Најекономично греење и ладење

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
abe bratu da ali ups e ups...
Prednosta na pretvaracot klasicen,od ups(makar i ovoj e pretvarac) sto mozes da koristis nadvoresno i pokolemi i dotrajani akomulatori,so namalena startna struja,mesto da odat vo odpad ke si gi koristis,i imas pogolema avtonomija na rabota,i poevtino i po prakticno e ,samo trbeba malce entuzijazam.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.110
Site klim grejat i na -15,-20,-25, i on of klima so e deklarirana na -7,gree na -20,ama kolku ke zagree e prasanje
Druze so on-off klima pod 0° malce tesko jas imam galanz 12ka od 2010 (segabe premestena vo pomosni prostorii)mislam na r22 deka e pod 0 ne ni raboti pali gasi na 5min....

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Muabetot na Batkata mu e kratko i jasno od 7:15 natamu, ja smenil deka e pomokna od toshibata ne za mnogu, odnosno deka ne mu e bitno dali mu trosi 3x pomalce ili poveke bitno mu e da e zgrean vo zima odnosno kako sto e ovde muabetot na forumov vidi kolku malce mi trosi modulira so 90w vo zima......konkretno za ova klipce ako se osekal zagrean so 350 450w modulacija na -10 ili -7 so 24c vo soba ne bi ja smenil neli...jas bar ne bi ama imalo zasto ja smenil

drug jak moment e na 12.20 koj sto ovde se izbegava realnosta na toj fakt koj sto sepak igra golema uloga
Баткава ако сакаш за пари и Севдалинки ќе ти запее,Не па да му е битно колку ќе му троши климата:)
Линк

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Druze so on-off klima pod 0° malce tesko jas imam galanz 12ka od 2010 (segabe premestena vo pomosni prostorii)mislam na r22 deka e pod 0 ne ni raboti pali gasi na 5min....
Ima ovde postari ucesnici so se greele i na on of,pa se greele i na -15,so FONKO,VIVAKS,i drugi ,normalno so pripomos na nekoje dodatno grjno telo.Jas sum od pocetokov na forumov ,od prva stranica do posledna go imam procitano.Zatoa rekov prethodno.Ke gree ama kolku ke zagree.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Мислиш дека нема да работи континуирано на 350-450w за да ја одржува температурата на просторот, туку ќе работи со прекини ( пали-гаси ), ќе гаси на 1000-1400w ?
Значи на местото од Тошиба Даисеикаи 10ка како што гледам според надворешнава единица става (корегирајте ме ако грешам) 12ка Грее Амбер Нордик само со Cooper&Hunter лепенка, мислам константно ќе му троши 3x на -7 или -10.

Muabetot na Batkata mu e kratko i jasno od 7:15 natamu, ja smenil deka e pomokna od toshibata ne za mnogu, odnosno deka ne mu e bitno dali mu trosi 3x pomalce ili poveke bitno mu e da e zgrean vo zima odnosno kako sto e ovde muabetot na forumov vidi kolku malce mi trosi modulira so 90w vo zima......konkretno za ova klipce ako se osekal zagrean so 350 450w modulacija na -10 ili -7 so 24c vo soba ne bi ja smenil neli...jas bar ne bi ama imalo zasto ja smenil

drug jak moment e na 12.20 koj sto ovde se izbegava realnosta na toj fakt koj sto sepak igra golema uloga
На баткана ите како му е битно колку ќе му троши пошо бар 5 пати го слушнав кај шо кажа дека имал 1/3 сметки во споредба со комшиите од ко се греел на клими.

И колку што сватив не ја смени туку ја преместил едната тошиба на друга страна и поставена на земја оти таа што ја преместил не била нордик модел, и често пати морал да ја топи и чисти надворешната единица.

А за тоа на 12та минута, се сложувам ама некако ми е валидно само кај модели од исти производител.

Kaj mene amberot na silent e 21db vistina ne se slusa....ali izduvot e mn,mal no za spalna/detska e ok..
Шознам кај брат ми е прегласен во споредба со мојата Мицу LN!
Ти може седиш на 6 метри од него па тивок ти се чини.
И викаш Амбер е океј за спална/детска пуштен на Silent мод??? Немој жити бога ќе те колнат луѓе.....

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
zlatko_ti412

"" Значи на местото од Тошиба Даисеикаи 10ка како што гледам според надворешнава единица става (корегирајте ме ако грешам) 12ка Грее Амбер Нордик само со Cooper&Hunter лепенка, мислам константно ќе му троши 3x на -7 или -10. ""

" Лујџе ал је могуче "
-- Ти ги напраи CH-GREE греалки панелки. --
Није могуче да имаат COP 1 на -10, немој жити се сега ти да кажуваш толкава невистина.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Значи на местото од Тошиба Даисеикаи 10ка како што гледам според надворешнава единица става (корегирајте ме ако грешам) 12ка Грее Амбер Нордик само со Cooper&Hunter лепенка, мислам константно ќе му троши 3x на -7 или -10.

На баткана ите како му е битно колку ќе му троши пошо бар 5 пати го слушнав кај шо кажа дека имал 1/3 сметки во споредба со комшиите од ко се греел на клими.

И колку што сватив не ја смени туку ја преместил едната тошиба на друга страна и поставена на земја оти таа што ја преместил не била нордик модел, и често пати морал да ја топи и чисти надворешната единица.

А за тоа на 12та минута, се сложувам ама некако ми е валидно само кај модели од исти производител.

И викаш Амбер е океј за спална/детска пуштен на Silent мод??? Немој жити бога ќе те колнат луѓе.....
Ova poveke mi lici na Toshiba Daisekaj ,V serija . Na bilo koja golemina od 10,13,16 od ista serija na Toshiba Daisekai,nadvoresnata i vnatresnata edinca se isti po gabarit.Od VI serija nadvoresnata e samo za 8 cm povisoka vo onos na prethodnite seriii. Zatoa ova ti izgleda kako pomala, a e i daisekaj V serija ,a gi imase 10-13-16-duri imase i 18 golemina,site bea so ista dimenzija na vnatresna i nadvoresna.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492

Sekoj svojot konj si go fali hahha ubavo si razbral sto zbori i najverovatno isto taka si razbral i deka ja premestuva vo pomala soba toshibata od pricini sto nemozela da postigne da zgree, a so "amberot" celta mu e da ne pusta panelki navecer i tuka da zastedi na stuja posto panelkite premnogu mu trosele a toj moment so komshiite ne go doloviv...od 16.10 go objasnuva toa deka sega namerata mu e samo na klimi da se gree. A ne sum siguren dali ima grejaci toshibata od fabrika a siguren sum deka on ima staveno dodatno deka mrznela toa na pocetok go kazuva.suma sumarum bar po moe kaj niv kako sto fakaat jaki zimi samoto toa si bara mokni klimi...

p.s a otisol do toj moment kaj sto e namestena sega toshibata na severna strana da ja ofarba so temna boja pozadi drvenata fasada i eden del od klimata samo da poveke vlece toplina od sonceto preku den da ne mrzne mnogu klimata i stavil od desna strana na kukata zastita od veter naprena so lim....
Автоматски споено мислење:

sekoj pazar razlicni ceni Ucrown poskap od Ln vo rusija, i ne samo sto e poskap tuku kako premium klasa se racuna zaedno so Ururu na Daikin a Ln business klasa ispod https://www.clima-vent.com/reyting-top-34-luchshih-invertornyh-kondicionera-dlya-kvartiryofisa/

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.110

Sto mesas babi_zabi koe kolnejne koj gluposti ,Muabetot bese deka so 21db vo spalna/detska na silent e super nisto ne se slusa ne mu rekov amber da stavi vo detska amber e za vo 40~45m2 pa da raboti ok so 2/3/4 ta brzinana od 7.

Член од
7 август 2017
Мислења
11
Поени од реакции
9
Почитувани, во спална соба со големина 17м2 и висина 2,65м сакам да наместам инвертер. Битно е да може во ладни денови да одружува помеѓу 15 до 18 степени топлина и да е тивка. Изолацијата ми е одлична (10см стиропор) со еден отвор двокрилна врата со солидно стакло и собата е на северна страна како и позицијата на надворешната единица. Планот ми е со тајмер климата да се уклучува во 23 часот, а со тајмер да се исклучува во 7 утрото.
Прашањата:
1. Со моето скромно познавање потребна е 9000 бту клима. Зошто сите продавачи велат за ситно земи си 12000 бту? (сметам дека 12к би била побучна и по неекономична, незнам дали сум во право?)
2. Не преферирам бренд или модел, меѓутоа од ова што го гледам од понудата пулар еко 9000бту е 20990 денари и до моментов е адекватна на мојата потреба, сакам да го прашам форумот што би направил и која е подобра алтернатива?
3. Како информација + детската соба која се граничи со ѕид до спалната исто така ќе треба да ја решам со греење, дали има некаква опција (пр. мулти сплит систем) за која вреди да размислувам сега или да си местам единечни системи засебен во спална, засебен во детската?
Фала ви за консултациите предвремено

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.110
Почитувани, во спална соба со големина 17м2 и висина 2,65м сакам да наместам инвертер. Битно е да може во ладни денови да одружува помеѓу 15 до 18 степени топлина и да е тивка. Изолацијата ми е одлична (10см стиропор) со еден отвор двокрилна врата со солидно стакло и собата е на северна страна како и позицијата на надворешната единица. Планот ми е со тајмер климата да се уклучува во 23 часот, а со тајмер да се исклучува во 7 утрото.
Прашањата:
1. Со моето скромно познавање потребна е 9000 бту клима. Зошто сите продавачи велат за ситно земи си 12000 бту? (сметам дека 12к би била побучна и по неекономична, незнам дали сум во право?)
2. Не преферирам бренд или модел, меѓутоа од ова што го гледам од понудата пулар еко 9000бту е 20990 денари и до моментов е адекватна на мојата потреба, сакам да го прашам форумот што би направил и која е подобра алтернатива?
3. Како информација + детската соба која се граничи со ѕид до спалната исто така ќе треба да ја решам со греење, дали има некаква опција (пр. мулти сплит систем) за која вреди да размислувам сега или да си местам единечни системи засебен во спална, засебен во детската?
Ako ja palis/gasnis tesko deka ke imas ekonomicnost, od 15do18° ostavija klimata uklucija na 18 i ne ja gasni 09ka tie dovolna,ako mislis da dogrevas dr.soba so otvorena spalna togas 12ka,ama vo spalnata i dr.soba razlika kee 4/5 stepeni nema da imas efekt.!i povtorno klimata treba da ranotin 24/7 na greejne za ekonomicnost i efikasnost...

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Здраво. Сакам некое мислење за инвертер клима Тесла. Дали греат добро на пониски температури. Климата што ја видов е за -20 степени. Планирана е за соба од околу 25 квадрати, изолирана со камена волна и гипс картон, PVC прозори и балкон заграден со PVC прозори. Поздрав.
Tesla klimite porano gi pravese rebrenirase Chigo potoa se pravea vo AUX sega ovie modeli na inverter Tesla se proizvedeni vo TCL fabrikkata i se rebrendirani TCL klimite se so RECHI compressor Tesla klimite imaat 5 godini celosna garancija taka pisuva na Facebook LINK
Inaku eve nadvoresnata edinica i na TCL i na Tesla se isti identicni

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Прашањата:

Би сакал да ти помогнам со мое скромно знаење, ама тешко ми е бидејќи не ми јасна твојата идеа.
Ако дообјасниш, иако текстот не ти е краток, може некој конкретен предлог и од постручните ќе добиеш.
Таков начин на користење, не ми иде. Ако купуваш да е единствен извор на топлина, треба посолидна клима. Наменета за греење, со ЕЕВ вентил, со поголема надворешна. За спална, треба и добро да " модулира" , тивка , обично поскапа, најчесто "јапонка." иако и некој кинески модели не се бучни. .....
Мулти сплит, јас не би ти препорачал, повеќе има маани отколку предности.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Прашањата:
Мој најискрен совет, клима за да се користи 8 саати не се купува.
Прва работа е тоа што инвестицијата од 25000+ денари со вклучена монтажа никогаш нема да ја вратиш. Некои производители бараат да се платат и годишни гаранции па со сите тие скриени трошоци може вкупната сума да биди 30000ден.
Друго е тоа што климата загрева бавно, па доколку ја исклучиш во 7 сабајле и ја вклучиш пак во 23:00 таа само ќе го замлачи воздухот но не и сите објекти во собата кои ја изгубиле топлината.
По мое панелка или друго слично грејно тело кое има побрзо затоплување се иплаќа повеќе за 8 саати греење. Инвестицијата е минимална до 50евра, останатите 20000+ден да ги трошиш за струја ќе се грееш многу години.

Kajgana Shop

На врв Bottom