Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.857
Поени од реакции
10.824
Стварно сте ми чудни со овие модулации и работа на 100,200 вати?! Па на таков минимум може едвај млак да неречам ладен воздух да дува! Па уште и ви сметало што гасела климата?! Ваууу голем к**!
Еден тон народ сеуште обични имаат и никој да се пожали што гасела климата. Многу свилени генерации сте вие на инвертер директно што отидовте...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.107
Стварно сте ми чудни со овие модулации и работа на 100,200 вати?! Па на таков минимум може едвај млак да неречам ладен воздух да дува! Па уште и ви сметало што гасела климата?! Ваууу голем к**!
Еден тон народ сеуште обични имаат и никој да се пожали што гасела климата. Многу свилени генерации сте вие на инвертер директно што отидовте...
:pos::pos:

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ја користам на греење околу 25 дена,имам мерач купен од анхоч и досега не сум забележал да работи под 500 в, кога ќе постигне одржува на околу 520 вати.
Ја користам во соба од околу 20 м2 можеби е прејака за собата?
Автоматски споено мислење:

Зависи и од изолацијата- топлинските загуби. Ама ние немаме вистинско Зимо, овој месец. По теорија и на 20м2 треба да не гаси, освен ако ти е изолацијата врвна. Види во документацијата колку најниско треба да работи. И пак ќе ги прашам сите. Зошто ретко која клима работи - модулира по фабричкиот минимум.
Инаку, ако затоплува и на -10 па и на -12 , ако добро ја одржува зададената температура, зошто ви е толкав проблем, што " пали- гаси ". Врвните клими коштаат скоро дупло.

Зависи и од изолацијата- топлинските загуби. Ама ние немаме вистинско Зимо, овој месец. По теорија и на 20м2 треба да не гаси, освен ако ти е изолацијата врвна. Види во документацијата колку најниско треба да работи. И пак ќе ги прашам сите. Зошто ретко која клима работи - модулира по фабричкиот минимум.
Инаку, ако затоплува и на -10 па и на -12 , ако добро ја одржува зададената температура, зошто ви е толкав проблем, што " пали- гаси ". Врвните клими коштаат скоро дупло.

D

Deleted member 53418

Гостин
Поминати 3-4 часа во собата со климата Haier Tunda as35, кога ќе постигне темп on/off работи.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Едино ти останува да го активириш и копчето QUIET , тој уште малку го намалува звукот.
Можно е и да е прљава внатрешната, филтри - турбина, па ти прави поголем шум неголи што треба. Мене ова навистина не ми смета.
Абе твојава е уште бела и чиста, мојава е више жута

D

Deleted member 12196

Гостин
Ја користам на греење околу 25 дена,имам мерач купен од анхоч и досега не сум забележал да работи под 500 в, кога ќе постигне одржува на околу 520 вати.
Ја користам во соба од околу 20 м2 можеби е прејака за собата?
Слушај паталци, не слушај гаталци. Гаталците додека да ти увалат клима се умилкуваат и лажат, потоа корисниците се криви. Те предимензионирана, те корисникот инсистирал како да се монтира, па лошо монтирана. Безобразно лажат.

Колкумина веќе напишаа дека климите на еден бренд не спуштаат под 500W, ама тоа за продавачите не е мериторно. Нивно е да продадат парче повеќе.

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
okolu diskusija kolku modulira klimata,poseduvam tri klimi postaveni vo razlicen prostor i tocno e toa deka so 200 ili pomlaku nema nekoe greenje,nad 300 w mozam da kazam e dobro.E sega okolu modulacija tosibata znae da raboti i so 170w i voopsto da ne ugasi,mits prosek raboti okolu 300-350w,vivax isto okolu 300 pod toa gasat.A toa deka bila jaka ili slaba klimata za vo prostor ili moze da modulira ponisko ili nemoze pa gasi.

okolu diskusija kolku modulira klimata,poseduvam tri klimi postaveni vo razlicen prostor i tocno e toa deka so 200 ili pomlaku nema nekoe greenje,nad 300 w mozam da kazam e dobro.E sega okolu modulacija tosibata znae da raboti i so 170w i voopsto da ne ugasi,mits prosek raboti okolu 300-350w,vivax isto okolu 300 pod toa gasat.A toa deka bila jaka ili slaba klimata za vo prostor ili moze da modulira ponisko ili nemoze pa gasi.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
G-tech e super klima, prostorot e mal za nea, nema kako da modulira.
Pogledni ja vnatresnata kolkava e, toj prostor e minijatura za nea.
Nadvoresnata temperatura samo I dozvoluva uste pobrzo da stigne do za dadena temperatura, plus I bez I feel.
Се сложувам, и просторот е битен.... во ептен мал простор брзо ќе постигнува температура и често ќе гаси...
Ама тоа лесно се решава, отвори една врата кон соседната соба и тоа е тоа....
Зошто на никој до сега не му текнало не знам....
Има маж да проба така? Да прошири простор и да види до колку ќе спушти модулација?
Да не испадне дека не е само дo просторот, пак да не спушта испод 500w. Тогаш до што ќе биде?

Тоа значи дека такви ѝ се карактеристиките. И да е прејака за просторот треба да спушти до својата најниска модулација, потоа да исклучи.
That's more like it!

Затоа што се рекламираат како инвертери, а тие изгледа се инвертери само на -7С..... изнад тоа се понашаат како он-офф.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Тоа е повеќе направено од муабети по форуми што ги ширеа некои ликови претходниве години. Инаку одамна е установено дека околу 280-350в и тоа на хиперинвертери е доволно за да не се чувствува ладен провев. Кај оние со помала ефикасност сигурно е и пропорционално повеќе од тоа.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Вчера ја пуштив климата да стопли малку и се си работеше нормално како и секогаш ама после саат и пол ми влезе во дефрост. Ми падна чудно каде се видело клима на 8°C да прави дефрости и отидов на балкон да видам што се случува и кога гледам цела клима се замрнзала како да е -5°C надвор а беше 8°C. Мислам дека климава не ми работи правилно, дали мислите дека нешто е расипано или не?

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Вчера ја пуштив климата да стопли малку и се си работеше нормално како и секогаш ама после саат и пол ми влезе во дефрост. Ми падна чудно каде се видело клима на 8°C да прави дефрости и отидов на балкон да видам што се случува и кога гледам цела клима се замрнзала како да е -5°C надвор а беше 8°C. Мислам дека климава не ми работи правилно, дали мислите дека нешто е расипано или не?
Koj model marka na klima imas i koga ti pravese Defrost na kolku stepeni ti bese pustena klimata dali e inverter kolku kvadrati grees so klimata ???

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Ако после саат и пол направила дефрост а се работи за истите 20м2 значи дека климата се измачила да ја постигне зададената и неуспеала во тоа...што може да значи повеќе работи, пред се мислам дека собата била преладна а си задал превисока зададена температура(пример 30Ц што е погрешно) за да побрзо згрее и реално сам си ја довел до дефрост. Треба постепено да ја покачуваш температурата со чекор од 2 степена ако собата е ладна....колку била ладна или топла немаме податок и ке ти треба некој собен термометар.
Битна е и влажноста, сега пример е 8Ц надвор ама има голема влага од 82% и секакво силење на климата да постигне голема разлика на температура зададена/внатрешна ке резултира со дефдрост, ако е +8Ц надвор. Климите најчесто дефростираат на голема влага и на +2, на -5 помалку зашто е посув воздухот.
Ако е па Он/Офф климата сосема е нормално во тие услови да дефростира.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Koj model marka na klima imas i koga ti pravese Defrost na kolku stepeni ti bese pustena klimata dali e inverter kolku kvadrati grees so klimata ???
Климата е BEKO беше на 30°C греам 20м2

Ако после саат и пол направила дефрост а се работи за истите 20м2 значи дека климата се измачила да ја постигне зададената и неуспеала во тоа...што може да значи повеќе работи, пред се мислам дека собата била преладна а си задал превисока зададена температура(пример 30Ц што е погрешно) за да побрзо згрее и реално сам си ја довел до дефрост. Треба постепено да ја покачуваш температурата со чекор од 2 степена ако собата е ладна....колку била ладна или топла немаме податок и ке ти треба некој собен термометар.
Битна е и влажноста, сега пример е 8Ц надвор ама има голема влага од 82% и секакво силење на климата да постигне голема разлика на температура зададена/внатрешна ке резултира со дефдрост, ако е +8Ц надвор. Климите најчесто дефростираат на голема влага и на +2, на -5 помалку зашто е посув воздухот.
Ако е па Он/Офф климата сосема е нормално во тие услови да дефростира.
On/Off е климата ама не ми се случило никогаш да направи вака на висока надворешна температура и затоа сум малку загрижен.

Член од
16 април 2019
Мислења
382
Поени од реакции
541
Covekot prasuva zosto ima tolku mraz na ova vreme bidejki mu pravila defrost.
I sto.ti so tvoite glupavi prasanja kakvi odgovori cekas da dobies arno ne potrazi da stavi slika od dalinskoto

Kajgana Shop

На врв Bottom