Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Имам едно прашање како сега Аеродром е општината со најголем број на заразени твојава теза не држи дека Албанците се извор на Короната ,оставете и доста да се делиме по етничка или верска припадност вирусот не бира ,надвор времево е се уште топло има голем број на заразено битно ќе биде тие доколку се со лесна клиничка слика што се вели на нога да го прележат ,никој се уште незнае што не чека во периодов
Статистиката со број на новозаразени ќе ти каже што држи вода, а што не. Ние можеме до утре да се препукуваме околу тоа кој е крив, но статистиката по дати поточно ќе покаже.

Дури и слеп ќе види дека имаме два дела на кризата, статистички.
Едниот е пред ифтар, кога имаме по 30-тина дневно и другиот е токму пет-седум дена после ифтарските вечери, кога имаме по 120-тина дневно. После што никогаш не се вративме на претходното.

Власта, пред се албанските партии, вршеа притисок да се игнорираат мерките и препораките за време на ифтар. Се закануваа дека може и полошо од корона да не снајде. И на ДУИ и на СДСМ им беше ова битно пред избори, бидејќи и двете целат кон албанските гласови.
И бидна. Си се организираа масовно и во сред полициски час си правеа масовни собиранки, по дома и другде. Никој, секако дека не доби никаква казна, освен целото општество кое за една недела после ифтарот, доби појачана корона статистика. Тоа го знаеја Албанците и побрзаа да се пофалат со бејзброј фотки по нетов, на кои се гледа како за нив не важи закон, а ни правила.
И тука би требало сега да постувам паралелни видеа за тоа, како мерките и препораките полицијата ги спроведува во Кисела Вода, а како во Чаир, но сите ги знаеме тие видеа и слики, нема потреба од нивно повторно презентирање.
Велигден и Задушница беа пред и после ифтарот, а и за едното и за другото беа вовдеувани построги мерки отколку за ифтарот. За задушница се одеше до толку срамни и безумни моменти, како на пример, тогаш Валандово беше општина која немаше нов случај, во тие моменти, веќе две недели по ред. И таму беше забрането за Задушница да се оди на гробишта. Вакви случаи имаше повеќе.

Сето тоа, нема друг назив освен - двојни аршини и не прифаќам некој сега после сите овие двојни аршини и различни есапи за христијаните, а различни за муслиманите, после кои недвојбено дојде до статистичка угорнина, од која не се повративме, значи некој вака ко тебе да ми дојде и да ми збори за тоа како не требало да се делиме.

Ја знам дека не треба да се делиме, ама кај бевте кога се подготвуваше скокот за 400% со ифтарските вечери? Каде бевте тогаш да кажувате дека не треба да се делиме, туку мерките и законите да важат за сите исто? Каде бевте да кажете нема логика за Велигден и Задушница да има построги, а за ифтар порелаксирани мерки? Каде бевте да кажевте, не може во Кислеа Вода да апсат со пет полициски коли едно дете со куче, а за тоа време цел Чаир надвор да седи и полиција кур да ја боли, продавници да работат во албанските делови, а во каурските не, и да не набројувам.
Каде бевте тогаш да викате - абе не треба да се делиме, треба за сите исто да важи?

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Поминаа и ифтари и се и овој уште тоа го збори. АЛО, друга мака имаме сега. Или овие што се забавуваа на Владо Георгиев се подобри од овие што тераа ифтари?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Поминаа и ифтари и се и овој уште тоа го збори. АЛО, друга мака имаме сега. Или овие што се забавуваа на Владо Георгиев се подобри од овие што тераа ифтари?
Да видиме статистика.
Ете за ифтарите се дигна за 400%.

Ќе видиме од Владо што ќе биде.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.375
Поени од реакции
5.784
Да видиме статистика.
Ете за ифтарите се дигна за 400%.

Ќе видиме од Владо што ќе биде.
Абе и од 2ри август се најавуваа гунгули оптеретувања на системот и све пропратно па на крај ништо не бидна :D

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.860
Поени од реакции
12.153
Да, тие тераа ифтари во време на карантини и полициски часови,кога сите дремевме дома со затворена економија. И не само тоа туку се сликаа на интернет чисто колку да покажат дека им се може. Не можеш во никој случај да ги израмнеш. Убаво ти рекоа вчера џабе со зборувањето од високо спрема глупите Македончиња. Не пали веќе таа финта, ниту паметни ќе испаднете, ниту лајкови ќе добиете.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Абе и од 2ри август се најавуваа гунгули оптеретувања на системот и све пропратно па на крај ништо не бидна :D
Има тука неколку албански куропушач(к)и, не кажувам кои се. Тие после ифтарот на секој две недели најавуваа грандиозен случај, за кој ќе бидат одговорни неалбанците, кој ќе ја надмине славата/резултатите на ифтарските вечери. Литијата во Струга, Втори Август, викендиците, кафичите у Битола, Перса од Романовце и ред други.

За сега, за нивна жал, ништо од тоа не направи ифтарски boost од 400%. Ни приближно. Ене ти погоре статистика.

C

CoolIris

Гостин
Не пали веќе таа финта, ниту паметни нема да испаднете, ниту лајкови ќе добиете.
Ај па вие со ваквите глупости. Зошто мислиш дека мене репер за вредност ми се лајкови од анонимни ликови на форумов? :LOL:

Реалноста е таа. И од журките вчера имате слики по инстаграм, па што?!

Ифтарите поминаа, туку вашата омраза кон Албанците никако да помине. Дај, олабавете, се истата прича ја верглате. И за вас е поокеј, посмирени, поладни..... и то. Вие си знаете, возрасни сте....ама се тоа па тоа ви е муабетот. :)

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797
Статистиката со број на новозаразени ќе ти каже што држи вода, а што не. Ние можеме до утре да се препукуваме околу тоа кој е крив, но статистиката по дати поточно ќе покаже.

Дури и слеп ќе види дека имаме два дела на кризата, статистички.
Едниот е пред ифтар, кога имаме по 30-тина дневно и другиот е токму пет-седум дена после ифтарските вечери, кога имаме по 120-тина дневно. После што никогаш не се вративме на претходното.

Власта, пред се албанските партии, вршеа притисок да се игнорираат мерките и препораките за време на ифтар. Се закануваа дека може и полошо од корона да не снајде. И на ДУИ и на СДСМ им беше ова битно пред избори, бидејќи и двете целат кон албанските гласови.
И бидна. Си се организираа масовно и во сред полициски час си правеа масовни собиранки, по дома и другде. Никој, секако дека не доби никаква казна, освен целото општество кое за една недела после ифтарот, доби појачана корона статистика. Тоа го знаеја Албанците и побрзаа да се пофалат со бејзброј фотки по нетов, на кои се гледа како за нив не важи закон, а ни правила.
И тука би требало сега да постувам паралелни видеа за тоа, како мерките и препораките полицијата ги спроведува во Кисела Вода, а како во Чаир, но сите ги знаеме тие видеа и слики, нема потреба од нивно повторно презентирање.
Велигден и Задушница беа пред и после ифтарот, а и за едното и за другото беа вовдеувани построги мерки отколку за ифтарот. За задушница се одеше до толку срамни и безумни моменти, како на пример, тогаш Валандово беше општина која немаше нов случај, во тие моменти, веќе две недели по ред. И таму беше забрането за Задушница да се оди на гробишта. Вакви случаи имаше повеќе.

Сето тоа, нема друг назив освен - двојни аршини и не прифаќам некој сега после сите овие двојни аршини и различни есапи за христијаните, а различни за муслиманите, после кои недвојбено дојде до статистичка угорнина, од која не се повративме, значи некој вака ко тебе да ми дојде и да ми збори за тоа како не требало да се делиме.

Ја знам дека не треба да се делиме, ама кај бевте кога се подготвуваше скокот за 400% со ифтарските вечери? Каде бевте тогаш да кажувате дека не треба да се делиме, туку мерките и законите да важат за сите исто? Каде бевте да кажете нема логика за Велигден и Задушница да има построги, а за ифтар порелаксирани мерки? Каде бевте да кажевте, не може во Кислеа Вода да апсат со пет полициски коли едно дете со куче, а за тоа време цел Чаир надвор да седи и полиција кур да ја боли, продавници да работат во албанските делови, а во каурските не, и да не набројувам.
Каде бевте тогаш да викате - абе не треба да се делиме, треба за сите исто да важи?
Еве и да се согласам со тебе дека е така за Ифтарските вечери зголемен број на заразени ,но сепак зашто сега е зголемен бројот во Аеродром каде живеат поголем број на наши Македонци одколку во Чаир и мене ми беше криво кога сите ние неможевме еден од најголемите Христијански празници да си го дочекаме онака ккао што треба со најблиските со фамилијата како и за Задушница што неможевме да си ги посетиме вечните почивалишта на нашите родители иако гробиштата се на отворено,а и нека излезе заводот за статситика или која и да е таа институција со точни бројки со националната припадност ,сакам само да кажам дека вирусот не бира нација,и да се согласувам со тебе дека оваа Влада на СДСМ одигра голема политичка игра со Албанските гласачи само не би сакал да ја вмешаме политиката

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Ако тие журки беа во полициски час и сопствениците или посетителите на тие журки се фалеа на нет со слики, за тоа како за нив не важи полициски час и после тоа да не бидат никако никогаш казнети, е тогаш ќе беше исто, под претпоставка дека статистички тие журки ќе го качат бројот на новозаразени за 400%.
Автоматски споено мислење:

Еве и да се согласам со тебе дека е така за Ифтарските вечери зголемен број на заразени
Тука кога има статистика, која црно на бело покажува (види погоре), не е прашањето дали ти или било кој ќе се согласи. Можеш единствено да ја проблематизираш точноста на статистиката, као на пример, - намерно ги качиле бројките за да личи дека е поврзано со ифтар. Но, дури и за тоа би требало да приложиш докази, или барем индиции.

C

CoolIris

Гостин
Ако тие журки беа во полициски час и сопствениците или посетителите на тие журки се фалеа на нет со слики, за тоа како за нив не важи полициски час и после тоа да не бидат никако никогаш казнети, е тогаш ќе беше исто, под претпоставка дека статистички тие журки ќе го качат бројот на новозаразени за 400%.
Берик душичке, журките се таква потенцијална бомба, што и сам не си свесен што зборуваш.

Алкохол, забава, гушкање, бакнување, пот.....идеални услови за трансмисија на вирусот. И да, прекршени биле протоколите.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.860
Поени од реакции
12.153
Ај па вие со ваквите глупости. Зошто мислиш дека мене репер за вредност ми се лајкови од анонимни ликови на форумов? :LOL:

Ифтарите поминаа, туку вашата омраза кон Албанците никако да помине. Дај, олабавете, се истата прича ја верглате. И за вас е поокеј, посмирени, поладни..... и то. Вие си знаете, возрасни сте....ама се тоа па тоа ви е муабетот. :)
Ми е гајле мене и за Албанците и за ифтарите, од оваа перспектива секако не ми е важно бидејќи карантините беа епска глупост, а и не сум националист по вокација. Јас фино лепо ти кажувам која е разликата. Тогаш имаше карантини и полициски часови и додека сите бевме дома затворени тие правеа ифтари и се курчеа. Сега животот е вратен во нормала (fine by me) и луѓето одат да се журкаат, нема ништо незаконски и контоверзно тука. Сфаќаш сега?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Берик душичке, журките се таква потенцијална бомба, што и сам не си свесен што зборуваш.

Алкохол, забава, гушкање, бакнување, пот.....идеални услови за трансмисија на вирусот. И да, прекршени биле протоколите.
Абе види, јас можам да кажам дека берењето коприви е исто лошо за заразување, како ифтарските вечери. Секој може што било да наброи како лошо или непримерно. Но, секакви будали има. Затоа имаме статистика.

Еве ја зборам дека според физичките закони, вирусов би требало да се шири највише од социјални настани како ифтарските вечери. Тоа го поткрепувам со фактот, кој вели дека станува збор за седенки и во затворено, кои се одржуваат секоја вечер и тн.
Ти викаш дека идење у црква го шири повеќе вирусот, од икс причини.

Ја ти давам доказ - статистика. Црно на бело.
Ти ми викаш ја сум ги мрзел Албанците.

Да, тука ти завршува рационалниот муабет и обично идеш ад хоминем.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.519
Поени од реакции
85.023
Мене не ми е поентата на тоа - еј Албанците се криви, ни ја качија бројката и од тогаш никогаш не ја вративме под контрола...
Мене ми е поентата - еј не може да се спроведуваат било какви стратегиски мерки, кога важат по етнички и религиозен клуч, односно според двојни аршини. И кога е така, глупо е некој сеуште да дроби за тоа како не требало да се делиме и за сите исто...

Kajgana Shop

На врв Bottom