Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797
Ама ако не одиш на одмор едно лето ќе умреш нели? Ајде сега сите вие што сте подигнале ваучери за туризам да донирате по еден компјутер на финансиски загрозените семејства, кои немаат фин. средства за да го обезбедат истиот.

Ајде да се вратиме малку наназад. Да не беа ифтарските вечери и Рамазан бајрам организирани за време на полициски час, немаше да се распали државава со пута 500% повеќе заразени од јуни па навака.
Па сите се испозаразија.....разлеаа фекалии низ целата држава од нивните средини.
Ова не се однесува само на Македонија, во сите држави каде што има Муслимани направија проблем со нивните религиски обреди.....за сето ова има факти.

Но сега имаме поголем пробем.....сега општо многу е намален бројот на лица кои почитуваат мерки. Кафаните се преполни, сите се во еден глас.....журки, разно разни прослави насекаде, преполни автобуси (јавен превоз)....едноставно владее општ хаос....како да нема КОВИД.
Лично јас, со нула од медицина.....пред се би им мавнал клуч на угостителите.....колку и да се жалат. А на оние несовесни кои уживаат во забавите би им поскал лесно и брзо закрепнување. Можеби кога ќе ги стегне, а покрај нив ќе заразат и некој од ризична група (од семејството) ќе им дојде памет.....само да не биде доцна.
Не ти држи теоријава ,ако е така како што велиш во Чаир зборам за Скопје поголемиот дел од овој дел на Скопје ќе беше испозаразен и голем број на умрени ама не е така во Аеродром 99% е етнички Македонско население и е урбана средина каде не гравитира ни едно село или било кој субстандардни услови и не живеат Албанци или ептен мал број ,Вирусот не бира етничка припадност

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Не ти држи теоријава ,ако е така како што велиш во Чаир зборам за Скопје поголемиот дел од овој дел на Скопје ќе беше испозаразен и голем број на умрени ама не е така во Аеродром 99% е етнички Македонско население и е урбана средина каде не гравитира ни едно село или било кој субстандардни услови и не живеат Албанци или ептен мал број ,Вирусот не бира етничка припадност
Добро а ти веруваш дека во Чаир сите позитивни се тестирани и истите евидентирани?
Па од медицински лица знам дека во Чаир Албанците се лекуваат од страна на приватни доктори....тајно за пари.
Тоа се однесува на тие со полесна клиничка слика.....од нив евидентирани се само оние кои се пренесени во болница.....односно кога работата гори и немаат друг избор, во 5 до 12 вртат на 194.
Мислам немој.....овие работи се јавна тајна.
За Албанските села да не навлегуваме.....познато е.

Го споменуваш Аеродром каде што сеуште гравитира Македонско население.....па да, ние Македонците кога има потреба, помошта ја бараме на доктор.....а не кај надри-лекари кои ќе не лекуваат по дома....."тајно". Затоа и статистиката по општини е таа.
*edit
Кога сме веќе кај Аеродром.....разгледај во Катастар и ќе видиш како Албанците систематски делуваат....скоро секоја зграда број најмалку по еден стан во сопственост на Албанец.....Ова не го споменувам во однос на Ковид.....се однесува на нивното систематско делување/ширење општо низ Скопје.

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.550
Поени од реакции
2.726
Мене единствено нешто што ме интересира дали ќе испаднат македонциве ко албанциве со ифтариве , сезона на слави е , од лично луѓе што познавам што прават слави повеќето од нив ќе чекаат гости , ако испадни како јунито со ифтарите муабетите и правдањата дека само шиптариве биле за нигде ќе паднат во вода.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797
Добро а ти веруваш дека во Чаир сите позитивни се тестирани и истите евидентирани?
Па од медицински лица знам дека во Чаир Албанците се лекуваат од страна на приватни доктори....тајно за пари.
Тоа се однесува на тие со полесна клиничка слика.....од нив евидентирани се само оние кои се пренесени во болница.....односно кога работата гори и немаат друг избор, во 5 до 12 вртат на 194.
Мислам немој.....овие работи се јавна тајна.
За Албанските села да не навлегуваме.....познато е.

Го споменуваш Аеродром каде што сеуште гравитира Македонско население.....па да, ние Македонците кога има потреба, помошта ја бараме на доктор.....а не кај надри-лекари кои ќе не лекуваат по дома....."тајно". Затоа и статистиката по општини е таа.
А како тоа се лекуваат ?,кога секој кој е заразен не оди на лекар само го тестираат и толку му се препишува Сумамед и витамниска терапија а некои матични лекари дури ни Сумамед не препишуваат не постои лек за ова само самоизолација и толку,повторно ќе кажам доколку се почитува тоа што го вели Доктор Веле Марковски секој позитивен треба да му се направи и целосна клиничка слика еден обичен ренген и да се види на самата слика колку е заразен пациентот или е лажно позитивен тестот бројот ќе биде помал еве јас бев заразен од вирусот и живеам од оваа страна на Скопје н. Скопје Север и бев заразен од колега кој е Македонец и живее во Аеродром кој немал никаков контакт со Албанци и двајцата носевме маски .Не треба да се дели на Албанци или Македонци вирусот постои

C

CoolIris

Гостин
Мене единствено нешто што ме интересира дали ќе испаднат македонциве ко албанциве со ифтариве , сезона на слави е , од лично луѓе што познавам што прават слави повеќето од нив ќе чекаат гости , ако испадни како јунито со ифтарите муабетите и правдањата дека само шиптариве биле за нигде ќе паднат во вода.
Ќе испаднат. Не е до националноста, ами до балканскиот менталитет.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
А како тоа се лекуваат ?,кога секој кој е заразен не оди на лекар само го тестираат и толку му се препишува Сумамед и витамниска терапија а некои матични лекари дури ни Сумамед не препишуваат не постои лек за ова само самоизолација и толку,повторно ќе кажам доколку се почитува тоа што го вели Доктор Веле Марковски секој позитивен треба да му се направи и целосна клиничка слика еден обичен ренген и да се види на самата слика колку е заразен пациентот или е лажно позитивен тестот бројот ќе биде помал еве јас бев заразен од вирусот и живеам од оваа страна на Скопје н. Скопје Север и бев заразен од колега кој е Македонец и живее во Аеродром кој немал никаков контакт со Албанци и двајцата носевме маски .Не треба да се дели на Албанци или Македонци вирусот постои
Ја будала што се придржувам до мерките, он паметен на Бајрам по гости што се расшетува.
На крај ја пак стапот ќе го јадам.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797
Ја будала што се придржувам до мерките, он паметен на Бајрам по гости што се расшетува.
Не сум бил никаде по гости прочитај малку подобро и кажав дека бев заразен од колега Македонец двајцата носевме маски

Член од
28 јуни 2018
Мислења
818
Поени од реакции
996
А од каде си сигурен дека ново заразените се турбофолкери ?
Ако ова го докажеш тогаш ќе треба да ти дадеме награда како се спречува вирусот
Turbofokleri kao nacin na zivot, praam sto sakam, nikoj ne mi moze nisto, ti ke mi kazes, ova koronava gluposti i slicno... Na toa mislev... Opsto, lugje koi ne se svesni deka nivnoto nesovesno odnesuvanje vlijae na site nas... A nema nikoj da gi spreci, kazni, pouci deka taka ne treba...

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797
Turbofokleri kao nacin na zivot, praam sto sakam, nikoj ne mi moze nisto, ti ke mi kazes, ova koronava gluposti i slicno... Na toa mislev... Opsto, lugje koi ne se svesni deka nivnoto nesovesno odnesuvanje vlijae na site nas... A nema nikoj da gi spreci, kazni, pouci deka taka ne treba...
Немаме култура на однесување,10 години постојат жолтите линии во банки и институции дали се почитуваа таа да речам дискреција НЕ,семафорот кога е црвено треба да застанеме повторно не се почитува ограничување на брзина исто НЕ и мал милион примери таков ни е менталитетот

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Paja sfrtewte na nacionalna i verska osnova.Vaka li Eu ke flagame?Sfatete deka kovidot ne ubija po ime i prezime,ubija neimfornirani

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.550
Поени од реакции
2.726
Тоа си беше вина од властите што ги толерираа , за духовден гробиштата ги затвораа хахаха.Иначе мислам не е поентава да не се ставаат на холд славиве само за инает од браќава , мислам дека македончето повеќе капацитет има од нив , се надевам дека нема да го направат истиот циркус што го направија тие.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
прашањето е за транзит, на пример прво во Косово па во Србија па назад...
Одлуки на Владата на Косово (26.09.2020) -дозволен транзит во времетраење од 3 часа.
- Негативен ПЦР тест не е потребен за: Граѓани на странски држави кои преминуваат од една гранична точка до друга копнена или воздушна точка - За професионални превозници (возачи) - За организиран јавен превоз со редовни меѓународни транзитни линии.

Како и да е ако одиш во Србија, еве и да е преку Косово тест ти е неопходен за да влезеш во Србија без разлика од кој граничен премин.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
За оние кои отидоа во Албанија на одмор....што да кажам. Мојот стоматолог што секое лето летува и во Албанија и во Грција (си прави тура) оваа година отиде само на еден викенд во Охрид. Го прашав зошто ја рипна годинава Албанија....ми одговори зошто врие корона таму, доста полошо е него ли кај нас.
пфффф супер доктор. Ја рипнал Албанија ама затоа отишол у Охрид којшто скоро цело лето беше како конзерва со сардини. :pos:

Ја бев у Албанија на одмор, 4 другари, ниту еднаш искористени маски, 0 луѓе со маски таму. Познавам уште 10 луѓе што беа истиот тој период додека бевме ние. 0 болни, 0 со симптоми.

И не е полошо од кај нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom