Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Nema vrska dali se sekta ili ne nee e toa barometar za vistina. Ima jasni pravila kako se bidnuva musliman ili hristijanin ja ti kazav deka katolicite se heretici znaci ne se hristijani spored pravoslavieto prasaj ili citaj malku za ova ke ti stane jasno.
znaci sekta moze da bide vo ramkite na samata religija ili nadvor od nea razbiras
Kатолиците не биле христијани според православието....
:lolzz:

Доста бре лупаш глупости.
Православната и католичката црква соработуваат, се признаваат и си ги признаваат крштениците, венчаниците и сл.

Ова делува како ново прокси меѓу Путин и ердоган, после Сирија и Либија. Не верувам дека американците имаат некој интерес тука.
Градење гасовод од Азербејџан кон Европа е врвен американски интерес.
Не дека на САД им е гајле кој ќе излезе оштетен, Азербејџан или Ерменија, едноставано САД и тоа како имаат интерес во било кој исход кој би ја ослабнал Ерменија. Од тој аспект доаѓање до војна им одговара па сеедно кој ќе победи. Доволно би било да ослабне државата или народот да биде не незадоволен за да можат полесно да ја сменат власта таму, или било кој друг исход кој ќе резултира со дозвола за изградба на гасовод кон Европа.

Може сум грешка но како што знам Шахот бил помаган од САД додека...
https://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d'état
https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB435/

Nee tocno deka sunitite se radikalni a shiitite ne.
shiitite nemaat isis ama imaat hezbolah, hutite vo jemen i 2-3 grupi vo irak.
...
Sunitite se 90 % od site muslimani vo svetot ima grupacii koi se radikali no ne moze da se generalizira nikako.
Димензијата на работите е важна.
Шиитите не прават калифати на територии од збир држави додека ИСИЛ:
Territoires_de_l%27Etat_islamique_juin_2015.png

Taka stojat rabotite na prv pogled no sepak vistinata e edna i religiite imaat izvori a tie izvori se barometar za toa koj e vo pravo. Ne moze da soberes deset dusi da vodis vojna protiv biblijata i da kazes deka si hristijanska sekta mislam toa za mene e mnogu jasno. Ne moze da kazes deka si clen na kajgana forum samo zatoa sto citas kajgana vesti eve po prosto. Ima sekti koi se del od religijata znaci ne odat protiv izvorite tuku samo imaat razlicno tolkuvanje na nebitni dogmi i sekti koi ja miniraat samata religija odvnatre tie ne i propagaat na taa religij, znam off topic i zabegavme malku
Чекај, дури сега заклучив. Значи има внатрешни и надворешни секти. Вахабите како сунитска секта се внатреисламска секта и се муслимани, а овие шииве се надворешноисламска секта и не се воопшто муслимани. :pos: :pos::pos:
Одлична логика, да не пукнеш ме изнасмеа.
Автоматски споено мислење:

Градење гасовод од Азербејџан кон Европа е врвен американски интерес.
Не дека на САД им е гајле кој ќе излезе оштетен, Азербејџан или Ерменија, едноставано САД и тоа како имаат интерес во било кој исход кој би ја ослабнал Ерменија. Од тој аспект доаѓање до војна им одговара па сеедно кој ќе победи. Доволно би било да ослабне државата или народот да биде не незадоволен за да можат полесно да ја сменат власта таму, или било кој друг исход кој ќе резултира со дозвола за изградба на гасовод кон Европа.

https://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d'état
https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB435/

Димензијата на работите е важна.
Шиитите не прават калифати на територии од збир држави додека ИСИЛ:
Territoires_de_l%27Etat_islamique_juin_2015.png
Ти бе што глупости тресеш? Шиити не правеле калифати, а тие насекаде по Блискиот Исток вршат/помагаат терористички акции: Ирак, Лебанон, Јемен, а и поддржуваат мал милион терирстички организации од кои веројатно најпозната е Хезболах. Т.е. го прават истото што и Саудијците преку Вахабите, Ал Каеда итн.
Зар и тука имаш добри и лоши и си навивачки настроен за една од двете секти?

Последно уредено:
Може да објасниш како си ги мерат големите во случајов? Како гледаш на работите од тој аспект.
Некој сака да го загрози снабдувањето на Европа со гас и нафта таман пред почетоков на зимава.

BAKU (Reuters) - Azerbaijan warned on Saturday about security risks to the oil and gas it supplies to European markets due to the outbreak of hostilities at its border with Armenia.

Некој сака да го загрози снабдувањето на Европа со гас и нафта таман пред почетоков на зимава.

BAKU (Reuters) - Azerbaijan warned on Saturday about security risks to the oil and gas it supplies to European markets due to the outbreak of hostilities at its border with Armenia.

Па каде се тука големите сили? Притисок врши Азербејџан, за да постигне нешто повеќе во конфликтов. Сака да ја врати територијата што дефакто не ја ни имал, и да го опере срамот што им стои од пред 26 години. А за мир у куќа и на Западот и на Русите им одговара статус кво. Не дека имаат некаков ќар од тоа, туку дека разгорување на ситуацијата нема да е добро ниту за едните ниту за другите. Дури ни за Азербејџан на долги стази нема да биде добра интеграцијата на територијата на сила.

Јас сепак мислам дека Ердо тука покушава некакво салто мортале.
Автоматски споено мислење:

Како што тврдат Ерменциве, денеска пак е делувал Турски Ф16. Во меѓувреме, Ерменија најавува користење на Су30 и искендер:

Јас мислам дека со ова речиси се веќе отворено во војна и Ерменија и Турција и војната е на пат да добие регионален карактер.

Последно уредено:
Ерменциве јавуваат дека им уништиле многу опрема и дека им го уништиле ТОС-1А системот.

Ти бе што глупости тресеш? Шиити не правеле калифати, а тие насекаде по Блискиот Исток вршат/помагаат терористички акции: Ирак, Лебанон, Јемен, а и поддржуваат мал милион терирстички организации од кои веројатно најпозната е Хезболах. Т.е. го прават истото што и Саудијците преку Вахабите, Ал Каеда итн.
Зар и тука имаш добри и лоши и си навивачки настроен за една од двете секти?
Има огромна разлика помеѓу сунитскиот и шиитскиот тероризам. Резултати, статистики, учинок, раширеност, злодела....Тоа е скоро како да споредуваш злодела на нацистите со злодела на Евреите во Втора Светска Војна.

Има огромна разлика помеѓу сунитскиот и шиитскиот тероризам. Резултати, статистики, учинок, раширеност, злодела....Тоа е скоро како да споредуваш злодела на нацистите со злодела на Евреите во Втора Светска Војна.
ЛОЛ шиитите се евреите, а сунитите се нацистите. :pos: :pos: :pos: Барем од тебе не очекував ваква глупост да треснеш. Ако ништо друго барем со сигурност знам дека до танчина ја познаваш ВСВ. А посебно со оглед на тоа дека разговараме исклучиво за Блискиот исток. Таму со оглед на бројот на шии и сунити теророт по глава на жител може и поголем да испадне кај шиитите. Воглавно се работи за прокси војна на Саудите и Иран ширум сиот регион.

Еве ги Ермените на прва линија,qr ги боли
На видеово се забележуваат во неколку наврати наведувани противтенковски проектили (тие што личат на цевка), што доволно ги објаснува големите загуби на хардвер кај Азербејџаните и никаквиот напредок на терен.

Слично беше и во Сирија, секој пат кога Асад правеше голема офанзива беше спречуван главно од овие оружја кои во Сирија ги истурија Саудијците како да се чоколатца. Се додека Руската авијација не се вклучи.

Без разлика на теренот, Азербејџанците нема да направат никаков прогрес се додека не ја елиминираат оваа закана.

ЛОЛ шиитите се евреите, а сунитите се нацистите. :pos: :pos: :pos: Барем од тебе не очекував ваква глупост да треснеш. Ако ништо друго барем со сигурност знам дека до танчина ја познаваш ВСВ. А посебно со оглед на тоа дека разговараме исклучиво за Блискиот исток. Таму со оглед на бројот на шии и сунити теророт по глава на жител може и поголем да испадне кај шиитите. Воглавно се работи за прокси војна на Саудите и Иран ширум сиот регион.
Разликата во интензитет на дејствија, ефекти, кој колку убил, колку е раширен низ светот и слично, е баш таа - како да споредуваш ефекти на нацизам и некаков претпостравен еврејски екстремизам, за време на Втора Светска.

Споредувањето на сунитскиот тероризам со било кој друг вид на тероризам, е смешно. Сите други тероризми заедно, од било каква провиненција (политичка, етничка, религиозна) годишно имаат далеку помали ефекти, резултати, раширеност... од сунитскиот тероризам.

Го разбирам ја УЧК што лупа ко максиим по дивизија (кај Албанците морално-етичките норми се далеку зад религиските или етничките тесногради интереси), али тебе не те разбирам. Можеш лабаво да видиш вести, статистики и се друго.

Последно уредено:
Разликата во интензитет на дејствија, ефекти, кој колку убил, колку е раширен низ светот и слично, е баш таа - како да споредуваш ефекти на нацизам и некаков претпостравен еврејски екстремизам, за време на Втора Светска.
Си нема врска споредба на шии вс сунити со нацисти вс евреи. Тоа би било геноцид од едни над други во фрапантни размери, а ова се вика отворање на милион жаришта или контра жаришта дали од едни или други, кои горе долу се изедначени противници. Ако веќе правиш споредба со ВСВ може да биде комунисти против фашисти или нешто слично.
Како што кажав воглавно е битка СА вс Иран за сфери на влинанија во другите помали држави.

Нема разлика помеѓу шиити и сунити за мене како кафир. И едните и другите се истото гомно кое посакува да ги преобрати или истреби неверниците.
Па не баш.
Ај види годишна статистика на убиени христијани од сунитски терористички организации, па спореди со шиитски.
Колку цркви имаат шиитите годишно срушено, а колку сунитските екстремисти?
Колку каурски девојчиња имаат киднапирано едните, а колку другите?
Колку се намалува процентот на христијани во сунитско доминатни средини, а колку во шиитско доминатни.

Ја не викам дека шиитите не се екстремни, но нема никаква споредба со сунитите.
Па само кај нас види што ни прават.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom