќе ја постигне температурата да не се гаси, туку да продолжи со работа со намалена брзина на компресорот, климата се гасеше и палеше како некоја ON/OFF. Па нели треба кога ќе ја постигне темепратурата да не се гаси, туку да ја намали брзината на компресорот? Ме интересира, ова дефект ли е или е нормално кај Gree климите?
Не се плашите од корона ?

Не се плашите од корона ?
:P:P:P:P

Член од
14 август 2018
Мислења
4.857
Поени од реакции
10.824
Климата е BEKO беше на 30°C греам 20м2

On/Off е климата ама не ми се случило никогаш да направи вака на висока надворешна температура и затоа сум малку загрижен.
Да не те плашам,ама постои можност да и фали фреон! Еден од сигналите за недостаток на фреон е баш прераното мрзнење...
И во право си,остај @Strelec што кажува! Не е нормално на 10ц да мрзне и да прави дефрост! И кај мене на 30ц е подесена,врати отворени секаде,дува нон-стоп и до сега дефрост нема направено!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Да не те плашам,ама постои можност да и фали фреон! Еден од сигналите за недостаток на фреон е баш прераното мрзнење...
И во право си,остај @Strelec што кажува! Не е нормално на 10ц да мрзне и да прави дефрост! И кај мене на 30ц е подесена,врати отворени секаде,дува нон-стоп и до сега дефрост нема направено!
Да и фали фреон многу порано ке направела дефрост....тргнав од претпоставка дека не и фали ништо на климата за да членот недава пари безвезе за Он/Офф клима некој да ја проверува штом на 90мин со 30 зададена така работи клима која у старт не е предвидена за греење, тоа се чита од енергетската на која нема класа за греење.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.857
Поени од реакции
10.824
Да и фали фреон многу порано ке направела дефрост....тргнав од претпоставка дека не и фали ништо на климата за да членот недава пари безвезе за Он/Офф клима некој да ја проверува штом на 90мин со 30 зададена така работи клима која у старт не е предвидена за греење, тоа се чита од енергетската на која нема класа за греење.
Јасно ми е дека со добра намера беше...
Ама сега да ја пуштам климава пак на 6ц надворешна и 90% влажност,и да ја оставам да дува на 31ц... нема за 90мин да влезе во дефрост! Нема шанса!
Се ми стои дека е некој проблем во прашање...

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Дали ако почне да и фали фреон, тогаш ќе почне да мрзне горниот дел од изменувачот на надворешната, а другиот дел нема да биде замрзнат. Нели, ова кога е пуштена на греење.
А ќе мрзне потесното бакарно цевче кое излегува од надворешната, кога е поставена на ладење.

Kajgana Shop

На врв Bottom