Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 мај 2019
Мислења
1.486
Поени од реакции
-759
Ne e taka. Ziveeme vo sistem i treba da ima opstestvena odgovornost. Site sto setaat i sto mislat deka e niven rizik, ne nosat site nas vo pogolem rizik. Primer ke se napolnat poveke bolnicite i posle drasticno ke se zgolemi smrtnosta. Sekkoj so 2 grama mozok treba ova da go znae, ama i tie falat ocigledno kaj poveketo...
Koj e vinoven sto imame funkcionalni edna ipol bolnica vo zemjava?
Kade se parite sto treba da bidat nameneti za zdrastvoto?
Koj e vinoven sto 3000 aktivni slucaevi, od koi ne se znae kolkava e brojkata sto se doma, dozvoluvaat da krahira zdrastveniot sistem?

Ako mislis deka si zagrozen od virusov sedi si doma i cekaj da pomine. A tie sto se bes dva grama mozok ostavi gi da si go ziveat zivotot i da se istrebat megju sebe. Moze vaka?

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Овој муабет го слушам веќе половина година, и никако да го видиме тоа. Во меѓувреме имавме отварање на кафичи и дискотеки, каква таква туристичка сезона, непочитување на мерките, и замисли, никако апокалипсата да дојде.

Што можеш да заклучиш од тоа?
Mozam da zaklucam deka gubish dragoceno vreme ovde, koa mozes da si citas za Bili Gejc iluminatite ramna zemja i slicno... Ne moze nekakov red da nema

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
400 novi a tek uste ne se pusteni ni klimi ni grejni tela.

Koga ke se razduvaat klimite, koga kje padne -10, koga kje ke se razletaat mrsuli na site strani lele lele lele :D

Ako ne donese karantin Vencislav si ibavme piperot. Bolnicite se vekje full. Ne znam ako nisto drugo zosto ne spremat nekoja sportska sala so kreveti. Ne mi e jasno kade ke se lezhi.

Rekov ke se raduvame na 200 - ne mi veruevte :D

a da, i najnov fenomen e sega, istite sho ne veruvaa vo virusot, kao poveruvaa ama sega na tapet e muabetot "jebiga brat ako me fane - me fane, sekako ne mozes da se spasis." Maskite ne shtitele :icon_lol: :icon_lol:
90% od ozdravenite se so ostetena plucha, tashaci ili ako nisto drugo oset za miris i vkus, sekako poradi vospalenie na mozokot. SARS e voa, ali oj dokazi im na zbirshtinata ludaci deka ne e gripce.
ili ako nisto drugo oset za miris i vkus, sekako poradi vospalenie na mozokot. SARS e voa, ali oj dokazi im na zbirshtinata ludaci deka ne e gripce.
Kakvi 90% so osteteni pluka od ozdravenite, sto tropas gluposti, citas naslovi od portali napisani ds zgolemat citanost.Kakvi sali da spremat nesreko edna.Si prosetal li po bolnicite poprazni se nego li pred koronava.Po opasni od koronava se samo panicari,hipokondrici kako tebe.Edinstveno treba na psihijatrija ds prosirat kapacitetite

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Koj e vinoven sto imame funkcionalni edna ipol bolnica vo zemjava?
Kade se parite sto treba da bidat nameneti za zdrastvoto?
Koj e vinoven sto 3000 aktivni slucaevi, od koi ne se znae kolkava e brojkata sto se doma, dozvoluvaat da krahira zdrastveniot sistem?

Ako mislis deka si zagrozen od virusov sedi si doma i cekaj da pomine. A tie sto se bes dva grama mozok ostavi gi da si go ziveat zivotot i da se istrebat megju sebe. Moze vaka?
Parite kaj se i dr gluposti i slicno, ne te opravduvaat da ne se grizis za svoeto zdravje... Drzi rastojanie i po moznost staj maska pravilno i teraj, ednostavno e i tolku treba spored mene..

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Mozam da zaklucam deka gubish dragoceno vreme ovde, koa mozes da si citas za Bili Gejc iluminatite ramna zemja i slicno... Ne moze nekakov red da nema
Одамна веќе не губам време на овој потфорум, вака од време на време ќе прочитам една страна две за да налетам на некое кутро хипохондарче како тебе, како со маска на лицето седи дома и се треси за своето бедно животче.
Автоматски споено мислење:

Преполнетите болници мислам дека наскоро ќе ги видиме. Во тој правец се движиме.
Дали сум во право, времето ќе покаже.
А се влегов вака во последно време во болница? Јас бев вчера наутро. Попразна болницата во Битола не сум ја видел во животот.

Член од
14 мај 2019
Мислења
1.486
Поени од реакции
-759
Parite kaj se i dr gluposti i slicno, ne te opravduvaat da ne se grizis za svoeto zdravje... Drzi rastojanie i po moznost staj maska pravilno i teraj, ednostavno e i tolku treba spored mene..
Ajde uste eden pat da se povtoreme. Na koj mu smeta virusov odnosno mu e rizik, neka si sede doma dodeka ne iscezne, a onie drugite neka si ziveat.
Maski i slicni raboti ostavi im gi na tie sto se na televizija sto vi go petat mozokot.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Одамна веќе не губам време на овој потфорум, вака од време на време ќе прочитам една страна две за да налетам на некое кутро хипохондарче како тебе, како со маска на лицето седи дома и се треси за своето бедно животче.

А се влегов вака во последно време во болница? Јас бев вчера наутро. Попразна болницата во Битола не сум ја видел во животот.
Dopisi uste nesto so -ce, moze pointeresno ke ti bide

No, ajde OK... Sto bi napravil ti? Dali se bi otvoril? Mozebi nekoj drug predlog? Sepak mnogu vreme pomina i duri i se da se otvori, pak ke ima reperkusii po nacinot na zivot...Ekonomska kriza sekako ke ima, i zatvaranjeto bese realno mnogu pogresen cekor

Eve i ti duri i ako ne si pocituval niedna merka, sigurno ne ti e isti nacinot na zivot kako prethodno... Sigurno ne pies po 10 kafinja na Sirok sokakk

Ajde uste eden pat da se povtoreme. Na koj mu smeta virusov odnosno mu e rizik, neka si sede doma dodeka ne iscezne, a onie drugite neka si ziveat.
Maski i slicni raboti ostavi im gi na tie sto se na televizija sto vi go petat mozokot.
TAKAJE 1!!1!1

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Dopisi uste nesto so -ce, moze pointeresno ke ti bide

No, ajde OK... Sto bi napravil ti? Dali se bi otvoril? Mozebi nekoj drug predlog? Sepak mnogu vreme pomina i duri i se da se otvori, pak ke ima reperkusii po nacinot na zivot...Ekonomska kriza sekako ke ima, i zatvaranjeto bese realno mnogu pogresen cekor

Eve i ti duri i ako ne si pocituval niedna merka, sigurno ne ti e isti nacinot na zivot kako prethodno... Sigurno ne pies po 10 kafinja na Sirok sokakk
Апсолутно се би отворил веднаш. И нормално дека не ми е ист животот како пред короната, кога хипохондрици како тебе не доведоа на ова дереџе.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Апсолутно се би отворил веднаш. И нормално дека не ми е ист животот како пред короната, кога хипохондрици како тебе не доведоа на ова дереџе.
Hahaha ne e taka, ama aj neka ti bide...

Ok eve otvarash se, dali mislis deka barem distanca treba da se drzi i maska po moznost, cisto da ne odednash ima mn zarazeni - se dodeka ne projdeme poveketo?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.418
Па се од интервенција што не е животозагрозувачко или ковид поврзано гледаат да одложат, нормално дека ќе биде празно. Ама ќе се наполнат инфективните одделенија, и на ТВ ќе ја слушаме драмата дека се е пропаднато, светот ќе престане да се врти ако не седиме дома, под маса.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Тешко дека ова што го постирав од Филипче пред некоја страна со ``домашната забава лесно може да се претвори во погреб`` ќе упали кај некој неук, прост, глуп, мајмун или како уште и да ги нарекувате тие што не носат маски односно не се придржуваат слепо до мерките и протоколите. Тоа поише ќе упали кај некои хипохондрици кои слепо веруваат на секој со малце повеќе знаење во медицината, да не речам секој втор што ќе облече бел мантил.
Тие глупите може да ги лажат со 5Г и слични работи пошто стварно не разбираат од технологија и слично па напрај им една слика од далековод со швајцарско знаме и мртов гавран и ги имаш да ти веруваат. Ама за ова со погреби и умирачки мислам дека малце потешко, пошто гледаат околу себе дека народ не умира така лесно. Полесно ќе се мрднат од памет да седат дома затворени и да се плашат од полиција него вака. На што личи вакво заплашување на народ? Што е следно, гестапо да шета по улици и да тепа народ собран повеќе од 4ца заедно и што некој не носи маска? Пак не знам како да го наречам `тоа` од Филипче, ПР ли е, мерка ли е, што е тоа? Кој кур си ти да ми кажуваш дека домашна забава може да ми се претвори у погреб све да ти ебам?

Многу бе јаки погреби, еве глеам од вчера, над 20 илјади заболени и од тие 780 умрени, прашање е и колку од овие 780 умреле директно од корона а претходно да немале милион болештии у себе.
-Починати се 6 лица, од два пациенти од Скопје (67г. и 67г.), пациентка од Тетово (72г.), од Битола (44г.), Струга (62г.) и Свети Николе (81г.).

И што сеа? Сакате да ми кажете дека дневно не умираат по 5-6 души што имаат 70 години? Умрел 80 годишен човек од корона. Па што треба да праи на 80 години бе, да се запише на факултет? Колку сака нека звучам сурово, ми е гајле ако умреле луѓе родени у втора светска војна. До кога да живеат?

Не глеам дека некој ми одговори ШТО И ФАЛИ НА ШВЕДСКА?

D

Deleted member 12196

Гостин
Батали ја болницата во Битола. И другите болници кои не се наменети за ковид. Таму сите термини се откажани, сите интервенции (освен најнеопходните) се откажани.
Каква е ситуацијата со оние болници каде се сместени заразените? Во моментов тоа е актуелно. Јас мислам дека наскоро ќе мора и други капацитети да пренаменат, но џабе, нема медицински кадар.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.549
Поени од реакции
85.144
не го повторувај ова
не иде тоа така
тој систем - кој сака нека седи дома, а кој не, не може да функционира во едно исто општество, во кое
субјектите се поврзани меѓу себе

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Hahaha ne e taka, ama aj neka ti bide...

Ok eve otvarash se, dali mislis deka barem distanca treba da se drzi i maska po moznost, cisto da ne odednash ima mn zarazeni - se dodeka ne projdeme poveketo?
Маски та маски, да ве ебат маските. Дистанца држам од култура, сигурно е дека не сакам некому непознат да му се пикам на 20 цм близина. Во половина година пандемија во Европа научниците и докторите не успеаа да се договорат за ниту една единствена работа околу која би имало консензус. Ни процент на смртност, ни прецизност на тестовите, ни начин на лечење, ни корисност на маските, ни манџа ни питулици.

Единствено што од ова може да се заклучи е дека појма немаат што се случува и дека направија невидена хистерија за џабе. Ја кутнаа светската економија на колена, ги нарушија сите нормални текови на животот и мантраат со терминот нова нормалност.

Е па дојде време да си ја земат новата нормалност и со се маските да си ја напикаат во газот.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Маски та маски, да ве ебат маските. Дистанца држам од култура, сигурно е дека не сакам некому непознат да му се пикам на 20 цм близина. Во половина година пандемија во Европа научниците и докторите не успеаа да се договорат за ниту една единствена работа околу која би имало консензус. Ни процент на смртност, ни прецизност на тестовите, ни начин на лечење, ни корисност на маските, ни манџа ни питулици.

Единствено што од ова може да се заклучи е дека појма немаат што се случува и дека направија невидена хистерија за џабе. Ја кутнаа светската економија на колена, ги нарушија сите нормални текови на животот и мантраат со терминит нова нормалност.

Е па дојде време да си ја земат новата нормалност и со се маските да си ја напикаат во газот.
Se slagam deka premnogu se unisti se so zatvaranjeto, i deka mnogu poveke vreme ke treba za da se vratime nazad, ako e veke mozno i toa.

Ama za maskite ne se slagam, 99% od seljacanava se pika na 20 cm... Zatoa maska, nema da se raspravam so sekoj vtor... Isto taka, distanca treba, moze ti si kulturen ama poveketo ne se i toa e porazitelen fakt. Plus ne moze na seljacanava da im se dozvoli da praat plemenski sobiri so turbofok muziki (zemi tuka sve ovie mosh posh i dr selski nastani) kaj sto se mesa pot, urlanje i delirium pod zvucite na crno/zlatno...toa se treba da se skine vo koren

Kajgana Shop

На врв Bottom