Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Poleka duso, Samo miruvaj I upotrebuvaj tecnosti, supi...ova ke potrae....izdrzi junacki......ne se plasi..(y)
Не се плашам,туку се нервирам дека ни запре животот,повеќе од сигурен бев дека откако ке го прележат сите ке биде крај,али нема крај дефинитивно.Иначе донесоа еден дечко у 8ми септември,околу 30тина години атлета карпа од човек,како збревташе у пичку матер нека иде све.У таква ситуација недај боже сам ке си пресудам зашто нема шанси тој да остане читав.Ке се задишува секогаш на првите 3 скали што ке ги качи до крај на живот.Јебем ти таков живот

Десети ден имам 37.2, главоболка и екстремно зуење во ушите. Тестот за корона испадна негативен. Во Понеделник ке ми прават крвна слика. 10 дена сум сам, во самоизолација. Има ли шанса на 15 ден, кога ке ми прават крвна слика, ако нешто не е како што треба, да ми го продолжат карантинот? :tapp::icon_lol:
Пред две недели бев во блиски контакти со двајца потврдени позитивни колеги.

Алудираш на инфлуенца ли? Па затоа суспектните ги праќаме да се тестираат.
И што се презема кај тие што ги имаат симптомите на корона а не се позитивни?
Која е разликата во третманот?

Сега засега бројот на реинфекции е многу мал. Тоа рекла казала муабети, познаник на комшијата имал во март, па фатил сега, сето е расипан телефон и не може на база на тоа да се носат мерки заради кои ќе имаме многу поголем број на мртви.

Затоа што ако случајно фати хаос, не дај боже како во Бергамо, ќе имаме макс 8 000 мртви, ама ако ја ебиме економијата како во Колумбија сега луѓе имаат само еден оброк во денот и владата им дава конзерви за да не умрат за јадење, тогаш ќе имаме неколку кратно повеќе мртви.

Реално имаме 10 пати повеќе од официјално регистрирани.
Ај што промаши скоро сѐ за САД. Ме интересира колку податоци имаш за оваа тема. Да речеме дека јас сум во мојата трета деценија, немам вишок килограми и немам претходни заболувања. Колкави се моите шанси да умрам од Ковид? Или ако сакаш доза оптимизам- колкави се моите шанси да преживеам ако фатам Ковид? :)

Незнам кога и како ќе заврши срањево ама знам дека после се ова,комплекс колку државна цела ќе е малку да ги прибере луѓето со психички растројства од целава оваа калакурница.
Менталното здравје на луѓево ќе отиде во уште 3 лепе пичке материне :D

Докиќ: Нема лек за овој вирус...Нема лек за овој вирус. Најважен е имуниот одговор“ вели доктор – пулмолог, Дејан Докиќ во Студио 10 на ТВ24. ..
е па др.Наум Мојсовски, кој е во пензија од 2000 и има 4 докторски титули, 1 за имунологија и 3 за бели дробови, уште во април на ТВ го кажа тоа
... па нормално дека нема лек за некоја нова болест предизвикана од нов вирус, лекот треба да го пронајдат/изумат, доволно за 21 веќе беа овие 8 месеци, ама никој не вложува во тие што треба да го „измислат“ новиот лек, а со лекови кои се синтетизирани за други болести не може да се примени на нова болест, а и случајности не можат да се применат, како на пример најнов пример на аплициран аминофилин (бронходилататор) на целулитна кожа поради составот се видело чуден ефект на губење на целулитот и враќање на нормалната мускулна маса/кожа,

Penicillium_notatum.jpg capture-20160924-171845.png 47dfd8316b919d10ef251396c6021be0.jpg

... а природата тера инат, нема да ни помогне да случајно ни го „покаже“ лекот против коронавирусот, како мувлата на лебот како прв антибиотик случајно пронајден (penicillium notatum) Alexander Fleming,
природата ни вели... големи сте -21 век, потрудете се сами!

...и да, кх, кх, каде се вакцините за сезонски грип за годинава? кога ќе ги примиме кога ќе падне снег?

Околу 1500 дневно ќе биде цело зимо
1500 x 30 dena = 45,000
3 meseca x 45 000 = 135 000
12 meseca x 40 000 prosek = 480 000
November 2021 = 480 000
36 meseca x 40 000 = 1 440 000
November 2023
1 440 000 ZARAZENI

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Северна Македонија бројот на умрените лица е изнесува 20 446 умрени лица

20 446 / 365 dena = 56

Od KORONA
Prosek 20 na den
20 lica x 1095 dena = 21 900

November 2023

21 900 mrtvi so korona
1 440 000 zarazeni

Ај што промаши скоро сѐ за САД. Ме интересира колку податоци имаш за оваа тема. Да речеме дека јас сум во мојата трета деценија, немам вишок килограми и немам претходни заболувања. Колкави се моите шанси да умрам од Ковид? Или ако сакаш доза оптимизам- колкави се моите шанси да преживеам ако фатам Ковид? :)
Не мава бе гром во коприви :)

За изборите во САД во темата за тоа, иако не бев нешто активен, ниту нешто посебно кажав, а и ниту следам последно што се случува.

Или што би се рекло изигравав @мкд владе стручњак во крикет :D

И што се презема кај тие што ги имаат симптомите на корона а не се позитивни?
Која е разликата во третманот?
Како и кај секој вирус. Симптоматска терапија. Ако има бронхопневмонија, антибиотик. Мада, гледам дека ради коронава, доста од антибиотиците се препишуваат и профилактички (што не треба да биде така). Зависи од тежината на клиничката слика. Кај суспектни на Ковид - 19, сумамед + панцеф. Витамин Ц. Витамин Д. Течности. Мирување.

Znam deka e dzabe...
Zatoa barem koj kolku moze treba da se zastiti, da se distancirame nekoj period barem... Nisto nema da ni bide ako ne drememe po kafinja...

Zimava ke bide mnogu tesko, taka mi izgleda...
Mora barem nekakvi merki za pomosh (hrana, lekovi) na ranlivi kategorii da napravat, koga veke lockdown ne sme sposobni da iskontrolirame... Mnogu ni e slab sistemot...
Abe druze sve ubavo kazvas,ama ete ne mozis sam da se zastitis koga ne te stiti drzavata. Cetiri meseci ne sum otisol ni vo kafic ni vo restoran, nitu na berber odam sam se strizam, bez maska od doma ne izleguvam i zasto sve je to zadzabe . Kaj zena mi na rabota ispaga koleska pozitivna do prvi simptomi si odela na rabota najnormalno a vo soba od 20 m2 (staf)na pauza sedat 10 luge bez maski ,kade sto se pusi, se pie kafe , se jade ...Dali nekoj ja prasal za kontakti ili ne neznaeme glavno site drugi si prodolzija da odat na rabota ni izolacija ni butur. Da se testiras ne mozi i sega sedi si doma dali stvarno te trese ili ti se pricinuva, dali te boli grlo ili ne i sl. Ama nema sansa da se siri virusot od tamu oti tie rabotat dilivery.Toa e ili prvi vo Evropa ke stignime do kolektiven imunitet ili ....

Незнам кога и како ќе заврши срањево ама знам дека после се ова,комплекс колку државна цела ќе е малку да ги прибере луѓето со психички растројства од целава оваа калакурница.
Менталното здравје на луѓево ќе отиде во уште 3 лепе пичке материне :D
Во нашиот народен фолклор нема психичка болештија што диазепам не може да ја реши. Ги лапаме ко минт бомбони а матичните штампаат рецепти за истите ко Венецуела што штампа пари :D

Не се плашам,туку се нервирам дека ни запре животот,повеќе од сигурен бев дека откако ке го прележат сите ке биде крај,али нема крај дефинитивно.Иначе донесоа еден дечко у 8ми септември,околу 30тина години атлета карпа од човек,како збревташе у пичку матер нека иде све.У таква ситуација недај боже сам ке си пресудам зашто нема шанси тој да остане читав.Ке се задишува секогаш на првите 3 скали што ке ги качи до крај на живот.Јебем ти таков живот
Mil e zivotot....najmalku sega treba da bides negativen....ke se opravis I ke bides kako nov...posle pomalku burek ke jades:P
Te nacekav sega zlocko eden....hahaha...se salam:)

Дома сите ми се болни, не знам од што, па за секој случај ме интересираше дали имав шанси. :angel:

Сите што се под 30 години треба повеќе да се плашат од свински грип, појак грип или рота вируси, отколку од Ковид-19.

Барем со оваа верзија на вирусов што ја имаме.

Е сега ако во Данска го направат истото што го направија Кинезите, можно е да го кркаме здраво.

... а природата тера инат, нема да ни помогне да случајно ни го „покаже“ лекот против коронавирусот, како мувлата на лебот како прв антибиотик случајно пронајден (penicillium notatum) Alexander Fleming,
природата ни вели... големи сте -21 век, потрудете се сами!

...и да, кх, кх, каде се вакцините за сезонски грип за годинава? кога ќе ги примиме кога ќе падне снег?
таткоми кажуваше , значи за период пред ВВ2, кога бил 12-13 години, се разболел од ТБЦ, бабами го излечила со жешки тегли... ама по кратко време, пак излегол надвор без палто зимно време, па му се повторило, го однеле во Лерин на докторот, му дал инекција калциум и му го калцифицирал болното белодробно крило...
а солунските амали, инаку јаки луѓе, јаделе мувлосани лимуни, онака цели, со се кора...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom