Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
11 април 2018
Мислења
208
Поени од реакции
61
Дали ова е валидно. Да се провери реална километража на половен автомобил?
Или е лесен начин некој да заработи!

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
Кратко кажано НЕ.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132

Друже нема што да проверуваш...ако е увезена колата 99.9 % е вратена километражата. Исклучок се ептен нови коли од 2017 и 2018 што имаат по 100 - 150 к...е тоа е реална километража.

Дури од овде купените коли се почесто им се враќа километражот кога дојде време за продавање, а што остана пак за увезените.

Поради ова се одбира мотор што оди повеќе километра без дефект (дизел или поголем бензинец) и друго е се среќа...може да се навозиш а може и за првите 500 километра со колата да имаш дефекти од 500 евра.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Дел се сложувам со твојот коментар дел не.
Тоа што троши "15л" во град ќе го среди со плин и помалце ќе му троши.
А во минатите постс пишувавте не ставајте плин на 1.0, 1.1 1.2 и др малокубажни мотори..а ова сепак е 2.0....и 13,14 плин да му троши пак е во ќар одколку да земе дизелаш 2.0 со 170коња.
Е сега во право си дека со 19ките ќе си има проблем на нашите патишта и најдобро ќе му бидат 17ки.
За цената најдобро ако го зима барем за 5к рамно да ја земе.
А за тоа 300к дека има поминато најдобро во овластен да си иде.
Плин на Бембара некако не ми иде бе :D
Да расчистиме само нешто
БМВ се зима строго за КЕИФ а не за потреба. Ако немаш стабилни и добри месечни примања не е кола за тебе. Ретко БМВ постаро од 10 години кај нас да е добро одржувано.
Рачунај Мерцедеа и БМВ без проблем и 500к па и милион км ќе ти поминат ако ги одржуваш ко што треба, ама ова 180к за 15тина години стара кола, т.е за 15 години старо бмв е комедија. Сеа отвори по страниве кај нас 2015-2018 имаат по 150к+ км поминати. Не само гуми, и на плин да го стаиш еве ќе намалиш на потрошња ама по мајстори колку ќе даеш? Пак ќе кажам, никој не може да ти каже како е одржувана колата, ако ја возел некој за курч и не се грижел како што треба за неа ѓавол и пол ќе те фати.Сепак за 5к правиме муабет, огромен избор има за тие пари. На крај краева ако на некој му е мерак да си вози бмв нека си вози, трошоците се големи ама па и секој мерак си кошта.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Рачунај Мерцедеа и БМВ без проблем и 500к па и милион км ќе ти поминат ако ги одржуваш ко што треба,

А беше златен така едно време (пред 20-30 години), пробај милион помини со денешниве мерцедеси, само да не треба ќуќата да ја продадеш за сервиси и делови.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
А беше златен така едно време (пред 20-30 години), пробај милион помини со денешниве мерцедеси, само да не треба ќуќата да ја продадеш за сервиси и делови.
Јас баш мислам дека сите грешна слика имаме за издржливоста на новите коли. Тука генерално мислам на "високата класа" (мерцедес, бмв, пасат, ауди итн).
Кога ќе стаиш на страниве ко пазар3 реклама5 итн. Коли над 2016 година 90% имаат на 100 000 поминато, особено марките ко Ауди,Мерцедес, БМВ , Пасатите итн. Сеа никој од нас не може да знае таа увезена од 2010 дали тоа Бмв или Мерцедес од 2010 има реални 150к, кујзнае коливе од 2005 до 2010 колку се враќани и пак си тераат повеќето без посериозни проблеми сепак на кола "се е потрошен материал". Редовно менување на делови и редовни сервиси си се потребни. Е сеа и мислам дека сега во последниве 10-20 години повеќе се вози, кујзнае машините што ги возиме колку и што претрпеле пред да дојдат во наша гаража. Да, за постарите мерцедеси се сложувам со тебе, ако ти текнува баш за тоа иаме праено муабет на темава, ако ги чуваш немаат смрт, само новиве (полуксузни модели на мерцедес) треба исто да си добијат шанса. Таксистиве ги утепаа од возење моделите од 98-05 година и ко што иам праено муабет со некој од нив,ептен си се задоволни.
Само да не заборавиме и дека во Македонија живееме, со 300-400 евра просечна плаата да одржуваш како што треба "скапа" кола е скоро па невозможно. Со ставање половни полупотрошени делови или некој кинески срања што можеме да очекуваме :)
Као беше тоа, Богатиот плаќа еднаш, сиромавиот двапати... :D

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Mislam deka moze tuka da postavam prasanje dokolku nekoj bi znael da mi dade nasoka ili sovet. Kolata e Ford Cougar 2.0 no motorot e zamenet, staven e Zetec 1.8. Benzin plin e, no so nakov obicen plin. Pri vozenje ima seckanje ne samo na plin tuku i na benzin, ne mnogu jako, no se osekja, a isto taka raboti i na visoki vrtezi na ler, okolu 1200. Zameniv prvo kabli i svekji, iscistiv maf senzor, zamebet filter, i ne se podobri nisto. Zabelezav deka na prvite dva klipa koga se vadi kabelot iskrata e znacitelno poslaba za razlika od vtorite dva kaj koi postoi mnogu jaka iskra. Probav so druga bobina no iskrite ostanaa isti. Probav da go iscistam ler ventilot koj e so solenoid, ne e so step motor, i posle toa ako ne se lazam ima podobruvanje no samo na seckanjeto. Posledno sto ostana da probam, go iskluciv vakuum crevoto od egr ventilot i go blokirav, i ja vozev 20-30 km i na benzin i na plin, mislam deka nemase nikakvo seckanje, no lerot se poremeti uste poveke. Koga e vo mesto raboti na okolu 1250-1300, koga e vo dvizenje vo brzina, normalno vrtezite variraat spored brzinata i naporot na motorot, no koga e vo dvizenje i e stavena vo ler, vrtezite fluktuiraat pomegju 1000 i 2000, kako da se pritiska na pedalot na gas i odednas da se pusta. Koga ke se zastane vo mesto pri vozenje na primer vo treta i za da se smeni prva i da se prodolzi na primer kako na raskrsnica, koga se pritiska kuplungot vrtezite krevaat i do 3000 vo taa sekunda dodeka se izbacuva i se stava vo drugata brzina i pri ispustanje na kuplungot posle se normaliziraat. Na videoto e prikazano za vo ler po nadolnina.
Дали во вашата кола (нели пишавте дека е со плин) има вградено капалка масло наменето за подмачкување вентили? Кај фордовите не трпат плин бидејќи имаат тенки вентили за разлика од Голфови и Опелови тие се дебели

Sent from my SM-T720 using Tapatalk

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Таксист само прв другар да ти е ќе ти признај дека не е задоволен од возилото што го вози. Ако не е негова друг се замара со поправки, ако е негова знај дека ќе треба да ја продај нема да речи не чини.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Денеска начекав слободен канал у комшии и си направив сервис на аутото.Не можам да ви опишам колку сум задоволен од mahle knecht филтрите што ги уградив.State of art,over the top.Прво искуство ми е со нив,неспоредливо подобри од сите останати.made in austria со сите могучи жигови :icon_lol:

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Таксист само прв другар да ти е ќе ти признај дека не е задоволен од возилото што го вози. Ако не е негова друг се замара со поправки, ако е негова знај дека ќе треба да ја продај нема да речи не чини.
Идеално возило за македонски таксист, да има мотор од Аран, работи на се што гори, вода место антифриз, нема рабраст/ланец, место греачи, крпче натопено во нафта, место алнасер курбла, итн. :pos:

И пак скапо ќе му биде...

Имам видено таксист да влезе во продавница за автоделови и побара ЕДЕН преден диск за кочници :ROFLMAO:

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Kako e postapkata za atest na folii i kolku kosta otprilika?
Usput kolata ima 13ki bandazi so 155/70r13 gumi a sakam da i staje 15ki bandazi so 165/50r15 gumi. Kaj moze da se najdat eftini bandazi?

Последно уредено:
Член од
21 септември 2011
Мислења
703
Поени од реакции
2.089
Usput kolata ima 13ki bandazi so 155/70r13 gumi a sakam da i staje 15ki bandazi so 165/50r15 gumi. Kaj moze da se najdat eftini bandazi?
За фолии: Прво, на предни прозори од автомобилот не се дозволени фолии, на задни може ама не знам до колку (моите беа 35 проценти) затемнети. Одиш во станица за технички преглед кај што се овластени за атест фолии, иде чоек ти ги проверува колку се затемнети, ги слика прозорците и колата и пополнува документи. Со папирите ако нема тука полициски службеник идеш во полиција.
Мислам дека се вадеше и нова сообраќајна на која кај забелешки ќе ти пишат дека имаш атест фолии. Сумата беше мислам околу 3 000 ден. плус за нова сообраќајна.
Јас вадев пред 6-7 години. Дали е сега така не знам.

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Ќе ги бараш 13ките, со 70ка гума нема поудобна вожња по нашите патишта (по димензијата претпоставувам е градско количе). За брзо ќе почниш да менуваш предница дел по дел.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.713
Поени од реакции
42.296
За фолии: Прво, на предни прозори од автомобилот не се дозволени фолии, на задни може ама не знам до колку (моите беа 35 проценти) затемнети. Одиш во станица за технички преглед кај што се овластени за атест фолии, иде чоек ти ги проверува колку се затемнети, ги слика прозорците и колата и пополнува документи. Со папирите ако нема тука полициски службеник идеш во полиција.
Мислам дека се вадеше и нова сообраќајна на која кај забелешки ќе ти пишат дека имаш атест фолии. Сумата беше мислам околу 3 000 ден. плус за нова сообраќајна.
Јас вадев пред 6-7 години. Дали е сега така не знам.
на предни е до 35 посто, на задни можеш и 100 посто да ставиш, али и фабрички има негде околу 35 посто стаклото ув заштита така да исто како да не смееш фолии да ставаш напред

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Ќе ги бараш 13ките, со 70ка гума нема поудобна вожња по нашите патишта (по димензијата претпоставувам е градско количе). За брзо ќе почниш да менуваш предница дел по дел.
Ne ja vozam jas :D

Kajgana Shop

На врв Bottom